Wat houdt jeugdcriminaliteit in?
Jeugdcriminaliteit is een naam voor alle strafbare gedragingen voor jongeren tussen de 0 en 24 jaar. Vooral de groep jongeren tussen de 12 en 18 jaar is erg crimineel actief.
Die strafbare gedragingen kunnen erg uiteen lopen. Het kan zijn dat een kind snoepjes heeft gestolen in de supermarkt, maar het kan ook gaan over vandalisme, grof (seksueel) geweld en zelfs moord. Jeugdcriminaliteit is al het gedrag dat schade en/of overlast voor personen en/of goederen tot gevolg heeft.
Kinderen en jongeren zijn opzoek naar hun grenzen en ze experimenteren met hoever ze kunnen gaan. Op zich is daar niets mis mee, tot ze te ver gaan. En te ver, kan ver over de streep zijn…
De oorzaken van Jeugdcriminaliteit
Er zijn veel oorzaken te bedenken die kunnen leiden tot criminaliteit. Vooral als je sociaal niet goed in je schoenen staat of niet lekker in je vel zit kun je sneller in aanraking komen met criminaliteit. De oorzaken die we gaan behandelen zijn:
* Thuissituatie/Opvoeding. * Groepsgedrag/Vrienden. * Onderwijs. * Psychische problemen. * Invloed van bepaalde godsdiensten/Afkomst.
De thuissituatie en opvoeding Als je aan een slechte thuissituatie denkt denk je aan dingen zoals: mishandeling, tienermoeders, alcohol/drugs gebruik van de vader/moeder, echtscheiding en/of gebrek aan aandacht door teveel kinderen. Als dit soort problemen zich voor doen in een opvoeding van het kind kan het later fout gaan. Vanaf thuis krijgt een kind ook bepaalde normen en waarden mee. Je hoort ook te leren hoe je met andere mensen om moet gaan en hoe je je moet gedragen. Door zo’n slechte opvoeding kunnen jongeren problemen krijgen met zichzelf en dit uiten door aan criminaliteit te gaan doen.
Groepsgedrag en Vrienden Als een jongere ‘foute’ vrienden krijgt neemt hij al snel allemaal gebruiken van hen over. Vooral in groepsgedrag durft en kan hij meer omdat hij sterker is met de groep erbij. Als de jongere zich verveeld met zijn vrienden of als hij zijn agressie wil uiten gaat hij veel sneller bijvoorbeeld een bushokje vernielen. Met vrienden is hij ook sneller aangeschoten en hij raakt misschien wel aan de drugs. Hierdoor kunnen hele foute dingen gebeuren.
Onderwijs Hoe kan onderwijs leiden tot criminaliteit? Als de probleemjongeren op school in aanraking komen met andere probleemjongeren kan dat tot een ‘gevaarlijke’ groep leiden. Ze nemen de gewoonten van elkaar over en al snel kunnen ze gaan spijbelen of gewoon wegblijven van school. Dit leid ertoe dat ze geen diploma krijgen en dan denken dat ze niks meer kunnen doen in de toekomst. Dat is weer een probleem erbij en daarom gaan ze maar over tot criminaliteit. Er zijn ook andere manieren waarom het onderwijs te maken heeft met jeugdcriminaliteit. Het kan namelijk ook komen doordat de jongeren zich kansloos voelen in de klas. Het niveau is te hoog gegrepen voor ze en dan denken ze dat ze niks meer kunnen en de cijfers gaan steeds verder achteruit. Dit kan leidden tot wegblijven van school en in aanraking komen met andere jongeren die van school gegaan zijn. Dat kan weer leiden tot jeugdcriminaliteit.
Psychische problemen Bij psychische problemen kun je denken aan emotionele verwaarlozing, depressie, alcohol en drugs etc. Criminaliteit ontstaat vaak bij vele tegenslagen. Op een gegeven moment kunnen jongeren het allemaal niet meer aan en daardoor raakt hij op het verkeerde pad.
Invloed van godsdienst/afkomst Bepaalde groepen kunnen zich tegen elkaar keren. Dat kan leiden tot ruzie en weer tot criminaliteit. Ook kunnen er zich bindingsproblemen voor doen. Als je net uit een ander land komt kun je het daar moeilijk krijgen. Het kan moeilijk zijn om je aan te passen aan de gewoonten, gebruiken en cultuur van dat land. Je kan je dan afzetten tegen dat land en met criminaliteit in aanraking komen.
Theorieën over criminaliteit
Is crimineel gedrag gewoon een fase van het leven? Is crimineel gedrag kenmerkend voor de puberteit? Iedereen heeft zo zijn eigen ideeën over de oorzaken van jeugdcriminaliteit. Net zoals er veel theorieën zijn over (jeugd)criminaliteit. Biologische theorieën, psychologische theorieën en sociologische theorieën.
Biologische theorieën Een bekende Italiaanse criminoloog (en psychiater en hoogleraar in psychiatrie te Pavia en Turijn) is Cesare Lombroso. Lombroso hield er verschillende theorieën op na. Zoals de theorie dat de misdadiger een terugkeer is van de mens naar zijn oorspronkelijke staat (atavisme) en de theorie die ervan uitgaat dat de lichamelijke en psychische ontwikkeling van misdadigers in de kindertijd al tot stilstand is gekomen. Hij is bekend geworden door zijn theorie dat misdadig gedrag, vaak voorkomt uit erfelijke eigenschappen. Hij ontwikkelde het idee van het criminele type en het idee van de geboren misdadiger. Een misdadiger was volgens hem voorbestemd om misdrijven te plegen. Of hij dat ook werkelijk gaat doen, hangt af van zijn (leef)omstandigheden. Misdadigers, zo meende Lombroso, hebben andere uiterlijke kenmerken dan niet-criminelen. Zo zouden jonge gevangenen atletisch gebouwd zijn; dit zou wijzen op een actief, agressief gedrag. Maar ook zouden criminelen een achteroverhellend voorhoofd hebben, vooruitstaande jukbeenderen, asymmetrische. Om dit te bewijzen verrichtte hij schedelonderzoek bij gestorven gevangenen. Ook op psychologisch gebied kende Lombroso de criminelen andere eigenschappen toe dan niet-criminelen. Criminelen zouden een zwakke zintuiglijke gevoeligheid hebben, een lage gevoelsdrempel voor pijn en wispelturigheid. Later onderzoek toonde aan dat de theorie van Lombroso totale onzin was. Toch heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd tot de criminologie. Tegenwoordig probeert de sociobiologie het sociale gedrag van mensen uit biologische factoren te verklaren.
Psychologische theorieën De Amerikaan Edwin H. Sutherland hield er een heel andere theorie op na dan Lombroso. Sutherland was er juist van overtuigt dat het uiterlijk van de misdadiger en niets toe deed. Volgens hem was criminaliteit gewoon aangeleerd. Dat leren vindt dan voornamelijk plaats in kleine groepen. In die groepen wordt niet alleen de techniek geleerd, meende Sutherland, maar ook de motieven om het misdrijf te plegen en de verdedigingen om het misdrijf “goed te praten”. Volgens Edwin Sutherland, kon iedereen crimineel worden. Het is een kwestie van leren. Het wordt op dezelfde manier aangeleerd als ander (normaal) gedrag. Wanneer jongeren veel omgaan met criminelen, is de kans groot dat zijzelf ook crimineel worden. Toch kan de theorie van Sutherland niet al het crimineel gedrag verklaren.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
K.
K.
dit is echt een heel goed werkstuk en ik kan het goed gebruiken voor mijn eigen werkstuk dankje dat jullie het erop hebben gezet en het met mij willen delen!
dankje, Kelly
12 jaar geleden
AntwoordenB.
B.
Goed werkstuk, Ik kan er goed informatie uithalen!
12 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
Heel erg bedankt voor dit werkstuk, ik heb hier heel erg veel aan gehad en ik ga momenteel door een lastige tijd heen dus ik kan nu ook wel een goed cijfer gebruiken wat hiermee makkelijk gaat. Ik heb ook niet zo veel vrienden en wordt ik regelmatig gepest door dit werkstuk heb ik weer een stukje verwerkt dus heel erg bedankt. Je bent mijn idool en ik hou van je <3
11 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
echt bedankt hier heb ik veel aan gehad ik kon wel een goed cijfer gebruiken thanks
9 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
Ik vind het goed werkstuk, ik moet zelf ook werkstuk maken voor mn examen voor maatschappijleer en ik kan hieruit veel informatie halen. Alleen je bent de amonietheorie vergeten :), isook heel belangrijk
8 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Super nice dit! Heb er veel dingen uit kunnen halen voor mijn sectorwerkstuk, echt super bedankt! :D
7 jaar geleden
Antwoorden