Turis door Özcan Akyol

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Turis
Shadow
Zeker Weten Goed

Boekcover Turis
Shadow
Turis door Özcan Akyol
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Hoe blijf jij online in balans?

Media zijn de hele dag om ons heen en dat is niet zonder effecten. Daarom staat de Week van de Mediawijsheid, die vrijdag is begonnen, in het teken van gezond schermgebruik. Hoe deel jij je schermtijd zo in, dat jij je er goed en gezond bij voelt? We vroegen het aan jongeren in deze video van HoeZoMediawijs.nl.

Lees meer

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2016
  • 320 pagina's
  • Uitgeverij: Prometheus

Flaptekst

In een arbeiderswijk in Deventer woedt een gezinsstrijd die dagelijks wordt aangewakkerd door vader Turis, een onaangepaste dronkaard en hoerenloper, iemand zonder aantoonbaar geweten. Hij komt jarenlang weg met zijn escapades en intimidaties die het hele gezin gegijzeld houden. 
Maar dan grijpt de jongste zoon een geheim aan dat zijn moeder al een decennium met zich meedraagt om zijn vader voorgoed uit hun levens te verdrijven. Tijdens zijn zoektocht naar de waarheid krijgt hij al snel tegenwerking uit onverwachte hoek. De zoon dient zich opnieuw te verhouden tot zijn vader, zijn moeder en vooral tot zichzelf.

‘Turis is een beklemmende, indringende en bij vlagen bijzonder geestige roman, die de lezer meesleurt in een onbekende wereld waarin absurdisme en ontroering elkaar moeiteloos afwisselen.’

Eerste zin

De andere kinderen moesten bidden, daarom wandelde ik naar huis. Onze gordijnen waren half dichtgetrokken en beschermden het televisiescherm tegen het zonlicht. Ik gooide mijn rugzak op de stoffen stoel . nam een mandarijn uit de fruitmand en negeerde Turis en zijn vriend op weg naar de vlizotrap.

Samenvatting

De story in chronologische volgorde. (zie ook opmerkingen onder structuur)

1992
De zoon van de dronkelap Turis, Eus, kan goed tafeltennissen. Hij mag als achtjarige meedoen aan een tafeltennistoernooi voor school. Hij doet het heel goed, maar komt een uurtje te laat thuis. Zijn vader wordt kwaad, vernielt zijn batje en hij mag daarna niet meer meedoen. Eus haat zijn vader daarom. Het hoofdstuk is symbool van de horkerigheid van zijn vader.

1995
Turis dreigt zich in het bijzijn van zijn drie zoons en zijn vrouw op te hangen. Ze moeten hem zelfs helpen. Tegelijkertijd zegt moeder dan in het water te sprongen. De oorzaak is de ellende die de kinderen veroorzaken. Maar het is allemaal maar toneelspel. De oudste zoon Serdar trekt zich er allemaal niets van aan. Hij gaat zijn eigen weg.

1999 
De zoons en Mevlut (moeder) gaan het huis uit. Turis heeft weer eens een enorme ruzie veroorzaakt over het te veel gebruikte toiletpapier. Ze krijgen eerst onderdak, o.a. bij vriend Ata, later krijgen ze een huurhuis. Als alles geregeld is, zegt moeder Mevlut dat ze van de familie terug moeten naar Turuis vanwege de schande. De ik wil het liever niet, maar gaat wel mee

2001
Eus (17) heeft zijn zinnen gezet op het mooie meisje Jasmijn met wie hij graag seks wil. Zijn vader betrapt hen in het schuurtje en als hij later die nacht  thuis komt, is zijn vader woedend. Eus gaat dan het huis uit en hij gaat bij vriend Ata wonen. 

2008
Eus is het huis uit. Hij krijgt een mooie Poolse buurvrouw en seks belust als hij is, wil hij haar bij het verhuizen helpen. Als hij veel heeft gesjouwd, zegt deze Romi dat ze niets van hem wil weten en dat ze al een  vriend heeft. Hij ontmoet zijn moeder die hem vertelt dat hij terug mag komen naar huis als hij Turis zijn excuses aanbiedt. Dat doet Eus niet. Zijn vader is immers schuldig. Hij is een dronkaard en hoerenloper.

2011
Eus heeft al verkering met Tess. Ze is van rijke afkomst en hij heeft haar ouders nog niet gezien. Ze wil haar verjaardag opzichtig vieren, maar Eus belt op het laatste moment af. Tess is een heel afhankelijk meisje dat heel vaak bij alles de schuld bij zichzelf zoekt. Zo repeteert zich de verhouding Turis en Mevlut eigenlijk weer in Eus en Tess.

2012
Januari . De vader van Eus Turis gaat vreemd en loopt hoeren af. Waarschijnlijk heeft hij in Turkije ook nog een andere vrouw en andere kinderen. Eus heeft zich voorgenomen om dat te bewijzen.

Eus is niet veel beter. Bij een Amsterdamse boekpresentatie is hij met Tess uitgenodigd. Hij laat haar alleen otteren en probeert tegelijkertijd onder invloed van alcohol  een journaliste te versieren. Tess voelt zich helemaal alleen.
 
Eus wordt uitgenodigd bij een etentje in een Chinees restaurant. Het is de eerste keer dat hij Tess' ouders ziet. Die zijn rijk en bekakt. Ze doen uit de hoogte, vooral de moeder. Het is een hilarisch etentje, want Eus spreekt hen behoorlijk tegen.  Hij gaat thuis slapen. Daarna belt Tess hem op en zegt dat gaar moeder haar heeft verteld dat het nooit wat kan worden tussen haar en Eus. Ze moet de relatie verbreken.  Ze biedt wee eens haar excuses aan. Eus vertelt weer dat hij naar Turkije wil om de waarheid omtrent zijn vader te zoeken.

Weer later bezoekt hij de ouders van Tess thuis. Hij verslaat de vader van Tess met tafeltennis. Die kan slecht tegen zijn verlies en Eus maakt daardoor geen goede beurt. Tess biedt weer eens haar excuses aan, nu voor haar ouders. Eus ziet eigenlijk geen toekomst tussen hen. Hij neukt Tess wel en ze doet het lekker en goed, maar dat is eigenlijk alles. Hij houdt niet van haar.

Oktober.  Eus gaat met vriend  Ata naar Turkije, naar het stadje  Viranşehir . De reis alleen is al lastig omdat er onderweg veel rompslomp is. iedereen lijkt wel corrupt. Ze gaan op zoek naar de tweede vrouw van Turis. Via een taxichauffeur komen ze bij de conciërge van de flatwoning waar Turis altijd verblijft. Tegen betaling wil die wel wat gegevens kwijt. Turis is ook in Turkije een echte hoerenloper geweest. Of er een tweede vrouw in het spel is, wil deze man niet zeggen. Hij verwijst ze naar de muhtar , een soort dorpsoudste. Ook die is corrupt en wil dan wel iemand de informatie bij de gemeente op laten zoeken. Er blijkt echter niet uit dat Turis andere kinderen heeft geregistreerd. Er staan er maar 4 (drie zoons en een overleden meisje)
Tegelijkertijd is Eus gaan merken, ook door opmerkingen van zijn vriend Ata, dat  hij eigenlijk een slap aftreksel van zijn vader is. Tess onderhoudt contact met hem: ze stelt een reisje naar Brugge in het vooruitzicht. Ze gaan dat inderdaad maken, maar het wordt helemaal niets en Eus ergert zich weer aan het kinderachtige en onderdanige gedrag van Tess. Hij maakt de verkering uit, terwijl Tess maar blijft soebatten om dat niet te doen. Hij gedraagt zich als een hork.

December. Maar hij is nu alleen thuis en vervuilt een beetje. Zijn moeder komt hem helpen. Ze wil eigenlijk niets weten van de bevindingen in Turkije. Eus slaagt erin om zijn moeder ook zwart te maken. Wat er ook uitgekomen zou zijn, ze zou toch niet van Turis zijn afgegaan. Ze wil veel liever in de slachtofferrol blijven zitten. Tegelijkertijd gaat ook het Poolse meisje weg uit zijn flatgebouw. Eus voelt zich nu behoorlijk alleen.

Personages

Eus

Eus wordt beschreven van zijn achtste tot zijn achtentwintigste. Hij is in de loop van zijn leven zijn vader steeds meer gaan haten. (zie daarvoor onder het kopje thema) Maar zelf is het ook geen onkreukbaar type. Hij drinkt zelf ook veel (whiskey) . Hij kijkt naar andere vrouwen ook als hij verkering heeft. Hij heeft er seks mee. Hij doet lullig tegenover Tess die erg aardig voor hem is. Hij maakt het uit . aan het einde van zijn Turkse queeste komt hij erachter dat hij eigenlijk best wel wat trekjes van zijn vader heeft overgenomen.

Turis

Turis is een type van de onaangepaste, niet geïntegreerde allochtoon. Hij praat geen Nederlands, kan niet lezen en zuipt zich te pletter, waarna hij ruzie zoekt met zijn gezinsleden en vooral zijn vrouw. Hij is zowel in Nederlands als Turkije een hoerenloper. Hij is een huistiran aan wie Eus een bloedhekel heeft. De laatste tien jaar heeft hij hem al niet meer gezien.

Ata

Ata is een goede vriend van Eus. Hij is ook een vriend die hem af en toe de spiegel voorhoudt en dat is nodig bij Eus. Hij gaat mee naar Turkije om achter de waarheid van het verleden van Turis te komen.

Tess

Tess is het meisje dat zich ondergeschikt maakt aan Eus. Ze is veel jonger dan hij en onschuldiger: slaapt nog met een knuffel. Ze houdt wel van seks en doet daarbij alles wat Eus wil. Ze is erg onzeker en biest steeds haar excuus aan als ze iets verkeerd heeft gedaan. Dat maakt Eus juist weer kwaad. Ondanks het feit dat haar ouders Eus niet zien zitten, blijft ze bij hem. Als hij de verkering uitmaakt, is ze radeloos. Ze smeekt hem de relatie in tact te laten.

Mevlut

De moeder van Eus kruipt heel graag in de slachtofferrol. ze heeft de mond vol met kritiek, maar als puntje bij paaltje komt, wil ze toch niet van hem scheiden. ze wil wel de waarheid weten wat er in Turkije met een eventuele minnares aan de hand is, maar ze durft toch geen stappen te ondernemen.

Ouders van Tess

Rijke, arrogante kakmensen. Het zijn wel karikaturen. Moeder is naast rijk dom. Ze probeert haar dochter voor een misstap te behoeden. ze lijkt daar we gelijk in te hebben, maar om een andere reden dan zij vindt.

Quotes

"Er zat geen druppel vieux meer in de fles, die toch op zijn oude plek stond, net als het lege glas van Orhan van wie ik even dacht dat hij op het toilet zat. Gelukkig bleek die angst onterecht. Turis dronk nu bier uit een blik en keek naar het journaal, dat nog steeds verslag deed van de vliegtuigramp. Ik zag donkere mensen huilen en schreeuwen." Bladzijde 26
""Ben je gek?'roep ik. "Mooi niet. Ik ga echt niet terug naar hem." "We hebben geen keuze, jongen", zei mijn moeder. "de familie is op de hoogte en we moeten oppassen voor de schande. Straks zal de hele stad over ons roddelen. Het huis schijnt ook erg vies te zijn, dat moet ik schoonmaken. Geen mens kan daar leven in deze toestand."" Bladzijde 116
"Ik treuzelde, staarde naar de grond en vroeg me af of er meer kinderen bestonden van wie de ouders afzonderlijk van elkaar op dezelfde avond met zelfmoord dreigden. Het touw gleed van mijn schoot." Bladzijde 67
""Mijn moeder", zegt Tess huilend. "Ze wilde met me praten over vanavond." "Wat heeft ze gezegd?" "Dat ik het moest uitmaken."Ik hoor haar snikken. "Waarom?" "Omdat je een vrouwenversierder zou zijn. En omdat jouw ouders geen Nederlands spreken en ze zegt dat je veel te oud bent en zakelijk niks voorstelt."" Bladzijde 136
"",,,, hij heeft tenminste geleefd. Dat moet ik hem nageven." "Dat neem ik hem ook niet kwalijk. Ik heb de vrijbuitersgenen van hem gekregen, evenals de zucht naar meisjes en drank, alleen verraad ik mijn vrouw en kinderen niet."" Bladzijde 245
""Er is alleen één groot verschil tussen mijn ouders. Turis is met een verrot hart geboren, hij is door en door slecht, maar mijn moeder is verbitterd geraakt door het leven, en haar beperkte intelligentie heeft dat proces versneld." Bladzijde 266

Thematiek

Vader-zoonrelatie

Het is duidelijk dat het thema van deze roman de slechte relatie tussen vader en zoon is. Het leven van Eus is behoorlijk negatief beïnvloed door de houding van zijn vader (anekdotes het tafeltennistoernooi, de geplande zelfmoord, het vertrek uit huis, het alcoholisme en de seksdrift). Hij neemt dat zijn vader erg kwalijk. Maar ook voor zijn moeder heeft hij niet veel goede woorden over. Ze heeft zich door het leven in een slachtofferrol geplaatst. Ze klaagt veel maar doet er verder niets aan. Eus vindt zijn vader een dronkaard en een hoerenloper, die mogelijk ook nog kinderen in Turkije op de wereld heeft gezet. Als hij op zoek gaat naar de waarheid achter zijn vader, komt hij ook wel tot de ontdekking dat hij eigenlijk toch wel de genen van zijn vader heeft geërfd. Hij drinkt zelf ook veel (voor whisky, later ook wijn) en hij heeft een op seks beluste kijk naar andere vrouwen, terwijl hij een relatie heeft met Tess. Daarnaast zegt Akyol in een citaat dat het ook voordelen heeft in zo'n toestand terecht te komen. Door allerlei negatieve ervaringen kun je je er ook tegen wapenen en kun je sterker uit de strijd tevoorschijn komen. In enkele interviews is te lezen/horen dat Akyol echt een haat koestert tegen zijn vader, die hij tien jaar geleden al "dood"heeft verklaard en met wie hij geen contact heeft. Daarmee is "Turis" het zoveelste boek in de Nederlandse literatuur over een slechte vader-zoonverhouding.

Motieven

Zelfmoord

Hilarisch is de scène waarin zowel de vader als de moeder van Eus zelfmoord willen plegen. De vader wil zich ophangen en eist dat zijn drie zoons hem daarbij helpen. De moeder roept dan dat ze zich dan zelf in het water zal storten.

Vriendschap

Eus heeft een goede vriend Ata bij wie hij altijd terecht kan, bijvoorbeeld wanneer hij besloten heeft dat hij het ouderlijk huis zal verlaten. Ata reist ook met hem mee om de waarheid van zijn vaders tweede leven te achterhalen.

Moeizame liefdesrelaties

Allereerst kun je bij dit motief denken aan de moeizame relatie die Eus en Tess hebben. De relatie is niet gelijkwaardig Tess is onderdanig en Eus maakt daar misbruik van. Zij biedt maar steeds haar excuses aan, Eus maakt ook op een minder charmante manier een einde aan hun relatie. Hij laat haar eigenlijk stikken. Tijdens hun relatie heeft hij ook steeds geflirt en waarschijnlijk overspel gepleegd met andere vrouwen. Hun relatie wordt ook negatief beïnvloed door de rijke ouders van Tess die neerkijken op allochtonen. Een andere moeizame relatie hebben Eus' vader en moeder. Zij blijft haar hele leven klagen over de slechte echtgenoot, de alcoholist, de hoerenloper etc. Als Eus voor zijn moeder op zoek gaat naar de mogelijke kinderen van zijn vader in Turkije hangt ze ook weer graag de geteisterde vrouw uit, maar ze doet er niets aan om de relatie te beëindigen. Ze zit graag in de slachtofferrol en Eus neemt dat zijn moeder heel erg kwalijk.

Wraak

Met het schrijven van deze tweede roman heeft Akyol wraak willen nemen voor de slechte band met zijn vader, die hij door en door slecht noemt. Het is een slecht mens en hij wil het taboe doorbreken dat men daar in het literaire wereldje op na houdt. Hij heeft al min of meer tien jaar geleden zijn vader dood verklaard. Het boek is de afrekening met zijn verpeste jeugd.

Queestemotief

Eus gaat met zijn vriend Ata in Turkije op zoek naar de waarheid achter zijn vader. Hij moet voor informatie mensen uit het wereldje van zijn vader omkopen. De queeste betreft hier dus ook een daadwerkelijke reis naar een ander land. Tijdens die reis komt Eus erachter dat het ook eigenlijk een reis is naar zijn eigen identiteit. Hij lijkt in zekere opzichten op zijn vader.

Seksualiteit

Eus beschrijft vrij expliciet seksscènes van zijn vrijerij met Tess.

Corruptie

Om in Turkije achter de waarheid te komen moet hij met zijn vriend Ata geld geven aan mensen die informatie over zijn vader hebben (de conciërge, de muhtar, de taxichauffeur) Zonder steekpenningen bereik je in dat land niets.

Prostitutie

Turis is een notoire hoerenloper, zowel in Nederland als in Turkije. Zijn naam verwijst spottend naar een soort sekstoerist zoals hij wordt genoemd.

Discriminatie

In de hoofdstukken waarin Eus wordt geconfronteerd met de ouders van vriendinnetje Tess is er echt wel sprake van discriminatie. De kakmadam vooral kijkt neer op Eus. Ze spreekt haar dochter na een etentje toe, waarin ze zegt dat ze de verkering moet verbreken.

Kindertijd & kinderleed

Eus is in zijn jeugd door zijn vader slecht behandeld. Hij kreeg niet de kans zich te ontplooien. Zijn ouders ontwikkelden zich niet, spraken geen Nederlands en konden niet lezen. Eus heeft zijn vader dood verklaard. Illustratief is het hoofdstuk waarin zijn vader hem streng straft voor het later thuis komen dan gepland, maar niet kijkt naar de reden: het succes van het tafeltennisspel.

Alcoholproblemen

Vader Turis heeft een alcoholprobleem: hij drinkt te veel vieux en als hij dronken wordt is hij erg vervelend. Maar ook de ik-verteller heeft steeds meer een probleem met het nuttigen van alcohol. Hij drink vaak whisky (merk Jack Daniel's = een Amerikaanse Bourbon) In dat opzicht lijkt hij dus wel op zijn vader.

Afkomst

Eus is opgegroeid in een arm Turks gezin met een alcoholist als vader. Als hij het meisje Tess ontmoet, merkt hij hoe groot het verschil is met haar wereldje. haar ouders zijn steenrijk en bekakt. Tijdens de eerste kennismaking bij een Chinees etentje wordt hilarisch duidelijk hoe die rijke lui neerkijken op de arme Turkse jongen. Na afloop vinden ze dat Tess de verkering moet verbreken.

Motto

Angst, ik ben niet meer bang voor jou.

Opdracht

Voor Anna

Trivia

"Turis" is de tweede autobiografische roman van Akyol na zijn gemengd ontvangen debuut "Eus."

Titelverklaring

De titel heeft geen verklaring nodig. De vader van de verteller heet Turis.

Structuur & perspectief

Het verhaal wordt onderverdeeld in een aantal hoofdstukken waarbij verleden en heden elkaar afwisselen. De datum waarin het hoofdstuk zich afspeelt staat steeds boven dat hoofdstuk wat het voor de lezer wel gemakkelijk maakt. Het verleden begint in 1192 met een achtjarige Eus als verteller. Via een aantal episodes komen we in 2011 terecht. Daarna beginnen de hoofdstukken van het "verhaalheden"- 2012.  Honderd bladzijden voor het einde zijn er alleen hoofdstukken uit het laatste kwartaal van 2012.
De structuur van de roman is dus niet-chronologisch.

Het perspectief berust bij de ik-verteller Eus die in 2012 28 jaar is. Hij vertelt in de o.v.t  als het de episodes uit het verleden zijn en in de o.t.t. wanneer hij  zijn belevenissen met Tess en zijn queeste naar Turkije beschrijft.

Het verhaal heeft een open einde. je weet als lezer niet wat er verder met Eus gaat gebeuren.

Decor

Het belangrijkste decor is de geboorteplaats van Eus waar hij ook nog woont. Deventer. Hij ontmoet Tess in Utrecht: ze woont met haar steenrijke ouders in het Gooi. Ook moet hij af en toe naar Amsterdam bijv. voor een boekpresentatie.
Maar het tweede belangrijke decor is het Turkseplaatsje Viranşehir  wat een marktplaats in de provincie Şanlıurfa in het zuidoosten van Turkije is. Daan gaat Eus op zoek naar de waarheid achter het verleden van zijn vader.

Wat tijd betreft is het verhaalheden 2012. Dat is het jaar waarin hij naar Turkije gaat. Maar de verteller gaat in anekdoten terug vanaf het jaar 1992 (Eus is acht jaar) via 1995, 1999, 2001, 2008 en 2011 belandt hij uiteindelijk weer in 2012. Maar er is geen continue verteld verhaal: het verleden wordt discontinue d.w.z. in losstaande episodes  aan de lezer meegedeeld. 
 

Stijl

De stijl van Akyol is rauw, direct en snel. Hij vertelt in een hoog tempo, wat het lezen vergemakkelijkt. Je leest zijn roman in één ruk uit. Zijn metaforen zijn herkenbaar en niet ingewikkeld. Hij is zeker geen mooi schrijver, maar een echte verteller. 

Zijn stijl  doet me een beetje denken aan die van de Vlaardingse auteur Alex Boogers die over dezelfde kwaliteiten en  kenmerken beschikt. Beiden schreven nu bovendien recent een roman over een slechte vader-zoonverhouding.

Slotzin

Door het licht op de gang worden de krassen in de glaswand duidelijk zichtbaar. De tekst ios met scherpe letters geschreven, een laatste woedeaanval van een rancuneus meisje, Ik lees de letters hardop, en ook dan begrijp ik hun exacte boodschap niet- maar hun vermogen me een naar gevoel te bezorgen blijkt universeel.

Beoordeling

Turis is een gemakkelijk te lezen roman met - ook voor jongeren-  voldoende vermakelijke anekdotes. De roman beschrijft een van de taboes die er ook in de literatuur heerst:  een heel slechte vader-zoonrelatie, die ook niet meer goed komt.

Hoewel de roman meer dan 300 bladzijden telt, is hij gemakkelijk  in een paar uur te lezen. De verteltrant is namelijk spannend en niet moeilijk te volgen. Ook hoef je niet zo door te graven in onderliggende motieven en symbolieken. Het is een lekker eerlijk maar rauw verhaal. Misschien ook juist voor scholieren met een allochtone achtergrond een aanrader omdat de inhoud hen waarschijnlijk meer zal aanspreken dan een roman over een Nederlandse vader en zoon.

Ook als je thematisch wilt lezen kun je dit boek gemakkelijk op je literatuurlijst opnemen. De vader-zoonrelatie is één van de meest beschreven thema's in de Nederlandse literatuur. Er zijn klassiekers maar ook actuele boeken over dit thema te vinden.
Een vrijblijvend advies:
-  Alex Boogers   Alleen met de goden (2015)
-  Ad Fransen    Vaderskind (2015)
-  P.F. Thomèse  De onderwaterzwemmer (2015)
- Nico Dijkshoorn Nooit ziek geweest (2012)
- A.H. J. Dautzenberg  Extra tijd  (2012) 
- Jan Siebelink - Knielen op een bed violen (2005)
- Gerbrand Bakker - Boven is het stil (2006)
- Maarten 't Hart - De aansprekers
- Jan Wolkers - De doodshoofdvlinder
- F. Bordewijk - Karakter

Voor nog meer boeken kijk je in de database van scholieren.com onder de subpagina thema.

 

Recensies

"Net als je begint te vrezen dat Akyol zijn ellendige jeugd (die hij in zijn dankwoord opneemt) op zichzelf al voldoende vindt voor een boeiend boek, onthult hij een dieper laagje. De relatie met Tess brengt een zekere spiegeling tot stand. Eus gaat - overmatig drinkend en vreemdgaand - steeds meer op zijn gehate vader lijken terwijl Tess net zijn moeder is: afhankelijk op het slaafse af. Het is aan Eus te bewijzen dat hij anders is. En dan herwint hij iets kostbaars uit zijn bedorven jeugd: de tranen die hij vroeger, oprecht verdrietig, kon laten vloeien." http://www.volkskrant.nl/...~a4252375/
"Interview met de schrijver over zijn tweede autobiografische roman." http://www.nrc.nl/next/20...en-1590368
"De tocht naar Turkije die Eus samen met een vriend onderneemt vormt een hoogtepunt in de roman. Op afstand ziet hij de dingen wat meer in perspectief. Hij weet dat hij zelf onderdeel is van het probleem en voelt zich schuldig tegenover zijn vriendin. Het resultaat van hun speurtocht is minder belangrijk. De moeder is eigenlijk niet geïnteresseerd in hoe het werkelijk zit." http://uitgelezenboeken.b...turis.html
"Waar staat dat literatuur efficiënt moet zijn? Waar staat dat literatuur niet op het sentiment mag spelen? En waar staat dat literatuur alleen door taalvaardige gymnasiasten met een ironisch wereldbeeld geschreven mag worden? Akyol herinnert ons aan de puur documentaire kracht van de roman, en heeft daarbij als voordeel dat hij zijn camera’s richt op een deel van de (Nederlandse) werkelijkheid die we normaliter weinig zien. En hij wrijft ons daarbij nog eens die ene, onaangename waarheid in: het dóet ertoe waar je wiegje heeft gestaan." http://cult.tpo.nl/2016/0...can-akyol/
"Interview met de Turkse schrijver. Het is wel aantrekkelijk voor de media als de auteur 'een op ware gebeurtenissen' gebaseerd boek publiceert. "Ik merk nu wel - maar niet vooraf - dat het interessant blijkt te zijn, ja. Maar als schrijver ben ik daar niet mee bezig. Het verhaal neemt vanzelf een loopje met me. Pas schrijvenderwijs zag ik dat de ik-figuur steeds meer op zijn vader gaat lijken. Ik kon tijdens het schrijven ook niet meer aan mezelf verkopen dat ik - in tegenstelling tot mijn vader - wél deugde. Zo kwam ik gedurende de rit op een heel ander spoor terecht. Aanvankelijk moest de ik-figuur echt zijn moeder bevrijden, maar later dacht ik: valt er wel iets te bevrijden?"" http://www.trouw.nl/tr/nl...=trouwhome
"Akyol toont zich opnieuw een wat slordige stilist (dezelfde critici die ‘Eus’ al tot de grond toe hadden afgebrand, zullen ook aan ‘Turis’ een kluif hebben), wisselt overhaaste plotwissels af met te veel herhaling, en de ‘uit het leven gegrepen’-toon botst af en toe met onuitgewerkte personages. Dat dat alles nauwelijks afbreuk doet aan de aanhoudende good read die ‘Turis’ is, mag de goede score hierboven verantwoorden. Sowieso zal het Akyol aan z’n reet roesten wat u van zijn boeken vindt: wie opgroeit met een maniak als Turis, kijkt vermoedelijk niet licht op van wat tegenstand." http://www.humo.be/boekre...kyol-turis
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

26.091 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het destijds  mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Stukken die interessant zijn, voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat.  Ik heb nu ruim 1460 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Er staan vragen over de inhoud aan het eind om je te laten zien of je het boek begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ikzelf vroeger helemaal niet leuk. Ik kocht daarom ook uittrekselboeken. (Bijvoorbeeld Literama, Apercu, Der Rote Faden) Nu maak ik zelf boekverslagen voor  scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

M.

M.

Mevlut is de broer van Eus. Dus niet de moeder.

7 jaar geleden

een scholier

een scholier

weet je het zeker?

7 maanden geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Cees