Alcohol en jongeren

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas havo | 933 woorden
  • 26 september 2002
  • 287 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
287 keer beoordeeld

Alcohol en jongeren, goede combinatie of niet?
Alcohol is een genotsmiddel geworden voor jong en oud. Het percentage verkochte alcoholistische dranken is de laatste jaren ontzettend gegroeid. Een goed voorbeeld daarvan is het zongenaamde parfumdrankje “Baccardi Breezer”. Werd van deze drank nog in 1999 ongeveer 50 miljoen flesjes per jaar verkocht, dan is dat nu in 2002 vereenvoudigd, want alleen al werden er in 2001 al bijna 200 miljoen flesjes verkocht, en nu na 3 kwart jaar van 2002 zitten we al weer over de 200 miljoen. Maar waarom wordt er eigenlijk zoveel gedronken door jongeren? En is het een goede combinatie?

De Geschiedenis:
Om daar een goed antwoord op te kunnen geven moet je eigenlijk de geschiedenis van alcohol een beetje kennen.
Men weet dat alcohol al bijna even oud is als de mens, zo ongeveer 6000 jaar. 5000 jaar geleden werden de eerste recepten voor alcohol ook echt opgeschreven. Een mooi voorbeeld daarvan is dat onderzoekers een aantal jaar terug een kleitafel vonden uit het oude Sumerië. Ook de Grieken dronken graag een borrel. Het is van hen bekend dat ze vele goden vereerden en 1 daarvan was Bacchus. Bacchus werd daarom ook wel de god van de dronkenschap genoemd.
Veel meer is er niet bekend uit die tijd, pas vanaf de middeleeuwen weet men weer meer. Toen werd alcohol al een beetje een probleem. Men vond het toentertijd lekker en begon steeds meer te produceren en ook verschillende sterktes. Vanaf toen is alcohol al een geliefd drankje onder de mensen. Want eerlijk zeggen wie drinkt er bij het eten nou niet een lekker glaasje wijn of lekker glaasje bier. Sinds de laatste jaren gaan jongeren steeds vroeger en steeds meer drinken.

Welke dranken zijn onder de jongeren geliefd en welke niet?
Bier is zonder meer de grote favoriet. Dit komt voornamelijk omdat bier het goedkoopst is op feesten. Ook drink je het heel erg makkelijk, omdat het een “verfijnde smaak” heeft (volgens Alberto de Jong) en omdat het niet heel erg sterk is. Op de 2e plaats komen sterke en mix dranken zoals, rum, whisky, pasoa jus en nog vele meer. Deze dranken zijn vaak een stuk duurder maar als je het wilt voelen zitten dan hoef je hier in verhouding met bier ontzettend weinig van te drinken. Daarna voornamelijk likeuren zoals, Pisang Ambon of Campari (lekkere drankjes voor als je de volgende dag nog “feest” wil hebben). Shooters zijn ook erg populair om mee te nemen naar feesten zonder dat de “uitsmijters” het merken (het is een klein flesje met likeur of een sterke drank zoals Flugel). Daar in tegen zijn wijn en champagne absoluut niet populair, slechts 3 % vind wijn en/of champagne echt lekker, 5% drinkt het wel op oudejaarsavond maar dat is vaak omdat dan iedereen het drinkt.

Wie drinkt er nou eigenlijk het meest?
Studenten overtreffen echt iedereen met hun alcohol gebruik, een gem. mannelijke student drinkt 20 glazen in de week en een gem. vrouwelijke studente drinkt er ongeveer 8. bij leden van een studentenvereniging is het nog erger: mannen gem. 27 glazen en vrouwen gem. 12 glazen. Als vergelijking: jongeren van dezelfde leeftijd maar geen student (meer) zijn drinken gem. bij de mannen 10 glazen en bij de vrouwen 7 glazen. Nog een leuk feit is dat uit onderzoek van MAD bleek dat de meeste jongeren in Utrecht drinken (maar liefst 58%).
Maar wat vinden de leerlingen er zelf van:
uit een onderzoek op www.leerlingen.com blijkt dat 35% van de ondervraagden (dat waren 800 leerlingen, 46% man en 54% vrouw) vindt dat jongeren teveel alcohol drinken. Bijna 50% van de “zware” drinkers (> 10 glazen op een avond) vind zelf ook dat ze teveel drinken

Is alcohol en Jongeren een goed combinatie?
Op een website heb ik een paar argumenten gevonden waarom alcohol en jongeren geen goede combinatie zouden kunnen zijn:
- ze hebben meer kans op verkeersongevallen;
- ze zijn vaker betrokken bij agressie (als dader of als slachtoffer)
- jongeren die gedronken hebben, vrijen vaker onveilig
- jongeren die meerdere jaren achter elkaar gemiddeld 25 glazen per week drinken, lopen kans op structurele hersenschade
- jongeren die vaak overmatig drinken hebben een verhoogde kans op verslaving aan alcohol

Om nog een paar andere meningen te vinden heb ik een paar kleine vragen aan 3 mensen gesteld. Deze uitspraken vindt je hier onder
- Jongeren en alcohol kunnen een goede combinatie zijn mits ze zelf weten waar hun grens ligt. Alleen hoor je soms van die verhalen dat er weer een ongeluk of vechtpartij is geweest, waar de daders onder invloed waren van alcohol dan hoop ik vaak wel dat de jongeren meer verstand daardoor krijgen en minder alcohol drinken.
- Alcohol is in deze tijd een veel groter probleem dan vroeger in mijn jeugd, toen was het misschien een enkele keer dat er iemand dronken was maar tegenwoordig lijkt het wel een gewoonte om bijna ieder weekend dronken te worden, ik vind het dus niet echt een goede combinatie maar we kunnen er niet veel meer aan doen dan ze waarschuwen.
- Ik vind het absoluut een goede combinatie maar dat komt eigenlijk omdat ik zelf nog in deze categorie val, de jongeren krijgen hierdoor meer verantwoording over zichzelf en dat is wat de jongeren in Nederland echt hard nodig hebben

Natuurlijk is mijn mening ook belangrijk:
Jongeren moeten wel alcohol kunnen drinken alleen moeten ze zelf weten tot hoever ze kunnen gaan. Ik zelf vindt alcoholische dranken ook erg lekker maar dronken drinken doe ik niet. Ik snap ook niet wat andere daar aan vinden. Je krijgt er alleen maar een kater van de volgende dag.
De meningen zijn dus erg verdeelt over dit onderwerp, toch vinden de meeste mensen dat de jongeren een “kans” moeten krijgen.

REACTIES

T.

T.

goeie opdracht

21 jaar geleden

G.

G.

hey tim
heel erg bedankt voor deze werkstuk

21 jaar geleden

..

..

goed werkstuk volgende keer makkelijkere worden

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.