Geld in voetbal
Waarom wordt er de laatste tijd zoveel geld uitgegeven aan transfers van spelers? een voorbeeld is de transfer van Sjevtsjenko die zou rond de 50 miljoen liggen en de salaris van hem verdient hij ook vele miljoenen in een jaar. Hij komt het dat de laatste jaren vele miljoenen wordt uitgegeven in het voetbal wereld terwijl het vroeger duizend al heel veel was.
Hoofdstuk 1 : Geschiedenis van voetbal
Hoofdstuk 2 : Hoe het komt dat er zoveel geld in voetbal zit
Hoofdstuk 3 : De reden waarom er zoveel geld in voetbal zit
Slot : Conclusie
Hoofdstuk 1
De Geschiedenis van Voetbal
Al eeuwenlang spelen mensen spelletjes die op voetbal lijken. Meer dan 2000 jaar geleden hadden ze in China \'Tsu Chu\': \'Schop Bal\'. Als doelpalen prikten ze een paar hoge bamboe-stokken in de grond.
Iets later had Griekenland het spel \'pheninda\'. Een soort voetbalspel, maar je mocht de bal ook met je handen aanraken.
De Romeinen hadden in die tijd net zo\'n spel. Ze noemden het \'hapastum\'. Twee teams speelden op een rechthoekig veld. Je moest de bal over de achterlijn van de tegenstander krijgen. Maar ook dit was nog geen ‘echt’ voetbal, want de aanvallers mochten de bal alleen maar overgooien! De verdedigers mochten de bal ook trappen.
Iets meer dan vierhonderd jaar geleden begon het er pas echt op te lijken: in 1580 maakte de Italiaan Giovanni Bardi een lijst met regels voor het spel \'calcio\'. \'Calcio\' komt van het woord \'calciare\', dat schoppen betekent. Calcio was nog niet helemaal het voetbalspel dat we nu spelen. Toch noemen de Italianen voetbal nog steeds \'calcio\'.
In Engeland speelden ze vierhonderd jaar geleden ook al \'voetbal\', maar dan zonder veld! Het ging dorp tegen dorp. De bedoeling was om de bal in je eigen dorp te krijgen. De hele omgeving was dus het veld. Bossen, weilanden, riviertjes, alles werd in het spel gebruikt. Mannen, vrouwen en kinderen deden allemaal mee. Het ging er hard aan toe. En het moet een gek gezicht zijn geweest: al die dorpsbewoners die achter een bal aan rennen!
Het voetbal zoals wij dat kennen, is ongeveer 150 jaar oud. Het ontstond op de kostscholen en universiteiten in Engeland. Daar speelden studenten steeds meer \'football\'. Iedere school had zijn eigen regels. Lastig dus als de scholen tegen elkaar speelden. Een groep studenten uit Cambridge begon daarom in 1848 vaste regels op papier te zetten. Die stuurden ze op naar andere scholen. Niet iedereen was het er meteen mee eens, maar vanaf 1877 speelde toch iedereen in Engeland volgens dezelfde regels. Toen was dus het moderne voetbal geboren.
Omstreeks 1937 ging kwamen er steeds meer stemmen om het betaalde voetbal in Nederland te introduceren. De KNVB hield dat echter tegen. Meteen na de oorlog en in het begin van de jaren vijftig klonken er steeds meer geluiden om in Nederland betaald voetbal in te voeren. De KNVB wees alle voorstellen naar het betaalde voetbal echter af. Zij ging zelfs zover om iedereen te diskwalificeren die zich liet belonen voor het voetbalspel. De KNVB manoeuvreerde zichzelf hiermee in een onmogelijke positie. Er kwamen steeds meer voorstanders voor betaald voetbal. Het kon dan ook niet uitblijven: In 1954 werd de NBVB (Nederlandse Beroepsvoetbalbond) opgericht. Veel voetbalclubs zetten de KNVB het ‘mes op de keel’ om de koers te wijzigen. Dat gebeurde dan ook. De KNVB kon niet anders dan akkoord gaan met betaald voetbal in ons land. Er werd een document getekend waarin werd bepaald dat de NBVB opging in de KNVB. Het betaalde voetbal in Nederland was een feit.
Hoofdstuk 2
Hoe het komt dat er zoveel geld in voetbal zit
In de begin jaren van het voetbal was duizend al heel veel, maar als je met dat bedrag nu een speler wilt kopen zul je niet snel een topspeler kunnen halen. Nu zul je daarvoor tientallen miljoenen voor moeten betalen zoals de 50 miljoen die Chelsea moest betalen aan AC Milan voor Sjevtsjenko.
Hoe komt het dat er in minder dan honderd jaar een club opeens zoveel meer geld moet betalen aan spelers en andere dingen.
Er zijn een paar oorzaken
• Tv rechten
• Merchandise
• Sponsors
• Transfers
• Voorzitters met veel geld
De grote clubs verdienen miljoenen aan de rechten om wedstrijden op tv uit te zenden. Zo strijden een paar zenders om de rechten om het uit te zenden. De prijs die de zender heeft betaalt die de wedstrijden mag uitzenden wordt verdeelt onder de clubs (topclubs krijgen meer dan de subtoppers of ander clubs).
Zo werd in België 36 miljoen euro per seizoen betaalt door Belgacom en in Nederland was er een grote strijd tussen de zenders: NOS, TALPA en SBS.
Het bedrag werd zo hoog zelfs dat NOS niet meer verder ging met bieden.
TALPA heeft de rechten voor 70 miljoen euro per seizoen maar zo verdient Ajax meer dan 6 miljoen per jaar. De Premier League verdienen ze nog meer daar moeten ze honderden miljoenen betalen.
Met Merchandise bedoel ik de producten die van Ajax afkomstig zijn zoals een Ajax- Shirt. Als je een beetje slim bent als club kun je vele miljoenen verdienen in Amerika en Azië (China).
Als sponsor moet je veel geld geven aan je club, een club kan hier ook veel geld aan verdienen. Daarom doen ook veel clubs dit. Bij amateurs clubs hebben ze zelfs ook al sponsors op hun shirt staan. Een van de enige clubs die geen sponsors hebben staan om het geld is Barcelona.
Door de transfers verdienen clubs ook veel geld.
Maar het meeste geld verdien je aan een rijke voorzitter.
Het is de laatste tijd een soort van mode om van een club de eigenaar te zijn en dan van die club de beste club van de wereld te maken.
Een paar voorbeelden zijn Chelsea, Liverpool, West ham, Fulham en Parma.
Hoofdstuk 3
De reden waarom er zoveel geld in voetbal zit
Waarom wordt er zoveel geld uitgegeven in het voetbalwereld.
Hoe het komt zal vooral te maken hebben dat de mensen het zijn als een speeltje en om er bij te horen.
En om de laatste reden kopen mensen ook vaak spullen van ‘zijn’ favoriete club om te laten zien voor welke club ze zijn.
Bij de rijke mensen die een club overkopen voor veel geld zien het vooral als een grote kans om de grote aantal geld uit te geven.
Een voorbeeld is de eigenaar van Chelsea : Abramovitsj die heeft in totaal 35miljard euro in bezit. Bij voetbal kan hij veel geld verspelen aan een club terwijl je ook je hobby doet.
Slot
Conclusie
Hoe het komt dat er zoveel geld in voetbal zit heeft een paar redenen.
Maar toch is het raar dat er zoveel geld wordt uitgegeven aan voetbal. Het aantal geld wat er wordt ingestoken is ook al veel meer geworden dan vroeger.
Dus als de FIFA er niks aan gaat doen wordt het in plaats van miljoen miljarden en dan kan beter voor iedereen voetbal hun werk worden dan zijn er geen arme mensen meer.
Geld in voetbal
4.8
ADVERTENTIE
REACTIES
1 seconde geleden
M.
M.
@Ali
ik ben het helemaal met je eens
btw; dat 3de hoofdstuk is geen hoofdstuk
13 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
toppp
12 jaar geleden
Antwoorden