Wat houdt het wereld natuur fonds in?
Om te vertellen wat het wereld natuur fonds (WNF) inhoud, vertellen we eerst wat de naam betekend. Wereld: Het WNF werkt over de hele wereld, er zijn 90 landen actief bezig met natuurbeschermingsprojecten. Natuur: Het gaat over de natuur, en de dieren. Maar vooral over hele natuurgebieden. Ook wordt er voorlichting gegeven aan de lokale bevolking. Fonds: Natuurbescherming kost geld daarom zijn zamelt het WNF geld in om dat te kunnen betalen.
De naam Wereld Natuur Fonds (WNF) is de Nederlandse naam. De internationale naam is World Wide Fund (WWF). Dat betekent Wereldwijd Fonds. Het hoofdkantoor staat in Zwitserland. Vanuit daar word het werk van de andere landen bepaald. De voorzitter is Ruud Lubbers onze oud-premier. Nederland is een van de grootste afdelingen van de wereld. Prins Bernhard was president maar is helaas gestorven op 1 december ’04. Hans Wijers is onze voorzitter. Het kantoor staat in Zeist.
Het WNF heeft 3 belangrijke doelen.
-Ruimte voor de natuur
Het WNF wil dat er overal genoeg ruimte is voor de natuur en de dieren. Zodat de natuur op eigen benen kan staan.
-Alleen duurzaam gebruik van de natuur
Het WNF wil dat de mensen alleen dingen van de natuur gebruiken wat geen blijvende schade aanricht. Gebruik mag, verbruik niet.
-Een gezond milieu, een gezonde natuur
Zoals het nu gaat gaat het met de natuur steeds slechter. Dat moet dus veranderen.
Om al deze doelen te bereiken moet het WNF met de belangrijkste zaken beginnen. Hieronder staat wat het WNF Nederland het eerst gaat doen: -Bossen: Het WNF wil over de hele wereld veel meer bossen als reservaat beschermen. De houthandelaren moet zich aan strenge eisen houden. Er is een speciaal keurmerk waar op een goede manier hout voor word gekapt. Het FSC-keurmerk. Dit hout komt uit bossen dat goed beheerd wordt. -Natuur in Nederland: In Nederland mag geen natuur meer weggaan. Er moet juist meer natuur bij komen. Voor al wetlands (dat zijn natte natuurgebieden) zijn belangrijk. -De handel in bedreigde plant en diersoorten: Er is te veel handel in bedreigde dieren en planten. Dit moet stoppen omdat anders de dieren en planten (kunnen) uitsterven. Er is een speciale organisatie hiervoor: Traffic. -De luchtvervuiling is te veel: De luchtvervuiling moet snel verminderen want door het broeikaseffect dat erdoor wordt veroorzaakt verandert ons klimaat. Het klimaat word warmer, daardoor smelten de ijsbergen op de polen langzaam en kunnen de dieren die daar leven uitsterven.
Hoe beschermt het WNF?
Het WNF beschermt de natuur op verschillende manieren. Dat doen ze doormiddel van eigen projecten en het steunen van projecten van andere organisaties. En ze proberen andere mensen ook in te laten zien dat ze de natuur moeten beschermen en dus het WNF moeten steunen. Voor de acties en projecten heeft het WNF geld nodig. Dit krijgen ze van donateurs. Donateurs zijn een belangrijke groep mensen die het wereld natuur fonds steunt die jaarlijks een bedrag geeft. Ze ontvangen ook het blad Panda. Over de hele wereld heeft het WWF 4,5 miljoen fans. De Nederlandse afdeling heeft ruim 730.000 fans. Ongeveer 400 vrijwilligers zijn actief in 45 regioteams. Dat zijn weer aparte teams in een regio. Ook op evenementen zijn veel vrijwilligers, zij verkopen daar panda/WNF artikelen. De opbrengst van die artikelen gaat natuurlijk naar het wereld natuur fonds.
Het wereld natuur fonds heeft een aparte kinderafdeling: De WNF rangers. Een club die veel doet met kinderen vanaf 8 jaar. Deze rangers krijgen 10 keer per jaar de Tam Tam. Ook krijgen ze een paspoort waarmee ze korting krijgen op toegangsprijzen van dierenparken, natuurmusea en attractieparken. Ook voeren de WNF rangers acties tegen bedreigde diersoorten en natuurgebieden die in gevaar zijn. Ze doen dat bijvoorbeeld door geld in te zamelen, van dat geld kopen ze dan een stuk land (dat bedreigt word) en beschermen dat. Rangers bedenken heel vaak zelf een actie.
Soms heeft het WNF snel extra geld nodig voor een doel. Ondanks de inkomsten van sponsors, donateurs en WNF-Rangers. Soms zijn er ook veel mensen nodig ergens voor bijvoorbeeld als ze een protest willen voeren tegen de handel in ivoor. Voor zulke doelen houd het WNF speciale acties. Ze vragen de mensen of ze een bijdrage willen geven of zich op een andere manier in te zetten voor die actie. Als ze 1 dier beschermen bijvoorbeeld de panda doen ze dat door het leefgebied te behouden. Zo worden nog veel meer dieren en planten geholpen en niet alleen de panda
Welke gebieden beschermt het WNF?
Waterrijke gebieden: Deze gebieden, wetlands zijn heel belangrijk voor de plant en dierenwereld. En ook voor de mens. Wetlands zijn waterrijke gebieden zoals moerassen, meren, overstromingsgebieden van rivieren, ondiepe stukken zee, en gebieden die af en toe onder water staan. Zij beschermen bij hoogwater en leveren schoon water. Het WNF zorgt ervoor dat deze gebieden blijven bestaan en niet gebruikt worden voor bebouwing. Het doel daarvan is de waterrijke gebieden beschermt te krijgen.
De zee: Tweederde van het aardoppervlak is water. In dat water krioelt het van het leven. Veel mensen vooral op de schepen lozen het afvalwater in de zee en daardoor word de zee erg vervuild. Soms is dit afval giftig en gaan er veel dieren dood. Het WNF voert actie doormiddel van met bootjes naar de schepen te varen en dingen te vertellen over wat de gevolgen kunnen zijn van het lozen van afval. Ze hopen hiermee te bereiken dat de schippers van gedachten veranderen.
Koraal: Koraalriffen zijn prachtig. Het zijn de tropische regenwouden van de zee. Voor de natuur is koraal van groot belang. Een koraalrif is leefgebied voor duizenden soorten planten en dieren. Zoals vissen, weekdieren, sponzen, kreeftachtigen, zeeschildpadden en zeezoogdieren. En vele zeezoogdieren eten ervan. Het WNF voert actie doormiddel van te proberen vissers over te halen op een duurzamere manier te vissen. Ook vragen we de overheid om diervriendelijkere wetten tegen koraalvissen te maken.
Klimaat: Het klimaat zorgt voor een goede indeling tussen land en zee, natte en droge gebieden en warme en koude gebieden. Elk stuk natuur heeft een bepaald soort klimaat. Het WNF voert acties tegen het broeikaseffect zodat de mensen meer met de fiets gaan en gebruik maken van openbaar vervoer. De aarde word steeds warmer door uitlaatgassen van auto’s en vliegtuigen en daardoor verandert het klimaat. Het WNF probeert dit te verminderen/voorkomen.
Bossen: Een bos is niet alleen planten en bomen. Er is veel meer, het is de verzamelplek voor duizenden natuurlijke producten en dieren waar wij van leven. Wij gebruiken veel hout en daarvoor worden complete bossen gekapt. Als we zo doorgaan is op de hele wereld straks geen bos meer te vinden. Daarom is er nu het FSC-keurmerk. Hout met dit keurmerk komt uit bossen die duurzaam worden beheerd en waar op een goede manier hout wordt gekapt. Je kunt het op steeds meer plaatsen kopen.
Bedreigde dieren
Bij een bedreigd dier denk je misschien aan een hertje dat in de loop van een geweer kijkt. Maar het WNF spreekt van een bedreigd dier als de diersoort met uitsterven wordt bedreigd. Sommige bedreigde dieren zijn erg bekend zoals panda en neushoorn. Anderen zijn niet zo bekend zoals antilope en muskushert. Er zijn zelf dieren die bijna uitsterven zonder dat ze weten hoe dat beest heet. In dit hoofdstuk gaan we wat vertellen over de bekendste bedreigde dieren, en wat ze er tegen doen.
Bruine beer: In veel sprookjes, fabels of verhalen over dieren komt haast wel een bruine beer voor. Dat komt omdat de bruine beer in bijna heel europa een gewone verschijning was. Nu is hij alleen nog maar te vinden in het noorden van Scandinavië en Rusland. De bruine beer is in West Europa een bedreigde soort geworden en dat moet veranderen. In 2000 is het WNF een campagne begonnen om meer aandacht te vragen voor de natuurparken in Europa. Eigenlijk moet het leefgebied van de beer gewoon beter, daar kan de beer dan weer van profiteren.
Gorilla: De gorilla is de sterkste en grootste aap ter wereld. Toch verliest hij het van de mensen. De laaglandgorilla, die in de regenwouden van Kongo-Brazzaville, Gabon en kameroen leeft zijn er nog ongeveer 100.000. Het WNF doet projecten om hun leefgebied te beschermen. Maar van de berggorilla zijn en nog maar ongeveer 620 over. In 1968 is het wereld natuurfonds begonnen met een speciaal berggorillaproject in Rwanda. Ook in de aangrenzende delen van democratische republiek Kongo en Oeganda zijn projecten opgezet. De overgebleven berggorillas leven nu in een beschermt gebied.
Olifant: Het ivoor van slagtanden van een olifant is een waardevol product. Vooral in Afrika zijn vroeger duizenden olifanten per jaar gedood om hun lange slachttanden te hebben. Pas na het verbod op de handel in ivoor in 1989 namen de enorme slachtpartijen af. In Afrika zijn nog steeds een paar duizend olifanten, maar die leven bijna allemaal in het zuiden. In de rest van Afrika zijn ze vrijwel verdwenen. De Aziatische olifant blijft erg bedreigt omdat zijn leefgebied steeds kleiner wordt. In het voorjaar 2000 hebben de WNF-Rangers een heel grote actie voor de Aziatische olifant gehouden zodat de olifant meer ruimte zou krijgen.
Reuzenpanda: Iedereen weet dat het WNF al vanaf de oprichting vecht voor de laatste pandas die er nog zijn. Dat is erg nodig, want volgens de schattingen zijn er nog maar ongeveer 1000 pandas over in het wild!!! Ze leven in de dichte bamboebossen op de berghellingen van Midden-China. Panda’s eten eigenlijk alleen maar bamboe en kunnen alleen maar in bossen overleven. Jammer genoeg blijft er weinig bos over door houtkap en landbouw. Er zijn nog wel speciale panda reservaten maar die worden bijna niet beschermd. Het WNF traint daarom nieuwe parkwachters en zoekt naar andere mogelijkheden voor de mensen die leven van houtkap, zoals bijvoorbeeld de inkomsten uit toerisme of het kweken van paddestoelen. Van goed beschermde reservaten kunnen de andere dieren uit het bamboebos ook gebruik maken!
REACTIES
1 seconde geleden
A.
A.
Heeii Hanneke,
Je hebt een goed werkstuk gemaakt. Wij hebben veel informatie van jou voor onze engelse presentatie kunnen gebruiken.
Dankjewel =)
Groetjes van Adinda.
18 jaar geleden
AntwoordenQ.
Q.
goed gedaan
13 jaar geleden
AntwoordenS.
S.
Hoi Hanneke
Ik vind het een goede werkstuk ik probeer er een werkstuk van te maken en hoop en goede cijfer te halen en als ik dat haal dankje wel alvast
13 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
heel goed werkstuk ik ga er informatie van gebruiken voor mijn spreekbeurt erg bedankt!!!!X3
12 jaar geleden
AntwoordenK.
K.
ik vind dit echt een heel goed werkstuk
12 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
Ik vind dat jij stom bent
8 jaar geleden
T.
T.
Thx voor de info heb echt kunnen gebruiken
6 jaar geleden
Antwoorden