Feitelijke gegevens
- 1e druk, 2014
- 135 pagina's
- Uitgeverij: Querido
Flaptekst
De eindexamens zijn voorbij en Pieter wil weg, de wereld zien. Via een vrijwilligersorganisatie komt hij terecht op Sri Lanka, waar hij Engelse les gaat geven op een school voor dove en blinde kinderen. Het is een leerzame en mooie tijd, en dat wordt alleen maar beter als hij rond kerst een paar dagen naar zee gaat. Op het strand ontmoet Pieter de Zweedse Elin en hij wordt verliefd op haar. Maar dan wordt de kust van Sri Lanka getroffen door een enorme vloedgolf, die alles wat op haar weg komt vernietigt.
Gideon Samson is bekend van onder andere Ziek en Zwarte zwaan (allebei bekroond met een Zilveren Griffel). Overspoeld schreef hij samen met Julius t Hart, die in 2004 vrijwilligerswerk deed op Sri Lanka toen dat eiland getroffen werd door een tsunami.
Eerste zin
Buiten is alles oranje.Samenvatting
Het is de avond van de WK-finale Nederland tegen Spanje, en Pieter besluit om de finale in zijn eentje te kijken in zijn studentenhuis. Pieter is een student in Amsterdam, die liever alleen is.
Ongeveer vijf jaar voor het WK voetbal deed Pieter vrijwilligerswerk op Sri Lanka bij een school voor dove en blinde kinderen. Na de middelbare school wilde hij graag op avontuur gaan. Hij werkt samen met John, een Engelse jongen met wie hij goed bevriend raakt. De dagen voordat John en Pieter weer huiswaarts keren besluiten ze er nog een feestje van te maken. Pieter en John ontmoeten de Zweedse meiden Isabelle en Elin en de Australische jongen Andrew. Pieter raakt in zeer korte tijd stapelverliefd op Elin en de twee hebben seks met elkaar op het strand. Als Pieter de volgende dag wakker wordt in zijn hotel, blijkt het menens: zijn kamer overstroomt bijna en er is een vloedgolf geweest. Pieter weet te ontsnappen en John ook, maar de rest van de mensen die ze kennen zijn nergens te bekennen. Ze besluiten landinwaarts te gaan, en ontmoeten een vrouw met een onhandige koffer, die koste wat het kost haar paspoort wil hebben. Uiteindelijk besluiten John en Pieter terug te keren naar het hotel. John gaat op zoek naar Isabelle, en lijkt haar ook (dood) te hebben gevonden. John en Pieter hebben het er echter nooit over gehad, dus zeker weet Pieter het niet. Pieter ziet daar voor het eerst een dood lichaam.
John en Pieter kunnen schuilen bij het huis van een man, een stuk landinwaarts en moeilijk te bereiken. Daar ziet Pieter ook Elin weer. Iemand die Elin toevallig kent, vertelt hem dat ze een vriendje heeft in Zweden. Dit kwetst Pieter erg. Desondanks lukt het Pieter om zijn ouders te zeggen dat het goed met hem gaat. Pieter en John raken in contact met hun vrijwilligersorganisatie, die hen gaan ophalen. Pieter en John nemen een aantal mensen mee en wachten lang op de auto van de organisatie. Uiteindelijk neemt de auto hen mee. Op het vliegveld zegt Pieter tegen John geen contact meer te willen met hem. Hij wil alles vergeten wat met de tsunami te maken heeft. Dit houdt Pieter lang vol.
Tijdens de WK-finale krijgt Pieter via facebook een vriendschapsverzoek van Elin. Hij accepteert deze en de twee raken aan de praat. Elin blijkt Nederlands te hebben geleerd, en in Amsterdam te zijn. Pieter en Elin spreken diezelfde avond nog af. Als Pieter Elin ziet, blijkt Elin een zoontje te hebben: Pontus. Pieter is de vader van dit zoontje.
Personages
Pieter
Pieter is de hoofdpersoon van het verhaal. Hij is een Nederlandse, avontuurlijke jongen, die na zijn middelbare schooldiploma vrijwilligerswerk doet in Sri Lanka. Voor hem zijn de gebeurtenissen van de tsunami in Sri Lanka erg traumatisch, en hij denkt er liever niet aan terug.
Elin
Elin is een Zweeds meisje dat Pieter en John ontmoeten in Sri Lanka, samen met een vriendinnetje van Elin, Isabelle. Elin en Pieter klikken meteen en hebben later seks op het strand. De volgende ochtend is er een tsunami geweest. Als ze beiden in een veilig huis terechtkomen, leert Pieter dat Elin een relatie heeft. Zes jaar later zien Pieter en Elin elkaar weer voor het eerst na Sri Lanka. Elin heeft Nederlands geleerd en is er samen met haar zoontje, Pontus, van wie Pieter de vader is.
John
John is een Britse vriend van Pieter, met wie hij samen vrijwilligerswerk deed in Sri Lanka. Ze overleven beiden de tsunami, maar Pieter heeft John sindsdien niet meer gesproken.
Isabelle
Isabelle was een vriendin van Elin, die tijdens de tsunami komt te overlijden. Pieter heeft haar niet gezien, en kan lang ook niet praten over Isabelle.
Quotes
"Sinds de dag dat de wereld om mij heen kopje-onder ging en ik zelf op de een of andere manier mijn hoofd boven water hield, ben ik er klaar mee. Geen mensenmassa’s meer voor mij. Geen grote emoties." Bladzijde 12
"Eén extra streep met het potlood en ik zou begin september van dat jaar nooit op Schiphol hebben gestaan richting een toen nog totaal onbekend eiland. Eén streep en alles zou anders zijn gelopen." Bladzijde 24
"Voor het eerst in dat leven begreep ik wat het verschil was. Je had bestaan en niet-bestaan. En ik bestond. Ik voelde het met alles wat ik was. Ik maakte deel uit van het fakking heelal, en er was geen hond – geen village dog – die me dat kon afnemen. Misschien was ik kleiner dan een zandkorrel in de woestijn, maar ik wás er, ik deed ertoe. Die dwaze dag was het dieptepunt van mijn leven, maar ook het hoogtepunt. Tegelijkertijd. Blijkbaar kon dat." Bladzijde 135
Thematiek
TraumaverwerkingPieter heeft een enorm trauma meegemaakt toen hij als jonge vrijwilliger in Sri Lanka in 2004 een heftige tsunami bijwoont. Hij verliest een bekende, en maakt veel ellende mee. Als hij terugkomt in Nederland, besluit hij om alles wat verband houdt met deze gebeurtenis los te laten. Hij spreekt John, een van zijn vrienden op Sri Lanka, niet meer. Ook met Elin, zijn liefde, heeft hij geen contact meer. Tijdens de finale van Nederland-Spanje, als hij Elin en zijn eigen zoontje ontmoet, leert hij de gebeurtenissen te werken. Het is een grote stap voor Pieter om weer met Elin te praten. Uiteindelijk brengt deze stap hem tot een nieuwe start, die verder geconcretiseerd wordt in de ontmoeting van zijn zoontje.
Motieven
Tsunami
In Sri Lanka maakt Pieter de tsunami op Sri Lanka in 2004 van dichtbij mee. Hij beschrijft het leed dat hij daar ziet, en hoe hij in aanraking komt met de dood. Gelukkig overleeft hij de tsunami en kan hij veilig terugkeren naar Nederland, maar hij blijft de gebeurtenissen met zich meeslepen. De tsunami is naast de finale Nederland-Spanje ook een van de hoofdgebeurtenissen in dit boek.
Liefde
Pieters grote liefde is Elin, een Zweeds meisje dat hij ontmoet heeft op Sri Lanka. Elin is de ware voor hem, maar blijkt zonder dat Pieter dat wist, een vriendje thuis te hebben. Dit kwetst Pieter enorm. Na zijn terugkeer naar Nederland heeft hij Elin niet meer gezien, maar denkt hij wel elke dag aan haar. Uiteindelijk zien de twee elkaar weer terug in Amsterdam, samen met hun zoontje Pontus.
Voetbal
Het verhaal speelt zich af gedurende de WK-finale van Nederland tegen Spanje in 2010, waarbij Pieter terugblikt naar de tsunami in Sri Lanka. Pieter volgt de wedstrijd bijna van start tot finish in zijn eentje.
Opdracht
Voor de echte Julius, die mij mee op reis nam en me de wereld liet zien – GS
For the people of Sri Lanka, who taught me to open my heart and face everything in Life with a smile – JtH
Titelverklaring
De titel van het verhaal is Overspoeld. Dit slaat op de tsunami die Sri Lanka in 2004 trof en die centraal staat in dit boek. Bij deze tsunami werd het land letterlijk overspoeld. De hoofdpersoon Pieter wordt na deze heftige gebeurtenis ook overspoeld met emoties.
Structuur & perspectief
Het verhaal wordt verteld vanuit het ik-perspectief, namelijk van de ik-figuur Pieter. Het verhaal bestaat uit zes hoofdstukken die de verdeling van een voetbalwedstrijd volgen (voorbeschouwing, eerste helft, rust etc…), en die vervolgens zijn onderverdeeld in kleinere hoofdstukken. Het verhaal bestaat uit twee verhaallijnen: de verhaallijn van Pieter in Sri Lanka, en die van Pieter in Amsterdam tijdens de finale van het WK in 2010.
Decor
Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Sri Lanka tijdens de tsunami van 2004 en in Amsterdam in 2010, tijdens het WK finaletoernooi van Nederland tegen Spanje. De verhaallijn in Amsterdam beslaat maar een avond, terwijl de verhaallijn in Sri Lanka een veel langer tijdsbestek heeft. Deze wrijving in duur zorgt voor spanning bij de lezer.
Stijl
Het boek is spreektalig geschreven en daardoor erg geschikt voor jongere lezers. De schrijver gebruikt humor.
Slotzin
Ik heb zo’n idee dat het licht voor altijd aan blijft staan.Beoordeling
Het boek is spannend (hoewel je als lezer natuurlijk wel weet dat Pieter de tsunami overleeft, maar het hoe blijft interessant) en geschikt voor lezers die houden van spannende verhalen. Vanwege het geringe aantal pagina’s en avontuurlijke verhaal ook een goede keus voor scholieren die lezen niet als voornaamste hobby hebben.
REACTIES
1 seconde geleden