Oorlog zonder vrienden door Evert Hartman

Zeker Weten Goed
Foto van Dorine
Boekcover Oorlog zonder vrienden
Shadow
  • Boekverslag door Dorine
  • Zeker Weten Goed
  • 28 september 2014
Zeker Weten Goed

Boekcover Oorlog zonder vrienden
Shadow
Oorlog zonder vrienden door Evert Hartman
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Feitelijke gegevens

  • 25e druk, 1979
  • 252 pagina's
  • Uitgeverij: Lemniscaat b.v. Rotterdam

Flaptekst

Dit is een ongewoon boek over de Tweede Wereldoorlog. De hoofdpersoon, de 14-jarige Arnold, is geen verzetsheld. Hij is zelfs niet tegen de Duitsers! Arnolds vader is ervan overtuigd dat hij volk en vaderland het beste dient door het nieuwe bewind te steunen. Hij is dus lid van de NSB en Arnold van de Jeugdstorm. Arnolds klasgenoten vinden dat niet zo vanzelfsprekend. Hij wordt voortdurend gepest en getreiterd, soms afgetuigd. Maar Arnold ziet niet in waarom hij fout zou zijn, want hij gelooft heilig in wat de partij propageert. Hij helpt Duitsers en geeft klasgenoten aan, ook al zit dat laatste hem niet lekker. Zo speelt hij de rol die zijn vader hem voorschrijft. Dan ontdekt Arnold dat het meisje op wie hij verliefd is ondergronds werk doet. En hij besluit tegen alle orders in te zwijgen. Nu komt hij helemaal alleen te staan: thuis kan hij geen open kaart spelen en zijn klasgenoten vertrouwen hem toch niet. Arnold beleeft een moeilijke en angstige tijd - zonder vrienden.

Eerste zin

Arnold had het niet beter kunnen zeggen. Met de rug tegen de schoolmuur zag hij de drie fors gebouwde jongens op zich af komen.

Samenvatting

Dit boek gaat over de 14-jarige Arnold. Zijn vader is NSB-er en werkt op het gemeentehuis. Hij doet daar zijn best om burgemeester te worden. De vader van Arnold is een overtuigd NSB-er en doet zijn best de Duitsers goed te helpen. 

Arnold zelf gaat naar de Jeugdstorm en steunt de Duitsers ook. Hij probeert goed te doen wat zijn vader hem opdraagt. Maar in zijn klas vinden zijn klasgenoten het vervelend dat hij een NSB-er is. Zo vervelend zelfs dat Arnold elke dag gepest wordt, vreemd aangekeken wordt en soms ook in elkaar geslagen wordt. Hij vertelt dit thuis, en zijn vader wil graag de namen weten van de jongens die hem in elkaar geslagen hebben. Eén daarvan is Martin Jonkers. Als Arnold de volgende dag op school komt, vraagt de leraar: 'wie weet waar Martin is?' Dat is voor het eerst dat Arnold het vreemde gevoel bekruipt dat zijn vader geen onschuldig werk doet op het gemeentehuis. Hij voelt zich daar naar over. 

Arnold voelt zich erg alleen en gaat soms een stukje wandelen. Op een dag ziet hij Martin en een oudere vriend van hem een woonboot binnengaan. Als ze vertrokken zijn gaat Arnold even kijken. Daar ziet hij allerlei gestolen waar liggen, dingen waar de mensen veel voor over zouden hebben. Hij besluit eerst niets te zeggen tegen zijn vader maar chanteert hen door een briefje te schrijven dat hij geld wil om zijn mond te houden. Hij krijgt dat geld. Daarna wil hij nog meer gaan vragen en gaat op weg om een briefje onder de deur door te schuiven, maar dan staan Martin en zijn vriend Karel om het hoekje. Ze nemen hem gevangen en binden hem vast in de boot. Arnold weet bijna zeker dat het hun bedoeling is hem te vermoorden. Hij weet vrij te komen en vertelt alles aan zijn vader. Maar Martin en Karel hebben zelf de boot al in vlammen laten opgaan. 

Ondertussen begint Arnold steeds meer te twijfelen aan de NSB beweging. Hij wil niet zomaar meer zijn pak van de Jeugdstorm aan naar school en probeert ook contact te zoeken met Marloes, een meisje uit zijn klas dat hij leuk vindt. 

Arnolds vader wordt geen burgemeester, maar krijgt een nieuwe baan bij het distributiekantoor voor de bonnen voor eten en dergelijke. In zijn vakantie gaat Arnold daar helpen. Maar op een dag worden ze beroofd, onder bedreiging van verschillende pistolen. Er worden heel veel bonnen gestolen. Niet lang daarna is Arnold weer eens aan het wandelen wanneer hij opeens Marloes langs ziet fietsen. Hij volgt haar het bos in, waar hij haar ziet staan bij een boom. Haar band is lek. Hij knoopt een gesprekje met haar aan en wil haar helpen, maar Marloes is heel afhoudend. Dan valt haar tas op de grond, stapels bonnen vallen eruit. Arnold is helemaal verbaasd. Eerst houdt Marloes vol dat de bonnen echt van haar zijn, dat ze niet gestolen zijn. Maar al snel blijkt het dat ze wel gestolen zijn. Marloes beschuldigd Arnold van het volgen van haar op school en naar het bos, om te zorgen dat hij haar kon verraden. Arnold weet dat dit helemaal niet waar is en vertelt het haar. Ze is daardoor een beetje uit het veld geslagen. Ze spraken samen af dat Arnold het niet verder zou vertellen en daarna ging Marloes weg. 

Als Arnold op een dag een boodschap moet doen voor zijn vader komt hij Martin en Karel weer tegen. Dit keer laten ze hem niet uit hun handen glippen. Arnold wordt wakker in het ziekenhuis met een steekwond en gebroken ribben. Hij wordt wel weer beter, maar moet er een tijd blijven. 

Niet lang daarna wordt er nog iemand de zaal op gebracht; Jeroen. Arnold komt er al snel achter dat hij bij het verzet zit en dat hij neergeschoten is door de Duitsers, in zijn billen. Jeroen wordt al snel beter maar vlak voordat de dokter komt geeft de zuster hem een spuit waardoor hij heel erg gaat ijlen. Daardoor denkt de dokter dat hij nog heel lang moet blijven. Op de gang staat namelijk een Duitser met geweer te wachten totdat Jeroen meegenomen kan worden.

Arnold en Jeroen praten vaak met elkaar. Arnold begint anders te denken over de NSB-ers en de mensen van het verzet. Hij weet wat er zal gebeuren met Jeroen als hij uiteindelijk uit het ziekenhuis wordt ontslagen. Daarom bedenkt hij een plan. Zodra hij uit het ziekenhuis ontslagen is en hij alleen thuis is steelt hij het pistool van zijn vader uit het bureau. Hij neemt een blik met koekjes en legt het onderin. Dan gaat hij met kloppend hart en zwetende handen naar het ziekenhuis en zegt dat hij Jeroen wil bezoeken. De Duitser voor de deur krijgt zelfs nog een koekje. Hij geeft Jeroen de koekjes met het pistool. Arnold vraagt hem het hele verhaal aan Marloes te vertellen, zodat ze hem zal geloven. Niet lang daarna weet Jeroen uit het ziekenhuis te ontsnappen, de Duitser zit opgesloten in een kast. 

Eind 1944 merken ze dat Duitsland het niet gaat winnen, de bevrijders zijn al over de grens. Voor de NSB-ers staat er een trein klaar waarmee ze kunnen vertrekken naar Duitsland. Arnold ziet de dampende locomotief het station binnenrijden. Opeens schiet er een gedachte door zijn hoofd die hij niet kan weerstaan. Tegen zijn ouders roept hij; 'ik moet nog even naar de wc, ik zie jullie wel weer!'  Hij rent weg en duikt tussen de struiken langs de rails. Het duurt een eeuwigheid tot hij de trein hoort wegrijden.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Arnold

Arnold is een jonge jongen van 14 jaar. Hij begint aan de oorlog met de volledige overtuiging dat de NSB de beste partij is waar je bij kunt horen. Hoe meer hij ziet van de wereld om zich heen, hoe meer hij aan die overtuiging begint te twijfelen. Hij wordt wat ouder en gaat de dingen in een ander daglicht zien. Hij merkt dat er niet maar één kant is van de NSB en dat hij soms erg naïef is geweest. Arnold is niet een jongen die uit komt voor wat hij vind, maar wel acties uitvoert die dit laten blijken. Zo vertelt hij bijvoorbeeld niet dat Marloes de bonnen heeft en vind hij het erg vervelend als Freek Wiersema, die hem uit het water getrokken heeft, meegenomen wordt door de Duitsers. Hij heeft dus wel het lef om acties te ondernemen die niet goed gevonden worden door bijvoorbeeld zijn ouders, maar durft daar nog niet voor uit te komen.

Meneer Westervoort

Meneer Westervoort, de vader van Arnold, is een man vol overtuiging. Hij kan niet geloven dat de mensen niet inzien dat de NSB het beste wil voor volk en vaderland. Hij is volledig opgegaan in het NSB leven. Zijn vrouw vraagt zich soms nog wel af waarom hij bepaalde mensen aangeeft, maar daar heeft hij totaal geen boodschap aan. Hij ziet ze echt als gespuis dat weggevoerd moet worden.

Mevrouw Westervoort

Mevrouw Westervoort, de moeder van Arnold, is een rustige lieve vrouw. Ze verzorgd haar gezin zo goed als ze kan. Soms stelt ze haar man vragen over wat hij doet, omdat ze het er niet altijd mee eens lijkt te zijn, maar ze volgt hem wel in de keuzes die hij maakt. Hoewel ze het er soms niet mee eens is, durft ze er niet echt tegen in te gaan.

Rita

Rita, de zus van Arnold, is een jong meisje die zich niet zo bezig lijkt te houden met de oorlog. Ze lijkt soms om te gaan met, volgens haar vader, verkeerde jongens en denkt niet te veel na over wie er NSB-er is of wie er bij het verzet zit. Naar mate de oorlog vordert gaat ze wel meer met NSB-ers om. Haar eigen mening over de oorlog en de beweging komt niet naar voren in het boek.

Piet Bergman

Piet Bergman is een klasgenoot van Arnold. Zijn vader zit ook bij de beweging en zelf wil hij bij de SS. In tegenstelling tot Arnold is hij niet bang voor de mensen die hem pesten en gebruikt hij zijn macht om iedereen die hem dwars zit te laten oppakken. Door zijn zekere houding zijn zijn klasgenoten onder de indruk van hem. Als Piet ook echt bij de SS gaat komt er niet veel later bericht dat hij gesneuveld is in de strijd.

Marloes

Marloes is een meisje dat strijd voor gerechtigheid. Ze kan zich niet voorstellen dat Arnold niet ziet dat de NSB juist slecht is. Ze is in eerste instantie erg gemeen tegen hem. Als ze merkt dat hij dingen van haar weet en die niet verraden heeft is ze wat milder, maar ze durft hem niet te vertrouwen. Marloes is een moedig meisje, want ze durft zomaar met stapels bonkaarten in haar door het dorp te fietsen om te zorgen dat onderduikers ook eten krijgen.

Martin Jonkers

Martin is een jongen die ook bij het verzet zit. Hij is alleen zo tegen de Duitsers dat hij ze ook wat wil aandoen. Daarom zou hij niets liever willen dan Arnold samen met zijn vriend Karel vermoorden. Martin probeert het goede te doen maar gaat ver in zijn manieren om dat te doen.

Jeroen

Jeroen is een vrolijke en laconieke man. Hij weet wat hem te wachten staat als hij in het ziekenhuis ligt en toch is hij nog vrolijk. Daarnaast is hij erg volwassen en kan hij Arnold, ondanks hun grote verschillen, goed begrijpen. Ze kunnen goed met elkaar praten. Jeroens interesse en begrip voor de ander wordt beloont; Arnold brengt hem het pistool van zijn vader zodat hij kan ontsnappen.

Quotes

"Arnold voelde het bloed uit zijn gezicht trekken. De twee waren in elk geval een jaar ouder dan zij. En dat kon je wel zien ook. Hij zette zich schrap om er bliksemsnel vandoor te kunnen gaan." Bladzijde 104
"Kon hij maar iets doen. Iemand waarschuwen. Maar hij was machteloos. En weerloos. Hij stond tegenover de man aan de andere kant van het vertrek. Hij zou zijn pink nog niet eens kunnen bewegen zonder dat hij het zag, laat staan de aandacht trekken. Maar hij kon toch ook niet werkeloos toezien hoe het kantoor werd beroofd." Bladzijde 179

Thematiek

Wo ii: algemeen

Het belangrijkste thema van dit boek is de Tweede Wereldoorlog. De spanningen en partijen die recht tegenover elkaar staan brengen de gebeurtenissen in dit boek tot stand. Arnold staat namelijk in het midden tussen de twee partijen; de NSB en het verzet. De oorlog brengt hem op een punt waarbij hij zoekende is naar de manier om te overleven en ondertussen het goede te doen. Daarom is de Tweede Wereldoorlog het thema van dit boek.

Motieven

Verliefdheid

Marloes wordt eigenlijk gered door Arnolds verliefdheid. Hij is verliefd op Marloes en dat is wel een van de redenen waarom hij haar niet aangeeft na het ontdekken van verschillende overtredingen. Ook aan het einde van het boek wil Arnold niet met de trein mee, kan het hem allemaal niets meer schelen omdat hij Marloes al een maand niet gezien heeft en hij wil weten hoe het met haar gaat.

Indruk willen maken

Het maken van indruk is ook een belangrijk motief. Vooral voor de vader van Arnold is het belangrijk een goede naam te maken bij de partij. Daarom is hij extra actief als het gaat om mensen aangeven en nieuwe afspraken van de partij direct doorvoeren. Arnold weet niet zo goed wat hij hiervan moet vinden maar als zijn vader hem beschuldigd van het 'niet genoeg inzetten' voor de partij, wil ook Arnold indruk maken. Hij draagt bijvoorbeeld zijn pak van de Jeugdstorm verschillende dagen naar school om indruk te maken op zijn vader.

Pesten op school

Doordat Arnold lid is van de NSB wordt hij veel gepest op school. Dit heeft tot resultaat dat hij de leerlingen uit zijn klas steeds meer gaat haten. Hij wordt daardoor ongevoeliger voor het feit dat er iemand verdwijnt uit zijn klas. Hoewel het hem nog steeds niet lekker zit, geeft hij er minder om dan als ze hem niet gepest zouden hebben.

Trivia

In 1980 ontving Evert Hartman voor dit boek de Europese Jeugdboekenprijs voor actuele literatuur.

Titelverklaring

Arnolds vader zit bij de NSB. Arnold zelf daardoor automatisch ook. Hij leeft in een omgeving waar het ideaal van de NSB gepredikt wordt. Toch merkt Arnold aan allerlei dingen dat er iets niet helemaal klopt met de NSB en de overheersing van Duitsland. Hij maakt daarom andere keuzes die zijn vader zou maken. Hierdoor kan hij op school niet vertellen wat er thuis gebeurt, en kan hij thuis niet vertellen wat er op school gebeurt. Beide partijen zouden hem afstoten om wat hij gedaan heeft. Daarom heet dit boek 'oorlog zonder vrienden'. Door de tweestrijd in Arnold en de acties die daaruit voortvloeien kan Arnold tegen niemand echt eerlijk zijn en heeft hij geen vrienden.

Structuur & perspectief

Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van de alwetende verteller. In dit verhaal leer je Arnold het beste kennen, omdat hij de hoofdpersoon van het verhaal is. Zijn gedachten worden dus het meest uitgebreid beschreven. 

Het verhaal is verdeeld over 28 hoofdstukken. Deze hoofdstukken hebben geen naam. De hoofdstukken geven aan waar een gebeurtenis begint en eindigt. Soms staat er bovenaan een hoofdstuk een datum, bijvoorbeeld: Donderdag, 30 april 1942. Zo is het goed te volgen wanneer iets is gebeurt. Dit is niet bij elk hoofdstuk zo, soms zijn er meerdere gebeurtenissen en dus ook hoofdstukken binnen één dag.

Decor

Het verhaal speelt zich af in Nederland ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. 

Arnold woont met zijn gezin in een dorp waar het meeste op loopafstand is. Hij kan lopend naar zijn school en gaat vaak ook een stukje wandelen, waarbij hij al snel buiten het dorp zelf is. 

De NSB is een partij die in 1931 is opgericht door Anton Mussert, de leider van de beweging. Met de jaren werden de idealen steeds meer anti-joods. De leden van de NSB hadden veel te zeggen omdat ze de hulp en bescherming kregen van Duitsland. In dit verhaal gelooft de vader van Arnold oprecht dat hij het beste doet voor zijn volk en vaderland. Hij kan dan ook niet begrijpen waarom andere mensen dat niet inzien. Dit, terwijl de leden van het verzet in die tijd weer niet kunnen inzien waarom iemand een NSB-er wil zijn. Deze twee partijen stonden ten tijde van de Tweede Wereldoorlog recht tegenover elkaar en zagen elkaar als uitschot. Arnold zat er precies tussenin.

Stijl

De schrijver in dit boek vertelt het verhaal met veel detail en erg beschrijvend. Deze details helpen de lezer zich een voorstelling te maken van de omgeving. Soms lees je korte zinnen met details achter elkaar die de omgeving beschrijven. Zoals in het volgende stukje:

Met een half oor luisterde Arnold naar de opsomming van volken die erop uit waren Israël te verdelgen. Hij staarde het raam uit dat uitzicht bood op een klein plantsoen. Een vrouw liet een hond uit. Op de weg erachter knetterde een autobus met gasgenerator voorbij. 

Het boek leest makkelijk weg. Er worden niet veel erg moeilijke woorden in gebruikt waardoor het boek snel te begrijpen is. Daarom is de schrijfstijl passend voor kinderen van 12 tot 15 jaar.

Slotzin

Het duurde een eeuwigheid tot hij de trein hoorde wegrijden.

Beoordeling

Dit boek was voor mij erg vernieuwend. Ik heb al meerdere boeken gelezen over de Tweede Wereldoorlog maar dit was het eerste boek dat het verhaal vertelde vanuit dit perspectief; vanuit de beleving van een NSB-er. Het biedt daardoor nieuwe inzichten. Wat als je vader NSB-er is en je écht oprecht gelooft dat wat jij doet het goede is? Het is een bijzonder verhaal dat nieuwe inzichten geeft over hoe de oorlog was voor verschillende partijen en hoe ze dat beleeft zouden kunnen hebben.

Recensies

"Oorlog zonder vrienden is een van de klassiekers als het gaat om jeugdboeken die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog afspelen." http://www.mpobooks.nl/re...ienden.htm
"Het boek is een echte aanrader voor middelbareschoolleerlingen. Oorlog zonder vrienden is spannend en heeft een, in mijn ogen, zeer verrassend einde. Iets dat speciaal is, vooral bij jeugdliteratuur." http://sufamale.wordpress...-vrienden/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

26.850 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

R.

R.

Netjes geschreven en mooi uitgewerkt zeg! Ik geef je een 9,9 omdat er een spellingfout in staat :)

9 jaar geleden

K.

K.

Super netjes geschreven heeft mij goed geholpen! Zat wel een spelling fout in maar nog steeds een 10 is dit waard.

8 jaar geleden

T.

T.

ik vind dit makkelijk te gebruiken bij een boek verslag

7 jaar geleden

R.

R.

Is dit echt de kwaliteit van 'zeker weten goed'?
Ik heb in 10 minuten snel doorlezen al 3 spelfouten en meerdere foute obouwingen van een zin gezien.

7 jaar geleden

E.

E.

Volgens mij gaat het niet om de spellingsfouten, maar om de inhoud.

4 jaar geleden

A.

A.

bxb_19y ig daar moet je me op volgen. zo niet je vader ik geef deze recentie een 6.9

6 jaar geleden

E.

E.

Ik heb 3 thema's nodig voor mijn boekentoets😢

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Oorlog zonder vrienden door Evert Hartman"

Ook geschreven door Dorine