Prijzenoorlog/ supermarktenoorlog

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas havo | 822 woorden
  • 25 maart 2004
  • 159 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
159 keer beoordeeld

(mijn hoofdvraag) Hele artikelen werden eraan besteed. De supermarktenoorlog, maar wat hield dit nu eigenlijk in en hoe kwam dit zo.

Klanten van Albert Heyn liepen bij deze weg nadat de prijsverschillen immens waren opgelopen. Daarbij kwam een kopersstaking toen bekend werd dat de nieuwe topman van het door een boekhoudingsschandaal geplaagde Ahold, Anders Moberg, een van de hoogste inkomens ging ontvangen van het bedrijfsleven. Hierop volgde de “supermarktenoorlog”. De dure strijd om de goedkoopste te zijn. (mijn deevragen) 1. hoe verlaag je je prijzen? 2. wat zijn de reacties van de supermarkten? 3. wat zijn nou eigenlijk de prijsverschillen? 4. wat zijn de negatieve en positieve gevolgen van deze supermarktenoorlog?

1. de verlaging van prijzen.

De verlaging van prijzen begint met het verlagen van zo veel mogelijk kosten. Zodoende ging de Albert Heyn als eerst naar zijn leveranciers van de meeste producten. Namelijk Unilever. Daarna stapte Albert Heyn naar de rest van zijn leveraars. Dit aantal van leveranciers loopt tot over de honderd. Zodra de leveranciers akkoord zijn gegaan, verlagen deze samen met AH de prijzen. Dit natuurlijk niet zonder dit bij de mensen de mensen bekend te maken. Grote reclamecampagnes worden gevoerd om de weggelopen mensen weer terug te krijgen. Ook blijven prijzen zakken. Op een gegeven moment verlaagd AH de prijs elke week. Ook heeft AH goedkope werkkrachten. Hierdoor zijn zijn constante kosten vrij laag en op de momenten waarop het het drukst is, zoals met de feestdagen heeft Albert Heyn dan vakantiekrachten voor niet meer dan een paar euro per uur. Ook verlaagde de Albert Heyn niet al zijn prijzen maar slechts 1000 producten van de ruim 17.000 en deed het door media voorkomen alsof alle prijzen gedaald waren. Mensen merken dat het inderdaad goedkoper is en lopen weg bij de speciaalzaak.

2. de reactie van andere supermarkten

de reactie van de supermarkten was niet verbazend. Doordat Albert Heyn zo gezakt was konden de anderen eigenlijk niet achter blijven. Want waar eerst een procentueel verschil van tien was tussen C1000 en Albert Heyn werd dit nu enkele procenten. Doordat Albert Heyn bleef zakken was het logisch dat ook C1000 en anderen meededen. Hierdoor ontstond de supermarktenoorlog. Naar de pers toe doen de supermarkten vrij geheimzinnig, ze kunnen natuurlijk niet al te kennen geven welke tactiek ze gaan toepassen, om concurrentievoorsprong te voorkomen.

3. wat zijn nu eigenlijk precies de prijsverschillen.

Aldi is de goedkoopste supermarkt keten van Nederland, en Albert Heyn blijft ondanks zijn prijzenstunt het duurst.(waar natuurlijk wel service tegenover staat.) Uit tests is gebleken dat vooral bij A-merken zoal Douwe Egberts Coca-Cola en dreft de verschillen het grootst zijn. Hierbij valt Aldi in het niet omdat deze alleen huismerken verkoopt. Uit onderzoek van het consultantsbureau International Private Label Consult, oftewel de IPLC blijkt na onderzoek onder huismerken Aldi als voordeligste uit te komen. Dit door zijn lage kosten d.m.v hun manier van werken. Dingen worden in deze supermarkten namelijk in dozen gebleven, waarbij de klant ze zelf kan uitzoeken.

IPLC kocht 47veelgekochte producten zoals sperziebonen van HAK Ariel en Venz. De prijzen worden omgerekend naar liter en kilo prijzen zodat de verschillen heel duidelijk zijn. Uit het onderzoek blijkt dat de prijsverschillen na de supermarktenoorlog verkleind zijn, maar dat Albert Heyn toch de duurste blijft. Ook blijkt dat bij de prijzenoorlog de A-merken meer qua prijs zijn verlaagd dan die van het huismerk.

De journalisten van het weekblad van de volkskrant doen een test waaruit blijkt dat voor dezelfde artikelen bij de AH 36, 39 euro kosten en bij de Jumbo kosten deze 31.83.

4. wat zijn nou eigenlijk de gevolgen van de prijzenoorlog?

De prijzenoorlog heeft vooral goede gevolgen op de consument. Dit omdat we heden in een recessie zitten en we de handen alleen wat steviger op de knip houden. Wij als consumenten zullen daarom eerder naar een Aldi stappen, waar ze namelijk uitstekende wijn en paling hebben, zo gaat het mond tot mond. De prijzenoorlog maakt het alleen al een stunt boodschappen te gaan doen. De prijzen bij je lievelingssupermarkt gaan omlaag waardoor je niet meer noodgedwongen naar een minder goede supermarkt gaat.

Maar ook heeft de prijzenoorlog minder goede effecten en dat voornamelijk op de detailhandel. Hieronder kun je speciaalzaken of de detailhandelstructuur verstaan. Doordat supermarkten lager gaan zitten dan de slager of bakker lopen mensen hierbij weg. Kleine supermarkten gaan simpelweg failliet zoals de supermarkt van Sikko Oosterhoff, zo vertelt hij aan de journalisten van het NRC Handelsblad dat hij na de prijzenoorlog met een omzet van 15.000 euro naar eentje van 7.500 euro is gegaan. Doordat het simpelweg niet meer op te brengen was, sloot hij de zaak.

Nog een effect is dat zodra de speciaalzaken verdwijnen er een schaarste aan aanbod verschijnt, waardoor prijzen juist weer omhoog gaan. Bij hoge vraag en laag aanbod gaat de prijs omhoog. Voor mensen die niet mobiel zijn zoals bejaarden e.d is het verdwijnen van een speciaalzaak ook een ramp. Deze mensen zijn nu verplicht een langere afstand af te leggen voor hun boodschappen.

REACTIES

R.

R.

In het werkstuk staat: Zodra de leveranciers akkoord zijn gegaan, verlagen deze samen met AH de prijzen. Dit is natuurlijk grote onzin. Albert Heijn en Unilever hebben er zelfs de grootste ruzie over gehad. Unilever verkoopt zijn producten voor een prijs dat het bedrijf aantrekkelijk vind. Unilever is nooit van plan geweest om de prijs van hun producten (en daarmee hun winst) te verlagen enkel en alleen omdat Albert Heijn dat goed uitkomt. Als je goed onderzoek had gedaan was je erachter gekomen dat Albert Heijn een lange tijd bezig is geweest om zijn eigen huismerk producten een stuk aantrekkelijker te maken omdat ze daar het meeste winst op maken. Ze hebben de kwaliteit en de verpakkingen van hun huismerkproducten verbeterd. Ook zijn alle merkproducten naar de hoogste en laagste schappen verdwenen en staan nu de huismerkproducten op ooghoogte. Dit alles hebben ze gedaan omdat Unilever niet hun prijzen wilden verlagen (waar ze naar mijn mening groot gelijk in hebben).

18 jaar geleden

S.

S.

Hallo Sarah!
Ik moet voor economie ook een praktische opdracht maken en mijn onderwerp is: de Prijzenoorlog. De gevolgen ervan enz. Jij hebt best veel info gevonden zie ik..en ik zou graag willen weten waar je de info vandaan hebt omdat ik het goede info vind en ik moet de bronnen er ook bij zetten! Alvast bedankt!
Groetjes Steffie

20 jaar geleden

D.

D.

SARAH BEDANKT OLEE OLEEE!!!! SARAH BEDANKT OLEE OLEEE SARAH BEDANKT SARAHHH BEDANKT SARAAHHH BEDANKT OLE OLE!!!!!!!

we moesten hier ook een werkstuk over maken en we hadde niet egt veel zin dus gingne we naar scholieren.com en toen zagen we jou werkstuk:

FANTASTISCHHH!!!

xxjes Daan en robert

20 jaar geleden

T.

T.

Ik heb heel erg veel gehad aan dit werkstuk over de prijzenoorlog!
Alleen ik vraag me af waar jij je bronnen vandaan hebt.. daar ben ik erg benieuwd naar

19 jaar geleden

H.

H.

ik vind het echt een mooi werkstuk. Ik moet zelf ook een werkstuk over de supermarktoorlog maken en dat doe ik samen met 3 klasgenoten. Dankzij jouw werkstuk hebben we en stuk minder werk. Wij willen je hier graag voor bedanken en als je noch meer info hebt wil dat alsjeblieft ook doorsturen naar het bovenstaande adres. Alsvast bedankt
Groetjes Henri

18 jaar geleden

M.

M.

heerlijk, zo'n verslag!:P

18 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.