Wat is discriminatie?
Discriminatie betekent letterlijk ‘het maken van onderscheid’. Het is nu iets gaan afwijken van de letterlijke betekenis. Nu betekent het: ‘het onregelmatig onderscheid maken tussen mensen of groepen’. als je onderscheid maakt tussen mensen betekent het nu niet dat je meteen discrimineert (negatief), maar het gaat er natuurlijk om dat gelijke mensen ook gelijk behandeld worden. In de grondwet, artikel 1. Staat dat iedereen in Nederland gelijk moet behandeld worden omdat iedereen gelijk ís. En discriminatie -op welke grond dan ook- is niet toegestaan.
\'Art 1. Allen die zich in Nederland bevinden , worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.\'
Discriminatie wil dus zeggen dat er onterecht onderscheid word gemaakt tussen mensen. Het is het benadelen van mensen of groepen (deze zijn meestal in de minderheid). Meestal zijn het ook maar vooroordelen. Discriminatie gaat over bijv. afkomst, ras, geboorteland, geloof, enz.
Wat voor soorten discriminatie zijn er?:
racisme: discriminatie op grond van huidskleur(/afkomst).
seksisme: discriminatie op grond van geslacht.
klassisme: discriminatie op grond van afkomst bijvoorbeeld, armen.
antisemitisme: discriminatie van joden.
Directe discriminatie: discriminatie dat bijv. homo’s of migranten achter- gesteld worden. Degene die dit doet komt er ook openlijk voor uit.
Indirecte discriminatie: discriminatie dat bijv. een jongetje mag de bios niet in omdat hij zogenaamd ‘niet lid is.’
Bewuste discriminatie: discriminatie dat degene die dit doet het door heeft. Bewust iemand benadeeld. Bijv. geen vrouwen in het bedrijf want die zijn niet geschikt voor dit werk.
Onbewuste discriminatie: discriminatie dat bijv. een bedrijf aan de werknemers vraagt een nieuwe college te zoeken. Deze mensen zijn allemaal Nederlands en zoeken in hun eigen kennissenkring. Zo komen er dus nooit buitenlanders binnen. Zij discrimineren dus onbewust.
Incidentele discriminatie: discriminatie dat er bijv. een burenruzie is tussen een nederlands en buitenlands gezin. Dat is alleen dan even. Maar dat is daarna gewoon weer over.
Structurele discriminatie: discriminatie dat als er problemen steeds weer terug komen of als er met bepaalde regels mensen worden achtergesteld. Ook de omgeving werkt daaraan mee.
Positieve discriminatie: discriminatie dat degene die discrimineer overdreven aardig doet. Bijv. als er een hele lange rij staat en een Nederlander staat voorin, maar een buitenlander achterin. De Nederlander zegt dan poeslief: ,O,wil je voor me staan?’ Dat is iemand voortrekken vanwege huidskleur/afkomst. Dat is juist positieve discrimina- tie.
Discriminatie in het verleden
vanaf de 14e eeuw ontdekte -vooral de blanken- nieuwe gebieden zoals India en Afrika. De mensen die daar toen woonden werden gezien als: ‘onbeschaafde wilden.’ zo hadden ze een goede reden om deze mensen te onderdrukken en de baas over hen te spelen.
Van de 15e tot de 19e eeuw was er de slavenhandel. De blanken wisten zeker dat de zwarte mensen minderwaardig waren. Zo kon je gewoon een slaaf kopen op de markt en het was gewoon een bezit van je, een eigendom. Er zijn ongeveer 12 miljoen mensen weggehaald uit Afrika om in een ander land te werken als slaaf. Als slaaf werd je altijd heel erg slecht behandeld dus het was echt geen pretje om slaaf te zijn.
De Nederlanders waren degene die de meeste slaven weghaalden en als slaaf verhandelden. Ze brachten hen naar Europa en Amerika.
Vanaf de 16e eeuw werden de aboriginals uit Australië door de blanken in afgesloten gebieden gezet. Een groot deel van hen werd gedood. Zoiets was er ook in Amerika. De indianenstammen werden verdreven en gedood door de blanken.
Zo ook in de 2e wereld oorlog. Hitler liet miljoenen joden doden, alleen omdat hij vond dat het een minder waardig ras/volk was.
Ooit gehoord van de uitspraak:
,Vrouwen hebben één plicht: zwijgplicht.
En één recht: aanrecht.’
Zo was het voor het begin van deze eeuw ook. De vrouwen hadden bijna/geen recht. Ze mochten niet stemmen, want de hele politiek was niet iets voor vrouwen maar voor mannen. Ze mochten ook niet studeren, want als je toch alleen maar op je kinderen mag passen en het huishouden doen dan heb je er niets aan om te studeren. Vrouwen mochten niet op bepaalde clubs komen, want ook dat was alleen voor mannen. Het is in het verleden natuurlijk heel er bewust en direct, maar nu is het nog veel erger alleen dan een beetje sneaky en indirect. En zo’n hele schijnheilige: positieve discriminatie.
Nederland is iets erger geworden.
Discriminatie in Nederland
Discriminatie is in Nederland verboden dat staat in de grondwet (art.1).
Toch word er iedere dag nog verschrikkelijk veel gediscrimineerd (pesten?!). Denk maar even aan school. Ja op school, word verschrikkelijk veel gediscrimineerd. Zeg je het niet dan denk je het.
,Haey dar hebbie die rooie!’
,He beugelbekkie.’
,hee brilsmurf!’
,ha ha sproetenkop!’
,woow, jij ben een dikzak!’
Is zoiets te overdreven?! Nee, zoiets is niet overdreven zoiets gebeurt gewoon in het echt. Maar het kan ook iets minder hard.
,nou, nee ik wil niet met een meisje voetballen.’
,he blondje.’
,Wow jij ben echt ontiegelijk dun’
Iedereen is anders. En of je het nou wil of niet. Dat moeten mensen nou leren accepteren. Het is zo’n verschil tussen
Blank of bruin
Man of vrouw
Putje schepper of minister
Oud of jong
Handicap of niet
Homo of lesbie
Moslim katholiek
De afgelopen 10 jaar zijn er veel mensen uit het buitenland naar Nederland gekomen om te wonen. Als er meer verschillende volken in een land wonen ga je verschillen ontdekken. Maar veel mensen kunnen daar niet tegen en gaan ze discrimineren.
Waarom discrimineren mensen?
Veel mensen worden gediscrimineerd. Pas als je er echt over na gaat denken kom je er achter dat ook jijzelf best vaak wordt gediscrimineerd. Voor jou misschien onbewust, maar voor een ander bewust. Vaak gaat het om het uiterlijk, want dat is ook alleen maar te zien. Ook vrouwen worden veel/vaak gediscrimineerd. Als je erachter komt dat discrimineren erge gevolgen kan hebben, ga je er zelf misschien wel op letten.
Maar waarom discrimineren mensen dan?
Deze vraag kan bijna niet beantwoord worden. Nemand heeft een echte reden om te discrimineren. Ik heb het internet afgezocht en heb 3 dingen gevonden.
Meestal voelt degene die discrimineert zich beter dan de ander (denk aan de slavenhandel). Ook gebeurt het doordat mensen hun agressie kwijt willen.
Het kan ook zijn dat mensen de wereld om zich heen willen begrijpen. Daarom gaan zij er voor zichzelf een overzichtje van maken. Maar weet je niet genoeg over sommige mensen/dingen geeef je een vooroordeel. Je gaat dus zelf dingen verzinnen hoe je denkt dat het is. En vooroordelen leiden meestal tot discriminatie.
De discriminatie is het ergst als het even niet goed gaat. Mensen zoeken iemand om de schuld te geven van hun problemen. Een zondebok! Dit is natuurlijk ook een reden.
Mijn eigen verhaal over discriminatie
Allereerst ga ik iets vertellen over wat ik zelf vind van discriminatie.
Iedereen discrimineert. De een zegt wat hij/zij denkt, maar de ander houdt het weer heel stil en denkt het alleen maar.
Ik vind het echt heel erg dat mensen soms heel erg worden uitgescholden, buitengesloten of achtergesteld. De gevolgen va discriminatie kunnen heel erg zijn.
Ik zal na het maken van dit verslag veel meer letten op hoe mensen worden gediscrimineerd en ik zal ook proberen elf zo min mogelijk te discrimineren.
Ik heb op internet heel erg veel sites bezocht om zo de perfecte info eruit te halen.
Gedichtje:
“Toen ik geboren was, was ik zwart.
Toen ik opgroeide, was ik zwart.
Als ik naar de zon ga, ben ik zwart.
Als ik het koud heb, ben ik zwart.
Als ik bang ben, ben ik zwart.
Als ik ziek ben, ben ik zwart.
Als ik zal sterven, ben ik zwart.
Maar in tegendeel met jou, mijn blanke vriend.
Toen jij geboren was, was je roze.
Toen jij opgroeide, was je wit.
Als jij naar de zon gaat, ben je rood.
Als jij het koud hebt, ben je blauw.
Als jij bang bent, ben jij groen.
Als jij ziek bent, ben je geel.
Als jij zal sterven, zul je grijs zijn.
Hoe kun je mij dan een kleurling noemen!?!”
bron: 1001 gedichten.nl
Bronvermelding
http://nl.wikipedia.org/wiki/Discriminatie
http://www.art1.nl/artikel/1198-Artikel_1_van_de_Grondwet
http://www.1001gedichten.nl/gedichten/7108/discriminatie/
http://home.planet.nl/~bruin527/didi/Discrim_r.htm
http://www.google.nl/ :
- definitie discriminatie (4)
- soorten discriminatie (3)
- discriminatie in het verleden (2)
- waarom discrimineren mensen (3)
Discriminatie
6.3- Werkstuk door een scholier
- 3e klas vmbo/havo | 1388 woorden
- 13 februari 2011
6.3
463
keer beoordeeld
ADVERTENTIE
REACTIES
1 seconde geleden
S.
S.
hey, wat is je cijfer?
13 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
ja wat is eigenlijk je cijfer
13 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
Ja weer iets waar ik niks aan hebb,
Maar wel goed gemaakt ik heb net iets anders nodig (A)
13 jaar geleden
AntwoordenC.
C.
ahahahhhhhaa, gewoon van wikipedia afgehaald dit :s
11 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
Ik zou graag meer informatie willen over Soorten Discriminatie. weet iemand een site of een boek waar meer info staat over soorten discriminatie?
alvast bedankt
10 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
dit is gewoon van wikipedia!!!!!!!!
8 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Lmao deze persoon heeft erbij vermeld dat hij een deel van zijn info van wikipedia heeft, dus lijkt me logisch dat t van wikipedia komt.
7 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
dat gedicht is nice lol <3
7 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
het is goed
7 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
Hey naomi! Ik heb nu ook een werkstuk over discriminatie ik kwam die van jou tegen en wou hem meteen lezen toen ik het las vond ik hem hem heel proffesioneel ik heb nu heel veel informatie kunnen vinden uit jou werkstuk natuurlijk ga ik hem niet helemaal over nemen maar ik weet nu wel gelijk een stuk meer.
6 jaar geleden
Antwoorden