Feitelijke gegevens
- 11e druk, 2000
- 144 pagina's
- Uitgeverij: FMB Uitgevers
Flaptekst
Sven (15) wil regisseur worden en is al volop bezig met filmen. Hij filmt vooral zijn vrienden die aan free running doen en zet de filmpjes dan op YouTube. Hij vraagt Roosmarijn om mee te werken aan zijn eerste speelfilm. Zij mag echter niet te weten komen dat hij thuis regelmatig een park rammel krijgt. Het lukt hem zijn blauwe plekken voor iedereen verborgen te houden totdat hij er op een dag zo slecht aan toe is dat hij bij zijn oma onderduikt. Daardoor mist hij zijn verjaardag. Roosmarijn denkt dat hij haar niet meer leuk vindt en ook zijn vrienden zijn boos op hem. Hij besluit om voor eens en voor altijd met zijn vader af te rekenen, totdat hij ontdekt waarom zijn vader hem slaat.
Eerste zin
Sven bekijkt zijn wenkbrauw. Gelukkig is die al iets minder dik dan gisteren.Samenvatting
Sinds Sven gestopt is met zwemmen, hebben hij en zijn vader erg vaak ruzie met elkaar. Sven zijn broertje, Lennart, blinkt uit in zwemmen waardoor zijn vader vaak extra veel benadrukt hoe trots hij op Lennart is. Het gaat van kwaad tot erger.
Op school wil Sven niet laten merken wat er thuis aan de hand is. Als hij door zijn vader in elkaar geslagen is, probeert hij zijn blauwe plekken zoveel mogelijk te verbergen. Hij wil absoluut niet dat zijn klasgenoten weten wat er thuis gebeurt. Sven wil zeker niet dat Roosmarijn erachter komt, omdat hij smoorverliefd op haar is. Hij heeft geen idee wat Roosmarijn van hem vindt. Om daarachter te komen verzint hij iets om haar aandacht te trekken.
Roosmarijn wil al jaren filmster worden en Sven houdt van filmen. Hij vraagt daarom aan haar of ze de hoofdrol wil spelen in een film die hij gaat maken. Roosmarijn reageert super enthousiast, want dit is iets wat ze altijd al heeft willen doen. Daarnaast weet ze dat Sven goed is filmen, waardoor ze denkt dat ze beroemd kan worden.
Ondanks haar vreugde over de film zit ze toch niet heel erg lekker in haar vel. Haar wiskundedocent, Bob, heeft haar meerdere keren op intieme plekken aangeraakt. In de eerste instantie denkt ze dat ze zelf gek is. Totdat hij regelmatig even haar borsten aanraakt tijdens het uitleggen van de wiskunde opgaven. Roosmarijn schaamt zich hier zo erg voor, dat ze het eigenlijk aan niemand durft te vertellen. Uiteindelijk vertelt ze het aan haar beste vriendin Halima. Halima gelooft Roosmarijn meteen en is woedend op Bob. Als Halima het echter aan de klas vertelt reageert de klas lacherig. Bob is hun lievelingsdocent en niemand gelooft dat Bob zoiets doet. De hele klas keert zich tegen Roosmarijn. Behalve Sven, want hij is nog steeds erg verliefd op Roosmarijn.
Dagelijks spreken Roosmarijn en Sven af om alles over de film te bespreken. Sven heeft verzonnen dat de film over een meisje gaat dat wegloopt van huis. Zo kan hij zijn eigen emoties een beetje kwijt in het script. Roosmarijn spreekt het heel erg aan, en heeft zin om de film te maken. Ze plannen data waarop ze de film op kunnen nemen.
Als Sven op een dag op staat heeft hij gelijk zin om naar school te gaan. ’s Middags, na school, gaat hij namelijk een deel van de film opnemen. Als hij zijn camera wil pakken komt hij erachter dat zijn camera weg is. Als hij aan zijn moeder vraagt waar zijn camera is, krijgt hij te horen dat zijn vader de camera heeft meegenomen om Lennart te filmen. Sven is woedend. Weer verpest zijn vader iets voor hem.
De vader van Sven wordt boos op hem omdat hij het belachelijk vindt dat Sven per se de camera wil hebben. Hij zegt dat Lennart voor gaat en dat hij maar een andere bezigheid moet zoeken. Als Sven boos blijft wordt hij helemaal in elkaar geslagen door zijn vader.
Sven kan dus niet meer filmen. Hij durft niet aan Roosmarijn te vertellen wat er aan de hand is, waardoor zij denkt dat hij haar niet meer leuk vindt en niet meer met haar wil filmen. Als ze op een dag bij Sven thuis komt spreekt ze Lennart. Lennart ziet Roosmarijn wel zitten, en vertelt aan haar dat Sven een andere vriendin heeft. Ineens vallen alle puzzelstukjes op z’n plaats. Roosmarijn weet waar ze aan toe is. Nu weet ze dat ze Sven zo snel mogelijk moet vergeten.
De vrienden van Sven hebben het inmiddels ook al gehad met hem. Sven wil nooit meer iets met hen doen, of hij komt zijn afspraken niet na. Als Sven gezegd heeft dat hij een middag mee gaat naar zwemmen, moet hij het weer afzeggen. Hij heeft namelijk zulke erge striemen op zijn rug door zijn vader, dat hij niet kan gaan zwemmen.
Als Sven op een gegeven moment thuis komt ziet hij dat Roosmarijn haar fiets voor de deur staat. Hij is helemaal blij, want hij denkt dat Roosmarijn met hem wil praten. Al snel slaat deze vreugde om in woede: hij ziet Lennart met Roosmarijn zoenen. Weer heeft Lennart iets van Sven afgepakt. Langzaamaan raakt hij alles kwijt: zijn vader, zijn vrienden en nu ook nog zijn grote liefde.
Vervolgens wordt Sven ook nog eens geschorst van school. Hij heeft namelijk aan de directeur verteld dat Bob Roosmarijn op intieme plekken heeft aangeraakt. De directeur gelooft hem niet, omdat Roosmarijn het ontkent als hij het aan haar vraagt.
Als de vader van Sven erachter komt dat Sven geschorst is, heeft hij het echt gehad met Sven. Hij vertelt Sven dat hij niet meer welkom is op de benedenverdieping. Sven moet dus alle tijd in zijn kamer doorbrengen.
Sven is het zo zat dat hij wegloopt van huis. Hij gaat naar de duinen om na te denken. Thuis heeft hij een afscheidsbrief achtergelaten, waarin hij vertelt dat hij het leven zat is.
Sven koopt een mes waarmee hij naar zijn vader gaat. Hij vertelt zijn vader dat als hij Sven zo zat is, hij hem neer mag steken. Dan is zijn vader van Sven af, en is Sven van zijn vader af. De vader van Sven schrikt hier zo erg door dat hij besluit hulp te zoeken. De vader van Sven gaat psychologische hulp zoeken, zodat hij zijn verleden kan verwerken. Hij is vroeger namelijk mishandeld door zijn vader, waardoor hij Sven nu ook mishandelt.
Als Sven vervolgens boven komt ziet hij een briefje van Roosmarijn liggen. Roosmarijn heeft zijn afscheidsbrief gevonden, waar ze erg van geschrokken is. Roosmarijn vertelt hem dat het haar spijt dat ze hem niet geloofd heeft. Via de directeur is ze te weten gekomen dat Sven geschorst is omdat hij Bob beschuldigde van intimidatie. Inmiddels gelooft de directeur Sven, omdat hij met eigen ogen gezien heeft wat Bob bij Roosmarijn in de lerarenkamer gedaan heeft. Sven mag dus ook weer terug komen op school.
Roosmarijn en Sven besluiten vervolgens af te spreken. Tijdens dit afspraakje spreken ze naar elkaar uit dat ze heel erg verliefd zijn op elkaar. Ze krijgen verkering. Ook de vrienden van Sven zijn niet meer boos op hem als ze te horen krijgen wat er allemaal gebeurd is.
Personages
Sven
Sven is de hoofdpersoon. Hij is ongeveer 15/16 jaar en zit op de middelbare school. Sven is een onzekere jongen. Deze onzekerheid komt omdat hij mishandeld wordt door zijn vader. Dit maakt hem erg verdrietig. Ondanks zijn onzekerheid, is Sven toch een hele sterke jongen. Hij weet wat hij wil en probeert er alles aan te doen om dit doel te bereiken. Hij wil bijvoorbeeld films gaan maken later. Om dat te realiseren, is hij tijdens zijn middelbare school carrière al begonnen met het maken van eenvoudige films.
Lennart
Lennart is het broertje van Sven. Hij zit bij de selectie van zwemmen, wat inhoudt dat hij ontzettend veel moet trainen. Lennart is het lievelingetje van de ouders van Sven en wordt daardoor altijd voorgetrokken. Ook Lennart is erg gemeen tegenover Sven: hij probeert er alles aan te doen om het leven van Sven zuur te maken.
De vader van Sven
De vader van Sven is een hele nare man. Hij heeft een kort lontje, en deinst er niet voor terug om zijn eigen zoon in elkaar te slaan. Later blijkt hij ernstige psychologische problemen te hebben omdat hij vroeger door zijn eigen vader in elkaar geslagen is.
De moeder van Sven
De moeder van Sven is een hele rustige vrouw. Ze heeft veel geduld en is lief voor haar kinderen. Toch durft ze Sven niet in bescherming te nemen, omdat ze bang is dat haar eigen man haar iets aan doet.
Roosmarijn
Roosmarijn is het meisje op wie Sven heel erg verliefd is. Ze is ongeveer 15/16 jaar. Volgens Sven is ze super mooi. Roosmarijn is een rustig en lief meisje. Ze is niet erg mondig en durft niet snel te zeggen wat ze van bepaalde situaties vindt.
Halima
Halima is de beste vriendin van Roosmarijn. Ze zit in de klas van Sven en Roosmarijn. Ze is erg belangrijk voor Roosmarijn, omdat Roosmarijn alles bij haar kwijt kan. Halima is geduldig en zorgzaam. Daarnaast durft ze iedereen te zeggen wat ze denkt.
Quotes
"‘Bob, wat doe jij?’ De directeur staat in de deuropening. ‘Ik, eh…’ Bob laat Roosmarijns hand gauw los. Roosmarijn begint te huilen. ‘Ik, eh…’ stamelt Bob. ‘Het is niet wat het leek. Ik wou Roosmarijn alleen maar troosten.’" Bladzijde 91
"‘Eerst lag zijn hand op mijn schouder. Maar toen hij hem weghaalde, voelde hij aan mijn borst.’ Halima kijkt haar stomverbaasd aan. ‘En het was niet per ongeluk,’ zegt Roosmarijn. ‘Jasses!’ Halima flapt het eruit." Bladzijde 34
"Alsof hij levend uit een verongelukte auto is gekropen, zo voelt Sven zich als hij maandagochtend voor het raam van zijn kamer staat. Hij kijkt naar Lennart die op zijn fiets wegrijdt, je hebt er goed over nagedacht hoe je het moest doen, Lennart, denkt Sven. Het begon met kleine pesterijen: mijn trui uitlenen, mijn Nikes inpikken, mijn fiets." Bladzijde 76
"Nu wordt Sven kwaad. ‘Je wilt nooit iets met mij te maken hebben. Alles draait hier om Lennart. Ik ben er ook nog, hoor!’ ‘Nee, we zullen ons leven om jou laten draaien, nou goed? Dan weten we tenminste zeker dat we in een inrichting komen. Wat wil je nou? Je bent toch zelf met zwemmen gestopt? En dan zeker wel jaloers op je broer worden?’" Bladzijde 48
"Bijna alle vertrouwde dingen moet hij achterlaten. Zijn vader en Lennart zal hij niet missen. Hij vindt het alleen naar voor zijn moeder. Hij weet zeker dat ze er verdriet van zal hebben. Maar als hij hier blijft, gaat het zeker mis en dan heeft ze nog veel meer verdriet. Het is ook haar schuld dat het zo is gelopen." Bladzijde 87
Thematiek
Zinloos geweldZinloos geweld is het thema van het verhaal. Sven kan nadat hij gestopt is met zwemmen niks goeds meer doen bij zijn vader. Zijn vader trekt zijn broertje Lennart voor tot groot verdriet van Sven. Daar houdt het echter niet bij op: regelmatig slaat de vader van Sven hem helemaal in elkaar. Meestal gebeurt dit zonder reden. Sven wordt zo erg mishandeld, dat hij leuke dingen met zijn vrienden moet laten schieten. Zo kan hij niet mee gaan zwemmen, omdat hij teveel verwondingen op zijn lichaam heeft. Uiteindelijk blijkt dat de vader van Sven dit allemaal doet omdat hij vroeger ook mishandeld is door zijn eigen vader. Om dit te verwerken, denkt hij dat het goed is om Sven ook in elkaar te slaan. Dit is echter niet het geval.
Motieven
Vader-zoonrelatie
De vader-zoonrelatie staat centraal in het verhaal. De vader van Sven kan Sven niet uitstaan, omdat hij in zijn ogen alles fout doet. Dit tot groot verdriet van Sven. Sven probeert er alles aan te doen om zijn vader trots te maken. Dit lukt echter nooit, omdat hij niks goeds kan doen bij zijn vader. Hierdoor is Sven altijd boos op zijn vader, en is zijn vader altijd boos op Sven.
Relatie tussen broers
Ook de relatie tussen Sven en zijn jongere broertje Lennart staat centraal in het verhaal. Lennart doet er ook alles aan om het leven van Sven moeilijk te maken. Hij liegt bijvoorbeeld tegen Roosmarijn, waardoor Roosmarijn Sven niet meer leuk vindt. De relatie tussen Sven en Lennart gaat erg moeizaam, omdat Lennart het leuk vindt om alles van Sven af te pakken.
Verdriet
Het feit dat Lennart altijd voorgetrokken wordt, Sven altijd mishandeld wordt en bij niemand iets goed kan doen, doet hem ontzettend veel verdriet. Het doet Sven zelfs zoveel verdriet, dat hij van huis wegloopt. Hij laat een afscheidsbrief achter waarin staat dat het zo niet meer verder kan gaan.
Eenzaamheid & isolement
Doordat Sven nooit met zijn problemen bij iemand terecht kan, voelt hij zich erg eenzaam. Hij durft aan niemand te vertellen wat er thuis gebeurt, omdat hij bang is dat anderen hem toch niet geloven. Hierdoor voelt hij zich vaak erg eenzaam.
Liefdesrelatie: jeugdliefde
De verliefdheid tussen Sven en Roosmarijn staat centraal in het verhaal. Ze weten allebei niet van elkaar dat ze elkaar leuk vinden. Aan het einde van het verhaal, na allemaal problemen, spreken ze echter naar elkaar toe uit dat ze elkaar leuk vinden. Allebei zijn ze ontzettend blij en ze besluiten een relatie te beginnen.
Trivia
Razend werd bekroond met de Prijs van de Kinderjury en getipt door de Jonge Jury.
Razend werd in 2011 verfilmd. Deze film is in 2012 bekroond met de Rembrandt Award. Deze award houdt in dat razend de beste jeugdfilm in 2012 was.
Titelverklaring
De titel 'Razend' is eenvoudig uit te leggen. De broer van Sven wordt altijd voorgetrokken omdat hij een goede zwemmer is. Sven heeft ook een tijdje als sport aan zwemmen gedaan, maar is tot de conclusie gekomen dat hij andere dingen belangrijker vindt waardoor hij niet meer wil zwemmen. Hiermee heeft hij zijn vader ontzettend teleurgesteld, waardoor de vader van Sven regelmatig uit het niks woedend wordt op Sven. Het gaat zelfs zo ver, dat de vader van Sven hem regelmatig in elkaar slaat. De vader van Sven is dus eigenlijk altijd razend op Sven.
Daartegenover staat dat Sven altijd razend is op zijn vader. Hij vindt het vreselijk dat zijn broer voorgetrokken wordt, en dat zijn eigen vader hem het leven zo moeilijk maakt. Sven en zijn vader zijn dus continu razend op elkaar.
Structuur & perspectief
Het verhaal wordt vanuit het hij/zij-perspectief geschreven. Hierbij wordt zich vooral gericht op de hoofdpersonage Sven.
Onderstaand een quote die de gebruikte schrijfstijl illustreert:
'Waarom vindt hij het nou zo eng? Ze hebben gisteren veel plezier gehad. Het leek alsof ze elkaar al heel goed kenden. Dat heeft hij nog nooit met een meisje gehad, het klikte gewoon. En even dacht hij te merken dat ze hem ook meer dan leuk vond.' - bladzijde 46
Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken die te herkennen zijn aan een cijfer. In totaal zijn er achttien hoofdstukken, die verdeeld zijn over 144 bladzijden.
Decor
In welke plaats het verhaal zich precies afspeelt, is niet duidelijk. Het verhaal speelt zich ergens in Nederland af.
Daarnaast zijn er verschillende ruimtes die belangrijk zijn voor het verhaal. Zo speelt het verhaal zich erg veel in het huis van Sven af. In dit huis zijn vele ruzies tussen Sven en zijn vader, waardoor de thuisbasis voor Sven geen prettige en veilige plek is. Daarnaast speelt het verhaal zich voor een groot gedeelte op school af. Er zijn ook nog ruimtes die niet zo vaak voorkomen in het verhaal, zoals het huis van Roosmarijn en de bioscoop.
Het verhaal speelt zich af in de huidige tijd. Wanneer het verhaal zich precies niet afspeelt is niet duidelijk, omdat er geen duidelijke tijdsaanduiding in het boek geplaatst is. Wel zijn er verschillende elementen die duidelijk maken dat het verhaal zich in de huidige tijd afspeelt. Zo wordt er gebruik gemaakt van mobiele telefonie en camera's.
Stijl
De schrijfstijl van Carry Slee is erg eenvoudig. Er worden weinig moeilijke woorden en zinsstructuren gebruikt, waardoor het verhaal heel vlot wegleest.
Daarnaast is er geen overvloedig gebruik gemaakt van details, waardoor de lezer geen leesvertraging oploopt. Het boek is dus makkelijk te lezen.
Wat wel opvalt aan de schrijfstijl, is dat het verhaal voornamelijk is opgebouwd uit dialogen. De beschreven gesprekken tussen verschillende personages vormen dus het verhaal.
Onderstaand een quote die de gebruikte structuur illustreert:
'Kan Lennart dat niet doen,' zegt Sven. 'Ik ben bezig.' 'Nee,' zegt zijn moeder. 'Lennart moet vanmiddag zwemmen. Die selectie is veel te belangrijk. Laat hem maar rustig zitten.' 'Oké.' Sven legt de hoorn neer.' - bladzijde 42
Slotzin
Maar het licht is nog niet uit of ze zoenen al.Beoordeling
Vroeger heb ik me erg vermaakt met alles wat Carry Slee geschreven heeft, maar nu vind ik het nog steeds prettig om de boeken van haar te lezen. Ook dit boek heeft weer een interessante verhaallijn waar een vele emoties van verschillende personages in verwerkt zitten.
De emoties die dit boek bij mij los maken laten dus zien hoe goed en realistisch de schrijfstijl van Carry Slee is. Ze schrijft erg realistisch en weet het verhaal op een gevoelige manier te beschrijven. Meestal zit er ook nog een les voor kinderen in en dat is iets wat ik ontzettend mooi vind.
Dit boek –net zoals alle andere boeken van Carry Slee- raad ik dan ook aan voor iedereen. Voor jonge mensen kan het een indrukwekkend boek zijn, maar ook voor oudere kinderen en/of volwassen zal dit boek indrukwekkend blijven. Ik vind het dus een aanrader!
Recensies
"Al met al is Razend een vermakelijk boek over een hedendaags probleem in de samenleving dat door haar eenvoudige, doch boeiende, schrijfstijl zeer aantrekkelijk is voor de jeugd om te lezen. Ook voor docenten die leerlingen willen laten kennismaken met literatuur en dit aantrekkelijk willen maken, raad ik dit boek (vooral in samenhang met de film) zeker aan." http://sufamale.wordpress...ie-razend/
REACTIES
1 seconde geleden
V.
V.
Perfect.
6 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
Homooooww thnx thought
6 jaar geleden
AntwoordenW.
W.
bladzijdes kloppen niet met het boek, weet niet of het aan mijn boek ligt maar heb wel originele uitgaven.
5 jaar geleden
Antwoorden