Underdog door Elfie Tromp

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Underdog
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Zeker Weten Goed
  • 3 december 2015
Zeker Weten Goed

Boekcover Underdog
Shadow
Underdog door Elfie Tromp
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2015
  • 223 pagina's
  • Uitgeverij: De Geus

Flaptekst

Om wat te verdienen werkt de excentrieke Rein als verzorger in de kennel van zijn familie. Hoewel zijn moeder Vera met haar Afghaanse windhonden lof oogst in de wereld van de hondenfokkerij, staat de zaak op de rand van de financiële afgrond. Adelien, de ambitieuze dochter, ziet maar één redmiddel: hun topteef laten dekken door een internationale topreu. Daarvoor moeten Rein en Adelien naar de outback van Australië, waar hun dromen ernstig op de proef worden gesteld.

Eerste zin

Nog vijf minuten voordat het gevecht begint. Rein zit klaar. Koptelefoon op. Microfoon aan. Sixpack op zijn plakkerige bureau. Kaascrackers ernaast. Lege Spafles bij zijn voeten om in te plassen.

Samenvatting

Trimester I : Van zygote tot gastrula
[de medische term verwijst naar het begin van een zwangerschap: van het allereerste stadium tot aan een volgend stadium]

In Underdog runnen moeder Vera en dochter Adelien een kennel met vooral Afghaanse windhonden in Klein-Zundert (Noord-Brabant). Rein, de broer van Adelien, knapt er regelmatig het vuile werk van de honden op, maar dat komt, omdat hij zich in levensonderhoud moet voorzien en verder geen baan kan krijgen. Het liefst zit hij echter dag en nacht voor zijn beeldscherm. Hij speelt met veel energie het computerspel World of Warcraft, waarin hij voor zijn team een gewaardeerd druïde is (wat dat dan ook moge betekenen). Hij heeft daarbij vooral contact met het meisje Karin, een ernstig zieke medegamer, die vlak voor haar dood nog een feestje wil geven en hem daarbij van harte uitnodigt. Maar het vooruitzicht sociale contacten te moeten onderhouden schrikt Rein af. Voor vader Diet is alleen een financiële rol weggelegd, al viert hij op afstand mee: er ligt altijd een fles champagne in de koelkast om op behaalde successen te kunnen klinken. We komen door de onzichtbare verteller te weten dat Adelien een absolute kinderwens heeft, maar haar man Freek is daarvoor niet zo gevoelig. Ze doet daarom stiekem extra onderzoeken en past middelen toe waarvan Freek niets weet.

Vader Diet is indirect oorzaak van de ellende, als hij niet langer geld in de hondenonderneming kan pompen. Dochter Adelien bedenkt een list om het aanzien (en de marktwaarde) van het hondenfokbedrijf Stardust BV te vergroten. Zij wil hun topteefje Gilly laten dekken door de legendarische Legend, een topreu uit een Australische kennel. Met de eigenaar daarvan heeft de lezer al kennis kunnen maken. Deze Mexicaan Bonbilla komt niet erg betrouwbaar over. 
De voorbereidingen voor de reis zijn al getroffen en de tickets geboekt als moeder Vera ongelukkig op een door haar zelf georganiseerd feestje voor hondenfokkers ten val komt, een heup breekt, daarna in het ziekenhuis een bacteriële infectie oploopt en van de reis moet afzien. De enige die volgens Adelien in aanmerking komt om haar naar Down Under te vergezellen is broer Rein. Die staat niet te popelen om mee te gaan. Hij wil liever gamen. Bovendien heeft hij beloofd om in de werkelijke wereld naar het feestje van de zieke Karin te gaan. Zijn zus laat hem echter geen keus. Hij moet mee. Freek brengt hen beiden naar Schiphol. Vlak voordat ze vertrekt, heeft Adelien nog een nieuwe behandeling voor haar kinderwens ondergaan, maar Freek weet dat niet. Ze wordt tot haar teleurstelling weer ongesteld. De 'zygote' van de titel heeft dus juist niet plaatsgevonden.

Trimester II Harttonen en chorionvlokken
Adelien en Rein komen in Australië aan. Natuurlijk wordt de vreemd ogende jongen er al bij de douane uitgepikt. Toch mag hij het land binnen en ze gaan op weg naar enkele kleine hondenshows om ervaring op te doen. Adelien wint met de mannelijke reu een topprijs en ook topteef Gilly valt in de prijzen. Intussen heeft Adelien via Skype contact met Karin achter de rug van Rein om. Ze wil dat ook hij contact met haar zoekt: het is namelijk hèt middel om eens een echt meisje te treffen. Maar Rein gaat niet op haar aanwijzingen in. Als hij het uiteindelijk toch doet, is het te laat. De broer van Karin meldt dat ze al in coma is gebracht en dat ze spoedig zal overlijden.
Freek is door een brief van het ziekenhuis erachter gekomen dat Adelien weer een reeks nieuwe experimenten is gestart en hij is daar erg boos over. Hij wil op dat moment geen contact meer met haar en het huwelijk dat eerst zo stevig leek, staat op wankelen. Nu is ook de comfortzone van Adelien (die sterk en vastberaden leek) aangetast. Ze ontmoet onderweg naar één van de hondenshows de survivaltrainer Adam, die haar een keer helpt als Rein in zijn boosheid is weggelopen en zij een hondenshow moet lopen. Ze laat daarbij merken dat ze Adam wel leuk vindt. Een nieuw gevaar voor haar huwelijk? Het kan zo natuurlijk niet uitblijven dat Adelien en Adam een keer bij elkaar in bed belanden. Immers, Adelien zoekt troost bij een kerel nu haar man niet thuis geeft. Rein kan niet uitstaan dat ze meer aandacht voor Adam dan voor hem heeft. Rein heeft zelf nooit echte seks met een vrouw gehad: er is ooit een schlemielige op seks lijkende ervaring op een toilet geweest. Wanneer Adam, de natuurmens, Adelien en Rein de les leest over hun onnatuurlijke gedrag, heeft Adelien er genoeg van en laat hem achter in de woestijn. Hij moet verder maar zien. Ze gaan op weg naar de meesterfokker Bonilla.

Trimester III Groeischijven en longblaasjes
Nu Adam weg is, zijn Adelien en Rein weer op elkaar aangewezen. Ze praten erover na. Adelien ziet in dat haar leven eigenlijk een mislukking is en Rein wil het liefst naar huis. Maar ze hebben een afspraak met Bonilla en voor het voortbestaan van hun bedrijf is de dekking van de reu Gilly een must. De ontmoeting valt erg tegen en Bonilla heeft veel weg van een crimineel. Hij zet met zijn voorstel ook Adelien onder druk. Ze kan het topzaad voor Gilly krijgen, maar ze zou haar eigen reu Marquis moeten achterlaten. Dat zou een slechte deal zijn, maar ze gaat noodgedwongen toch akkoord. Die avond hoort ze van een medewerker van Bonilla dat de man erg slecht is voor zijn honden die het "niet redden." Die martelt hij tot aan de dood. Adelien kan een foto daarvan nemen. Dan verlaat Rein zijn underdogpositie. Hij besluit de teugels in handen te nemen en ze vluchten met drie honden weg: Gilly, Marquis en de befaamde Legend. Natuurlijk worden ze achtervolgd door mannen van Bonilla. De dekpoging mislukt, maar Rein "tapt" zaad af bij Legend en doet dat in een plantenspuit. Zo kunnen ze later Gilly bevruchten wat nodig is voor het voortbestaan van hun bedrijf. Ze laten de hond Legend daarna los, en die gebruikt zijn vrijheid om het bos in te vluchten. Zo kunnen Rein en Adelien het vliegveld bereiken. Het is een op en top "open einde", want je hebt geen idee hoe het de personages later zal vergaan. Zal het huwelijk tussen Freek en Adelien nog hersteld worden, zal ze ooit zwanger worden, zal Rein ooit een vriendin krijgen, zal de Brabantse hondenfokkerij zich staande kunnen houden? 

Personages

Adelien

Adelien koestert heel veel illusies. Ze wil veel dingen bereiken: een topfokbedrijf in Europa maken, een kind krijgen en een betere relatie krijgen met haar broer Rein, maar dat lukt haar niet. Dat ze de kinderwens achter de rug van haar man Freek wil bewerkstelligen, pleit niet voor haar. Dat ze achter de rug van Rein om contact heeft met de zieke Karin ook niet. In beide gevallen krijgt ze de deksel op haar neus. Ook de deal die ze wil sluiten met de criminele fokker Bonilla, pakt eigenlijk niet goed uit. Ze zou haar favoriete hond Marquis in Australië hebben moeten achterlaten en dat zou toch voor alle thuisblijvers een groot verlies zijn geweest. maar hierbij wordt ze gelukkig gered door haar broer. Eigenlijk is zij de grootste loser, want ze kan ook nog eens haar Freek kwijtraken.

Rein

Rein is een autist: hij wil eigenlijk gewoon zijn eigen gang gaan en zeker niet allerlei sociale verplichtingen nakomen. Hij leeft daarnaast in de virtuele wereld van World of Warcraft. Hij schijnt een verdienstelijk druïde te zijn die zijn team verder kan helpen. Als hij eindelijk over de drempel heen is om contact te zoeken met Karin, steekt Adelien daar een stokje voor. Hij moet in plaats van feestje mee naar Down Under. Daar weigert hij eerst contact op te nemen met de zieke Karin en wanneer hij het wel doet, is ze al in coma. Hij wil liever niet dat de survivalspecialist Adam met hen meereist. Toch weet hij de situatie voor Adelien nog een klein beetje te redden, door de hondenfokker Bonbilla te slim af te zijn.

Adam

Adam is een Australische natuurman. Hij komt in de nabijheid van Adelien en pakt wat hij pakken kan. Hij is een opportunist die wel ziet wat het leven hem brengt. Hij vindt dat de Europeanen te weinig naar de natuur kijken en teveel berekenend te werk gaan. Adelien zegt dat hij een underdog is, maar laat hem achter in de woestijn. Opnieuw moet hij het dan zelf uitzoeken.

Quotes

"De billen van je eigen moeder afvegen, het klopt niet. En mocht het echt niet te vermijden zijn, dan pas als ze hoogbejaard is en fragiel. Het liefst wanneer ze lichtelijk dement is, zodat ze er niet meer helemaal bij is en de daad er één van menslievendheid wordt." Bladzijde 85
""Die Australische reu is de toekomst". Adeliens stem slaat over. "We willen de dekreu Future Legend van de Diamond Dogs kennel uit Australië. En niemand anders. Hij is de sleutel. Met zijn zaad kunnen we de puppy's voor drie keer zoveel verkopen."" Bladzijde 28
""Ik ben een zakenman". Bonilla zet zijn ellebogen op tafel. "Jij bent een zakenvrouw. Je neemt dat geld straks mee terug naar huis. Je kunt het goed gebruiken. Je kennel staat straks gouden tijden te wachten met deze combinatie. Je krijgt een gratis dekking van Legend, in ruil voor je reu. Marquis blijft hier."" Bladzijde 206
"Ze wijst naar het zijvak van de borstelkoffer. Het kopje van de plantenspuit steekt erbovenuit. Rein schroeft de dop eraf, gooit het water eruit. Hij pakt het zaakje met zaad uit zijn zak en giet het in de spuit. De witte drab druipt langzaam langs de doorzichtige wanden het reservoir in." Bladzijde 218
"Ze zwijgen. Ze dacht zoveel voor hen in petto te hebben. Had de reis gezien als een nieuw begin. Nu weet ze dat het slechts een volgend hoofdstuk is in hetzelfde boek. Haar broer zal nooit veranderen. Ze zullen nooit méér zijn dan wat ze nu zijn: stille mensen naast elkaar op de stoep. Broer en zus, dat wel. Maar niet meer dan dat." Bladzijde 198

Thematiek

Desillusie

Mensen hebben dromen, maar worden daarin vaak teleurgesteld. In deze roman liggen de begrippen mislukking, teleurstelling en desillusie dan ook dicht bij elkaar. De roman heet ook niet voor niets underdog. We hebben te maken met mensen die verwachtingen koesteren. Neem een belangrijk personage als Adelien. Zij is het personage dat de meeste verwachtingen van het leven koestert. Ze wil heel graag een kind en doet daarvoor een aantal medische handelingen zonder dat haar vriend Freek het niet weet. Ze hoopt zwanger te worden, maar al voor de reis naar Australië weet ze al dat het niet gelukt is. Ze is ongesteld geworden. Het wordt daardoor in haar relatie nog minder, want Freek komt erachter dat ze achter zijn rug iets heeft uitgespookt en verbreekt tijdelijk het contact. Dan is er natuurlijk altijd de open arm van een andere man en ook Adelien valt in die armen. Ze pleegt overspel, maar ook deze (nieuwe) Adam blijkt het toch niet helemaal te zijn en ze laat hem achter in de woestijn (een mooi symbolische plek) . Een andere teleurstelling treft haar als ze merkt dat de relatie met haar broer Rein tijdens de reis niet beter wordt. Ook hier doet ze weer iets wat achteraf verkeerd uitpakt: ze neemt contact op met de gamevriendin van Rein. Daarna spoort ze Rein aan om met deze Karin contact te zoeken, maar Rein wil dat niet en uiteindelijk blijkt dat te laat te zijn. Er zou misschien een kleine mogelijkheid geweest zijn dat de autistische jongen een normale relatie buiten het gamen zou hebben kunnen opbouwen, maar ook dat blijkt dus niet mogelijk. Maar deze "underdog" blijkt aan het einde van de roman toch nog het meest alert te zijn, als hij ervoor zorgt dat de aanvankelijk door Bonilla opgeëiste hond (waarmee de teleurgestelde Adelien al akkoord was gegaan) toch meegenomen kan worden en hij erin slaagt om zaad van de legendarische fokhond in een plastic zakje en later in een plantenspuitje te bewaren. Of dit zaad ook daadwerkelijk vrucht zal brengen, lijkt me onwaarschijnlijk. Er zijn ook andere teleurstellingen voor personages die dromen koesteren. Het bedrijf van vader Diet gaat failliet (wat weer financiële gevolgen heeft voor de fokkerij) en de droom van Vera om met dochter Adelien naar Australië te gaan, valt (letterlijk) in duigen. Ze breekt haar heup en moet daarom vanuit het ziekenhuisbed machteloos toezien. Daarnaast is haar huwelijk met Diet ook geen succes meer gebleken. Kortom, het leven van veel mensen is vaak een grote mislukking. Als je dat op een tragikomische manier kan beschrijven, ben je wel een verdienstelijk schrijver. Melodrama ligt dan namelijk altijd op de loer.

Motieven

Moeizame liefdesrelaties

Er zijn diverse moeizame liefdesrelaties in de roman: - de relatie tussen Freek en Adelien is niet ideaal, wat vooral veroorzaakt wordt door haar verlangen om een kind te krijgen. Je weet als lezer ook niet hoe het afloopt in die relatie. - er is een tijdelijke liefdesrelaties tussen Adam en Adelien: het is meer lust en verliefdheid dan echte liefde. - de relatie tussen Adeliens ouders is ook niet heel erg sterk: ze zijn in de loop der jaren uit elkaar gegroeid - de relatie tussen Rein en Karin is ook moeizaam: ze hebben elkaar zelfs tijdens hun leven ook nooit gezien

Autisme

Je zou Rein best autistisch kunnen noemen: hij wil zijn eigen leven leiden en wil met niemand wat te maken hebben, ook geen contacten onderhouden. Hij leeft daarnaast in de virtuele wereld van World of Warcraft waar hij een gerespecteerde druïde is.

Queestemotief

Adelien en Rein gaan in Australië op zoekt naar de topdekreu Legend. dat is een tocht met hindernissen, zoals dat in een queeste hoort. Ze beleven de avonturen op vreemd terrein en keren terug naar huis. Dat zijn twee klassieke kenmerken van een queeste.

Fantasie en werkelijkheid

Vooral Rein leeft in de fantasiewereld van het gamen. Hij is heel belangrijk voor zijn team in het spelen van het spel, maar in de rauwe werkelijkheid doet hij zich voor als een loser. Hij heeft nauwelijks contact met medemensen en hij wil die ook niet hebben. Het enige meisje op wie hij verliefd kan worden, is het verder onzichtbare (en dus voor hem veilige) meisje Karin.

Relatie tussen broer en zus

Adelien is in het begin de initiërende partij. Ze runt met haar moeder het hondenfokbedrijf en haar broer kan eigenlijk niet veel. Hij helpt tegen een vergoeding de honden te verzorgen. Hij staat ver van de gewone werkelijkheid af en leeft in een fantasiewereld van het gamen. Adelien swingt hem tegen zijn zin in mee te gaan naar Australië. ze zegt op een zeker moment dat ze het ook heeft gedaan om nader tot haar broer te kunnen komen. Ze wil zijn vriendschap heroveren. Vroeger speelden ze vaak samen in een natuurclub Bosvrienden. Rein zegt dat hij dat niet wil: vrienden met haar worden. Hij is boos op Adelien, omdat die achter zijn rug om contact heeft gezocht met de doodzieke Karin en bovendien het advies heeft gegeven een tijdelijk druïde te zoeken. Dat vindt Rein een teken van verraad.

Overspel

Adelien is getrouwd met Freek. Tijdens haar reis naar Down Under krijgen ze via de telefoon ruzie met Freek over haar kinderwens. Wanneer dan een andere man zich over haar ontfermt (Adam) is de stap naar seks met die ander maar klein. Adelien pleegt dan ook een keer overspel.

Kinderwens

Adelien wil dolgraag een kind en doet er buiten haar man Freek om alles aan om zwanger te raken. De titels van de drie delen (trimesters) wijzen ook naar de stadia van zwangerschap.

Motto

Er zijn drie Engelstalige motto's :

It's a small fame. But it's still a fame. You absorb it, yoy take it and you like it. (Dorian Corey)

Some of them say that we're sick, we're crazy. And some of them think that we are the most gorgeous, special things on Earth.
(Venus Xtravaganza)

I believe that there's a big future out there with a lot of beautiful things. (Octavia St. Laurent)

Opdracht

Voor Mama

(de moeder van Elfie heeft zelf een hondenfokbedrijf. De kennis voor de roman heeft ze voor een groot deel via haar moeder vergaard. Vandaar de opdracht)

Trivia

Om de roman te kunnen schrijven reisde Elfie Tromp zelf naar Australië, en dat kun je wel merken. De gedetailleerde beschrijvingen van de natuur, de geur en sfeer van het land zijn mooi en komt echt over. Het boek berust ook op autobiografische gegevens. Haar moeder (aan wie de roman is opgedragen) en zus fokken zelf Afghaanse windhonden. Elfie groeide dus met het ras op.

Titelverklaring

Een underdog is een persoon of groep van personen van wie het vermoeden bestaat dat deze geen kans maakt om te winnen of een belangrijke bijdrage te leveren. De term komt in die zin vooral voor bij competities, zoals een sportwedstrijd, debat of verkiezing.

Deze persoon of groep van personen wordt daarom in eerste instantie niet serieus genomen of genegeerd. 

De term komt van origine van een soort hond die in begin 19e eeuw in Engeland gebruikt werd in bakkerijen. De hond bevond zich in een wielrad dat verbonden was aan een blaasbalg die het vuur aanwakkerde. Omdat de ovens van de bakkerijen zich voornamelijk ondergronds bevonden, werd dit soort hond een 'underdog' genoemd. Naarmate de technieken in de bakkerijen zich verbeterden, werden dit soort honden overbodig en werd de soort niet meer gefokt. De soort stierf dan ook in de loop der tijd uit. De term underdog kreeg sindsdien andere betekenissen.

Bij sportwedstrijden of in andere maatschappelijke situaties kiest het publiek (hier dus: de lezer) vaak partij voor de underdog. Die kan vaak de situatie toch doeltreffend afronden.
In deze roman zou de underdogpositie ingenomen kunnen worden door Rein. Hij is autistisch, niet in staat tot enig contact, maar de lezer krijgt toch sympathie voor hem. Hij gaat zijn eigen gang en is van niemand afhankelijk. Aan het einde van het verhaal weet hij toch op een slimme manier de strijd tegen de criminele hondenfokker Bonilla in zijn voordeel te beslissen. Hij heeft én het zaad én hun eigen reu Marquis kunnen redden.

Het woord "underdog" wordt ook in de tekst zelf genoemd, maar dan in veel; negatievere betekenis dan meestal het geval is. Als Adelien door heeft dat haar tijdelijke minnaar Adam een opportunist is en niet echt van haar houdt, noemt ze hem een underdog. ( "Jij vindt jezelf een underdog, maar je bent gewoon lui. Ik luister hier geen seconde langer naar. Kom Rein, we gaan." )

Ten slotte: de roman gaat in zijn geheel over fokhonden en de gebeurtenissen daaromheen, dan is het wel voor de hand liggend dat de titel daar in indirecte zin ook naar verwijst.

Structuur & perspectief

Het verhaal van de roman wordt opgebouwd in drie delen, die Trimesters worden genoemd:
Trimester I : Van zygote tot gastrula (onderverdeeld in hoofdstuk 1-20)
Trimester II Harttonen en chorionvlokken (hoofdstuk 21-32)
Trimester III Groeischijven en longblaasjes (hoofdstuk 33-36)
De titels verwijzen naar de stadia van zwangerschappen bij de mens. Dat heeft te maken met de sterke kinderwens van Adelien. Het genre is ook dat van een roadnovel: de personages gaan in Australië op zoek naar de ideale dekhond voor hun teefje. 

Je ziet het verhaal vanuit het standpunt van een alwetende maar in principe onzichtbare verteller. Hij is niet voelbaar aanwezig. Die kan in ieders gedachten kijken en ieders gevoelens vertellen. Herhaaldelijk neemt deze verteller een wisselend standpunt in. Dat vertelstandpunt komt tegenwoordig niet zo heel vaak meer voor. De meeste romans hebben een ik-verteller of een personale verteller. Deze alwetende verteller vertelt in de o.t.t.

Decor

Het wordt niet duidelijk in welk jaar het verhaal speelt. Wel kun je uit tekstgegevens opmaken dat er sprake is van een actuele roman. Het gamen met World of Warcraft is er één van. De eerste versie van het spel verscheen in 2004, maar bijna jaarlijks komt er daarna een nieuwe versie uit. Het wordt niet duidelijk aan welke versie Rein bezig is. Maar er wordt ook gesproken over een koning in Nederland. De kroning van Willem-Alexander vond plaats in april 2013. Dat betekent dat de roman zich in ieder geval in 2014 of 2015 moet afspelen.

Het decor is niet zo moeilijk te bepalen. In het eerste deel speelt de gehele handeling zich af op het hondenfokbedrijf Stardust in Klein-Zundert. In deel II vertrekken Rein en Adelien naar Down Under. Ze komen o.a. na een rondreis terecht in Melbourne waar ze aan de Dogs Show deelnemen. Daarna moeten ze nog langs de fokranch van Bonilla. Vervolgens wordt in deel III weer huiswaarts gekoerst.

Stijl

In de eerste roman viel Elfie Tromp al op door haar bijzondere stijl. Dat is zeker het geval in haar tweede Underdog. Niet ze neemt geen blad voor de mond. In de recensie in de Volkskrant werd de scène met het aftrekken van een fokhond als de goorste scène van een boek in 2015 genoemd.

Waar ze in deze roman zeker mee opvalt is het grote aantal metaforen. maar dat is niet alleen vanwege de kwantiteit ook de kwaliteit van de beeldspraak is origineel en zeker niet clichématig.
Hieronder volgen enkele voorbeelden, maar die lijst is met gemak uit te breiden:
- (blz 16) Praten met haar zoon voelt als een behandeling bij een acupuncturist. Hun gesprekken zijn afgemeten porties boodschap geworden.
- (blz. 21) Toch snort Freek steeds vaker zijn tuigje om en haakt er een vlieger aan vast. Zo loopt hij dan het strand op en neer. Alsof hij wordt uitgelaten door God.
- (blz. 31) Haar broer is een raam dat half openstaat. Een wapperend gordijn ontneemt je het gezicht. Soms komt er een flard geluid uit. Als de wind goed staat wappert het gordijn even opzij en heb je een inkijkje.
- (blz. 74) het slaaptekort maakt trekdrop van zijn spieren.
- (blz. 95) Ze is een ui. Haar waardigheid wordt met elke klacht verder afgepeld. Steeds vaker is ze alleen nog maar haar lijden.
- (blz. 185) Rein ligt achterin. Mond open, de huig een klapperende, kapotte airconditioning.

Slotzin

Alles wat hij tegenkomt , explodeert. De grote baas heeft een rode knop die nooit mag worden gebruikt, anders gaat alles fout. Dat moet hij, de held voorkomen. De wereld is verre van perfect, maar wat er is, moet beschermd worden. Desnoods met geweld.

Beoordeling

Hoewel er in het verhaal niet al te veel gebeurt (er is weinig echte actie) is "Underdog"een interessante roman om te lezen. Je leest namelijk niet zo snel verhalen waarin over hondenfokkerijen en hondenshows gaat. Het is echter een verhaal dat hoewel over honden toch voornamelijk over menselijke gevoelens en onderlinge relaties gaat (bijvoorbeeld die tussen geliefden die geheimen voor elkaar hebben, en de relatie tussen broer en zus).
Het gaat over de verwachtingen in het leven, de teleurstellingen daarbij en soms ook de onverwachte oplossingen waarmee mensen kunnen komen. daardoor blijft de spanningsboog wel gespannen en aan het einde van het verhaal is er toch wel enige actie. Daarna moet je het als lezer zelf maar uitzoeken, lijkt Elfie Tromp te zeggen.

De roman is overigens fraai gebonden uitgegeven door De Geus. Hij is zeker geschikt voor middelbare scholen van havo- en vwo-niveau. Ook de originele stijl is een punt van aanbeveling. Misschien is een leuke combinatie te maken met "Trip"van Judith Visser (een thriller over hondengevechten).

Recensies

"De toon in Underdog – die varieert van droogkomisch tot mildironisch, met een groot gevoel voor understatement – klopt. Hoewel er in de roman het nodige op de spits gedreven wordt, en Elfie Tromp extremen niet schuwt, blijft ze trouw aan de essentie van haar verhaal. Ze verliest niet uit het oog dat ze tot op zekere hoogte realistisch moet blijven, wil wat ze te zeggen heeft doordringen: zo maakbaar als de mens zou willen is het leven niet." http://www.hanta.nl/hanta...fie-tromp/
"Underdog is een prachtige roman over net even anders zijn dan de rest, de waarde van familie en je inzetten om je dromen te bereiken. Door het sterke hoofdpersonage en de realistische beschrijvingen van Australië en de hondenwereld, lijk je voor even zelf onderdeel uit te maken van deze avontuurlijke roadtrip." http://loodmagazine.nl/re...fie-tromp/
"Het verhaal van Tromp kent relatief weinig actie. De gebeurtenissen die er zijn, doen halverwege het verhaal een beetje geforceerd aan, wat jammer is. Het voelt alsof de auteur heel graag iets wilde laten gebeuren om maar iets te laten gebeuren. Adelien zegt steeds dat ze deze reis wil gebruiken om haar band met Rein op te bouwen, ongeloofwaardig is het dan ook wanneer ze ineens een wildvreemde Australiër met hen mee laat reizen, terwijl ze weet dat Rein niet van contact houdt. In de laatste paar hoofdstukken komt de spanning met de geloofwaardigheid weer terug en zorgt zowel Adelien als Rein voor verassingen." https://www.cleeft.nl/boe...s-underdog
"De beste gore scène van het jaar is geschreven door Elfie Tromp. In haar tweede roman, Underdog, vertelt ze over een familie met een hondenfokkerij. Onder het motto 'zaad is de spil van een succesvolle kennel' wordt een bezoekje gebracht aan de dierenarts. Minutenlang wordt de hond aangezwengeld door de veterinair, die zich glimlachend van zijn taak kwijt. 'Laten we zijn prostaat kietelen. Houd jij het opvangtuitje ervoor', zegt hij tegen Rein van de kennel." http://www.volkskrant.nl/...~a4205935/
"In Underdog betreden we de wereld van de hondenfokkers. We doen dit aan de hand van de leden van het familiebedrijf Stardust. We leven vooral mee met Adelien en Rein. Dochter Adelien wil het bedrijf in de vaart der volkeren opstoten en zoon Rein is een mensenschuwe, emotioneel beperkte jongen die het liefst achter zijn computer zit, maar ook verantwoordelijk is voor het schoonmaken van de hokken." http://www.postscriptum.n...erdog.html
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

26.749 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het destijds  mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Stukken die interessant zijn, voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat.  Ik heb nu ruim 1460 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Er staan vragen over de inhoud aan het eind om je te laten zien of je het boek begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ikzelf vroeger helemaal niet leuk. Ik kocht daarom ook uittrekselboeken. (Bijvoorbeeld Literama, Apercu, Der Rote Faden) Nu maak ik zelf boekverslagen voor  scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

F.

F.

Geachte Cees van der Pol,

Dank je wel voor deze fantastische samenvatting, Ik heb er erg veel aan.

Groet,
Felix Hoorn

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Cees