De dood

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 3992 woorden
  • 14 februari 2003
  • 83 keer beoordeeld
Cijfer 6.6
83 keer beoordeeld

Inhoudsopgave

1. Video over de dood 2. 6 rouwadvertenties
3. 6 artikelen over de dood
4. Symbool over de dood
5. Tien symbolen over de dood
6. Euthanasie
7. Is er leven na de dood? 8. Gedicht
9. Eigen ervaringen met de dood
10. Lopen over het kerkhof
11. Kijk van verschillende levensbeschouwingen op de dood
12. Mijn kijk op de dood

Video over de dood

Leonie Allereerst Leonie, Leonie is een jonge vrouw die lijdt aan de ziekte leverkanker. Deze ziekte was bij haar begonnen via de nieren. Ze is niet bang voor de dood, maar haar grootste angst is, hoe zal haar zoon het opvatten? Kan hij hiermee doorleven, of gaat hij op straat zwerven. Zelf kan ze dit natuurlijk niet meer controleren, maar haar grootste angst is dat het niet goed zal aflopen. Haar begrafenis heeft ze van te voren al voorbereid samen met haar man. Ze houdt van rood, en wilde dus ook dat het op de begrafenis zoveel mogelijk van deze kleur. Ook wil ze dat de kinderen, waarmee ze jarenlang gewerkt heeft, op haar begrafenis aanwezig zijn. Deze kinderen mogen alle een kaarsje voor haar aansteken. Haar grote wens is ook dat de muziek van Herman van Veen wordt gedraaid. Deze muziek draaide ze altijd als ze zich rot voelde, het is dan ook een grote steun in haar leven geweest. In haar verleden heeft ze heel wat meegemaakt, zo ook dat ze eerder getrouwd is geweest, en dat ze deze man ook heeft verloren, doordat deze man ook aan een ziekte leed. Zelf zegt ze, dat ze het heel normaal vindt wat ze de afgelopen 3 maanden heeft voorbereid. Ook zegt ze, dat de begrafenis van haar, een soort feestje voor haarzelf is. Ze wordt wel begraven, omdat haar man, Emiel, nog graag bij haar langs wilde komen. Ook heeft ze speciaal gekozen voor een zwerfkei, in plaats van voor een grafsteen, dit enkel zonder reden zodat het niet té persoonlijk werd.

Erika Daarna Erika, Erika is een wat oudere vrouw van 51 jaar, die lijdt aan kanker. Toen ze hoorde dat ze aan deze ziekte leed, werd ze kwaad toen ze hoorde dat er niks meer aan te doen was. En dat ze de wereld eerder moet verlaten dan haar 15 jaar oudere man. Haar man en zij troosten elkaar niet echt, maar begrijpen elkaar blindelings. Voor haar dood wordt ze door een priester nog besprenkeld met doopwater. Haar afscheidsspeech heeft ze zelf geschreven, dit deed ze onder andere door een bandje in te spreken, met haar eigen stem, en daar een verhaal voor haar dierbaren na te laten. Haar man was het er niet mee eens dat ze ook een verhaal voor hem achterliet, maar heeft dit later alsnog toch nog gedaan.

Jeroen Daarna is Jeroen aan het woord. Jeroen is een priester, die lijdt aan de ziekte MS. Hij heeft de agressieve vorm van deze ziekte. Hij heeft vooral moeite met het voorbereiden van zijn begrafenis, het doet pijn. Omdat van beroep priester is, steekt hij voor elke overledene een kaarsje aan. Hij heeft een keer het gevoel gehad, dat hij zichzelf aan het begraven was, toen hij een persoon moest begraven die ook aan MS leed. Zijn vooruitzicht is, dat hij nog 5 jaar te leven heeft. De grafsteen heeft hij dan ook al uitgezocht, en is zelfs al gekocht. Ook heeft hij zelf zijn begraafplaats uitgezocht. Hij beweert, dat er voor het geloof rituele spullen nodig zijn. Sommige mensen gaan heen met de woorden “liegen als een bidprentje” legde hij uit. Dit wil niks anders zeggen dan: wetende dat hij zijn kinderen sloeg, en loog tegen zijn vrouw. Maar zo wil hij dus absoluut niet heengaan, en die woorden zal hij ook door niemand toegediend krijgen.

Reint Daarna krijgen we Reint te zien, Reint is een jonge man, die lijdt aan de ziekte AIDS. Omdat hij zelf niet meer kan spreken, is een goede vriend van hem aan het woord. Deze man, die hem al jaren verzorgt, vertelt hoe Reint zijn laatste maanden is ingegaan. De voorbereidingen begonnen allemaal in het pannenkoekenhuis. Ze hebben samen alles besproken, en veel gelachen. Ze kennen elkaar vanaf 1968, en zijn sindsdien de beste vrienden, alles was positief, en hadden ze samen altijd lol. Reint was een geliefd eigenaar van een cafe. Daarom is het ook zo dat iedereen hem zal missen. Reint z’n grootste angst voor de dood is, dat je niet komt te weten waar je heen gaat na de dood. Hij heeft er wel een fijn gevoel over dat alles zo goed geregeld is, ook omdat zijn specifieke wensen in vervulling zijn gegaan. Hij heeft zijn eigen muziek uitgezocht (Beethoven).Ook wilde hij door zwarte paarden in een koets naar zijn begraafplaats worden geleidt. Reint is op eigen wil gecremeerd.

Jurgen Daarna is Jurgen aan het woord (slecht te verstaan), dit is tevens de laatste persoon die over de ervaringen praat, die je meemaakt als je weet dat je dood gaat. Jurgen is een oudere man, die net als Reint, lijdt aan AIDS. Hij vertelde dat iedereen aan hem kon zien dat hij ernstig ziek is. Hij wordt kwaad bij de gedachte dat hij ernstig ziek is, maar is tevens niet bang voor de dood. Hij heeft de begrafenis al geregeld en de begraafplaats ook. “ Een plek onder de zon, waar je jou buren niet kent”, zo omschrijft hij het. Hij vertelt dat hij het leven vergelijkt als twee boeken, de een is dun, de ander is dik. Hij heeft het steeds over “onbegrijpelijk”. Hij vertelt hierbij dat als je de liefde niet kan geven, dan ben je het ook niet waard om de liefde te ontvangen.

6 artikelen over de dood

‘Lek’ verdachte moord Fortuyn vervolgd Dit artikel heb ik uitgekozen om terug te komen op de moord van Pim Fortuyn. Ik vind het belachelijk dat ze Volkert van de G. niet gelijk in de cel hebben gegooid. Alleen omdat ze geen bewijzen hadden mocht hij geen celstraf krijgen, ik bedoel hij heeft toch zelf bekend dat hij het heeft gedaan. Dat vind ik dus niet echt kloppen in het systeem. Ook vind ik dat ze de ambtenaar die de naam van de verdachte heeft laten lekken niet mogen vervolgen. Als ik daar zou vermoord worden en de naam van de moordenaar zou uitlekken dan werd daar ook niks aan gedaan. Dan kun je wel zeggen dat Pim Fortuyn belangrijker was, maar iedereen heeft dezelfde rechten.

Woningbrand Ik vind het raar dat er zo nog doden kunnen vallen. Dat is onnodig, ze hebben niet voor niets brandmelders uitgevonden (en al die reclames over brand gemaakt). Ik weet niet hoe het huis of appartement eruit ziet. Maar als het nou op de 80st verdieping was en die kinderen sliepen aan de balkon kant dan kun je er niks aan doen. Als dat niet zo zou zijn, zijn het gewoon onnodige doden.

Jongen in VS gewurgd tijdens laden wasmachine Ik mag het misschien niet denken maar ik vind het wel een beetje grappig. Het is natuurlijk erg voor de moeder want zij heeft nu een schuldgevoel. De mensen uit Amerika kennende zal die moeder nu wel het wasmachine bedrijf gaan aanklagen en de wasserette ook nog. Het is wel erg maar ongelukken gebeuren nu eenmaal. Ook al is het zo’n lullige manier als dit. Ik vind dit echt de lulligste manier waarop je dood kan gaan.

Geen uitspraak in zaak fataal ongeval Boxmeer Ik vind het goed dat ze geen uitspraak meer doen over de zaak. Want het is natuurlijk heel erg voor de nabestaanden. Ze zouden eigenlijk gewoon iedereen die 75 wordt weer opnieuw een examen laten doen. Dan zou zo’n ongeval sowieso nooit gebeuren. Want iedereen weet dat oude mensen niet meer zo goed kunnen rijden. Voor de nabestaanden van de vrouw die is overleden zullen die €1000 niks meer uitmaken.

Rijontzegging na dodelijk ongeval met vrachtwagen Het is heel erg om zo te overlijden. Ook heel lullig. Het is gewoon heel makkelijk te voorkomen door een dodehoekspiegel te gebruiken. Ik vind de straf onterecht, ze zouden het bedrijf moeten beschuldigen dat ze geen dodehoekspiegel op de vrachtwagens zetten. De chauffeur kan er ook niet veel aan doen

Kilometers file door laag overvliegende zwaan In het krantenartikel staat dat de slachtoffers zwaar gewond zijn maar ik heb op het journaal gezien dat er een is overleden. Ik vind het een vreemde manier om dood te gaan. Je bent gewoon als het ware door een zwaan vermoord. Ik vind het ook onbeschoft van automobilisten (van de andere rijrichting) om staan te kijken.

6 rouwadvertenties

Commentaar Coba Peters-van Osch: is op familie en kennis gericht want alles staat in het dialect geschreven.. Verder standaard met een kruisje erboven. Piet Spee: hele formele advertentie van het bedrijf waar hij werkte om sterkte aan familie toe te wensen. Allerliefste opa Sjaak: heel persoonlijk geschreven gedicht door kleinzoon. Zo te zien niet zo oud omdat er kusjes onder staat. Bertha Gielen-Beurskens: bedankt advertentie van de familie aan iedereen die hen heeft gesteund en geholpen
G.J.M Giesbers-Rutten: advertentie van, denk ik, een vrijwilligers club om haar te bedanken en de familie sterkte te wensen. Paul: hele persoonlijke advertentie omdat er geen achternamen in voorkomen. Dus weten alleen degene aan wie het gericht is wat het betekent.

Wat zegt de advertenie Coba Peters-van Osch: wanneer ze overleed, dat ze weduwe was en dat ze in een verpleeghuis is overleden. Piet Spee: wanneer hij is overleden en waar hij werkte. Allerliefste opa Sjaak: dat hij zijn kleinzoon Stein altijd brave deugniet noemde. Bertha Gielen-Beurskens: dat er een zesweken dienst is en dat ze waarschijnlijk aan een ziekte is overleden. G.J.M Giesbers-Rutten: wanneer ze is overleden, dat ze een optische kijk had op het leven ondanks haar ziekte en dat ze een gezin had. Paul: deze advertentie zegt bijna niks

Gelijkenissen en opvallendheden Er staat bijna overal een bedankje in en ook wanneer er een mis is (niet alleen bij deze zes). Het valt mij op dat iedereen een eigen manier heeft om te bedanken of sterkte toe te wensen, voor sommige is het heel persoonlijk bijvoorbeeld door een gedicht en door andere wordt het heel formeel gedaan.

Symbool over dood

Ik ben bij het ontwerpen van dit symbool uitgegaan van een pentagram (duivel=slecht). Ik heb een driehoek door een hart (=goed) vervangen. Met de afbeelding bedoel ik goed en slecht, leven en dood en hemel en hel.

Tien symbolen over de dood.

Zandloper: -Tijd vervliegt -Leven/dood -Omdraaien voor een nieuw leven

Afgebroken zuil: Afgebroken leven

Zeis: Voor het afhakken van het leven

Bloem: -Staat voor leven -Afgeknakt staat voor dood

Biddende handen: Duiden aan dat de overledene christelijk was

Kruis: -Romeinse rijk stond dit voor doodstraf -Christendom: Goede Vrijdag Duif: Het dier dat de ziel wegdraagt

Uil: Nachtdier staat voor dood

Slang: Komt uit het christendom van Adam en Eva

Treurwilg: Staat voor rauw en verdriet voor de mensen die de overledene konden

Euthanasie

Euthanasie ---- zachte dood

Situaties van ondraaglijke ----- actief/passief en/of uitzichtloos lijden

Lichamelijk Psychisch Aan de ene kant is het zo dat euthanasie mensen helpt uit hun lijden te komen. Mensen die zeer ernstig ziek zijn, niet meer te genezen zijn en heel veel lijden, zouden dan in aanmerking kunnen komen voor euthanasie, waardoor ze sterven zonder pijn te lijden. Maar ook is het toepassen van euthanasie goed voor het bedden probleem in de verschillende ziekenhuizen. Het klinkt bot en dat is het misschien ook wel, maar als je het toestaat, komen er bedden in de ziekenhuizen vrij en daarvoor kunnen weer meer mensen worden opgenomen. God heeft het leven geschapen en daarbij hoort nu een maal ook de dood. Als je dan voor een soort God wil gaan spelen, dan moet je vooral door gaan met het “vermoorden” van mensen. Mensen zijn geboren om te leven en bij het leven hoort o.a. het lijden, waarmee je maar mee moet leren leven en je moet blij zijn dat God je het leven heeft geschonken. Wanneer moet je nu iemand een euthanasie prik geven? Wanneer is het lijden onverdraagbaar? Dat zijn dingen die heel moeilijk zijn in te schatten, want mensen met een ernstige ziekte kunnen daarbij ook nog heel depressief raken, waarbij ze zo snel mogelijk weg willen, want ze vinden dat ze alleen maar tot last zijn van de familie. Dit is geen goede reden om euthanasie toe te passen. Daar moet wel heel erg goed over na gedacht worden door de patiënt en natuurlijk ook de doktoren en de familie van de patiënt. Wanneer je euthanasie verbiedt, dan kan het ook tot het gevolg hebben, dat mensen die heel erg ziek zijn en heel veel lijden, zelf proberen een einde aan hun leven te maken, door bijvoorbeeld van een gebouw te springen. Als dit gebeurt is het voor de familie en kennissen van die persoon een veel gruwelijkere dood dan, als je euthanasie toepast, want dan kunnen ze in alle rust afscheid nemen en dan weet je dat hij op een bepaald moment dood gaat. Dan kun je, je er beter op instellen. Een reden waarom euthanasie niet zal moeten kunnen is, dat het niet normaal is dat aan het leven van een mens zomaar een einde kan komen. Iedereen komt op de wereld om te leven en het is niet nodig om “zelfmoord” te plegen, omdat je erg te lijden hebt. Een ander probleem is wie de euthanasie uitvoert, beter gezegd, wie de moordenaar is, want in principe ben je gewoon iemand aan het vermoorden. Wie is de schuldige? Is dat de dokter? De patiënt zelf? Ik als dokter zou niet graag iemand vermoorden, omdat die persoon euthanasie wil. Op de vraag of euthanasie toegestaan moet worden, zeg ik ja, maar met strenge regels. Het moet kunnen, maar alleen bij mensen die heel erg lijden en waarbij de familie en dokter ook vinden dat het de beste keus is. Wanneer je het helemaal verantwoord wil laten doen, moet je er nog een andere dokter na laten kijken en beoordelen. Wanneer iedereen er mee eens is, vind ik dat euthanasie mag worden toegepast.

Is er leven na de dood?

Ik denk dat er wel na de dood is. In welke vorm weet ik niet maar het meest logische lijkt me reicarnatie. In heel veel geloven wordt er over reincarnatie gesproken en nagedacht. Dit idee moet toch ergens vandaan komen, het kan niet uit ineens uit het niets komen. Ook zijn er mensen die gehypnotiseerd woren en dan terug naar het verleden gaan dit moet ook ergens vandaan komen. Misschien uit de geest van een vorig leven. En als je een vorig leven hebt gehad en je leeft dan nog een keer, ook al besef je dat niet (misschien in \'t onderbewustzijn), vind ik dat er leven na de dood is. Nog een argument voor reincarnatie is het deja-vu gevoel. Dat is het gevoel dat je krijgt als je denkt dat je iets al eens eerder hebt meegemaakt. Dit gevoel moet ook ergens vanaf komen. Dit zijn al drie argumenten die voor reincarnatie zij. Maar je kunt er nooit zeker van zijn dat reincarnatie bestaat, als je niet bewust een ander leven hebt meegemaakt. Ook zijn er veel mensen die geesten mensen die geesten zien en mensen die geesten oproepen. Geesten zijn van mensen die doodgegaan. Dat betekend dat je na de dood nog rond kunt zweven als een geest. En dat wil zeggen dat je leeft na de dood (of hoe je het ook wilt noemen als je als een geest zou kunnen rondzweven). Of er een hemel en of er een hel is heb ik nog nooit echt over nagedacht. Maar als ik er zo even over nadenk, denk ik niet dat er een hemel of dat er een hel is (tenminste zoals het in boeken staat geschreven en het op plaatje of in films wordt afgebeeld). Dat je met je lichaam over wolkjes kan lopenen doen en krijgen wat je wilt. Je lichaam rot namelijk weg als je dood bent en je zou dan je eigen lichaam nooit kunnen hebben in de hel en ook niet kunnen eten en drinken. Al met al vind ik het meest logische, als je er zo een beetje over nadenkt, dat je reincarneert of dat je als een geest gaat rondzweven. Niet dat je in de hel of hemel komt. Daarom zie ik het meest in spiritischme. Maar het meest vind ik dat je niet te veel over de dood moet nadenken anders ga je nog rare dingen denken.

Gedicht

Dit gedicht gaat over onze hond die 3 maanden geleden gestorven is.

Billy

En ineens is het zover, ze is niet meer te redden, we moeten de beslissing nemen, nee,... niet onze Billy, ik wil haar nog niet kwijt, ze is slechts 4 jaar, dit moet niet kunnen, een angstig gevoel besluipt je,... kun je dit aan? maak je de juiste keuze?.... het is tijd om afscheid te nemen. je komt nooit uitgehuild, je bent radeloos, troostende woorden zijn er niet, gelukkig is er een eind gekomen aan dat verdriet.

Gelukkig hebben we nu een nieuw hondje maar Billy zal ik nooit vergeten.

Eigen ervaringen met de dood

Bij mij is nog nooit iemand in de familie doodgegaan die ik echt goed kende. Behalve onze hond dan, daar had ik het minder moeilijk toen hij doodging dan ik had verwacht. Maar misschien komt dat omdat ik wist dat hij binnenkort een keer zou doodgaan. Het meeste ervaring heb ik met Hans die vorig jaar op school is overleden. Daar heb ik het best moeilijk mee gehad. Hij is gewoon ineens ‘weggegaan’. Dat was best raar, maar de gedachte dat je zo ineens dood kunt gaan is ook een heel eng gevoel. Verder heb ik niet echt een ervaring met de dood gehad. Behalve dat we op vakantie met de caravan een ongeluk op de snelweg hebben gehad. Dat was 10 seconden heel eng maar toen was het ook afgelopen, daarbij is er met niemand iets gebeurt dus was het ook niet echt een ervaring met de dood. Alleen die paar seconden dan. Dan denk je wel even van hopelijk blijf ik leven. Maar dit is denk ook niet echt de ervaring die wordt gevraagd, ik wist het niet zeker dus heb ik het er maar bij verteld.

Lopen over het kerkhof.

Wij (Lennart en Gijs) hebben gekozen om een verslag te schrijven over een rondgang op het kerkhof. Wij hebben dat ’s avonds om 11 uur gedaan. We durfden het niet alleen te doen, omdat het zo laat was. Wij liepen samen naar de ingang van het kerkhof van Sevenum. De sfeer was gespannen. Je begint aan de films te denken waar de doden over het kerkhof zweven. We waren eigenlijk best wel een beetje bang. De poort was nog open. Dat verbaasde ons omdat wij dachten dat hij ’s avonds wel gesloten zou zijn. We gingen een beetje rondkijken en van de sfeer proeven. We konden de weg haast niet vinden omdat er nergens licht brandde. We liepen rustig tussen de graven door en keken goed rond. We zochten het graf van Gijs z’n opa. We konden het niet vinden. We kwamen er echt niet wijs uit. ’s Avonds lijkt echt alles anders daar. Toen zijn we maar gegaan, omdat we alles al hadden gezien. De sfeer op de weg naar huis was een beetje somber. De volgende dag zij we overdag naar het kerkhof gegaan. We hebben wat details genoteerd. Het oudste graf dicteert van de 15de eeuw. In de gang naar het kerkhof staan opgegraven grafstenen van voor de oorlog. Want in de Tweede Wereldoorlog is de kerk en het kerkhof van Sevenum ‘plat’gebombardeerd. Er liggen een stuk of 10 familiegraven. De modernere graven zijn vooral graven van jongeren. Er is ook een muur om de urnen neer te zetten. En er is nog genoeg plaats voor nieuwe graven. Al mogen we daar niet op hopen, toch zullen mensen sterven.

Kijk van verschillende levensbeschouwingen op de dood

Hindoeïstische kijk Hindoes geloven in veel goden namelijk: Brahma, Shiva, Vishnu. Maar ze komen allemaal voort uit een God. Ze geloven ook in leven na de. Dat heeft te maken met hun geloof in reïncarnatie. Dat wil zeggen dat ze denken dat ze opnieuw worden geboren, niet het lichaam maar de geest. Die komt terug in een ander lichaam. Hun huidige leven wordt bepaald door hoe ze eerst hebben geleefd. Dat wil dus ook zeggen dat hoe ze leven bepaald hoe ze de volgende keer terugkomen. Je komt dan terug in een bepaalde kasten, er zijn er vier. Maar dat heeft zich ontwikkeld tot ongeveer 300. Ook insecten.dieren en planten kunnen mensen zijn geweest. Het gebeurt niet direct na het overlijden het duurt een tijdje. In die tussentijd ben je een geest (spiritisme), als geest heb je geen rust. De levenden moeten dan offers voor je brengen. Anders zijn ze bang dat kwade geesten de overlevende het leven zuur maken.

Boeddhistische kijk Het boeddhisme is een zijtak van ’t hindoeïsme. Boeddha de stichter komt uit 560 voor Christus uit de kaste van de strijders. Zij hebben geen God. Mystiek en ethiek zijn belangrijk, vooral mystiek. Je moet goed leven betekend dat als het ware. Dat kan men bereiken door te streven naar nirwana (innerlijke rust). Het leven bestaat volgens hen uit een cyclisch karakter. Je komt terug (reïncarneert) en ontwikkeld steeds iets verder. Wat betreft verdere kijk op reïncarnatie is het bijna hetzelfde als het hindoeïsme.

Humanistische kijk Humanisten stellen de mens centraal in het leven en zijn atheïst of agnost. Ze denken dat als je dood gaat dat het is afgelopen. Het is het eind. Je moet de mens zien zoals hij nu leeft, na de dood is er niets meer. In reïncarnatie geloven ze ook niet omdat je dat niet kunt bewijzen. God is volgens hen verzonnen uit angst voor het doodgaan. Je moet leven en niet over de dood nadenken want dan is er toch niks meer

Islamitische kijk De Islamieten geloven in leven na de dood. Namelijk als je goed leeft kom je in de hemel en als je slecht leeft in de hel. Bij God of bij Satan dus. Plato zei: ’het geestelijke is ons geschonken door God en na het leven keert dit weer terug naar zijn oorsprong’. Dit heeft invloed gehad dat de mensen het lichaam als iets minderwaardig ging zien en dat het allemaal om de hemel ging. Ze vinden dat de dood niet het laatste woord heeft.

Mijn kijk op de dood

Mijn kijk op de dood is na het maken van dit werkstuk niet veel veranderd. Ik vind nog steeds dat je niet veel moet nadenken over de dood, anders ga je misschien rare dingen in je hoofd halen en dat is niet de bedoeling. Dood ga je toch dus waarom zou je jou leven verpesten aan nadenken over de dood als je weet dat je toch een keer dood gaat. Ik heb ook niet echt plezier gehad in het maken van dit werkstuk want ik moest continu over de dood nadenken en dat vind ik niet leuk. Ik vind nog steeds dat je niet over de dood moet nadenken, misschien even in je leven maar dat heb ik met dit werkstuk wel weer genoeg gedaan voor zo’n 15 jaar. Ik vind dat hooguit moet nadenken wat je later wilt (begraven of gecremeerd) en of je donor wil worden, wat ik trouwens wel vind dat je moet doen want je red er andermans leven mee. En die mensen willen net zo min dood als jezelf. De dood is gewoon iets dat bij het leven hoort net zoals geboren worden. Over geboren worden loop je toch ook niet de hele tijd na te denken waarom je geboren wordt dus je moet ook niet nadenken waarom je dood gaat. Dit is dan het einde van mijn werkstuk, ik hoop dat het voldoende is, want ik heb er genoeg aan gewerkt.

REACTIES

N.

N.

hallo, ik las net je artikel over de dood.
ik moet namelijk een presentatie hebben over de dood en ik zou graag willen weten waar jij de video hebt gekregen?
laat het me zo snel mogelijk weten.

groetjes, noemi

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.