Vals spel door Mirjam Mous

Zeker Weten Goed
Foto van een scholier
Boekcover Vals spel
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Zeker Weten Goed
  • 11 april 2019
Zeker Weten Goed

Boekcover Vals spel
Shadow
Vals spel door Mirjam Mous
Shadow
ADVERTENTIE
Een rechtenstudie met betekenis, waar wil jij je hart voor inzetten?

Bij de bacheloropleiding Law in Society aan de VU ontdek je hoe je actuele maatschappelijke thema’s kunt aanpakken met een juridische bril.

Feitelijke gegevens

  • 5e druk, 2010
  • 268 pagina's
  • Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf

Flaptekst

Fin wordt verdacht van moord. Vanuit een Spaanse politiecel probeert hij de moed erin te houden. Valerie komt hem vast snel helpen. Hij heeft haar tijdens het backpacken ontmoet en sindsdien zijn ze onafscheidelijk. Valerie spreekt Spaans en is zijn tolk. Ze hoeft alleen maar even tegen de agenten te zeggen dat Fin op het moment van de moord bij haar was en dan laten ze hem vrij. Maar ze komt niet opdagen. En wat nog veel erger is: de politie gelooft Fin niet. Hij raakt steeds dieper in de problemen en zal moeten bewijzen dat hij onschuldig is. Maar hoe?

Eerste zin

Ze denken dat ik iemand heb vermoord.

Samenvatting

Fin zit vast in een Spaanse politiecel omdat hij wordt verdacht van moord. Fin is onschuldig, maar dat geloven Barbalala (een nogal stevige agente) en inspecteur Perres niet. Alle aanwijzingen leiden naar Fin als moordenaar. Fin probeert zich telkens te verdedigen, maar dit is tevergeefs. Langzaam kom je er als lezer achter wat er precies gebeurt is...

Fins broer, Martijn, is model in Spanje voor een deodorantmerk. Samen zouden ze bergtochten gaan maken, maar Martijn krijgt plotseling de kans om met de bekende regisseur Sergio dé la Rosa te werken en zegt de vakantie af als Fin al in Spanje is. Fin zegt dat hij wel teruggaat en meegaat naar Amerika met zijn moeder en haar nieuwe vriend. Maar Fin gaat helemaal niet naar Amerika. Hij besluit zelf rond te gaan trekken door Spanje zonder zijn moeder hier iets over te zeggen. Op het station van Serona ontmoet hij Valerie, een erg mooi meisje tot wie hij zich meteen aangetrokken voelt. Valerie reist met haar "broer" Stefano en de twee nemen Fin mee op sleeptouw. Valerie en Stefano moeten een pakje bezorgen in Racotta. Door een kaartje uit een gevonden portemonnee te stelen, weet Fin met de trein mee te reizen. In Racotta voelt Stefano zich plots niet lekker en daardoor moet Fin het pakketje bezorgen. Stefano en Valerie hebben Fin verteld dat er iPods in het pakketje zaten die samen zevenhonderd euro kosten. 

Nadat het pakketje is afgeleverd, vertrekken de drie naar Córbador. In Córbador zijn ze van plan om 's avonds uit eten te gaan. Fin heeft daarvoor nette kleren nodig en dus kopen ze een duur pak voor hem dat ze na het etentje weer terug zullen brengen naar de winkel. Ook koopt Valerie twee dezelfde petten voor Fin en Stefano. In het restaurant zit er glas in Valerie's eten waardoor ze het gratis krijgen. 

Stefano en Valerie verkopen concertkaartjes. Ze zeggen dat ze de kaartjes goedkoop gekocht hebben en duurder verkopen. Om dit soort zaken te regelen gebruikt Stefano een andere mobiele telefoon. Valerie en Fin gaan zwemmen terwijl Stefano de zaken rondom de concertkaartjes regelt. 's Avonds helpt Fin met het bezorgen van de concertkaartjes. Later op de avond komt Fin erachter dat hij zijn pinpas niet meer heeft. Gelukkig kan hij geld van Valerie en Stefano lenen.

Stefano, Valerie en Fin gaan liften zodat ze hun reis kunnen vervolgen. Uiteindelijk belanden ze in het huis van de oom van Valerie en Stefano. Tijdens hun verblijf in het huis van oom Raoul bloeit de liefde tussen Fin en Valerie verder op. Na een paar dagen vertrekken ze naar een camping. Daar bestaan hun dagen uit luieren en zwemmen. Ook weten ze de hippe dicsotheek La Iguna Club binnen te smokkelen. Fin drinkt cola met iets te veel alcohol. Valerie en Fin belanden samen in hun tent. De volgende ochtend denkt Fin dan ook dat hij en Valerie seks hebben gehad. Valerie bevestigt dit. De volgende dag gaan Fin en Valerie naar het zwembad bij het hotel Valerie gaat wat te drinken halen, maar neemt een gevonden portemonnee mee. Ze vraagt aan Fin of hij de portemonnee even terug wil brengen naar de eigenaar. In de kamer van de eigenaar ligt iemand op de grond. Dan wordt Fin opgepakt.

In de Spaanse cel komt Fin er langzaam achter dat Valerie en Stefano (die eigenlijk Felipe heet) hem hebben bedrogen. Ze hebben Fin alleen maar ingezet voor hun criminele activiteiten. Zo wisten Valerie en Felipe hem te strikken voor het bezorgen van het iPod-pakketje (waar alleen maar suikerklontjes in bleken te zitten) en heeft Fin vervalste concertkaartjes afgeleverd. Fin probeert de politie duidelijk te maken dat hij niet achter al deze acties zat, maar Fin wordt niet geloofd. Valerie en Felipe hebben het spelletje heel slim gespeeld en alle sporen die naar hen kunnen leiden uitgewist, waardoor Fin steeds voor nieuwe verrassingen komt te staan. Zo heeft Valerie Stefano en Fin met opzet dezelfde pet gegeven (zodat camera's het verschil niet zouden zien) en heeft Valerie alleen maar gedaan alsof ze de vervalste concertkaartjes heeft bezorgd. 

Fin bedenkt een plan om zijn onschuld alsnog te bewijzen. De politie weet Felipe te pakken en bij Fin in de cel te zetten. Felipe blijkt uiteindelijk de vriend van Valerie te zijn. Fin hoort Felipe uit over alles waarvan hij beschuldigd wordt, waaronder de vermoorde vrouw. Felipe legt de hele situatie aan hem uit, maar weet niet dat de politie ondertussen meeluistert door middel van afluisterapparatuur. Hij vertelt Fin over de misdaden en over de Spaanse vrouw  die hij (al dan niet per ongeluk) heeft vermoord. Felipe heeft dus officieel bekend en opgepakt. Maar al het geld dat ze verdient hebben met de criminele activiteiten is nog steeds bij Valerie, die nog gewoon vrij rondloopt. Als Fin vrij wordt gelaten, gaat hij op zoek naar Valerie. Stiekem weet hij het illegaal verdiende geld van haar af te pakken. Hij geeft het aan een zwerver.

Personages

Fin

Fin is een ietwat onzekere, naïeve en vooral avontuurlijke puber. Hoewel hij, ondanks de tegenslag aan het begin van zijn vakantie, vastberaden is een prachtige reis te gaan maken, belandt hij in een nare en bizarre situatie. Fins naïviteit brengt hem telkens verder in de problemen. Gelukkig kan Fin zijn problemen nuchter bekijken en weet hij uiteindelijk een slimme oplossing te bedenken om zijn onschuld te bewijzen. Fin is ook nog verliefd op Val. Hoewel hij meestal wel goede ideeën heeft, weet hij niet zo goed hoe hij met deze verliefdheid om moet gaan.

Valerie

Valerie lijkt een onschuldig, knap en lief meisje, maar niets is minder waar. Door haar leugens weet ze Fin de schuld te geven voor haar criminele zaakjes. Valerie heeft een relatie met Filipe, maar Fin denkt dat Filipe (oftewel Stefano) haar broer is.

Stefano/Filipe

Filipe is de vriend van Valerie. Hij en Valerie bedriegen Fin continu en laten hem opdraaien voor hun zaken. Filipe is gemeen en egoïstisch, maar wel slim. Hij weet telkens de schuld op Fin te schuiven.

inspecteur Perres

Inspecteur Perres is tijdens zijn verhoringen erg wisselvallig: de ene keer denkt Fin dat hij aan zijn kant staat, maar dan blijkt dit toch niet zo te zijn. Hoewel Fin zijn onschuld weet te bewijzen, komt Perres telkens met een tegenargument.

Martijn

Martijn is de halfbroer van Fin. Hij is tien jaar ouder en gezicht van een deodorantmerk. Hij is erg beroemd in Spanje. Hoewel hij en Fin eigenlijk samen een bergtocht zouden gaan maken, laat hij Fin zitten doordat hij kan samenwerken met een beroemde Spaanse regisseur.

Barbalala

Barbalala is een stevige agente die niet veel begrip heeft voor Fins situatie. Ze spreekt alleen maar Spaans en daardoor is communiceren erg lastig.

Quotes

"Mijn ogen gaan voor de zoveelste keer naar de deur. Waar blijft Val nou? Ze had zo langzamerhand toch wel hier kunnen zijn? Zou ze eigenlijk wel weten dat ik hier ben?" Bladzijde 17
"'Sorry Fin. Maar dat noem ik niet bepaald een waterdicht alibi.' " Bladzijde 59
"Nee, dan Val. Ik kon mijn ogen niet van haar afhouden. Uit haar rugzak had ze een knalrode jurk tevoorschijn gehaald, met zulke dunne spaghettibandjes dat ik verwachtte dat ze elk moment zouden knappen." Bladzijde 97
"Ik voel mezelf wegglijden. Mijn hand zoekt steun aan de tafel. Het heeft geen zin. Ik kan het niet stoppen. Misschien hebben ze me wel vergiftigd. Ik geloof dat ik stik." Bladzijde 124
"Dat een meisje met je naar bed gaat en je daarna dumpt, daar is nog wel overheen te komen. Maar dat ze eerst met je naar bed gaat en je daarna laat opdraaien voor een moord die je niet hebt gepleegd..." Bladzijde 209
"Felipe is even minder alert. Ik gooi mijn arm in de lucht en mik op zijn neus. Bloed. En ik geloof dat ik iets hoor kraken." Bladzijde 239

Thematiek

Misdaad: algemeen

Fin, Valerie en Stefano plegen vele misdaden. Fin heeft dit niet door en verkoopt daardoor nepkaartjess voor een concert en suikerklontjes in plaats van iPhones. En dan blijkt ook nog dat hij wordt beschuldigd van een moord die niet hij, maar Stefano gepleegd heeft. In een Spaanse cel probeert Fin continu zijn onschuld te bewijzen, maar Valerie en Stefano hebben het spelletje slim gespeeld waardoor de waarheid moeilijk te achterhalen is.

Motieven

Vriendschap en verraad

Stefano/Filipe en Valerie doen alsof ze Fins nieuwe vakantievrienden zijn, maar ondertussen bedriegen ze hem continu. Ze willen geld bij elkaar krijgen om te kunnen trouwen in Los Angelos, maar daarvoor moeten ze vaak de wet overtreden. Ze laten Fin hiervoor opdraaien.

Liefde

Fin is tot over zijn oren verliefd op Valerie. Hij doet alles voor haar, maar ziet niet in dat hij letterlijk blind is door de liefde en daardoor niet doorheeft dat Valerie hem continu aan het bedriegen is.

Gevangenis

Fin zit in een Spaanse gevangenis omdat hij wordt verdacht van moord. Hoewel hij onschuldig is, moet hij toch de vele verhoringen en eenzame nachten in de cel doorstaan.

Trivia

Het liefst las schrijfster Mirjam Mous al klein meisje hele dikke boeken. Zo hoefde ze niet zo snel afscheid te nemen van de personages.

Wat Mirjam Mous heel graag wil, is iedereen aan het lezen krijgen. Ook kinderen die niet zo veel van lezen houden.

Mirjam Mous heeft nog zeven andere spannende thrillers geschreven!

Mirjam Mous schrijft zowel voor wat oudere kinderen als jongere kinderen.

Mirjam Mous maakt graag verre reizen, onder andere naar Engeland en Spanje. Zou ze voor Vals Spel geïnspireerd zijn geraakt door haar reis door Spanje?

Titelverklaring

Het spelletje dat Valerie en Stefano (Felipe) met Fin spelen is niet helemaal volgens de regels. Doordat Fin blind is door verliefdheid, trapt hij in alle listen van Valerie en Stefano en werkt hij zonder dat hij het doorheeft mee aan hun criminele activiteiten.Valerie en Stefano maken hierbij rijkelijk gebruik van de naïviteit en verliefdheid van Fin. 'Vals spel' staat dus voor het criminele spel waarvoor Fin gebruikt wordt. 'Vals spel' kan ook gelezen worden als Val's spel; het spelletje dat Valerie met Fin speelt.

Structuur & perspectief

Structuur

Het boek heeft redelijk ingewikkelde structuur die niet goed uit te leggen viel in de samenvatting. Daarom zou de structuur hier alsnog uitgebreid behandeld worden. Het boek is namelijk geschreven vanuit verschillende tijden: vanuit het heden en vanuit het verleden. Deze tijden wisselen elkaar af in de verschillende hoofdstukken. Boven elk hoofdstuk staat aangegeven wanneer het verhaal zich afspeelt. In het heden zit Fin in de cel. Hij wordt ondervraagd door de politie. Hij vertelt hen de waarheid, maar hij wordt niet geloofd omdat Valerie en Stefano/Felipe alle sporen die naar hen konden leiden hebben uitgewist. Fin was zich van geen kwaad bewust en wordt dus steeds verrast door de sluwheid van zijn "vakantievrienden". In de overige hoofdstukken wordt het verhaal van Fins reis vertelt. De tijd vordert in deze hoofdstukken een stuk sneller dan de tijd in het heden. Je komt als lezer te weten hoe hij Valerie en Stefano/Felipe heeft ontmoet en wat ze hebben meegemaakt. Uiteindelijk komen het heden en verleden bij elkaar en vindt de ontknoping van het verhaal plaats.

Behalve de verschillende hoofdstukken is het boek opgedeeld in drie delen: Eerste helft (en ook het langste deel: 39 hoofdstukken), Tweede helft en Eindsignaal. Wellicht zijn dit verwijzingen naar voetbal, waar Fin erg van houdt. De delen hebben allemaal hun eigen naam en worden ingeleid met een bijpassend lied. Zo staat bij het deel Eindsignaal het lied 'the winner takes it all' van Abba vermeld, omdat Fin er uiteindelijk het beste vanaf komt. 

Perspectief

Het hele verhaal is geschreven in de ik-vorm vanuit Fin. Zo kom je als lezer precies te weten wat Fin denkt en voelt. De gevoelens van Fin worden onder andere erg duidelijk wanneer hij in de cel zit: 

"Perres is al meer dan een uur weg. Ik wacht. Mijn handen zijn klam en mijn maag lijkt ergens in mijn keel te zitten. Het ene moment ben ik vol zelfvertrouwen, het andere moment weet ik zeker dat ze me toch weer niet zullen geloven. Was mijn moeder maar vast hier."

Doorat het verhaal vanuit Fin verteld wordt, ontstaat er spanning. Fin weet namelijk niet dat hij zo in de maling wordt genomen. Als lezer heb je dit sneller door, maar Fin blijft naïef. Ook weet je als lezer niet precies wat Valerie en Stefano/Felipe hebben gedaan, doordat je alleen het perspectief van Fin voorgeschoteld krijgt. Ook is het leuk om over de gevoelens van Fin voor Valerie te lezen. Hij spreekt die gevoelens namelijk niet zo zeer uit naar Valerie, maar doordat Fin vaak aan haar denkt, weet je als lezer precies wat hij voor Valerie voelt. 

 

Decor

Decor

Het verhaal speelt zich, door de verschillende tijden van de hoofdstukken, afwisselend af in een Spaanse politiecel en in verschillende Spaanse plaatsen. Deze plaatsen wisselen nogal, doordat Fin op reis is. Hij ziet elke keer nieuwe dorpen en plekken. Zo beginnen de voorbereidingen van Fins reis op zijn kamer in Den Haag, komt hij in Spanje aan in Serona, maar eindigt deze reis in Isla Caballo. Fins cel is daarentegen vies en saai. Hoewel de politiecel dus steeds hetzelfde blijft, wisselen de plekken tijdens Fins reis wel. Dit maakt het verhaal erg afwisselend. Doordat het verhaal zich afspeelt tijdens de Spaanse zomer, is het overal erg warm en zonnig. Behalve in de cel natuurlijk, daar is het benauwd en muf.

Tijd

Hoewel het boek opent in het heden,  begint het verhaal, door middel van de hoofdstukken die terugblikken op het verleden, eigenlijk drie maanden eerder; Fin en zijn broer zijn aan het videobellen. In de andere hoofdstukken die terugblikken op het verleden wordt de reis van Fin beschreven. De tijd in deze "flashbackhoofdstukken" verstrijkt redelijk snel. Als lezer wordt je in een rap tempo meegenomen in de avonturen die Fin beleeft. De tijd in de cel (en dus in het heden) verstrijkt veel langzamer. Alle gebeurtenissen daar worden dan ook uitvoeriger beschreven. Het gehele verhaal beslaat uiteindelijk iets langer dan drie maanden. Het verhaal speelt zich af in het heden. Dit wordt onder andere duidelijk door het gebruik van laptops en mobieltjes.

 

Stijl

Mirjam Mous schrijft vlot en met humor. Door de korte hoofdstukken die ook nog eens wisselen van tijd wordt het voor de lezer moeilijk om het boek weg te leggen. Verder zijn de zinnen niet te lang en is het taalgebruik begrijpelijk. Ook voor degenen die niet zo van lezen houden is dit dan ook een geschikt boek. Het taalgebruik van Mous is gelijkend aan dat van tieners, dit maakt dan ook dat deze zich waarschijnlijk in Fin of Valerie kunnen herkennen. Hoewel niet veel tieners in een Spaanse cel belanden, zijn de overige onderwerpen die in het boek naar voren komen wel herkenbaar; Mous beschrijft bijvoorbeeld de ongemakkelijkheid die bij verliefdheid komt kijken. Onderstaand citaat is zo'n passage waarin deze ongemakkelijkheid naar voren komt.

"Ik tilde mijn hoofd van mijn kussen. Nee, ik hoorde nog altijd niets. Misschien maar goed ook. Ik had wel vaker over een meisje gefantaseerd en dankzij de lessen seksuele voorlichting op school wist ik wel zo ongeveer wat ik moest doen. Maar over irritante broers die beneden op de bank liggen te slapen, werd door docenten geen woord gerept. Stel je voor dat Stefano onverwacht naar boven kwam en Val en mij zou betrappen."

Slotzin

Dan klinkt de conducteursfluit en zetten de wielen zich in beweging.

Beoordeling

'Vals spel' is een spannend, herkenbaar, maar ook grappig boek. Hoewel de situatie waarin Fin zich bevindt natuurlijk bizar en een tikkeltje onwaarschijnlijk is, maakt de nuchterheid van Fin het toch een geloofwaardige en hilarische situatie. De gedachtes van Fin zijn heel eerlijk, behoorlijk naïef en ook heel herkenbaar. Door de korte zinnen en dialogen leest het verhaal makkelijk weg en kun je het niet laten om snel nog een (kort) hoofdstuk te lezen. Hoewel de echte ontknoping misschien wat voorspelbaar is, zit er toch nog een verrassend einde aan het boek. Kortom, een boek voor jongens, meisjes, wel- en niet-lezers.

Recensies

" Toch blijft ‘Vals spel’ je boeien: je wilt precies weten wie de regels van het spel overtreedt en natuurlijk ook wie de uiteindelijke winnaar is." http://www.leesfeest.nl/b.../vals-spel
"Het verhaal leest vlot. Het criminele gedrag van Valerie en Stefano is zo realistisch en geraffineerd dat ieder er zou intrappen." https://www.pluizer.be/ki.../vals-spel

Bronnen

Mirjam Mous' website
https://mirjammous.nl/ove...rjam-mous/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

26.562 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

een scholier

een scholier

Top samenvatting!

1 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Vals spel door Mirjam Mous"