Hoofdstuk 1 : INLEIDING. Ik heb dit onderwerp gekozen, omdat mij dit een goed onderwerp leek toen ik het zag en ik wist ook meteen hoe ik het in elkaar wilde zetten.
Hoofdstuk 2: WAT ZIJN VOORBEHOEDSMIDDELEN? Een ander woord voor anticonceptie is voorbehoedsmiddelen. Er zijn veel verschillende voorbehoedsmiddelen maar niet allemaal even veilig van veilig naar onveilig Sterilisatie, De pil, de prikpil, het spiraaltje, het pessarium en het condoom periodieke onthouding, coïtus interruptus. het pessarium en het condoom gebruik je met zaaddodend middel. Als je toch zwanger raakt kan je ook nog gebruiken: de morningafterpil of als je die vergeet heb je nog abortus. Maar voorbehoedsmiddelen gebruik je ook om geen STA (seksueel overdraagbare aandoening) op te lopen.
Hoofdstuk 3 : HET CONDOOM.
Het mannencondoom
Het condoom is een rubber zakje, dat de man bij het vrijen om zijn penis doet. Als hij een zaadlozing krijgt, komt het zaad niet in de vagina terecht, maar in het condoom. Zo kan de vrouw niet zwanger worden en kunnen de man en de vrouw elkaar niet besmetten met SOA\'s. De meeste condooms worden gemaakt van latex een speciaal soort rubber. Ook zijn de er zogenaamde ‘huidcondooms’ die zijn gemaakt van schapendarmen. Onder deze twee soorten grondstof kan je ze in verschillende vormen krijgen: de gewone condoom, condoom met zaadreservoir (met een puntje) en de voorgevormde condoom ( die er voor zorgt dat hij minder snel spontaan tijdens het vrijen af glijd). Natuurlijk zijn er ook nog de pretcondomen die veel verschillende toupetjes hebben. Maar ze zijn minder betrouwbaar dan het gewoon condoom.
Je kunt het condoom niet te lang van tevoren om doen, omdat de penis stijf moet zijn, wil het condoom blijven zitten.
Maar te laat is ook weer niet goed, omdat in het voorvocht ook al zaadcellen kunnen zitten. De betrouwbaarheid van een condoom is redelijk, als het zeer zorgvuldig gebruikt wordt en er geen fabricagefouten in zitten.
De betrouwbaarheid van een condoom wordt groter als je ook nog een zaaddodend middel gebruikt.
Zo\'n zaaddodend middel (een crème, pasta, schuimtablet) is los te koop, maar de meeste condooms bevatten al zo\'n zaaddodend middel. Je kunt ieder condoom een keer gebruiken.
Een groot voordeel van het condoom is dat het de enige bescherming is tegen SOA\'s.
Daar staat tegenover dat het condoom niet 100% betrouwbaar is.
Het condoom is gewoon bij de drogist verkrijgbaar in alle soorten
en maten. Tevens kun je deze ook krijgen bij openbare gelegenheden en in een condomerie.
Het vrouwencondoom Het vrouwencondoom, ook wel femidom genoemd, lijkt op het mannencondoom. Maar het vrouwencondoom is breder en bevat aan beide uiteinden een flexibele ring. De ene ring blijft buiten de vagina en bedekt de schaamlippen. De andere ring helpt bij het inbrengen. Deze ring kan op dezelfde manier ingebracht worden als een tampon. Eenmaal op zijn plaats kan de binnenring langzaam uit het condoom gehaald worden. Het vrouwencondoom geeft bescherming tegen zwangerschap en SOA\'s. In tegenstelling tot het mannencondoom kan het vrouwencondoom enige tijd voor de geslachtsgemeenschap worden ingebracht. Het vrouwencondoom is voorzien van een laagje glijmiddel. De betrouwbaarheid is net als bij het mannencondoom, dus als er geen fabricagefouten in zitten en als het zorgvuldig wordt gebruikt, redelijk betrouwbaar. Het aanbrengen vraagt wel enige handigheid en men moet er op letten dat de man zijn stijve penis niet naast het condoom inbrengt. Het vrouwencondoom is verkrijgbaar bij de dokter, drogist en een condomerie. Hoofdstuk 4 : DE ANTICONCEPTIEPIL.
De anticonceptiepil. De anticonceptiepil bevat hormonen, die de rijping van een eicel en de ovulatie voorkomen. Bovendien maakt de pil het slijm in de baarmoederhals taai, zodat de spermacellen er niet doorheen kunnen zwemmen. Het woord de pil komt van het Latijnse woord: pil(ula) wat bolletje betekend. De pil is het meest gebruikte voorbehoedsmiddel. Maar je moet het wel 21 dagen lang elke dag een pil innemen, daarna 7 dagen rust en op de achtste dag met een nieuwe strip beginnen. Ook moet je de pil rond de zelfde tijd innemen en natuurlijk altijd de gebruiksaanwijzing lezen. Er zijn heel veel verschillende soorten. Want sommige werken niet goed en dan kan je een ander halen bij je huisarts. De pil is uitgevonden door de Bulgaarse jood Carl Djerassi. Als je de pil gebruikt, kun je op vakantie het best een reservestrip meenemen die je veilig (droog) bewaart. Wat je ook met de pil kan is de menstruatie eerder of later komen hoe je dat moet doen moet je vragen aan je huisarts. Ook de pil houd geen SOA tegen! Wat dan wel helpt is de pil in combinatie met een condoom te gebruiken wat veel jongeren in Nederland gebruiken. Bij de prikpil moet je om de drie maanden een prik bij de huisarts halen. Die dan in je bil word geprikt. Deze zorgt voor dat je drie maanden onvruchtbaar bent. Ook zorgt hij er voor dat de menstruatie onregelmatig wordt. Als je na deze 3 maanden geen prik meer neemt duurt het 2 tot 8 maanden voor je weer een kind kunt verwekken. Het is erg betrouwbaar want als je de prik elke keer haalt is de kans 1 op 1000 dat je zwanger raakt en als je het af en toe doet 2 op de 100. Klachten die kunnen optreden zijn: moeheid, vette huid en haar, droge vagina, acne, obstipatie, duizeligheid, toename eetlust. Maar dit is minder dan wanneer je de pil gebruikt. Het houd natuurlijk geen SOA’ s tegen. De prikpil is een injectie die U eens in de drie maanden krijgt. Net zoals de \"gewone\" pil, bevat de prikpil hormonen die de eisprong voorkomt. Na de eerste prik, kunt U wat meer of onregelmatiger gaan menstrueren. Na de volgende injectie blijft de menstruatie vaak helemaal weg. Een enkele keer kunt U onverwacht wat bloed verliezen. Helaas kan de prikpil ook bijwerkingen veroorzaken, zoals gewichtstoename en/of puistjes.
De minipil Deze pil bevat zeer weinig progestageen hormoon en moet voor een betrouwbare werking steeds op dezelfde tijd van de dag worden geslikt.
De prikpil Deze pil die alleen progestageen hormoon bevat wordt meestal in de bilspier geïnjecteerd en geeft dezelfde veiligheid als de pil met daarbij het voordeel dat hij niet kan worden vergeten. De eerste keer na 8 weken en daarna elke 11 tot 12 weken wordt opnieuw een injectie gegeven. Bij de prikpil moet je om de drie maanden een prik bij de huisarts halen. Die dan in je bil word geprikt. Deze zorgt voor dat je drie maanden onvruchtbaar bent. Ook zorgt hij er voor dat de menstruatie onregelmatig wordt. Als je na deze 3 maanden geen prik meer neemt duurt het 2 tot 8 maanden voor je weer een kind kunt verwekken. Het is erg betrouwbaar want als je de prik elke keer haalt is de kans 1 op 1000 dat je zwanger raakt en als je het af en toe doet 2 op de 1000. Klachten die kunnen optreden zijn: moeheid, vette huid en haar, droge vagina, acne, obstipatie, duizeligheid, toename eetlust. Maar dit is minder dan wanneer je de pil gebruikt. Het houd natuurlijk geen SOA’ s tegen. De prikpil is een injectie die je eens in de drie maanden krijgt. Net zoals de \"gewone\" pil, bevat de prikpil hormonen die de eisprong voorkomt. Na de eerste prik, kunt je wat meer of onregelmatiger gaan menstrueren. Na de volgende injectie blijft de menstruatie vaak helemaal weg. Een enkele keer kunt je onverwacht wat bloed verliezen. Helaas kan de prikpil ook bijwerkingen veroorzaken, zoals gewichtstoename en/of puistjes.
Hoofdstuk 5 : HET SPIRAALTJE. Ook het spiraaltje moet je bij de huisarts halen. Het wordt door de arts in de baarmoeder ingebracht en werkt een paar jaar.Het spiraaltje is een klein plastic of metalen voorwerpje. De medische naam voor het Spiraaltje is: IUD word een afkorting is van: Intra Uterine Device wat voorwerp in de baarmoeder betekend .Hoe het spiraaltje precies werkt, is niet bekend. Maar vermoedelijk gaat het spiraaltje de innesteling van een bevruchte eicel tegen. Voor het spiraaltje werden er stenen gebruikt die in de baarmoeder worden ingebracht, dit was welleswaar bij kamelen voor onze jaar telling. Er zijn 4 soorten spiraaltjes: Multiload Cu 250, deze heeft een gekarteld boven topje, De Copper Seven, deze lijkt een beetje op een zeven, De Copper-T, deze lijkt op een soort T, en als laatst lippes-loop, in de vorm van een soort slang. Ook het spiraaltje is betrouw baar in het eerste jaar worden 1 tot 4 van de 100 zwanger daarna is de klas nog kleiner dan 1 op 100. Het spiraaltje werkt niet gelijk maar het duurt enkele weken voor dat hij echt betrouw baar is.Er zijn nadelen bij het gebruik van een spiraaltje,want vrouwen met een spiraaltje hebben meer last van afscheiding en hun menstruatie wordt heviger en pijnlijker. Voor jonge vrouwen is daarom het spiraaltje niet zo geschikt. Ondanks de betrouwbaarheid moet je toch wel eens op controle! Ook dit houd geen SOA’s tegen!
Hoofdstuk 6 : STERELISATIE.
Sterilisatie Steriliseren is een kleine ingreep (operatie) die er voor zorgt dat de man of vrouw die hem ondergaat nooit meer vruchtbaar is. Bij de man worden beide zaadleiders in de balzak doorgeknipt (vasectomie), en bij de vrouw worden de beide eileiders ondoorgankelijk gemaakt. Omdat de eileiders bij een vrouw niet dicht bij de buik liggen maar er dieper in is sterilisatie bij een vrouw zwaarder dan bij een man. Sinds 1970 is sterilisatie populair maar daarvoor was het taboe. Er zijn verschillende manieren: Steriliseren met een ring of clip maar je kan ook een klein stukje er tussen uit halen.Vanaf 6 tot 12 weken na de sterilisatie kun je veilig vrijen. Sterilisatie houd geen SOA tegen.
Hoofdstuk 7 : HET PESSARIUM.
Het pessarium Ook wel vrouwen condoom. Het pessarium is een zacht rubber koepeltje met een buigzame veer of spiraal in de rand. Je plaats hem net boven de baarmoedermond. Je moet er ook altijd zaaddodend middel er bij gebruiken. Het pessarium kan je al ver voor dat je naar bed gaat in doen. Ook kan je hem meerdere keren gebruiken. Voor je hem gebruikt moet je hem afspoelen met koud of lauw water. Het is belangrijk dat de baarmoeder achter het pessarium zit. Als het pessarium goed zit voel je niks! Het pessarium is voor iedere vrouw te gebruiken maar als je net bevallen bent is de vagina te wijd maar na 2 maanden is dat genezen. Na onder zoek zijn 12 van de 110 vrouwen zwanger geworden ondanks het gebruik van het pessarium 8 daarvan hadden hem verkeerd gebruikt en de overige 4 deden het wel goed. Het pessarium houd ook SOA’ s tegen. Het pessarium is een rubber kapje. Voor het vrijen wordt het over de baarmoedermond geplaatst met zaaddodende pasta. De betrouwbaarheid is afhankelijk van \"Uw handigheid\" met het inbrengen. Het pessarium moet na het vrijen 8 uur blijven zitten. Dan heeft de zaaddodende pasta de tijd om alle zaadcellen te doden. Het pessarium is er in verschillende maten. Door een inwendig onderzoek, verricht door de huisarts, wordt bepaald welke maat geschikt is. Door gewichtsveranderingen kan een andere maat nodig zijn. Het pessarium moet wel regelmatig gecontroleerd worden op slijtage. Je kunt dit vrij gemakkelijk doen door het tegen het licht te houden en te kijken of er geen dunne plekjes in zitten.
Hoofdstuk 8 : ABORTUS & MORNINGAFTERPIL.
Abortus Hier bij zorg je er voor dat de ingenestelde eicel word verwijdert. Dit moet voor de 17de week van de zwangerschap gebeuren (gerekend vanaf de eerste dag van de laatste regelmatige menstruatie). In Nederland is abortus sinds 1984 bij de wet onder bepaalde voorwaarden toegestaan. In deze wet wordt abortus als een misdrijf beschouwd. Want je ‘steelt’ toch het leven van een kind
Morning-afterpil. Letterlijk betekend de Morning-afterpil: De ochtend er na (pil). Deze serie tabletten zijn bij de huisarts te krijgen. De werking berust op een verandering van het slijmvlies van de baarmoeder, waardoor een innesteling van een bevruchte eicel kan worden voorkomen. Dit heeft wel tot gevolg dat je flink ziek wordt en de menstruatie onregelmatig wordt.
Hoofdstuk 9: COÏTUS INTERRUPTUS, PERIODIEKE ONTHOUDING & AIDS.
Coïtus interruptus. coïtus interruptus is een mooi woord voor het terugtrekken van de penis uit de vagina voor de eerste zaad lozing ook wel \"voor het zingen de kerk uit gaan genoemd\". Deze manier is niet erg betrouwbaar want meestal wacht de man die moet terug trekken te lang, maar ook nog een andere reden dat het fout kan gaan is: voor de eerste zaadlozing zijn er al een paar eicellen in de vagina terecht gekomen waardoor je toch zwanger wordt. Ook houd het geen SOA’s tegen.
Periodieke onthouding. Bij periodieke onthouding vindt er geen gemeenschap plaats in de vruchtbare periode van de vrouw. Een vrouw is ongeveer vier dagen per maand vruchtbaar. De vruchtbare periode waarin het eitje vrijkomt, valt ongeveer twee weken voor de menstruatie.
Aids Aids is de gevaarlijkste SOA die er bestaat, en er is ook nog geen tegenmiddel voor gevonden. Dus vrij veilig of vrij niet.
Aids Cijfers:
In 1994 zijn er aantal gemelde mensen met aids:
In Nederland: 3372
In België: 1792
In de hele wereld: 1.025.073
Hoofstuk 10 : Evaluatie. Ik vond dit een leuk onderwerp om m’n werkstuk over te houden , omdat het onderwerp vrij actueel is en je er via de media bijna dagelijks mee in aanraking komt. Van de vele informatie op het internet heb ik geprobeerd een zo volledig mogelijk werkstuk samen te stellen.
REACTIES
1 seconde geleden
M.
M.
wat een vreselijk goed werksstuk. wooooooow!!!!!!
21 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Heej je werkstuk was heel goed bruikba
20 jaar geleden
AntwoordenC.
C.
voorbehoedsmiddelen zijn nergens voor nodig hoor mensen!! vroeger kregen de mensen altijd fk jong al baby's dus er is niks mis mee! het kost alleen maar geld en een baby is toch eigenlijk best gezellig :)
10 jaar geleden
AntwoordenV.
V.
Je kan misschien wel graag baby's willen krijgen, maar voorbehoedsmiddelen zorgen er ook voor dat je geen soa's krijgt. De condoom houdt de soa's tegen. Als je een soa krijgt kan je heel ernstig ziek worden en andere mensen in jouw omgeving ook. Dat wil je niet. WEL gebruiken dus!
8 jaar geleden
R.
R.
Erg leuk stuk. Indien je het werkstuk voor de klas geeft kun je contact opnemen met http://condoomfabriek.nl ze geven vaak gratis condooms aan scholieren welke een werkstuk houden. Is natuurlijk een erg leuk werkstuk als je een condoom uit kan delen.
10 jaar geleden
Antwoorden