Feitelijke gegevens
- 1e druk, 2015
- 320 pagina's
- Uitgeverij: Van Goor
Flaptekst
Anouk heeft een geheim dat ze met niemand durft te delen; ze heeft pas ontdekt dat ze op meisjes
valt. Hierdoor leidt ze een dubbelleven en verzint ze leugen na leugen. Zo komt ze steeds dieper
in de problemen.
Als ze uiteindelijk de moed heeft om het haar ouders te vertellen, vindt ze geen begrip. Haar
wereld stort in en ze wenst haar ouders het ergste toe. Maar daar krijgt ze snel spijt van als een
onbekende het gezin binnendringt en geld eist voor een leven.
Eerste zin
Het vliegtuig landde om 15.45 uur op Schiphol. De man in rij 4 had de hele reis, met zijn ogen dicht en een hoofdtelefoon op, in de stoel gezeten. Hij had zijn plan doorgenomen, op zoek naar fouten die hij niet kon vinden. Er stond veel op het spel en er was geen weg terug.Samenvatting
Anouk is 17 jaar en heeft een geheim; ze is lesbisch. Ze durft niet aan haar vriendinnen te vertellen dat ze op meisjes valt en voelt zich eenzaam als haar vriendinnen over jongens praten. Om mee te kunnen praten, verzint Anouk dat ze een vriendje heeft. Haar vriendinnen willen hem ontmoeten, maar hij bestaat helemaal niet. Anouk vertelt aan haar ouders dat ze op meisjes valt, maar zij reageerden niet zo fijn. Van alle stress wordt ze ziek en blijft ze thuis van school.
Op de dag dat ze ziek is, wordt er aangebeld. Er staat een man voor de deur met een pakketje voor de vader van Anouk. Als Anouk het pakketje wil aanpakken, trekt hij haar mee naar buiten.
De man heet Cor Hoeting en verblijft in Spanje. Hij ontvoert Anouk, om daarna een groot geldbedrag te vragen. Dit kan hij betalen om zijn schulden af te lossen. Zodra de familie Tichelaar, de familie van Anouk erachter komt dat Anouk weg is, bellen ze de politie. Cor had een briefje op de deur achtergelaten, waaruit bleek dat Anouk ontvoerd is. Na uitvoerig onderzoek ontdekken ze na een paar weken wie Anouk ontvoerd heeft. Cor heeft geen strafblad; hij heeft dus nog nooit eerder een misdaad gepleegd. De politie gaat met Cor in onderhandeling over Anouk, en uiteindelijk bevrijden ze haar en hoeft haar familie geen geld te betalen. Cor wilde haar eigenlijk vermoorden door haar pillen te geven, omdat ze te veel wist van hem. Ze heeft ervoor gezorgd dat ze de pillen kon uitspugen en leefde dus nog.
Personages
Anouk Tichelaar
Anouk is de hoofdpersoon van dit verhaal. Zij wordt ontvoerd door Cor Hoeting. Daarnaast komt ze erachter dat ze lesbisch is.
Cor Hoeting
Cor Hoeting is de ontvoerder van Anouk. Hij verblijft in Spanje en heeft grote schulden. Om die te kunnen afbetalen vraagt hij een groot geld bedrag aan de familie van Anouk in ruil voor Anouk.
Harm en Willemijn Tichelaar
Harm en Willemijn Tichelaar zijn de ouders van Anouk. Ze zijn erg welvarend, dus Cor Hoeting weet dat er geld te halen valt bij deze familie.
Simona
Simona is een vriendin van Anouk. Anouk wordt verliefd op haar en ontdekt hierdoor dat ze lesbisch is.
Quotes
"Hij kwam in beweging en graaide de bruine koffer van de band. ‘Dank u wel.’ Ze klopte hem dankbaar op zijn arm en nam de koffer over. Hij knikte. Ze moest eens weten… De vrouw trok een handvat omhoog en liep met de koffer achter zich aan naar de glazen deuren. Zijn koffer was bescheiden van afmeting. Hij had niet veel bij zich: een stapeltje ondergoed, drie spijkerbroeken, vier truien en twee shirts. Hij was niet van plan om lang te blijven. Het was incasseren en wegwezen. Het plan kon alleen slagen als hij het tot in de details voorbereidde en de voorbereiding slokte de meeste tijd op. Waarschijnlijk twee tot drie weken. Fouten kon hij zich niet permitteren" Bladzijde 80
Thematiek
OntvoeringHet hele verhaal draait om de ontvoering van Anouk. Het is het doel om erachter te komen wie Anouk heeft ontvoerd. Eerst lezen we hoe Anouk wordt ontvoerd, en we lezen daarna hoe de politie deze zaak probeert op te lossen.
Motieven
Persoonlijke ontwikkeling
Anouk ontdekt dat ze lesbisch is. Ze maakt dus een enorme ontwikkeling door binnen het accepteren van haar seksualiteit.
Schulden
Cor Hoeting ontvoert Anouk alleen maar omdat hij zijn schulden moet afbetalen en omdat Anouk haar ouders veel geld hebben, leek zij hem het beste doelwit.
Titelverklaring
Het boek heet ontvoerd omdat Anouk ontvoerd wordt. De roman gaat over het terugvinden van Anouk. Deze politie operatie werd ook ‘ontvoerd’ genoemd. De ondertitel is ‘fouten kon hij zich niet permitteren’. Dit slaat op Cor, die Anouk ontvoerd en dat voor de politie moet verbergen. Als hij één fout zou maken, wordt hij opgepakt.
Structuur & perspectief
Het verhaal wordt verteld door een verteller. Anouk is de hoofdpersoon, en aan de hand van haar verhaal leer je de personages kennen. Hierdoor ben je als lezer niet op de hoogte van wie de ontvoerder is. De ontvoerder liegt namelijk tegen Anouk over wie hij is. Ook wordt het verhaal vanuit de politie verteld. Je leest mee met het politieonderzoek naar de ontvoering van Anouk.
Het verhaal wordt chronologisch verteld, maar er wordt wel gebruik gemaakt van Flashbacks. Hierdoor is het makkelijk te volgen waar het verhaal over gaat.
Decor
Het verhaal speelt zich grotendeels binnenshuis af. Anouk is thuis als ze ontvoerd wordt, en wordt daarna naar een vakantiehuisje gebracht waar ze verborgen wordt gehouden. Cor brengt haar hier naartoe zodat ze minder snel gevonden wordt. Niemand verwacht dat ze in een vakantiehuisje is. Hij vertelt haar dingen over het vakantiehuisje die niet waar zijn, zoals dat er beveiligers voor de deur zouden staan. Dit doet hij zodat zij niet naar buiten zal gaan. De verteltijd is 313 bladzijden en de vertelde tijd is ongeveer een maand. Het verhaal speelt zich af in het heden. Dit merk je doordat er mobiele telefoons worden gebruikt.
Stijl
Gezien dit een tienerroman is, is het taalgebruik niet heel moeilijk. Helen Vreeswijk schrijft in makkelijke zinnen op wat er gebeurt, maar weet toch op een hoog niveau een spanningsboog te creëren. Doordat Anouk is ontvoerd, leer je haar voornamelijk kennen door de andere karakters. Dit zorgt voor een compleet beeld van Anouk. Verder is het verhaal spannend geschreven, doordat het voor de lezer niet duidelijk is wie de ontvoerder is.
Beoordeling
Ik vond het een erg goed en spannend boek. Het is leuk dat je als lezer niet weet wie de ontvoerder is. Hierdoor wil je graag doorlezen, omdat je erachter wil komen wie het is. Verder is het boek ook heel vlot en makkelijk geschreven, waardoor het boek makkelijk te lezen is. Een echte aanrader voor wie van spannende boeken houdt!
Recensies
"'Het boek wordt vanuit verschillende personages geschreven, wat het heel leuk maakt aangezien je zowel het perspectief van de ontvoerder als dat van het meisje of de politie kunt zien. '" https://talendhekranivanm...-ontvoerd/
REACTIES
1 seconde geleden