Kangoeroes
Inhoudsopgave
Inleiding:
Hoofdstuk 1: Het lichaam
Hoofdstuk 2: De jongen
Hoofdstuk 3: Het voedsel en de woonplaats
Hoofdstuk 4: Verschillende kangoeroes
Hoofdstuk 5: Andere buideldieren
Slotwoord
Planningsbladen
Inleiding
Mijn werkstuk gaat over kangoeroes, omdat het zulke grappige dieren zijn. Als je ziet hoe kangoeroes bewegen, zoals ze springen en boksen, moet je meteen lachen. Ik vind het vertederend dat ze hun jongen de hele dag bij zich in hun buidel hebben. Australië, het land waar ze leven, is een heel mooi land.
Ik heb informatie uit een boek, een cd-rom en het Internet.
Kangoeroes en mensen
Veel mensen houden van kangoeroes, maar niet iedereen. Sommigen mensen eten ze op. Vroeger werd er veel op ze gejaagd door de aboriginals (de eerste mensen in Australië). Die deden dat met speren. Het vlees van de kangoeroe aten ze op en van de huid maakten ze kleren.
Later kwamen de Europeanen naar Australië. Die gingen op kangoeroes jagen met geweren. Ook voor het vlees en de vacht, maar vooral omdat ze het schadelijke dieren vonden en zelfs voor de grap. Er zijn daardoor vier soorten kangoeroes uitgestorven.
De meeste soorten kangoeroes zijn nu beschermd. Van de reuzenkangoeroe springen er nu miljoenen rond. Dat komt doordat mensen drinkplaatsen voor schapen en koeien hebben gemaakt. En daar hebben de reuzenkangoeroes ook plezier van. De boeren vinden dat er nu te veel reuzenkangoeroes zijn. De regering van Australië bepaalt elk jaar hoeveel kangoeroes de boeren mogen schieten. Dat zijn er soms heel erg veel.
1. Het lichaam
Ogen
Met hun grote ogen kunnen kangoeroes goed kijken. Bijvoorbeeld of er een dingo (wilde hond) aankomt. \'s Nachts zien ze ook goed. Dan gaan ze er vaak opuit. Het is dan namelijk niet zo warm.
Oren
Net als een hert kan een kangoeroe zijn oren naar alle kanten draaien. Als hij aan het grazen is en wat hoort, dan kan hij zijn oren richten om nog beter te luisteren.
Mond
Een kangoeroe is een echte planteneter. Met zijn snijtanden kan hij goed bladeren en gras af bijten. Een kangoeroe graast, net als een koe. Omdat hij een spleetje in zijn bovenlip heeft (zoals een haas) gaat dat heel makkelijk.
Ze moeten goed kauwen, want het voedsel is nogal taai. Daardoor slijten de kiezen van een kangoeroe af. Maar dat is niet zo erg, want hij krijgt gewoon weer nieuwe tanden. Die schuiven langzaam op de plaats van de oude kiezen.
Neus
Kangoeroes snuffelen graag rond. Ze snuffelen aan planten, of die wel eetbaar zijn. En ze ruiken aan elkaar. Sommige soorten kangoeroes maken zelfs speciale geurstoffen. Zo lokt een mannetje een leuk vrouwtje. Maar dan moet dat mannetje wel lekker ruiken.
Maag
Gras en bladeren zijn taai voedsel. De kangoeroe heeft daarom een stevige maag. Die bestaat zelfs uit een paar delen, net als bij een koe. Het eerste deel van de maag is het grootst. Er zitten spieren omheen die zorgen dat alles in de maag goed gehusseld wordt. Soms braakt de kangoeroe weer een hap gras op en kauwt het nog een keer.
Vacht
De vacht van de kangoeroe is wollig. Als het erg warm is, houdt de wollige vacht de warmte buiten. Als het toch te warm wordt, dan likt een kangoeroe aan zijn voorpoten. Dan koelt hij weer een beetje af.
Kangoeroeharen worden niet langer dan ongeveer drie centimeter. De rotskangoeroe heeft de mooiste vacht. Vroeger werd er veel op hem gejaagd. Er waren daardoor steeds minder rotskangoeroes. Die jacht is nu verboden, maar nog steeds zijn ze erg zeldzaam.
Lopen
Als kangoeroes geen haast hebben, lopen ze op vier poten. Of zelfs op vijf \'poten\', met hun staart erbij. Maar lopen toch liever op hun achterpoten. Dat gaat een stuk sneller. Voor de kangoeroes is dat ook makkelijker, want na elke landing, veren ze weer opnieuw omhoog.
De meeste kangoeroes zijn geen klimmers. Maar een paar wel, zoals de rotskangoeroe. Die heeft ruwe zolen, zodat hij niet uitglijdt op de rotsen. De beste klimmer is de boomkangoeroe. Hij klimt vooral met zijn voorpoten: daarmee trekt hij zich op en dan haalt hij zijn achterpoten bij. Zijn staart is alleen voor het evenwicht, want hij kan zich er niet mee vastgrijpen.
Verdediging
dingo’s zijn gevaarlijke roofdieren. Vooral kleinere kangoeroes moeten daarvoor uitkijken. Ze houden hun ogen, oren en neus daarom altijd goed open. Dan kunnen ze op tijd vluchten bij gevaar. Als ze samen jagen, durven dingo\'s soms zelfs een reuzenkangoeroe aan. Dan moeten ze wel erg goed weten wat ze doen, want een reuzenkangoeroe kan heel hard trappen.Vooral als hij boos of bang is.N is.
Achterpoten
Als kangoeroes haast hebben springen ze soms wel acht meter ver. De poten werken als een soort springveer. Een kangoeroe heeft aan elke voet vier tenen, maar je ziet er maar twee. Aan elke teen zit een grote stevige nagel. Als je beter kijkt zie je nog twee nagels met een klauwtje eraan. Daarmee kammen ze hun vacht.
Voorpoten
De voorpoten van een kangoeroe zijn kort. En veel minder sterk dan de achterpoten. Maar dat maakt niks uit, want hij gebruikt zijn voorpoten alleen als hij langzaam loopt. Bij het hoppen doet hij er niks mee. Dan houdt hij ze een beetje raar voor zich.Een vrouwtjeskangoeroe gebruikt haar handen vooral om haar buidel soms eens goed schoon te maken. Een mannetjeskangoeroe gebruikt soms zijn handen als hij aan het vechten is.
Staart
Een kangoeroe heeft een lange staart. Het begin is dik door de spieren. Als een kangoeroe zit, is die staart een handig steuntje. En ook als hij langzaam op vier poten loopt. Dan loopt hij eigenlijk op vijf poten, want de staart zet ook steeds een stapje. Heeft de kangoeroe haast, dan steekt hij zijn staart naar achteren. Bij elke hop veert de staart mee. Zo blijft de kangoeroe in evenwicht.
De kangoeroerat heeft een soort rattenstaart. Met dat staartje kan hij van alles doen, bijvoorbeeld een pluk hooi vasthouden als hij ergens anders mee bezig is.
De stekelstaart kangoeroe heeft een stekel op zijn staart. Het lijkt net een nagel, maar niemand weet waarvoor die stekel is.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
R.
R.
goede info, ik doe mijn spreekbeurt over kangoeroes dus kan ik heel wat info gebruiken!
gr.....
13 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
heel erg leuk, heb er veel aan voor mijn verslag
11 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
heel veel informatie
11 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
wow dit helpt me echt bij mijn werkstuk
9 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Het is kangoeroe inplaats van kangaroe...
7 jaar geleden
Antwoorden