De dood van Murat Idrissi
Tommy Wieringa
Gemaakt door: Boudewijn Meiler, 5A3
-
Samenvatten
Het boek gaat over Ilham en Thouraya. Samen zijn ze met een gehuurde auto naar Marokko gegaan voor een vakantie. Deze vakantie liep echter uit op een nachtmerrie, nadat ze iemand hebben aangereden. Ze hebben de huurauto al te lang in bezit en hebben geen geld om terug te komen naar Nederland. In Marokko ontmoeten ze Saleh, een marokkaanse jongen die hen helpt om zich een weg door marokko te kunnen banen, tussen alle hitsige jongens. Dan neemt Saleh ze mee naar een vriend van hem: Murat. Als ze bij Murat en zijn moeder zijn doet Saleh het voorstel dat de meiden hem meenemen in de achterklep om hem mee te smokkelen naar Nederland. Zijn moeder is bereid hun veel te betalen en na heel lang aarzelen en aandringen van Saleh gaan ze met tegenzin akkoord.
Als ze vervolgens met de auto van de veerboot af willen rijden, checken ze nog één keer bij Murat, voordat ze Spanje binnenrijden. Dan zien ze dat Murat heeft geprobeerd zich vrij te worstelen, onder alle tassen uit, maar is gestikt. Saleh grijpt zijn tas met het geld voor de smokkel en smeert hem meteen: de meiden staan er nu alleen voor met een rottend lijk in de achterklep, zonder geld in het zuiden van Spanje.
Ze gaan op een gegeven moment even stoppen bij een wegrestaurant, waar ze drie marokkaans-nederlandse jongens tegenkomen: Driss, Noureddine en Jalal. De jongens nodigen ze uit om verder met ze mee te reizen. Ilham twijfelt, maar Thouraya heeft de beslissing al gemaakt: ze gaan mee. Bij een motel gaat Thouraya seks hebben met Noureddine op de kamer van Ilham, waardoor Ilham het hotel uit sluipt en gaat proberen het lijk ergens te dumpen, omdat de rottende lucht steeds erger wordt; het lukt haar echter niet. Als ze terugkomt bij het hotel vertrekken de jongens net en blijkt dat Thouraya stiekem Noureddine heeft gerold tijdens hun nachtje, waardoor ze nu weer geld hebben.
Het lijk dumpen ze even later in een klein Spaans dorpje bij een vervallen gebouw.
-
Thema’s en motieven
- Angst, dood, drugs, emigratie en cultuurverschillen.
- Diefstal en seksualiteit worden in dit verslag ook nog vernoemt.
- De belangrijkste motieven vind ik seksualiteit, cultuurverschillen en emigratie. Ik vind dat er geen abstract motief bij het boek past.
Seksualiteit:
Meisje Thouraya heeft zich verzet tegen de Marokkaanse strengheid van haar ouders in Nederland. Daar waren haar gewoonten en zeden al wat lossen en liep ze weg van huis. Op haar reis heeft ze seks gehad in een auto met een jongen, wanneer ze weer in Europa is had ze seks met een jongen die ze onderweg had ontmoet. Later in het boek kom je er achter dat ze seks heeft gehad met deze jongens om de portemonnee en de creditcard te stelen.
Cultuurverschillen:
Ilham merkt op dat er vele cultuurverschillen zijn tussen Marokko en Nederland. Ze zal nooit een echte Nederlandse kunnen worden, al helemaal niet na 9/11. Ilhams ouders zijn vrij conservatief en ze weet dat ze niets met een Nederlandse jongen kan beginnen. Toch is ze verliefd op een Nederlandse jongen genaamd Gijs Loman, maar ze doet niets met hem, want dat zou niet geaccepteerd worden. Thouraya merkt die verschillen ook, maar die verzet zich er wel tegen. Thouraya heeft veel minder bezwaar tegen seks, drank en drugs. Ook wordt er een beroep op hen gedaan om een Marokkaanse jongen te helpen, juist vanwege hun afkomst. Thouraya en Ilham blijven tussen twee culturen zweven.
Emigratie:
Er is veel sprake van migratie, een actueel probleem. Tegenwoordig zijn grote groepen mensen op weg naar een andere toekomst.
- Een thema die ik herken in het boek is het thema noodlot.
Noodlot:
Murat wil heel graag een betere toekomst en hij heeft daar een onaangename reis in een kofferbak voor over. Maar het noodlot slaat en toen, Murat overlijdt in de uitsparing van het reservewiel.
De meisjes die meedoen aan de smokkel zitten vast in hun leven: ze worden heel erg gestuurd door de regels van hun ouders, terwijl de jongens eigenlijk alles mogen.
- De dood van Murat Idrissi beschrijft het lot van een van hen, maar ook dat van twee migranten dochters.
- Ik heb het idee dat ik de belangrijkste aspecten door deze opdrachten heb besproken.
-
Beleving
- Het onderwerp van dit boek vind ik heel sterk. De maatschappelijk zwakke positie van de Marokkaanse Nederlanders is namelijk een maatschappelijk-politiek vraagstuk. Ik heb hier zelf niet iets van gemerkt in het dagelijks leven of de wereld. Wieringa gaat uitstekend in op het maatschappelijke onderwerp, waardoor het diepte krijgt. Ik heb geen vragen over mijn boek.
- Ik heb van dit boek geleerd dat ook al dat het boek op een vrij makkelijke manier is geschreven en nog steeds een leuk boek is. Het boek bestaat namelijk vooral uit achtereenvolgende gebeurtenissen. De personages hebben niet echt veel bij mij achtergelaten.
- Ik vond het een erg leuk boek om te lezen. Dit kwam vooral omdat het best een dun boek was. Ook heb ik er veel van geleerd. Wieringa gaat heel erg sterk in op het maatschappelijke onderwerp, waardoor het ook echt diepte krijgt. Ik vond de stijl die Wieringa gebruikte makkelijk waardoor ik alles goed kon begrijpen. Er waren bijvoorbeeld veel dialogen met realistisch taalgebruik.
REACTIES
1 seconde geleden