Inhoud
1. Bevolking
2. Taal
3. Godsdienst
4. Klimaat
5. Indonesische keuken
6. Recept
7. Vragen werkboek
1. Bevolking
De bevolking kan in drie hoofdgroepen worden verdeeld: De balinezen, Madoerezen, de Maleiers van Sumatra
De Boeginezen en Massakarezen van Sulawesi. Ze behoren allen tot de deutero-Maleise volken. Ze hebben in het algemeen een tengere lichaamsbouw, een koperkleurige huid en vrij uitgesproken Mongoloïde gelaatstrekken. De Dajaks van Kalimantan, de Toradja’s en Toalans van Sulawesi, waaronder ook de Konjo’s, en de Btaks van Sumatra worden aangeduid als proto. De Austronesische bevolkingsgroepen van de oostelijke eilanden zijn daarentegen juist weer donkerder en hebben een zwaardere lichaamsbouw.
2. Taal
De officiële taal in Indonesië is Bahasa Indonesia, handelstalen zijn Engels en in afnemende mate Nederlands. De vele andere talen van de archipel vallen in twee hoofdgroepen uiteen: de Maleis-Polynesische taalfamilie en de ‘niet-Austronesische’ taalfamilie.
De Maleis-Polynesische of Austronesische taalfamilie bestaat uit ongeveer 250 talen, waarbinnen veertig hoofdgroepen te onderscheiden zijn, zoals het Acehs, Maleis, Boeginees, Javaans en Soendanees.
Tot de niet-Austronesische talen behoren onder andere ca. 240 Papoea-talen. Meer dan honderd van deze Papoea-talen hebben minder dan duizend sprekers.
In het huidige Bahasa Indonesia zijn de talen van de vroegere overheersers nog duidelijk aanwijsbaar. Uit het Portugees komen woorden mentega (boter), nona (juffrouw) en sepatu (schoen). Aan het Nederlands zijn onder andere ontleend: mebel (meubel), bangrut (bankroet), karcis (kaartjes), handuk (handdoek), pinter (pienter) en donkrak (dommekracht). Aan het Engels zijn woorden ontleend als bodigar (bodyguard) en suplai (supply).
Het Bahasa Indonesia is een non-tonale taal die vrij eenvoudig te leren is. De taal wordt geschreven in het Romeinse alfabet, woorden worden uitgesproken zoals ze zijn gespeld en de morfologie is eenvoudig. Werkwoorden en zelfstandige naamwoorden worden niet vervoegd.
Het moeilijkste is het gebruik van voor- en achtervoegsels om basiswoorden te veranderen in werkwoorden en zelfstandige naamwoorden. Accenten worden net zo min als in het Nederlands aangegeven. De e aan het eind van de eerste lettergreep is altijd stom of toonloos.
Net als andere talen kent het Indonesisch een voorliefde voor afkortingen, die vaak voor buitenstaanders onbegrijpelijk zijn (b.v. Pukesmas = Pusat Keséhatan Masyarakat).
3. Godsdienst
Algemeen
Godsdienst is in Indonesië zeer belangrijk. Het geloof in een almachtige God is het eerste van de vijf principes van de Pancasila, de ideologische richtlijn van de Indonesische overheid, en een van de belangrijkste factoren die de eenheid van het volk probeert te bevorderen.
De grondwet garandeert vrijheid van godsdienst, is echter beperkt tot monotheïstische godsdiensten; pantheïsme is alleen toegestaan als er een oppergod is aangewezen. Meer dan waar ook ter wereld zijn de godsdiensten uit andere landen hier geaccepteerd en in overeenstemming gebracht met oeroude, oorspronkelijke animistische tradities.
Ca. 90% van de Indonesische bevolking hangt de soennitische richting binnen de islam aan. Dit betekent dat op de Indonesische eilanden de grootste islamitische gemeenschap ter wereld leeft. Desondanks is de islam geen staatsreligie, belijders van de meest uiteenlopende godsdiensten leven over het algemeen vredig naast elkaar. Ongeveer 10% is christelijk (waarvan tweederde protestants en eenderde rooms-katholiek), 5% hangt plaatselijke religies aan. Op Bali overheerst het hindoeïsme.
ISLAM
De belangrijkste godsdienst in Indonesië is de islam, die in de 13e en 14e eeuw na Christus werd geïntroduceerd.
HINDOEÏSME
Het hindoeïsme op Bali (Agama Hindu Dharma of Agama Hindu Bali) is de tweede grote godsdienst in Indonesië. Op Bali wordt deze godsdienst door meer dan 90% van de bevolking beleden.
4. Klimaat
Met uitzondering van het hoogland, heeft het grootste deel van Indonesië een zeer vochtig (vaak boven de 90%) tropisch regenklimaat, waarbij de gemiddelde maandtemperaturen maar weinig verschillen van het hoge jaargemiddelde, dat rond de 25 tot 27°C ligt. De maximumtemperatuur kan een waarde bereiken van 36°C.
Het is dan wel erg warm, en er valt maar af en toe een buitje dat de natuur weer opfrist.
Tabel
jan feb maa apr mei jun jul aug sep okt nov dec
min. temp. 23 23 23 23 23 23 23 23 23 23 23 23
max. temp. 29 29 30 30 31 31 31 31 31 31 30 30
luchtvochtigheid 84 84 83 81 80 80 77 75 75 76 79 81
regendagen/maand 13 12 5 6 6 8 7 6 6 8 9 11
5. Indonesische keuken
Ga er vanuit dat een reis door de Indonesië buiten de grote steden en de toeristencentra zeker geen culinaire reis zal worden. Tijdens een verblijf in een afgelegen gebied zul je eraan moeten wennen dat de Indonesiërs enkel rijst eten. In kustdorpjes is dit uitsluitend rijst met vis. Groenten word nauwelijks gegeten. Uitgebreide rijsttafel zoals wij die kennen zie je enkel tijdens festiviteiten. De rijsttafel, een Nederlandse uitvinding. Indonesiërs scheppen anders op; veel rijst, en een klein beetje bijgerecht. Toch kun je ook buiten de toeristenplaatsen uitstekende ‘rijsttafels’samenstellen en de vele Padangrestaurants van het Land
6. Recept
Boemboe bali ikan
Omschrijving:
Heerlijk visgerecht uit de Indonesische keuken .
Bereidingstijd:
Bereidingstijd: 15 minuten.
Ingredienten:
Gember (vers, geschild) of poeder, knoflook, 2 theelepels sambal oelek, 1 theelepel sambal trassi, mespunt laos,1 eetlepel citroensap, 500 gram visfilets, olie, 1 ui, 150 gram prei, 1 eetlepel ketjap, suiker en zout.
Bereiding:
1. Van de gember, knoflook, sambal, laos, citroensap, een kruidenpuree maken.
2. De vis in stukken snijden en bakken.
3. De ui en de prei bakken.
4. Kruidenpuree erdoor. Vis er weer bij.
Ketjap, suiker en zout toevoegen en nog even stoven
7.Vragen werkboek
Je cultuur heeft te maken met het land waar je woont. Noem nog twee dingen waarmee cultuur te maken kan hebben?
1.Geloof
Hoe komt het dat verschillen tussen de culturen in verschillende landen steeds kleiner worden?
1. Omdat we sneller contact kunnen krijgen 2.Omdat we sneller naar andere landen kunnen reizen
Als mensen weinig over een land weten,vervallen ze snel in vooroordelen. Leg uit hoe dat komt.
Omdat ze niet precies de cultuur weten van een land denken ze vaak aan dingen die algemeen bekend staan maar misschien al lang niet meer waar zijn.
Cultuur Indonesië
6
ADVERTENTIE
REACTIES
1 seconde geleden
6.
6.
cool
13 jaar geleden
AntwoordenI.
I.
Handig! ik moest een verslag schrijven over de cultuur in Indonesië over eetgewoontes en eetmanieren en hier heb ik behoorlijk wat info vandaan kunnen halen!
9 jaar geleden
Antwoorden