De geschiedenis van softbal
Het Nederlandse softbal heeft in de laatste 20 jaar een grote ontwikkeling doorgemaakt. Vroeger werd er met name in de regio Haarlem op hoog niveau gesoftbalt. Tegenwoordig zijn er meer dan 50 clubs met een top die in de competitie ruim 40 wedstrijden speelt. Softbal is een sport die je met evenveel plezier prestatie gericht of zuiver recreatief kunt spelen. Wat de mannen betreft, zij hebben het softbal langzamerhand ook ontdekt. In de meeste landen is softbal trouwens geen typische vrouwen- of meisjessport. Kijk eens naar Amerika waar topwerpsters zo\'n 15 % harder werpen dan de beste profpitchers in het honkbal.
Spelregels
Zoals bij veel sporten geldt ook voor softbal dat je moet weten wat de spelregels zijn om het goed te kunnen spelen, en dat het ook leuker wordt om naar een wedstrijd te kijken wanneer je de spelregels een beetje kent. Voor een leek lijkt softbal een sport met veel momenten waarin er weinig gebeurt, en enkele momenten waarin er plotseling van alles aan de hand lijkt te zijn. Wanneer je de spelregels begrijpt kun je voorstellen wat de tactiek van de teams in spelsituaties kan zijn, en wordt een wedstrijd een stuk spannender.
Het veld:
Het veld wordt bepaald door twee in een rechthoek staande foutlijnen. Op het kruispunt van deze lijnen bevindt zich de thuisplaat. In het veld zijn nog 3 honken neergelegd, die samen met de thuisplaat de vier hoeken van een vierkant vormen.
De teams:
ieder team bestaat uit 9 spelers. Eén team staat in het veld voor de verdediging, het andere team zit in de dug-out. Voor dit team komen één voor één de spelers \"aan slag\" voor de aanval, dit volgens een vooraf bepaalde slagvolgorde. De speler die aan slag is gaat bij de thuisplaat staan en wacht op de bal die de pitcher gooit.
De pitcher:
De pitcher staat op de werpers plaat, die zich in het midden van het veld op de werpheuvel bevindt. De pitcher moet de bal naar zijn teamgenoot, de catcher werpen, die achter de thuisplaat zit.
De slagzone:
De pitcher moet de bal over de thuisplaat werpen, op een variërende hoogte, afhankelijk van de stand van de knieën en de borst van de slagman. Deze denkbeeldige rechthoek noemt men de slagzone.
De slagman:
De aanvallende partij moet de goed geworpen ballen in de goede richting slaan (dus binnen de foutlijnen). Na het slaan laat hij de knuppel los en rent naar het 1e honk. Na het 1e, 2e en 3e honk te hebben aan geraakt en daarna de thuisplaat heeft de slag man één punt gescoord.
De verdediging:
De verdedigende partij probeert de slagman/honkloper uit te maken. Dit kunnen ze op verschillende manieren doen; 3- slag, vangbal, uittikken en gedwongen loop.
3- slag:
Wanneer de bal de slagzone passeert en de slagman de bal voorbij laat gaan, of hij de bal niet raakt, dan roept de scheidsrechter \"slag\" of \"strike\". Na drie slagballen niet geraakt te hebben is de slagman uit en moet weer plaats nemen in de dug-out.
Vangbal:
Wanneer de slagman de bal slaat en naar het 1e honk rent, maar de geslagen bal wordt \"direct\" gevangen door een speler van de verdedigende partij dan is de slagman ook uit.
Het uittikken:
Na de bal in de goede richting te slaan wordt de slag man een honkloper. Hij kan uitgetikt worden als een speler van de verdedigende partij hem met de bal aan raakt, terwijl hij niet in contact is met een honk.
Gedwongen loop:
Wanneer een honkloper een honk nadert en niet terug kan keren naar het vorige honk, bijvoorbeeld doordat hij net geslagen heeft en bij het eerste honk aankomt of omdat er op het vorige honk nu een andere loper is, dan is er spraken van een gedwongen loop. Nu hoeft de honkloper niet uit getikt te worden maar gaat het er om wie er eerder bij het honk is, de loper of de bal. Wanneer dit de loper is dan is hij \"safe\" of \"in\". Wanneer de bal eerder is dan is de honkloper uit.
4 - wijd:
Als de werper de bal niet in de slagzone gooit en de slag man slaat niet, dan is er spraken van een wijd \"bal\". Wanneer het totaal van wijd ballen (ook afgewisseld met slagballen) op 4 komt, moet de slagman naar het eerste honk.
De aanval:
De lopers op de honken zullen proberen een honk verder te komen of op de thuisplaat te scoren. Dit kan door een honkslag van een teamgenoot of door een fout van de verdedigende partij gebeuren. De aanvallers op het veld kunnen maximaal met z\'n vieren zijn, nl. de slagman en drie honklopers.
Gestolen honk:
De honklopers kunnen ook het volgende honk proberen te bereiken zonder dat er geslagen wordt. Dit kan gebeuren als een honkloper naar het volgende honk rent en de verdediging is te laat met de aangooi op dat honk. Ook de achtervanger kan de bal laten schieten of verkeerd aangooien. Men spreekt dan van een gestolen honk.
Foutbal
Wanneer de slagman de bal wegslaat, maar die beland niet in het veld, maar aan de verkeerde kant van een foutlijn, dan is er sprake van een foutbal. In dat geval mogen eventuele lopers op de honken geen honk opschuiven, en moeten ze terug naar het honk waar ze voor de foutbal stonden. De bal telt voor de slag man als een slag, tenzij hij al 2 slag had voordat de bal werd geworpen. In dat geval blijft hij gewoon 2 slag houden.
Geldige slag:
Door een goed geslagen bal kan de slagman één of meer honken bereiken en de honklopers kunnen allemaal één of meer honken opschuiven zonder dat zij uitgemaakt kunnen worden. Wanneer op een geslagen bal een fout wordt gemaakt door de verdedigende partij, dan geldt dit ook als een goed geslagen bal.
Dubbel spel:
Wanneer er behalve de slagman/loper nog meer lopers op de honken zijn, heeft de verdedigende partij de mogelijkheid om meer dan één speler uit te maken. In het bijzonder als het een geval van \"gedwongen loop\" is op een korte slag of wanneer er spraken is van een gevangen bal en de lopers moeten terug lopen naar het losgelaten honk.
Wisselen:
Zodra drie van de aanvallende partij zijn uitgeschakeld, eindigt een helft van een inning. Het team in de verdediging verlaat het speelveld om te gaan slaan en het team wat aan slag was neemt nu de positie in het veld in. Het wisselen dient zo snel mogelijk te gebeuren.
Verschil tussen honkbal en softbal
Veel mensen denken dat honk en softbal hetzelfde zijn, maar dat is niet zo er zijn een paar verschillen. En om het een beetje op te helderen heb ik die even op een rijtje gezet.
Bij softbal zijn de afstanden van het speelveld en ook de grootte en de zwaarte van de speelbal anders dan bij honkbal. Een verschil, dat direct opvalt, is dat bij honkbal de werper de bal bovenhands aangooit, terwijl bij softbal dit onderhands moet gebeuren. De rest van de spelregels zijn in grote lijnen hetzelfde, uitgezonderd het loslaten van een honk. Dat mag bij softbal pas gebeuren als de pitcher de bal aangooit, terwijl dat bij honkbal altijd mag.
Taken van de verschillende spelers
Pitcher (1)
De pitcher (werper) gooit de ballen die slagman moet proberen weg te slaan. De pitcher krijgt van de catcher tekens wat voor bal hij moet gooien. Deze tekens geven aan wel of geen effect, wat voor effect en de plaats waar de bal moet komen. De pitcher en catcher proberen de slagman drie slagballen te geven, zonder dat deze ze (goed) kan raken. Een bal is slag als de bal met een gedeelte over de thuiplaat gaat en de bal op het moment van passeren van de thuisplaat zich tussen knie en schouderhoogte bevindt. Indien de bal niet aan deze eisen voldoet is de bal wijd, maar als de slagman op een dergelijke bal slaat wordt er een slag gerekend. Bij vier wijd krijgt de slagman een vrije loop naar het eerste honk. Als de slagman door de pitcher raak gegooid wordt krijgt deze ook een vrije loop. Als de slagman de laatste bal misslaat of niet slaat op een slagbal is de slagman uit indien de catcher de bal vangt. Als de catcher de bal laat schieten, mag de slagman proberen naar het eerste honk te komen. De catcher zal de gemiste bal naar het eerste honk gooien. Als de bal door de eerste honkman gevangen wordt en hij eerder het honk aanraakt dan de slagman (loper) is deze uit.
Catcher (2)
Dit is eigenlijk de dirigent van de veldpartij. De catcher geeft aan wat voor bal de pitcher moet gooien en of hij een pickoff moet gooien. De honkmannen krijgen tekens of er een pickoff gegooid gaat worden. Als er een bal in het outfield geslagen wordt stuurt de catcher de tussenpersoon die de bal uit het outfield verder moet gooien. De hoofdtaak van de catcher is natuurlijk de door de pitcher gegooide bal te vangen. Voor de veiligheid heeft de cather de volgende beschermende kleding aan: - helm met masker en keelbeschermer; - bodyprotector; - leggets (beenkappen); - tok (ook alle andere spelers hebben deze aan);
Eerste honkman (3)
De eerste honkman is al eerder ter spake geweest, in het stukje over de pitcher. De eerste honkman heeft een belangrijke taak. Indien een slagman erin slaagt de bal weg te slaan zal men hem bij voorkeur op het eerste honk proberen uit te maken. De slagman moet altijd gedwongen naar het eerste honk (natuurlijk niet bij vier wijd of geraakt door werper). Het is voor de eerste honkman dan ook voldoende om de slagman uit te branden. Branden is het met de bal in het bezit aanraken van het honk voordat de loper het honk raakt.
Tweede honkman (4) en short stop (6)
Deze twee spelers verdedigen samen het tweede honk. Afhankelijk van uit welke richting de bal komt neemt een van de twee het honk terwijl de andere speler dekt, om eventuele doorgeschoten ballen op te vangen. De honkloper die op het eerste honk staat te wachten, zal proberen het honk te stelen. Dit wil zeggen hij gaat naar het volgende honk zonder dat er een bal geslagen is. De honkloper moet dan uitgetikt worden, omdat het geen gedwongen loop is. Het tikken moet met hand waarin de bal zit en indien de veldspeler de bal bij het tikken laat vallen is de speler save. Even terug naar de honkloper, de reden dat deze wil stelen is de volgende: het voorkomen van een dubbelspel. Als de slagman de bal bal wegslaat met een honkloper op het eerste honk is het voor de veldpartij voldoende om op het eerste en tweede honk te branden en ze hebben er twee nullen bij. De short stop staat zo opgesteld dat hij de meeste geslagen ballen te verwerken krijgt. Bij een linkse slagman schuift het hele veld op, zodat de tweede honkman nu een soort short stop wordt.
Derde honkman (5)
Een honkloper die het derde honk bereikt staat klaar om een punt te scoren. De derde honkman heeft dan ook de taak om te zorgen dat deze honkloper zijn honk niet bereikt en indien er een honkloper zijn honk heeft bereikt moet hij deze zo lang mogelijk bij zijn honk houden. Bij een stootslag zal de derde honkman inlopen op deze bal, de short stop zal het derde honk dan overnemen.
De verre velders (7,8,9)
De verre velders hebben de taak een bal die in het outfield komt zo snel mogelijk naar het infield te gooien. De verre velders moeten ook helpen bij het dekken van het infield. De verre velders moeten dus beschikken over een groot uithoudingsvermogen en een goede arm. Zoals uit dit verhaal blijkt staan de veldspelers niet op een balletje te wachten, bij iedere actie komt het gehele veld in beweging om te verwerken, te verdedigen of aanwijzingen te geven.
Verschil tussen Honkbal en Softbal
Er zijn een aantal belangrijke punten waarop deze twee sporten van elkaar verschillen. Deze verschillen zullen we nu gaan bespreken.
Het veld
Als we kijken naar het veld, valt op dat deze er precies hetzelfde uitziet als een honkbal veld. Het is alleen een stuk kleiner. Als we de afstanden vergelijken zien we:
Honkbal Softbal
Afstand tussen de honken 27,50 meter 18,30 meter
Afstand pitcherplaat 18,45 meter Vrouwen:12,20 m
Afstand pitcherplaat 18,45 meter Mannen: 14 m.
Afstand tot hek min. 75 meter min. 60 meter
De spelers
Opmerkelijk verschil tussen de twee sporten, is het volgende verschil.
Honkbal wordt alleen door mannen gespeeld. Hoewel op jonge leeftijd meisjes zo nu en dan wel meedoen met de jongens, is er geen aparte honkbalcompetitie voor vrouwen/meisjes. Dit is anders voor softbal. Dames spelen hierbij wel in competitie tegen elkaar. Enigszins vreemd is dat ook mannen softballen. Softbal is dus niet de vrouwelijke variant van het honkbal, zoals veel mensen denken.
Materiaal
Zowel de ballen als de knuppels waarmee gespeeld wordt zijn verschillend.
Bij honkbal wordt er gespeeld met een bal met een omtrek tussen de 22,9 en de 23,5 cm. Bij softbal wordt er gebruik gemaakt van een veel grotere bal. Deze bal heeft een omtrek tussen de 30,2 en de 30,8 cm.
Ook de afmetingen van de knuppels verschillen. Bij honkbal mag de knuppel niet langer zijn dan 1,07 meter, bij softbal niet langer dan 86 cm. Bij honkbal mag de diameter maximaal 7 cm zijn, bij softbal niet meer dan 5,7 cm.
Spelregels
Er zijn een aantal spelregels bij het softbal die afwijken van het honkbal.
1. Honklopers mogen bij honkbal op elk moment dat de bal in spel is, proberen een honk te \'stelen\'. Dit is proberen een honk verder te komen, zonder dat de bal geslagen wordt. Bij softbal geldt de regel dat er pas \'gestolen\' mag worden als de bal de hand van de pitcher verlaten heeft.
2. De pitcher bij het honkbal moet bovenhands de bal aangooien. Bij softbal wordt de bal onderhands aangegooid.
Mijn mening :D
Ik vind softbal een hele leuke sport. De spelregels zijn makkelijk te begrijpen zodat je het goed kunt spelen zonder veel ruzie te maken over wat wel en niet mag. Ik heb twee keer meegedaan, de eerste keer speelde we op een klein veldje en de tweede keer op een groot veld.
Zelf vond ik het spelen op het kleine veld leuker, omdat je dan met een kleine groep bent en je bent dan intensiever bezig. Je komt vaker aan de beurt en moet goed op letten als je in het veld staat.
Bij het grote veld sta je met te veel mensen in het veld je krijgt bijna nooit de bal. Als je dan op de bank zit kom je heel weinig aan slag. Ik vind het dan moeilijk om mijn aandacht erbij te houden, want je speelt in die twee lesuren net 5 minuten. (ben maar 1 keer aan slag gekomen en heb in het veld net 2 keer de bal gehad)
Jammer dat het buiten te koud was, want buiten spelen vind ik nog steeds het leukste. Daar is het wat groter en kun je verder slaan en meer achter de bal aan rennen. En ben je gedwongen op te letten.
Het werkstuk is een beetje lang geworden maar dat komt door al die spelregels en ik vind dat je daar niet veel moeite voor moet doen dus daarom maar een wat langer mening.
REACTIES
1 seconde geleden
K.
K.
hejz alless goed je hebt me uit de brand geholpen
dank je wel
groetjes karim
21 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
ey goeie werkstuk erg goed bruikbaar dankje wel
20 jaar geleden
Antwoorden.
.
hey draekje. ik heb gebruik gemaakt van je werkstuk... heel erg bedankt. ik vind hem ook wel mooi vertelt.
nu nog hopen op een goed cijfer!!!
dikke zoen en knuffel van greetje
20 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Jou spreekbeurt is mij goed van pas gekomen dankjewel.
20 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
:P
bedankt voor de uitleg nu heb ik een ooi werkstuk :P
haha
groet.
Tim
19 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
wat had je hier voor cijfer op ziet er mooi uit heurzz!!!
19 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
ik vind het een goed site ik er veel aan gehad
maar ik zocht eigenlijk een site met informatie over catcher!?!?!
17 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
hey
goeiie site man .... egtt een goeie werkstukkk
Watwas juh cijfertjuh?!
14 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
dankjewel, dankzij jou heb ik een goed cijfer voor een verslag dat ik moest maken ;)
13 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
(L)
13 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
bedank ik heb een 9 voor men veslag dat ik moest maken..!
13 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
goede zaak :D kan ik weer verder met mijn verslag over softbal =P
12 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
mooi door jou kan ik een goed cijfer voor mijn werkstuk halen over softbal :D
11 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
Tnx, toets voor LO morge over softbal!
10 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Mooi man ik heb een 10
7 jaar geleden
Antwoorden