Feitelijke gegevens
- 2e druk, 2008
- 127 pagina's
- Uitgeverij: Leopold
Flaptekst
Na een heftige ruzie rent Elins vriend de straat op, frontaal tegen een auto. In paniek loopt Elin weg van huis. Weg van die verschrikkelijke plek. Met alleen een tas en haar gitaar stapt ze op de trein. Daar ontmoet ze twee meiden en twee jongens, ook op weg naar het zuiden. Waarom is Lucas zo aardig... bijna opdringerig? Hij roept herinneringen op die ze moet vergeten! Het ongeluk blijft haar achtervolgen. Kan Elin ooit aan iemand kwijt dat zij schuldig is?
Samenvatting
In het eerste hoofdstuk wordt de lezer meteen geconfronteerd met een ruzie tussen de 15-jarige Elin en de drie jaar oudere Rens. Elin beweert dat ze Rens heeft zien zoenen met Daphne en hij ontkent het. Rens loopt boos weg, gaat op zijn scooter zitten en krijgt een ongeluk.
De voorgeschiedenis wordt dus steeds tussen het heden doorverteld. In de samenvatting heb ik ervoor gekozen om de voorgeschiedenis apart te vertellen.
De voorgeschiedenis
Geheel onverwacht is Rens van Dijk op school naar Elin toegekomen en vraagt hij haar of ze wil meerijden op zijn scooter. Hij blijft haar daarna maar steeds benaderen. Alle meisjes zijn jaloers op haar en het kan natuurlijk niet uitblijven. Er komt een eerste zoen. Rens wil alleen niet dat ze met elkaar worden gezien op school. Dat verandert als ze samen naar het schoolfeest gaan en op de dansvloer elkaar openlijk zoenen. Na afloop brengt Rens haar weg en ze hebben voor de eerste keer seks in de zandbak. Dat herhaalt zich nog een keer wanneer ze bij het meertje vrijen. Daarna wil Rens niet meer met haar worden gezien op het schoolplein. Hij is dus in feite wel een beetje laf. Wat later betrapt Elin Rens met een ander meisje van school, Daphne. Maar hij ontkent dat hij iets met haar heeft. Hij neemt haar mee naar zijn favoriete plek om te bewijzen dat hij alleen van haar houdt. Ze vrijen natuurlijk weer.
Daarna is Rens twee weken niet op school: hij is ziek en Elin wil bij hem langs gaan. Wanneer ze aanbelt, doet Daphne open. Ze speert weg, maar gaat later weer terug en ziet dan dat Rens Daphne zoent. Dat is de opening van het echte verhaal: namelijk het ongeluk van Rens.
Op de vlucht
In het volgende fragment van hoofdstuk 1 zit Elin in de trein. Ze heeft haar gitaar meegenomen (van Rens gekregen) en ze ontmoet in de trein een aantal aardige jonge mensen. Lucas, Ivo. Tara en Britt. Die hebben het plan opgevat om te gaan backpacken naar Spanje. De reeks van Maren Stoffels heet ook “Backpack”.
Ze gaat bij hen zitten en wanneer de conducteur komt, merkt ze dat haar portemonnee gestolen is. Er was een andere jongen in haar coupé gaan zitten en die heeft waarschijnlijk de portemonnee gestolen.
Lucas schiet de boete voor die Elin van de conducteur krijgt. Ze gaat vervolgens met hen een spelletje spelen en omdat ze later toch wat moeten eten, gaat Elin met Brit optreden in de trein en ze halen zo wat geld op. Elin vertelt de anderen dat ze naar haar tante in Parijs gaat die een klein hotel runt. Vooral met Brit kan Elin meteen goed opschieten. Tara is wat vervelender, maar ze is wel een heel mooi meisje. Wanneer ze in Parijs aankomen, staken de bussen en moeten ze in een supergoedkoop hotelletje overnachten. Ze nemen met zijn vijven één kamer. Elin moet terugdenken aan Rens.
Ze gaan ’s avonds in een disco dansen en de volgende morgen wordt de wereld van Elin wreed verstoord. De moeder van Rens belt haar namelijk op en ze valt flauw. De rest van de groep is nu wel erg nieuwsgierig naar Rens (de jongen van wie ze de gitaar heeft gekregen). Ze kunnen met de bus naar Paulien, de tante van Elin, maar onderweg rijdt de buschauffeur een jong meisje aan. Het verleden wordt nu opnieuw opgerakeld voor Elin. Ze blijft nu wel bij de situatie aanwezig en vlucht niet weg zoals ze met Rens wel had gedaan. Vooral Britt vraagt bij haar na wat er is gebeurd met Rens van Dijk. Elin heeft namelijk verteld dat haar vriendje dood is. Wanneer Elin zich even afzondert omdat ze moet plassen, hoort ze de anderen over haar praten. Die denken inderdaad dat er wat met haar aan de hand is. Wanneer ze bij het hotel van tante Paulien aankomen, is die niet thuis. Ze is op vakantie. Ze hebben het hele stuk voor niets gereisd: vooral Tara is woedend. Wanneer ze Paulien belt, hoort ze dat die in Italië zit. Ze moeten nu overnachten in een ander hotelletje. Elin voelt zich opnieuw schuldig en begint gitaar te spelen wanneer de anderen weg zijn. Daarna gaan ze naar een cafeetje en blijft ze met Lucas alleen achter. Ze hebben teveel gedronken, zoenen eerst wel en Lucas probeert seks met haar te hebben. Maar Elin weigert het: ze kan het niet omdat ze steeds aan Rens moet denken. Zijn moeder heeft herhaaldelijk geprobeerd haar te bereiken, maar ze heeft haar mobiel steeds uitgeschakeld. Lucas vindt dat ze maar moet opkrassen. Hij vraagt haar of Rens dood is, Elin zegt dat ze dat niet weet. Ze vindt dat ze ook moet gaan en gaat er vandoor. Ze componeert een liedje terwijl ze aan de zoen van Rens voor Daphne denkt. “Klootzak” schreeuwt ze, maar dan staan Britt en Lucas achter haar. Die zijn haar komen zoeken. Ze snappen nu dat Elin op de vlucht is. Ze vertellen dat Elin best met hen mee mag backpacken (naar Spanje), maar dan moet ze wel eerst de moeder van Rens bellen. Elin geeft met tegenzin toe, misschien is Rens wel dood. Maar als ze het nummer belt, hoort ze een stem: “Met Rens”.
Opdracht
Voor Minke, hopelijk gaan we volgend jaar samen backpacken.
Structuur & perspectief
Het verhaal is opgebouwd uit 17 hoofdstukken die genummerd worden, maar geen titel hebben. De hoofdstukken beginnen allemaal met een schuin gedrukt stukje tekst dat over het verleden gaat. Het is de kennismaking van Elin met haar vriend Rens.
Daarna gaat de ik-vertelster Elin (een 15-jarig meisje) over op de o.t.t. en zij vertelt in de rest van elk hoofdstuk over de vlucht die ze uit Nederland maakt eerst naar Parijs.
Er is dus eigenlijk sprake van een niet-chronologisch verhaal, omdat je eerst steeds een stukje uit het verleden te lezen krijgt waarna de vertelster overschakelt op het heden. Dat gebeurt in boeken voor volwassenen heel vaak en dat maakt het voor de lezer ook wat spannender.
Decor
Het is een heel modern en actueel verhaal. Het verhaal speelt tijdens de zomervakantie. Elin heeft een mobieltje en alles in het verhaal ziet eruit alsof het in onze eigen tijd speelt, maar er worden geen data en jaartallen genoemd. Maar het verhaal zou zich best in 2008 kunnen afspelen.
De vertelde tijd is niet al te lang, want er zitten slechts twee overnachtingen tussen het ongeluk en het telefoongesprek dat ze met Rens heeft.
In het eerste hoofdstuk vlucht Elin weg uit Nederland. Ze doet dat met de trein. Ze rijden via Rotterdam en Antwerpen naar Parijs. Daarna gaan ze met de bus naar het hotel van de tante van Elin. Die zit echter in Italië en daarom moeten ze in het dorpje (ongeveer een uur met de bus vanuit Parijs) overnachten. Daar speelt het laatste hoofdstuk zich af.
Beoordeling
“Vlucht van Elin”is een jeugdboek voor meisjes van 13 jaar en ouder. Het is het eerste deel van een nieuwe serie die Maren Stoffels gaat schrijven. Deze serie heet Backpack en hij bestaat ook uit 3 delen (die in 2009 en 2010 zullen verschijnen). Deze twee delen zullen heten: “Tara vecht terug” en “Gezicht van Britt”.
Het verhaal leest als een trein en je hebt het boek binnen een paar uurtjes uit. Handig is natuurlijk wel dat je bijna niet kan wachten totdat het nieuwe deel verschijnt.
Maren Stoffels schrijft een leuk boek voor de doelgroep van meisjes van 13 jaar en ouder.
Recensies
"Verder was het ook gewoon heel mooi geschreven, en aan alle details werd gedacht. Ook werdt uitgebreid beschreven hoe het er aan toe ging met Elin en Rens, sommige details had ik niet hoeven weten! Haha. Maar wel echt heel leuk omdat je echt een goed beeld krijgt." http://www.tienerboeken.n...0Elin.html
"Vlucht van Elin is echt een superboek. Spannend tot het eind en vol romantiek!" http://www.chicklit.nl/p/...t_van_elin
"zaliiig bOekjj" http://dizzie.nl/boek/vlu...9025852719
Bronnen
Website van Maren Stoffels
http://www.marenstoffels.nl/homeGeschreven door Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Leraar Nederlands zijn vond ik veel leuker dan directielid spelen. De laatste jaren was ik conrector. In 2004 begon ik aan mijn eerste boekverslag voor scholieren.com. Dat is dus ruim twintig jaar geleden.
Ik vond het destijds mijn 'missie' om de vaak verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met onbekende en / of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk gewoon leuk zijn. Het is de taak van een docent om het lezen te stimuleren.
Docenten kunnen je met het aanprijzen van aantrekkelijke en/of spannende boeken enthousiast maken. Passages die interessant zijn, kun je voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat, kan ook een stimulans voor je keuze zijn. En vergeet niet dat je van je medeleerlingen ook kunt horen welk boek ze (erg) leuk gevonden hebben. Dat is vaak de beste manieren om te weten te komen of een boek aantrekkelijk is. Hoewel smaken altijd blijven verschillen..
Ik heb tot nu ( 1 maart 2025) 1513 boekverslagen gemaakt, waarvan vrijwel de meeste Zeker-Weten-Goed-verslagen zijn. Er staan de laatste jaren aan het einde van het verslag vragen over de inhoud en de structuur, zodat je kunt controleren of je je het boek in grote lijnen begrepen hebt.
Bij Scholieren.com probeer ik zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Elke maand ontvang ik boeken van diverse uitgeverijen die hun schrijvers uit 'hun fonds' onder de aandacht van de lezer willen brengen.
Ik hoop altijd dat de 'leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende of zelfs beginnende schrijvers op de leeslijst te accepteren.
Lezen kan leuk zijn, maar boekverslagen maken doe je meestal niet voor je lol. Ikzelf vond dat vroeger namelijk helemaal niet leuk. Ik kocht in die tijd daarom ook alle uittrekselboeken van alle talen. (Bijvoorbeeld Literama (Ne), Aperçu (Fa), Survey (En), Der Rote Faden (Du). En als ik heel eerlijk ben, heb ik ook wel eens uit tijdgebrek alleen met een boekverslag een mondeling tentamen gedaan. Maar dan voelde je je toch niet altijd op je gemak. Nu maak ik zelf al jaren boekverslagen voor scholieren.com.
Nog een welgemeend advies: wees verstandig en lees altijd het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek echt niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com aanlevert. Daar is natuurlijk helemaal niks mee.
REACTIES
1 seconde geleden