Schaatsen

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 1163 woorden
  • 27 mei 2002
  • 212 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
212 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Studiekeuzestress? 5 gouden tips om voor áltijd te blijven twijfelen

Ben jij ook zo'n expert in het uitstellen van je studiekeuze? Met deze 5 tips blijf je gegarandeerd nog járenlang twijfelen. Want waarom zou je een beslissing nemen als je ook gewoon... niet kunt kiezen? 

Check het hier

1.Geschiedenis

Al in de tijd van 1000 tot 1200 na CHR. schaatste men al op de houten schaatsen. Voor deze tijd deed men dat op \"glissen\",dat zijn beenderen van dieren als paarden en koeien. In de Middeleeuwen ontpopte Nederland zich als een echt en fanatiek schaatsland,en dat op natuurijs uiteraard want er waren nog geen kunstijsbanen. Vooral op schilderijen van o.a. Henderick Averkamp kan je dit goed zien. Schaatsen werden in de Middeleeuwen gemaakt door de timmerman,(dat houten stuk waar je je voet op zet)de zadel- maker,(de leren riemen waar je je voet mee vast maakt)en de smit.(de ijzers) Volgens buitenlanders die in de winter naar Nederland gingen was het alsof \"de Nederlanders pas ontdooiden als het vroor.\" Pas in 1950 werd voor het eerst op de stalen Noor geschaatst en vanaf toen is het bergafwaarts gegaan met de houten schaats oftewel de Friese doorloper.

2.Soorten schaatsen

Je hebt allerlei soorten schaatsen.De meeste die ik nu ga noemen hebben wij zelf thuis ook: -Stalen Noren(hoge en lage)* -(Friese)Doorlopers(houten en van kunststof) -Kunstrijschaatsen(houten en van kunststof)** -Combi-Noren*** -Klapschaats**** -Schaatsen met 2 ijzers

* Het verschil tussen de hoge en de lage Noor is zo\'n 3 cm. Men heeft in de jaren 50,toen de stalen Noor kwam,alles ge- probeerd om de Noor tegen te houden zoals o.a. met de houten Combi-Noor.Dat was een Friese doorloper met stalen platen aan de zijkanten zodat het het zelfde effect kreeg als de stalen Combi-Noor. Uiteindelijk lukte het men niet de stalen Noor tegen te houden. ** Kunstrijschaatsen worden ook wel ijshockeyschaatsen ge-noemd. *** De Combi-Noren zijn er voor mensen met zwakke enkels. Aan de zijkanten zit een soortplastic of kunststof dat ervoor zorgt dat bij mensen met zwakke enkels de enkel niet ddoklapt als ze afzetten met deze schaats. De Combi-Noor heet zo omdat het een COMBInatie is tussen een skischoen en een Noor. **** De klapschaats is de nieuwste ontwikkeling qua schaat-sen.Met deze schaats ga je sneller omdat de hele achterkant van je ijzer los zit van je schoen waardoor je langer kan afzetten om-dat je schoen dan al van het ijs is maar je ijzer nog niet.

3.Soorten wedstrijden/beoefeningen

Ik noem bij dit hoofdstuk 6 soorten wedstrijden/beoefeningen:

-Hardrijden-Hardrijden doe je op een ovale baan van 400m. De afstanden die je bij dit onderdeel kan rijden zijn: -de 500m en de 1000m(sprint) -de 1500m en de 3000m(middellange afstanden) -de 5000m en de 10 000m(lange afstanden) Ook kan je allround rijden; bij de vrouwen rijd je dan de 500m, de 1500m,de 3000m en de 5000m. Bij de mannen rijd je dan de 500m,de 1500m,de 5000m en de
10 000m.Je rijd met zijn tweeën tegen elkaar en het gaat om de tijd die je rijdt.Degene die op een afstand de snelste tijd rijdt wint de afstand.

-Shorttrack-Shorttrack doe je op een ovale baan van 111m. Bij deze sport ga je zo hard en zijn de bochten zo scherp dat de shorttrack-schaatsers hun hand op het ijs doen tijdens de bochten. Ook heb je hier allerlei afstanden en kan je allrounden;de af-standen die je kan rijden heb ik echter niet kunnen vinden. Bij deze sport rijd je met 4 of 5 mensen tegen elkaar en wie als eerste de streep overkomt heeft gewonnen en gaat door naar de volgende ronde etc.

-Kunstrijden-Kunstrijden doe je op een overdekte baan. Bij deze tak van de schaatssport probeer je,in je eentje of met zijn tweeën,zo mooi mogelijk te schaatsen.Als je klaar bent krijg je van een internationale jury(6 à 7 mensen)een beoor-deling die later beslissend is voor de einduitslag.

-IJshockey-IJshockey wordt op de zelfde baan gedaan als met kunstrijden. Bij ijshockey heb je 2 doelen waar je achter langs kan spelen. het ding waar je mee speelt heet een puck. Men probeert deze puck in het doel van de ander te schieten. Je speelt het met 6 spelers inclusief met keeper.Ook kunnen spelers het veld uitgestuurd worden en dan heeft het andere team een\"powerplane\". Je speelt in 3 periodes van een bepaalde tijd.Wat ook grappig is is dat de puck nooit uit kan gaan.-Marathon-Marathonschaatsen doen ze het liefst op natuurijs, maar als er geen natuurijs is doen ze het op een ovale baan van 400m. Bij marathonschaatsen rijd je meestal zo\'n 100km.Op zo\'n binnenbaan rijd je dan dus 250 rondjes. Er worden een heleboel wedstrijden gereden en dan maken ze op deze manier een klassement op:als je bijv. 1ste wordt krijg je 10 punten,wordt je 2de 7 punten,wordt je 3de 5 punten etc.

-Bobsleeën-Bobsleeën hoort er ook bij omdat je onder de bob een soort schaatsen heb zitten waardoor je dus eigenlijk een heuvel afschaatst. Je glijdt,met zijn tweeën of met zijn vieren,met een snelheid van 100km per uur de heuvel af,wie in de snelste tijd de finish overgaat heeft gewonnen.

4.Schaatsbanen en schaatstochten

SCHAATSBANEN
De bekendste schaatbaan in Nederland heet Thialf en ligt in Heereveen. De snelste baan is Calgery en die is zo snel omdat hij hoog ligt en daardoor heb je minder luchtweerstand. Andere bekende banen zijn: -Hamar,ligt in Noorwegen -Intzell,ligt in Duitsland -Nagano,ligt in Japan -Davos,ligt in Zwitserland -Milwaukee,ligt in Amerika -Alma Ata,ligt in Kazachstan
Alma Ata was vroeger de snelste baan ter wereld vanwege de zelfde reden als Calgery maar is het nu niet meet omdat er alleen op geschaatst kan worden als er natuurijs ligt. Bij Calgery,Thialf enz. ligt er kunstijs.

SCHAATSTOCHTEN
Bekende schaatstochten zijn: -De Elfstedentocht(hierover in het volgende hoofdstuk) -De Elfmerentocht -Enkhuizen-Stavoren(heen en terug) -De Noorderrondritten -Terneuzen-Gent -De Weissensee
Ze worden allemaal in Nederland gereden,op de Weissensee na,die wordt in Oostenrijk gereden.

5.De Elfstedentocht

De Elfstedentocht is 200km lang en gaat langs elf steden in Friesland:Leeuwarden,Sneek,IJlst,,Staveren,Hindeloopen, Workum,Bolsward,Harlingen,Franeker,Bartlehiem,Dokkum en dan weer Leeuwarden. Als je de tocht heb uitgereden krijg je een kruisje;een van de weinige schaatsmedailles van echt zilver. Ook heb je een startbewijs en een stempelkaart nodig. Bij deze tocht doen er wedstijd- en toerrijders mee. Er doen meer toerrijders mee dan wedstrijdrijders:in 1997 deden er zo\'n 150 wedstrijdrijders mee en zo\'n 16.000 toer-rijders! De vereniging die de tocht organiseert heet \"de Friesche Elfsteden\" en is opgericht door Pim Mulier,aan het begin van de vorige eeuw. Ook heb je Alternatieve Elfstedentochten(A.E.T\'s)in Oosterrijk, Japan en Finland. Winnaars van de Elfstedentocht zijn: -Coen de Koning(1912 en 1917) -Karst Leemburg(1929) -Abe de Vries en Sipke Castelijn(1933) -Pact van Dokkum:Piet Keizer,Auke Adema,Cor Jongert,Dirk van der Duim,Sjouke Westra(1940) -Auke Adema(1940 en 1941) -Joop Bosman(1947) -Pact van Vrouwbuurtstermolen:Jeen Nauta,Maus Wijnhof, Aad de Koning,Anton Verhoeven,Jan van der Hoorn(1956) -Reinier Paping(1963) -Evert van Benthem(1985 en 1986) -Henk Angenent(1997) Dit zijn er 13,want ik kon van de eerste 2 tochten geen winnaars vinden.Bij de vrouwen waren er ook winnaars maar ook die heb ik niet kunnen vinden.

REACTIES

M.

M.

bedankt door jouw ga ik nu waarschijnlijk door naar HAVO 5

21 jaar geleden

S.

S.

goed gedaan dat werkstuk

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.