Inhoud
Informatie over Peru
Wat is de geschiedenis van Peru?
Jaartallen
Hoe is Peru ingedeeld?
Hoe is de politiek in Peru?
Welke culturen waren er in Peru?
Welke relatie heeft Peru nú met Nederland?
Welke invloed had de koloniale tijd op Peru?
Wie waren de Inca’s?
Hoe zie ik de toekomst van Peru?
Conclusie
Bronnen
Informatie over Peru
▪ Officiële landstaal: Spaans, Quechua, Anymara ▪ Hoofdstad: Lima ▪ Regeringsvorm: Republiek ▪ Religie: rooms-katholiek ▪ Oppervlakte: 1.258.220 km² ▪ Inwoners: 30 miljoen ▪ Munteenheid: Sol ▪ Tijdzone: - 5 ▪ Nationale feestdag: 28 juli ▪ Volkslied: Somos libres, seámoslo siempre
Wat is de geschiedenis van Peru?
Duizenden jaren geleden was Peru al bewoond. De voorwerpen die zijn gevonden, vertellen echter weinig over de mensen die toen leefden. Er is dus niet veel bekend over deze tijd. Rond 1250 v. Chr. trokken stammen als de Chavín, Chimú, Nazca en Tiahuanaco Peru binnen en tussen 1100 en 1300 n. Chr. deed de bekende Inca stam zijn intrede. Zij bevolkten de Cuzco Vallei en regeerde omstreeks 1500 al over een groot rijk. De productie van goud en zilver liep op rolletjes en wekte de interesse van Spanje. In 1532 stond Spanje dan ook op de stoep. Een leger van 180 soldaten onder leiding van Francisco Pizarro maakte met behulp van geweld van het Inca Rijk Spaans bezit. De Spanjaard Francisco de Toledo regeerde het land op een effectieve maar onderdrukkende wijze als afgevaardigde van de koning van Spanje. In het begin van de negentiende eeuw groeide de weerstand tegen de Spaanse onderdrukking. Een leger onder aanvoering van de Argentijnse soldaat José de San Martín viel Lima binnen en kort daarna werd de onafhankelijkheid van Peru uitgeroepen. In 1824 werd door Simón Bolívar, een revolutie held uit Venezuela, een definitief einde gemaakt aan de Spaanse overheersing. In de jaren die daarop volgden kende Peru een machtsstrijd tussen opvolgers van Bolívar totdat Ramón Castilla in 1845 president werd. Hij was verantwoordelijk voor vele belangrijke hervormingen in Peru. Zo zorgde hij voor afschaffing van de slavernij, de constructie van verschillende spoorlijnen en de aanname van een constitutie. Een verschil over de Chincha eilanden resulteerde in 1864 in een oorlog met Spanje. Geholpen door buurlanden Ecuador, Bolivia en Chili won Peru deze oorlog in 1866, maar werd verslagen door Chili in de oorlog om de Stille Oceaan in 1883. Peru was hierna financieel uitgeput en de spanning met Chili bleef aan. In de daaropvolgende 25 jaar werd Peru geregeerd door verschillende dictators, maar kende het land ook perioden van democratie. Na de tweede wereldoorlog werden alle pogingen van Peru om een stabiele, democratische regering te installeren door economische problemen onderuit gehaald. Het volk verloor het vertrouwen in de democratie en verschillende dictators namen de macht over. In 1980 koos het land echter opnieuw voor een democratie en werd na een decennium van problemen Alberto Fujimori verkozen tot president. Hij kreeg met vele harde maatregelen en gebroken verkiezingsbeloften het land weer aardig op de rails en werd ondanks veel tegenstand in het Congres in 1995 en in mei 2000 opnieuw tot president gekozen. Vanwege een corruptieschandaal werd Fujimori in juni 2001 echter afgezet als president en sindsdien is de nieuwe president Alejandro Toledo de eerste man van Peru.
Hoe is Peru ingedeeld?
Sinds de wet van 18 november 2002, zijn de departementen van Peru regio\'s geworden. Er zijn 24 regio\'s, én de provincie Lima. De Peruviaanse regio\'s zijn opgedeeld in provincies, die op hun beurt in districten zijn onderverdeeld. Peru bestaat uit 24 regio\'s, 180 provincies en 1747 districten.
1 Amazonas
2 Ancash
3 Apurímac
4 Arequipa
5 Ayacucho
6 Cajamarca
7 Cuzco
8 Huancavelica
9 Huánuco
10 Ica
11 Junín
12 La Libertad
13 Lambayeque
14 Lima
15 Loreto
16 Madre de Dios
17 Moquegua
18 Pasco
19 Piura
20 Puno
21 San Martín
22 Tacna
23 Tumbes
24 Ucayali
Hoe is de politiek in Peru?
Peru is een republiek met een President als belangrijkste man. Deze president wordt door het volk gekozen voor een periode van 5 jaar en staat aan het hoofd van het kabinet. Het Congres, dat bestaat uit slechts één kamer, is in Peru de wetgevende macht. Er zitten 120 leden in deze kamer, die allen voor een periode van 5 jaar gekozen worden. De Premier heeft geen uitvoerende macht. Deze is namelijk ook in handen van de President. De belangrijkste industrieën in Peru zijn mijnbouw, landbouw & visserij, textiel, voedsel, chemicaliën en energie. In de mijnbouw gaat het voornamelijk om het winnen van grote hoeveelheden metalen, petroleum en natuurlijk gas. Suikerbieten, aardappels en rijst zijn in de landbouw de belangrijkste producten en in de vele bossen die Peru rijk is, wordt rubber geproduceerd. In de visserij gaat het voornamelijk om ansjovis. Meer dan de helft van de visvangst bestaat namelijk uit deze vis. Minder gewenst is de hoge productie van coca waarvan cocaïne gemaakt wordt. Ondanks de vele pogingen die de Peruaanse regering heeft ondernomen, is Peru nog steeds de grootste producent van de wereld. De Peruaanse economie is echter altijd een zorgenkindje geweest en zal dat waarschijnlijk ook wel blijven. De regering Fujimori is er in samenwerking met het IMF in geslaagd om de inflatie fors terug te dringen en de inkomsten te laten stijgen. Ongeveer 45% van de bevolking leeft echter nog onder de armoede grens.
Organisaties:
APEC
APEC ofwel de Asia-Pacific Economic Cooperation is een organisatie van Aziatische landen en landen die aan de grote oceaan grenzen. Het doel van de APEC is het stimuleren van economische groei, samenwerking, handel en investering in de regio. De APEC is in 1989 opgericht. Besluiten worden middels consensus genomen. Op het ogenblik zijn 21 landen lid van deze gemeenschap.
Leden:
Australië, Brunei, Canada, Filippijnen, Indonesië, Japan, Maleisië, Nieuw-Zeeland, Singapore, Taiwan, Thailand, Verenigde Staten, Zuid-Korea, China, Hongkong, Mexico, Nieuw Guinea, Chili, Peru, Rusland, Vietnam.
OAS
De OAS of Organisatie van Amerikaanse Staten is op 30 april 1948 opgericht in Bogotá, Colombia de OAS bestaat uit de landen:
Barbados, Bahamas, Antigua, Barbuda, Argentinië, Belize, Bolivia, Brazilië, Canada, Chili, Colombia, Costa Rica, Cuba, Dominica, Dominicaanse Republiek, Ecuador, El Salvador, Grenada, Guatemala, Guyana, Haïti, Honduras, Jamaica, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Peru, Saint Lucia, Saint Kitts, Saint Nevis, Saint Vincent, Saint de Grenadines, Suriname, Trinidad, Tobago, Verenigde Staten, Uruguay, Venezuela.
Welke culturen waren er in Peru?
1. De Eerste Periode (-900 tot -300 vChr)
met als belangrijkste de Chavin-kultuur
2. De Vroege Overgangsperiode
de Huaylas of Recuay-kultuur (-200 tot 600)
de Mochica (0 tot 750)
Cajamarca (-300 tot Spaanse verovering)
de Lima-kultuur (0 tot 700)
de Lambayeque-kultuur (250 tot Spaanse verovering)
het Paracas-rijk (-700 tot 100)
de Nazca-kultuur
de Tiahuanaco-kultuur
3. De Middenperiode (600 tot 1000 nChr)
uitbreiding en verval van het Tiahuanaco-rijk
het Huari-rijk (van -100 tot 1000)
4. De Late Overgangsperiode (1000 tot 1450 nChr)
opkomst van het Chimú-rijk
de Chancay-kultuur
5. De Eindperiode (1450 tot overwinning Spanjaarden)
inleiding tot de Inca\'s
de Spaanse verovering in 1532
Welke relatie heeft Peru nú met Nederland?
De samenwerking tussen de EU met Peru loopt via het samenwerkingsverdrag tussen de EU en de Andesgemeenschap (Peru, Colombia, Venezuela, Ecuador en Bolivia). Dit verdrag bevordert de samenwerking tussen de EU en de Andeslanden op een groot aantal terreinen. Daarbij wordt speciale aandacht gegeven aan milieubescherming en bestrijding van drugshandel. Sinds 1999 kunnen alle landen van de Andesgemeenschap profiteren van speciale toegang voor hun producten op de Europese markt. Vóór het eind van 2005 moet het APS* worden herzien voor de komende 10 jaar. De discussie hierover binnen de EU is momenteel in volle gang. (*APS: Algemeen Preferentieel Stelsel.) De relatie tussen Nederland en Peru stond voornamelijk in het teken van het bilaterale ontwikkelingsprogramma. Dit programma zal in 2005 beëindigd worden. In Peru gevestigde Nederlandse bedrijven zijn o.a. KLM, Philips, Shell, VOPAK, Martinair, Unilever en ING-Bank. Het totale handelsvolume bedroeg in 2004 ongeveer 400 miljoen met een groot overschot ten gunste van Peru (bron: INEI).
Welke invloed had de koloniale tijd op Peru?
De koloniale tijd Het leiderschap van Atahualpa duurde echter niet lang, want in 1532 nam de conquistador Francisco Pizarro hem gevangen. Op 15 november 1533 bereikte Pizarro vervolgens de stad Cuzco. De stad werd veroverd en geplunderd en het gebied werd gekoloniseerd. Veel van de bouwwerken die de Inca’s hadden neergezet werden door de Spanjaarden afgebroken, zodat zij hun katholieke kerken op die plaatsen konden zetten. In veel gevallen verrezen de kerken en kloosters bovenop de muren van de Incatempels. De nieuwe bouwstijl bleek echter niet goed bestand tegen de aardbevingen die het gebied regelmatig troffen. Vaak bleven de Inhameren overeind staan terwijl de Spaanse bouwwerken instortten. In 1535 probeerde Manco Cápac II, een halfbroer van Huáscar, de stad op de Spanjaarden te veroveren. Met 100.000 man marcheerde hij op tegen de Spanjaarden, die de stad bijna verloren. Slechts door een gewaagde uitval en een bloedige veldslag bij Sacsayhuamán konden zij de stad behouden. Door de strijd werd Cuzco echter zwaar beschadigd. In datzelfde jaar vestigde Pizarro het bestuurscentrum in de nieuwe stad Lima. Cuzco verloor daarmee zijn belangrijkste functie, en het werd een koloniale stad zonder belang. Een aardbeving maakte in 1650 de teruggang volledig: de stad werd wederom verwoest.
De invloed Peru is nu Spaans, dat komt dus doordat de Spanjaarden Peru hebben veroverd. Nadat de steden weer waren opgebouwd omdat er een strijd was geweest, kwam er een aardbeving dus werd Peru weer verwoest.
Wie waren de Inca’s?
De Inca’s is een oude Indianenstam die tot 1531 in Peru (Zuid-Amerika) leefden. Op de kaart kun je goed zien waar het Inca rijk lag. Het Inca rijk was dus best groot. Rond 1531 was Zuid-Amerika nog niet ontdekt. Dus niemand wist dat het rijk van de Inca’s daar lag. De Europeanen wisten wel dat Zuid-Amerika bestond. Zij noemden dit de Nieuwe Wereld. De Europeanen wilden toen veel land veroveren, want nieuw ontdekt gebied was dan van hun land. Vooral de Spanjaarden waren hier fanatiek in. Ze wisten dat de Nieuwe Wereld groot was, maar ze wisten niet hoe groot. De Spanjaarden hadden een verhaal gehoord over een rijk dat midden in Zuid-Amerika lag en dat rijk was gemaakt van goud of zilver. Er waren enkele Spanjaarden die dolgraag dat goud of zilver zelf in handen wilden hebben, dus zij gingen op zoek naar dit rijk. Het rijk van de Inca’s. Vlak voordat de Spanjaarden het rijk binnenkwamen, was er in het Inca rijk een oorlog. De oorlog ging tussen twee zoons van een overleden Inca koning. Deze twee zoons Atahualpa (a-ta-hoe-alpa) en Huascar (hoe-as-kar) wilden allebei koning worden. Atahualpa won en werd koning. De Spanjaarden hadden hiervan gehoord en gingen daarom naar Atahualpa toe. Zij wilden dat de koning zich zou onderwerpen, maar dat wilde de koning niet. De Spanjaarden zetten daarom de koning gevangen. Atahualpa wist dat de Spanjaarden op zoek naar goud en zilver waren. In ruil voor zijn vrijheid liet hij de kamer waarin hij gevangen zat opvullen met goud en zilver. De Spanjaarden stemden hiermee in en uit het hele rijk werd goud en zilver aangevoerd. Alleen kreeg Atahualpa niet zijn vrijheid, hij werd alsnog vermoord. Doordat de Inca’s niet konden schrijven weten we ook niet goed hoe de mensen leefden. De Spanjaarden hebben wel iets opgeschreven, maar we weten niet of dit allemaal waar is. De Spanjaarden hadden gehoord dat er in het rijk van de Inca’s veel goud te vinden was. Dit was geen sprookje. In de grond kon je veel goud en zilver vinden. Het goud werd uit de grond gehaald en al het goud en zilver moest eerst naar de keizer. Daarna werden er van het goud en zilver maskers en sieraden gemaakt. De Inca’s gebruikten heel eenvoudige gereedschappen om spullen te maken. Van hout maakten ze drinkbekers en van wol en katoen werden kleren gemaakt. De Inca’s hadden een heel groot rijk en daarom was het rijk opgesplitst in kleine provincies en over elke provincie had een gouverneur het voor het zeggen. Toch was het lastig om te weten wat er overal in het Inca rijk gebeurde. Daarom hadden de Inca’s wegen aangelegd die door het hele rijk liepen. Er werden tunnels gegraven, zodat de mensen door bergen konden en over rivieren of ravijnen werden bruggen gebouwd. De wegen werden door iedereen gebruikt. Het wiel was nog niet uitgevonden en daarom gebeurde alles lopend of per lama. Als je in het rijk woonde moest je ook belasting betalen. De meeste mensen betaalden hun belasting in natura. Hiermee wordt bedoeld dat de mensen iets moeten doen, sommige mensen werkten in de goudmijnen, andere mensen stonden een deel van hun oogst af en weer anderen werkten voor de koning (bijvoorbeeld als boodschapper). Zo had iedereen dus ander werk. De Inca’s vonden het niet erg om het geld af te staan aan hun koning, omdat ze geloofden dat hun koning een zoon van de zon en de maan was. En voor de Inca’s waren de zon en de maan de allerbelangrijkste goden. Dus de koning was ook een god en werd als een god behandeld.
Hoe zie ik de toekomst van Peru?
Peru is een arm land en heeft een grote buitenlandse schuld. Daarnaast zijn er grote inkomensverschillen tussen de blanken in de steden indiaanse plattelandsbevolking. Armoede is op het platteland meer regel dan uitzondering. Voor toeristen is het land nog altijd vrij goedkoop, maar voor de meerderheid van de Peruanen is het eigen land duur. In het binnenland zijn slechts weinig wegen geasfalteerd waardoor ze veel te lijden hebben van de tropische stortbuien. In de toekomst hoop ik dat dat veranderd. Het is niet erg eenvoudig om dat te laten gebeuren. Er zijn al veel hulporganisaties die helpen Peru een nieuw bestaan op te bouwen, hopelijk hebben die veel succes!
Conclusie
Wat heb ik geleerd? Ik vind het jammer hoe het in Peru vroeger allemaal heeft gelopen. Ik denk dat als het verleden van Peru wat minder wreed was verlopen dat het land nu wat minder armoedig was geweest. Peru behoort misschien niet tot de meest armste landen van de wereld, maar toch heeft het heel zeker hulp nodig. Ik denk dat vooral de scholen meer hulp moeten krijgen op het gebied van elektriciteit, stromend water en toiletten. Het zou fijn zijn als alle kinderen in Peru de kans krijgen om naar school te gaan, zo hebben ze namelijk meer kans op een betere toekomst. Toch denk ik dat Peru ook een heel mooi land is; de Selva, Sierra en Costa, de resten van het Incarijk en de steden Lima, Cuzco en Arequipa. Ik heb met veel plezier gewerkt aan dit werkstuk over Peru. Voordat ik met dit werkstuk begon wist ik haast niks van Peru, alleen dat Lima de hoofdstad was en dat het in Zuid-Amerika lag. Ik vond het daarom ook een zeer leerzaam werkstuk.
Bronnen
Ik heb de volgende sites gebruikt;
blogger.xs4all.nl/tuinbouw/gallery/7342.aspx
http://www.spaanstaligewereld.nl/peru.html
peru.startpagina.nl
http://www.iselinge.nl/scholenplein/pabolessen/00012anatuurwonderen/homepage/inhoud2.htm
REACTIES
1 seconde geleden
J.
J.
cool werkstuk!
12 jaar geleden
Antwoorden