Voorwoord
Dit werkstuk voor het vak geschiedenis, moest te maken hebben met iets wat veel deel heeft genomen aan de maatschappij. Het was ook heel belangrijk dat je iets koos wat je interesseert, want dan is het een stuk leuker om er informatie over op te zoeken en er dingen over te schrijven. Mode was niet het eerste onderwerp waar ik aan dacht, maar het leuk me toch eigenlijk wel leuk. Het is toch al heel lang geleden begonnen en als je nagaat hoe belangrijk het nu is voor ons. Ik vind het zelf ook heel leuk om me bezig te houden met kleding en met wat in de mode is. Ik vind het ook leuk om in modetijdschriften te lezen. Ik zou dan ook wel is willen weten hoe het is ontstaan en wat mijn moeder vroeger op mijn leeftijd droeg? Of ze op die leeftijd er ook zoveel mee bezig was.
Mijn hoofd vraag is:
Wat had de mode voor invloed op de West-Europese bevolking in de 20ste eeuw?
1. Hoe is mode ontstaan?
Mode is een Frans woord en betekend manier. Met mode wordt dus de manier van iets bedoeld. De manier van kleden maar ook de manier van lopen, meubels, bouwstijl. Maar dit werkstuk gaat over de mode van de kleding.
Kleding dient als bescherming tegen zon, regen, kou, wind etc.…
Maar niet alleen als bescherming, maar mensen doen ook kleren aan om er mooi uit te zien. Een andere reden is om zich te onderscheiden van re rest of juist om bij een groep te horen. Zo hoorde bij een bepaalde klasse een bepaalde kledingsstijl. Het is zelfs een periode zo geweest dat je aan de kleding van mensen af kon lezen waar ze vandaan kwamen en welke klasse. Mensen konden zich ook uiten door zich op een bepaalde manier te kleden, ze konden hun creativiteit er in kwijt. Mensen wilden zich steeds meer opdoffen en zo ontstond er steeds meer mode en werd het steeds belangrijker.
Er werden al vanaf de prehistorie beschilderingen van kleding en sieraden op rotswanden gevonden. Vanaf de 14de eeuw werd de mode echt belangrijk en populair. Sindsdien is de mode niet meer weg te denken.
De mode is een kringloop. Alles veranderd maar komt ook weer terug. Er zal altijd nieuwe mode blijven ontstaan, of oude mode herhalen want de nieuwe mode is een reactie op de tijd daarvoor.
2. Waarom heeft mode zoveel aantrekkingskracht op de mens?
Mensen willen bij de tijd blijven. Veel mensen vinden het belangrijk om er goed uit te zien en vaak wordt dat bepaald door wat er in de mode is. Want dat is het gene wat mensen op dat moment mooi vinden. Als je in de periode van de legging een wijde pijp broek aandeed, werd dat echt niet mooi gevonden.
En wat als je de kleren droeg van de tweede klasse terwijl je behoorde tot de eerste klasse? Niemand wilde natuurlijk dat je werd gezien als ‘iemand van de tweede klasse’. Dus was het heel belangrijk dat je de goede kleding droeg.
Vrouwen die werkten en geen dure en mooie kleren konden betalen, volgde toch de mode van de mooie en dure kleren. Ze keken in etalages en lazen modetijdschriften.
De kleding die daar werd getoond, dat was het plaatje van een goed, luxe en zorgeloos leven.
De meestal invloeden kwamen af van Frankrijk, Engeland en om niet te vergeten; Hollywood!
3. Hoe heeft de mode zich ontwikkeld in de 20ste eeuw?
1900 – 1920 Het begin
1900-1918: haute couture
De Engelse Couturier Charles Frederick besloot om geen kleding meer te maken op verzoek van klanten, maar ontwierp zijn eigen collectie. Hij was kleermaker van de vrouw van Napoleon. Zij heeft ervoor gezorgd dat hij bekend werd. Velen andere onbekende ontwerpers volgen zijn pad. Een modeontwerper die Haute Couture maakt is een Haute Couturier. Je wordt pas tot haute couturier genoemd als je voldoet aan de eisen; meer dan 12 mensen in dienst, 2 keer per jaar collectie laten zien op de catwalk, speciale ruimte voor vaste klanten.
De periode van de jugendstil was tijdens de haute couture. Dat duurde van 1900 tot 1909. De gedachte van die stijl was dat het inwendige belangrijker is dan de bouw.
Er werd dus een gezond korset ontworpen die goed was voor de ademhaling en na een tijdje droegen veel vrouwen helemaal geen korset meer. De jurken hadden weinig vorm en print was meestal bloemen of effen.
1915-1920: eerste wereldoorlog
Aan de kleding kon je zien dat vrouwen in fabrieken werken en dat er gebrek aan geld was. De kleding was weid en moest makkelijk zitten en er werd steeds minder stof gebruikt. In 1916 was er een bevlieging en werd de oorlogscrinoline veel gedragen. Een weide voetvrije rok met veel onderrokken eronder. Het was een bevlieging want een jaar later droeg bijna niemand hem meer.
1920 – 1930 Gouden jaren
Roaring twenties 1920 tot 1929
De oorlog was voorbij en de modebedrijven kwamen weer op gang. Er is geen periode in de twintigste eeuw waar de mode zo snel veranderd. Er werd veel negermuziek uit de VS geluisterd. De dans, Charleston, was ook heel bekend in deze tijd. De kleding werd daar op aangepast en de kleding was dus heel functioneel. Kleding werd betaalbaar voor alle mensen, mensen konden uit gaan. In deze tijd droegen veel vrouwen mannelijke kleren, rookten en hadden kort haar.
1930 – 1940 Jaren ‘3 0
De kleding werd eleganter en vrouwelijker. De natuurlijke lichaamsvormen werden geaccentueerd en niet veranderd. In die tijd waren de schoudervullingen heel bekend en liepen huisvrouwen in mantelpakjes.
1940 – 1946 Tweede wereldoorlog
In de tweede wereldoorlog kregen mensen textielpunten waarmee ze kleding konden kopen. Die kleding was gemaakt van zo weinig mogelijk stof. Het waren dus vooral minirokken en geen versiersels. Het stond ook bekend als sobere kleding. De modehuizen bleven wel open voor de rijke Duitsers en fransen. Als er tekort was aan netkousen schilderden de vrouwen hun benen bruin.
1946 – 1960 New look
De jaren 50 na de tweede wereldoorlog waren de jaren van de wederopbouw.
Dior kwam met een collectie met half lange rokken, maar veel vrouwen konden die niet betalen. Toch werd het mode. Veel vrouwen gingen ze zelf maken met oude jurken en later werd het ook in de winkels verkocht. De cocktail jurk is ook ontstaan, een jurk die minder formeel was als de bekende avondjurk.
1960 – 1970 Revoluties
De tijd van de jongeren! In deze tijd draaiden het vooral om de jongeren. Ze wilden betaalbare kleding en mode die bij hun levensstijl hoorde. Hierdoor verloor de mode het chique en luxe karakter. De overgooier werd ontworpen en de avondjurken werden van stof gemaakt. Alle kleuren werden gebruikt. De hippies zijn ook bekend. Dat waren politieke groepen met jongeren. Die waren niet alleen te herkennen aan het demonstreren maar ook aan hun kleren.
1970 – 1980 Flower Power
Deze tijd lijkt veel op de tijd van de Hippies. Het stond bekend om de eigen manier van leven. ‘Lang leven de lol’. In deze tijd werd veel kleding zelf gemaakt. Jongeren gebruikten veel drugs, rookten veel en dronken veel alcohol. De kleding was het zelfde als van de hippies, vrolijk en wijd.
1980 – 1990 Dress for succes
Madonna! Zij was het stijlicoon van deze tijd. Ze stond bekend als stoer, punk en ondeugend. Maar een ander moment had ze blond haar en een jurk aan. Het motto van deze jaren was daarom ook: ‘je kunt zijn wat je wilt zijn’. In deze tijd was niet alleen de vrouwelijke look populair, ook de sportieve look. Deze periode wordt dress for succes genoemd omdat op het kantoor vrouwen niet vrouwelijk worden gekleed, maar naar hun intelligentie. De kleding werd aan de herenkleding aangepast,
1990 – 2000 Fin de siècle
In deze tijd was de anti-mode in de mode. Het waren kapotte en niet afgemaakte kleren. Het was de bedoeling dat je er uit zag alsof je geen moeite voor je uiterlijk doet. Verder is geen nieuwe mode ontstaan maar werd oude mode herhaald. Wel werd het in de mode om merkkleding te dragen. Het ging niet meer om de kwaliteit of het model maar om het label wat er op zat.
4. Wie waren de ontwerpers die veel invloed hadden op de mode?
De bekende ontwerpers van de twintigste eeuw die veel invloed hebben gehad op de mode, ga ik hieronder voorstellen.
Charles Frederick Worth
Charles is geboren in 1825 en gestorven in 1895 en was de grondlegger van het Haute Couture. Hij leefde dus niet in de twintigste eeuw. Maar doordat hij door velen gevolgd werd is het bekend geworden. Hij heeft een opleiding textiel gedaan, is daarna in Parijs gaan wonen en dertig jaar later een eigen haute couture huis modehuis gestart.
Gabrielle Coco Chanel
Coco Chanel leefde van 1883 tot 1971. Ze worden ook wel ‘de Koningin van de Mode’ genoemd. Dankzij haar eerste liefde kwam ze in contact met de modewereld. Omdat ze bij de nonnen is opgegroeid, heeft ze al vroeg leren naaien. Ze werd heel geïnspireerd door mannenkleding. Tijdens de eerste wereldoorlog heeft ze haar eerste boetiek geopend. Haar collecties zijn altijd een groot succes geweest. Ze staat bekend om de eerste sportkleding en the little black dress.
Christian Dior
Dior is geboren op 1905 en gestorven in 1957. Hij heeft eerst politieke wetenschappen gestudeerd en in zijn vrije tijd schetste hij kleding. Die verkocht hij aan couture huizen. Later werd hij als ontwerper aangenomen bij Robert Piguet. Later is hij zijn eigen modehuis begonnen.
Yves Saint Laurent
Yves is geboren in 1936 en gestorven in 2008. Hij werkte voor Christian Dior. Toen Dior overleed in 1957 nam hij de leiding over het modebedrijf. Zijn collecties waren heel populair omdat ze heel vernieuwend waren. Hij heeft een aantal dagen geholpen bij het franse leger. Toen is hij opgenomen in het ziekenhuis en is zijn leidingschap over Dior heb ontnomen. Toen is hij samen met zijn partner Pierre Bergé een nieuw merk begonnen, YSL.
Vivienne Westwood
Vivienne Westwood is geboren in 1941. Ze is voor de verandering niet Frans maar Engels. Ze was een stijlicoon voor punkers. Vivienne is begonnen met de oude verslete kleding te dragen. Ze is haar eigen winkel begonnen met Rock & Roll kleding.
5. Wat had de mode voor invloed op de economie?
Je kan goed zien dat de mensen weinig geld hadden. Je kunt ook merken wanneer het slecht ging met de economie. Als er oorlog was en de textiel schaars was, waren de kleren korter en strakker, zodat er minder stof nodig was. Mensen die de dure kleren niet konden betalen maakten hun eigen kleding en dat werd ook weer mode.
Er kwamen veel modehuizen en veel ontwerpers verdienden veel geld.
Meer heb ik niet kunnen vinden over de invloed van de mode op de economie.
6. Wat had het tv-debat van Kennedy en Nixon met mode te maken?
In 1960 vond een debat plaats tussen Kennedy en Nixon. Een debat is een openbare discussie tussen de voor- en tegenstanders. Het werd uitgezonden op televisie en radio. Kennedy was redelijk onbekend. Hij was katholiek en jong. Dat werd gezien als nadelig bij de verkiezingen. Zijn tegenstander Nixon was al wel redelijk bekend.
Toch heeft Kennedy de verkiezingen gewonnen. Tenminste, dat bleek pas later. Want door de radioluisteraars en krantenlezers werd Nixon gekozen als president. Maar later bleek dat de televisiekijkers hadden gekozen voor Kennedy.
Hoe komt dat nou? Nixon verscheen zonder make-up op tv en hij kwam zweterig en zenuwachtig over. Maar dat zie je natuurlijk alleen maar op tv. Op de radio en in de krant zie je dat niet. Dus mensen die naar de tv keken vonden Kennedy beter omdat hij er beter uit zag. Maar de antwoorden van Nixon waren krachtiger en daar kozen de radioluisteraars voor.
Dit is de link van de het filmpje met het debat:
http://log.amerikalog.com/2008/09/26/geschiedenis-kennedy-nixon-debat-1960/
Antwoord op de hoofdvraag
Wat had de mode voor invloed op de West-Europese bevolking in de 20ste eeuw?
De mode had heel veel invloed op de bevolking. Het laat ze zien wie ze zijn en waar ze voor staan. Dan vind ik dat je kunt zeggen dat het veel invloed heeft gehad op de bevolking.
Nawoord
Ik kan zeker dat ik veel heb geleerd van dit werkstuk. Ik weet precies wat ik graag wilde weten en meer. Ik vond het wel een moeilijk onderwerp achteraf, omdat er bijna alleen maar letterlijke informatie te vinden is. Wat en wie maar niet hoe en waarom. Maar daar leer je ook weer van hoe je zelf conclusies uit de tekst kan halen. Ik heb bijna alleen maar geschreven over de vrouwelijke mode omdat die het meest veranderd en het meeste over te vinden was. Dat vind ik ook interessanter.
Bronvermelding
Deelvraag 1:
http://mediatheek.thinkquest.nl/~lle0407/
http://www.scholieren.com/werkstukken/26323
Deelvraag 2:
http://www.10966.08sc.thinkquest.nl/coco%20chanel%2019e%20eeuw.htm
Deelvraag 3:
http://www.scholieren.com/werkstukken/26323
http://mediatheek.thinkquest.nl/~lle0407/
http://www.studybuddy.nl/nederlands/mode%2020ste%20eeuw.html
http://www.scholieren.com/werkstukken/26170
http://nl.wikipedia.org/wiki/Haute_couture
http://nl.wikipedia.org/wiki/Flower_power
Deelvraag 4:
http://www.scholieren.com/werkstukken/15469
http://nl.wikipedia.org/wiki/Charles_Frederick_Worth
http://nl.wikipedia.org/wiki/Christian_Dior
http://nl.wikipedia.org/wiki/Coco_Chanel
http://www.studybuddy.nl/nederlands/mode%2020ste%20eeuw.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Yves_Saint_Laurent
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vivienne_Westwood
Deelvraag 5:
Hier heb ik geen bronnen gebruikt. Ik heb gewoon een conclusie getrokken uit het stuk wat ik heb geschreven over de verschillende stijlen. Ik kon er weinig informatie over vinden.
Deelvraag 6:
http://www.minitrue.nl/blog/2005/05/26/kennedy-wint-tv-debat-van-nixon-maar-waar-is-het-bewijs/
http://log.amerikalog.com/2008/09/26/geschiedenis-kennedy-nixon-debat-1960/
http://geschiedenis.vpro.nl/programmas/2899536/afleveringen/14782526/items/14931354/
Mode
6.2
ADVERTENTIE
REACTIES
1 seconde geleden
R.
R.
goede werkstuk
12 jaar geleden
AntwoordenT.
T.
ik snap hier hele maal niks van
12 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
doe niet zo onaardig zeg!
9 jaar geleden
A.
A.
mooi man
11 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
heb veel informatie uit gepikt maar ja sommige lettes zijn fout maar goed ga beter doen is helemmaal fout zoooooooooooo kort !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
11 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Ik vind het super handig,
ik hou mn spreekbeurt namelijk over Modeontwerpen en dit kan ik echt heel goed gebruiken!
Super bedankt!
Maar er zitten wel fouten in.
x Samra
11 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
goede informatie, vond alleen dat er erg veel fouten in zaten voor een leerling uit de derde klas vwo.
groeten van, >>>
11 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
cool heb veel info van dit werkstuk tnx
10 jaar geleden
AntwoordenG.
G.
Ik vind dat je je best hebt gedaan. Want je kan niet meer dan je best doen?
9 jaar geleden
Antwoorden