Voorwoord
Ik heb Frankrijk gekozen omdat, ik er vaak ben geweest. De bergen de zee en steden waren allebei heel mooi. Ook zijn er hele grote sprinkhanen. Ik vond het eten ook heel erg lekker. Waar ik heen ga is heel veel zon.
Ik vind Frankrijk een heel mooi land maar ze leven wel net iets anders dan wij. Door de vakanties ben ik meer te weten gekomen. Op vakantie in Frankrijk heb ik een leven als God in Frankrijk en dat betekent dat je het heel fijn hebt. In Frankrijk praten ze Frans en dat kan ik niet goed verstaan. Ik probeer het wel te spreken.
Inleiding
Ik heb geschreven over kaartgegevens, geschiedenis, de Franse revolutie, attractieparken, Fransen eigenaardigheden, eten uit Frankrijk en het weer in Frankrijk.
Hoofdstuk 1 Kaartgegevens
Frankrijk ligt in West-Europa en is op de Sovjet-Unie na het grootste land van Europa. Het is bijna 7x groter dan Nederland+België. Na de Franse revolutie is Frankrijk opgedeeld in totaal 95 departementen, deze zijn later weer verdeeld in 22 regio’s. De hoofdstad is Parijs.
Het land heeft zes buurlanden; Spanje, Zwitserland, Luxemburg, Duitsland, België en Italië. Frankrijk grenst voor meer dan de helft aan zee. De langste rivier is de Loire, 1020 km lang. Frankrijk heeft een eiland Corsica deze ligt in de Middellandse zee.
Ik ben dit jaar op vakantie geweest bij de rivier de Drôme. Dat is een zijrivier van de Rhône in Rhône Alpes gebied. We moesten twee dagen rijden en toen waren pas op de camping.
Hoofdstuk 2 parijs
Parijs is de hoofdstad van Frankrijk en er wonen 2,21 miljoen mensen. De stad word in tweeën gedeeld door de Seine. In 2004 werd Parijs bezocht door een recordaantal mensen van 25 miljoen.
De Eiffeltoren is 317 meter hoog tot aan de top van vlaggenstok. De toren ontvangt per jaar meer dan zes miljoen mensen. Op de top heb je een prachtig uitzicht over Parijs.
De Seine is een beroemde rivier in parijs. Er lopen 36 bruggen over deze rivier en de bekendste is pont neuf. Als je hier onder door vaart mag je een wens doen.
In Parijs kun je het beste met de metro reizen. Het is een soort trein onder de grond en op een na drukste van de wereld. Er is een netwerk van 215 km, 301 stations.
De Arc de triomphe is een triomfboog en van de een beroemdste bouwwerk in een drukke verkeersplein in Parijs. De bouw begon in 1806 ter ere van een van Napoleons overwinningen.
Montmatre is de hoogste heuvel van Parijs waarop de Sacre Cœur is gebouwd. Dit is een hele mooie witte kerk met een grote trap. Bovenop de heuvel worden voor toeristen schilderijen verkocht.
Hoofdstuk 3 Geschiedenis
In Frankrijk hebben de meeste stadjes nog een kasteel in het Frans is dat château. Het is een verdedigingkasteel. Die beschermen de burgers.
De meeste kastelen zijn in de zestiende eeuw gebouwd. Maar dat zijn geen verdedigingkastelen. Dat waren prachtige woonkastelen. Dan kon iedereen zien dat je rijk was.
Het bekendste kasteel is dat van Chambord aan de Loire. Het heeft 440 kamers! Het is net een doolhof.
Er ligt ook een heel beroemd paleis, een van de grootste in de wereld even buiten Parijs, de Versailles. Koning Lodewijk de veertiende liet in 1668 dit paleis bouwen dat zo groot is dat er 20.000 mensen in kunnen wonen. Er komen veel toeristen naar het paleis.
Hoofdstuk 4 De Franse revolutie
Tijdens de Franse revolutie eind 1800 werd de monarchie afgezet en begon de eerste Franse republiek.
Op 14 juli zeggen de Fransen: quatorze juillet. Op deze nationale feestdag van het jaar wordt in heel Frankrijk gevierd. In Franse steden wordt er op die dag militaire parades gehouden en er worden fakkeloptochten gehouden. Als het nacht wordt steken de Fransen vuurwerk af.
Ze herdenken de bestorming van de Bastille op 14 juli 1789. Dat is een zwaar bewaakte gevangenis in Parijs. Dat was het begin van de Franse revolutie. In die tijd ging het heel slecht met Frankrijk. Er was veel armoede. Het grootste deel van de bevolking leed honger. In 1794 werd de huidige Franse vlag ingevoerd. De drie kleuren, blauw, wit en rood komen van het wapenschild van Parijs en de koning.
Koning Lodewijk de XIV had er helemaal geen last van want hij was rijk en kon alles kopen maken en bouwen met het belastinggeld dat de burgers aan hem moesten geven. De koning, zijn vrouw en de leden van de hofhouding werden opgepakt en allemaal onthoofd. Hierna veranderde er veel in Frankrijk.
Hoofdstuk 5 Belangrijke attracties en gebeurtenissen
Disneyland Parijs
Op 30 kilometer van de hoofdstad Parijs ligt Disneyland. Je ontmoet daar bijna alle Disney figuren zoals Mickey, Goofy, Pluto,oom Donald, sneeuwwitje, Doornroosje en kapitein Haak.
Futuroscope
In Futuroscope draait alles om de bouwkunst en techniek van de toekomst. Bijvoorbeeld bioscopen die een scherm hebben zo groot als gebouw. En stoelen die bewegen en een water spuiter. En hele hoge en enge achtbanen.
Tour de France
Al meer dan 100 jaar fietsen wielrenners de ronde van Frankrijk waarbij ze meerdere dagen door bijna heel Frankrijk tussen de 3400 en 3600 km fietsen. De tour is altijd in juli en een ploeg bestaat uit 9 wielrenners. In 1980 heeft de Nederlander Joop Zoetemelk de tour gewonnen.
Hoofdstuk 6 Franse gewoontes
Franse kinderen krijgen geen cadeautjes van Sinterklaas. Bij hen komt de Kerstman. Op de avond 25 december mogen kinderen hun sok of schoen zetten. En op 26 december komt de Kerstman met een grote zak en legt de cadeautjes onder de kerstboom.
Franse kinderen gaan van half 9 tot ’s middag 4 uur naar school. Soms is er ook les op zaterdag, maar op woensdag hebben de meeste kinderen vrij. In de zomer hebben de kinderen 2 maanden vakantie. Ze krijgen vakantiehuiswerk mee om niet te vergeten wat ze het hele jaar geleerd hebben.
Fransen kussen graag. Wij geven een hand, maar in Frankrijk gaat men al heel snel over tot zoenen. Familie, kennissen en zelfs collega’s. Hoe vaak men zoent hangt af van de streek. In sommige streken 1 kus en andere 2 en in het zuiden zelfs 3. Ze kussen elkaar op de wang, meestal met de wangen tegen elkaar terwijl men een smakend geluid maakt.
Fransen zijn altijd trots op hun land, hun blauw, wit en rode vlag. Ze praten meestal hun eigen taal.
Goedendag bonjour bö -zjoer
Goedenavond bonsoir bó-swaar
Tot ziens au revoir oo-ruu-waa
1 un un
2 deux deu
3 trois trwa
Hoofdstuk 7 Eten uit Frankrijk
Ontbijt
Fransen eten weinig zoute dingen bij het ontbijt. Zij eten croissants of een stuk baquette = stokbrood met jam. Vaak drinken ze koffie met heel veel melk waar ze hun brood in soppen.
Middagmaal
Fransen eten twee keer warm op een dag. Meestal een soepmaaltijd en een gewone maaltijd. Franse boeren hebben de gewoonte om wijn bij hun soep te doen. Ze eten geen brood met beleg zoals wij het kennen. Fransen houden van kikkerbilletjes en slakken.
Avondeten
Fransen eten ’s avonds rond 8 of 9 uur. Meestal eten ze een flink bord soep of restjes van het middagmaal. Elke maaltijd word afgerond met een kaasschotel en stuk brood.
Hoofdstuk 8 Het weer in Frankrijk
Frankrijk heeft vier klimaten. Het grootste deel van Frankrijk heeft koele zomers en zachte winters met aardig wat regen. In het zuiden is het in de zomer heet en droog en de winters zijn zacht. In de bergen kan het in de zomer heet zijn en in de winter kan daar veel sneeuw liggen.
Zeeklimaat: In het westen van Frankrijk.
Landklimaat: In het midden Frankrijk.
Bergklimaat: in de bergen.
Subtropisch klimaat: langs de Middellandse Zee.
Bibliografie
Informatie boekje: Frankrijk
Internet : www.iselinge.frankrijk.nl
www.scholieren.com
www.landen.net/frankrijk
Schooltv
Frankrijk
5.7
ADVERTENTIE
REACTIES
1 seconde geleden
S.
S.
ik vind dit werkstuk heel erg goed en deze site ook.
12 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Hoi echt weinig hoofdstukken maar voor de rest perfect
9 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
goeeeiiiiemiddag
6 jaar geleden
Antwoorden