Feitelijke gegevens
- 1e druk, 2025
- 222 pagina's
- Uitgeverij: Bezige Bij
Flaptekst
De dag voor Simon naar Italië vliegt om de as van zijn ex Carla te verstrooien, ontvangt hij uit het niets een enorme som geld. Tijdens een nachtelijke chatsessie op de website van de bank breekt iemand in die beweert net als Simon vast te zitten op een alternatieve belevingsvakantie. Gestrand in een parallel leven. Het is het begin van een aangrijpende zoektocht. Simon wordt bijgestaan door zijn dochter Romy, de vrucht van zijn onstuimige liefde voor de veel oudere Carla, eind jaren tachtig. Romy werd geboren met een beperking, en de relatie met haar vader raakte al vroeg in haar jeugd ernstig verstoord. Na tien jaar stilte zoekt Romy weer toenadering: haar vader lijkt sinds een paar weken een andere man te zijn.
Eerste zin
Ik kan me geen voortekenen herinneren. In de dagen of weken die aan de komst van het geld voorafgingen had ik niets gemerkt. Geen vreemd gevoel. Geen kleine veranderingen die mij in het oog waren gesprongen of lichamelijke ongemakken die ik niet kon verklaren. Mijn dromen waren raadselachtig, maar dat waren ze altijd. Ze verstoorden mijn nachtrust niet.Samenvatting
Deel een
Simon ziet op een dag dat er een enorm geldbedrag op zijn bankrekening is gestort. Hij denkt dat het een vergissing van de bank is. Hij zal het bij de bank aankaarten, maar eerst vliegt hij met zijn dochter Romy (met wie hij voorheen niet zo'n geweldige relatie had) naar Italië om de as van zijn ex-geliefde Carla te verstrooien op haar lievelingsplek in Capri. Voordat de as in het water verdwijnt, gebeurt er iets wonderlijks: de as trekt zich samen als een wolkje boven de zee.
Bij terugkeer in Nederland staat het enorme bedrag nog steeds op zijn rekening. De bank zegt dat het geen vergissing is. Wanneer Simon op internet zoekt, krijgt hij connectie met een man die net als hij 'in een gevangenis' zit. Hij rent in de buitenwijk van de stad naar de man (met e2en deukhoed) toe en die vertelt dat er een reisbureau is, dat mensen de kans biedt om naar 'een tweede (paralellel) leven' te gaan. Wat zou er gebeurd zijn als je destijds een andere beslissing in je leven had genomen? Een interessante filosofische vraag, waar meer mensen over denken: "Wat....als?" Maar er is wat misgegaan bij de "vakantiefirma" en nu kunnen reizigers na die drie weken niet terug. Ze zitten in het systeem gevangen.
De relatie met Romy ( die bij de geboorte een zuurstoftekort opliep en een fysieke beperking heeft) was vroeger niet zo goed. Nu wordt hij door haar uitgenodigd bij haar te komen eten: ze woont samen met een vriendin Saskia. Het etentje wordt een succesje. maar Simon wordt een keer onwel onwel, en daarover maakt Romy zich zorgen. In het verhaal vliegt de verteller naar verschillende chronologische perioden in zijn leven dat hij nooit heeft geleid
Er zijn delen van een tekst waarin de piepjonge Simon met de ruim twintig jaar oudere Carla een relatie heeft. Haar man John, een vrachtwagenchauffeur, vindt dat minder leuk en bedreigt Simons ouders. Carla is de ex met wie hij getrouwd is, gescheiden is en van wie hij nu dus weduwnaar is. Hij is de as immers naar Capri gaan brengen.
Er zijn diverse passages waarin Simon seks heeft met Miranda, een buitenlandse schoonmaakster (Venezuela?) in de lege kantoorruimten van een groot bedrijf. Ze heeft hem een keer gered toen hij een te grote dosis drugs had gebruikt en op straat bewusteloos lag.
Er zijn enkele passages waarin Simon (die beroepsfotograaf is) een blonde jongen op de korrel neemt en een reportage van hem wil maken. Hij is gefascineerd door de jongen.
De ontwikkelingen in de samenleving waarin hij zich bevindt zijn sciencefiction achtig: in het Zuiden van de Verenigde Staten. President Trump is vermoord en een bemand ruimteschip dat naar een monoliet op weg ( een planeet die Europa heet in de buurt van Jupiter) is en een Chinese astronaut die overlijdt. zorgen voor onlusten in de stad.
De mensen in de normale wereld willen niet dat deze Li mee terugkeert: je weet nooit wat die man voor eventuele ziektes meeneemt.
Een van de momenten die bij het wat....als verhaal voor zijn parallelle leven is dat hij de destijds door zijn moeder die hem liefdevol omarmde niet teruggegaan is naar Carla, maar dat er ene Rebecca een ril heeft gespeeld.
Simon wil uiteindelijk weer graag terug naar het leven dat hij leidt. Hij zoekt weer contact met de man met de deukhoed. Die zegt dat er twee personen zijn die als hackers het gebrek in de software hebben kunnen repareren. Hij zou dan terug kunnen keren als hij het volle bedrag dat op zijn bankrekening staat, aan het tweetal geeft. Simon wil Romy meenemen, maar dat kan niet (Mogelijk omdat ze in het verleden niet bestaan heeft?)
Het hele verhaal is eigenlijk verhuld in raadselen. Hij zoekt de ruimte op waar vandaan hij weer de reis naar zijn heden kan bereiken.
Deel Twee
Simon ligt in een kamer en duidelijk wordt dat hem vijf maanden geleden iets is overkomen, wat gevolgen heeft gehad voor zijn hersenen. Zijn zoon Willem had hem in zijn auto aangetroffen na een voetbaltraining. Simon is een tijdlang niet bij kennis geweest.
In dit heel korte deel van slechts drie hoofdstukken, herstelt Simon langzaam en maakt hij wandeling in de sneeuw (het is dus nu wel winter) met zijn zoon Willem en zijn hond. Billy, een Duitse spaniël. Na een tijdje keren ze weer terug bij de vrouw. Willem gaat haar iets opzienbarends vertellen.
De vrouw heeft op haar 37e een kind gekregen, omdat Simon eerst niet wilde. De jongen heet Willem.
Personages
Simon en Romy
Simon is de fotograaf die gekozen heeft voor een vakantie naar het mogelijke verleden. ( Wat- als) ij ziet een groot bedrag op zijn bankrekening en begrijpt er niets van. Hij reist met zijn dochter Romy naar Italië om de as van zijn ex-geliefde Carla te verstrooien. De vader-dochterverhouding was voorheen niet oké. Romy is als puber een naar meisje voor haar vader en haar wens voor haar negende verjaardag is dat haar ouders gaan scheiden. Simon is steeds op zoek naar het moment dat zo'n kantelpunt in zijn leven is geweest. Is het de scheiding van Carla, is hij nooit met Carla getrouwd omdat zijn moeder hem in een laatste poging een omhelzing heeft gegeven, waardoor hij niet terugging naar Carlo. Wat is de rol van Rebecca in dit alles. Toch wil Simon terug naar het 'werkelijke leven.' Is dat het leven in deel II, waar Simon bijkomt van een ongeval: heeft hij een hersenbloeding/infarct gehad. Hij heeft immers te maken met een behandelende neuroloog. Is de simpele oplossing voor deze roman toch gewoon dat Simon een ongeluk heeft gehad waardoor hij in coma raakte en deel Een een verslag van zijn onderbewustzijn is.
Quotes
"Ik was op reis. Hij beweerde dat ik op reis was in een leven dat ik niet had geleefd. Hij zei dat ik ergens vandaan kwam, een plek waar ik vragen had. Toen was ik op reis gegaan om de antwoorden te beleven." Bladzijde 48
"Drie weken, zei hij, dat is de vaste, geprogrammeerde termijn. Drie weken beleeft de koper, die onbewust is van zijn bezoek het bestaan dat hij niet leidt en dat nu, gelijktijdig met het zijne plaatsvindt. Niet vroeger of later, gelijktijdig, ernaast. Er is , in principe , geen verstoring van de ruimtetijd of de deeltjes velden." Bladzijde 50
"Het is precies zo verlopen als we het ons herinneren. De andere Simon is op bezoek, hij komt een kijkje nemen. Maar hij heeft dus ook een leven.. zei Miranda, niet? Ik knikte. Ben ik dan ook in zijn leven, vroeg ze. IK heb geen idee, zei ik. Zijn leven kan ik me niet herinneren." Bladzijde 95
"Eerst was er het geld. Er was de as van Carla die bij de Grotta Azzurra boven het water bleef hangen, er was de man met het hoedje. Toen kwamen deze momenten. Ik wist nog niet dat ik geen beroerte kreeg, dat er niets mis was met mijn hoofd. Ik wist niet dat ik het bewustzijn niet zou verliezen." Bladzijde 77
"Wat was er gebeurd als ze me niet had omhelsd. Als ze niet het verdriet in mijn ogen had gezien? Dan was ik naar bed gegaan en van uitputting als in blok in slaap was gevallen. Rocky zou naar boven gelopen zijn om zich te nestelen aan mijn voeten. Carla zou vroeg de volgende morgen naar het station zijn gewandeld, het treinkaartje in haarhanden, het adres van de dokter op een gelijnd blaadje papier." Bladzijde 205
Thematiek
Wat.... alsDe kern van het boek is de vraag hoe nieuwsgierig mensen kunnen zijn naar de wereld, waarvan ze ook deel had kunnen uitmaken als ze destijds een andere keuze in hun leven hadden gemaakt. Dat kan Simon voor elkaar krijgen als hij een vakantie boekt bij een organisatie die dat voor elkaar kan krijgen. Maar er zit een hapering in het boekingssysteem, waardoor een terugkeer na drie weken niet mogelijk is. Hij zit dus als het ware in de tijd gevangen.
Motieven
Seksualiteit
Simon heeft in deel Een een seksuele relatie gehad met een schoonmaakster die in een groot kantoorgebouw werkt en met wie hij in de lege ruimtes seks met haar had. Ze had Simon een keer op straat gevonden na een te grote dosis ingenomen drugs.
Vader-dochterrelatie
In zijn parallelle leven heeft Simon geen goede relatie met zijn dochter Romy die bij de geboorte een zuurstoftekort heeft gehad. Daardoor heeft ze een fysieke beperking. Ze loopt niet goed. Als puber zet ze zich af tegen haar vader o.a. dat ze na een winkeldiefstal tegen de politie zegt dat hij haar slaat. Voor haar negende verjaardag wil ze dat haar ouders gaan scheiden. Maar in het parallelle leven dat hij gaat leiden, komen ze wat beter bij elkaar. Romy vindt dat hij nu 'anders is." Ze nodigt hem uit om te komen eten : hij ziet haar vriendin Saskia. Romy begeleidt Simon naar de plek van waaruit hij kan terugkeren. Meegaan kan niet.
Dood
De ex-geliefde van Simon , Carla, is gestorven en ze wilde dat haar as werd uitgestrooid op haar lievelingsplek in de zee bij Capri in Italië. Als de as wordt verstrooid doet zich een merkwaardig verschijnsel voor: de as blijft in een wolkje boven het water zweven, voordat de as uiteen vloeit.
Queeste
Simon en Romy proberen de weg naar de wereld waarin hij echt leeft terug te vinden. Twee jonge mensen (broer en zus) hebben het internetprobleem opgelost en Simon kan terugkeren, maar Romy moet achterblijven in de parallelle wereld .
Sciencefictionachtige motieven
In het parallelle leven van Simon de fotograaf komen sciencefictionachtige motieven voor: - het reizen terug in de tijd - de beschrijving van de ruimtevaart mogelijkheden met reizen naar de planeet Europa en naar de monoliet - vooruitkijken in de tijd: Trump is vermoord, er zijn onlusten in de stad - de aardbewoners zijn bang dat de dode Chinees Li door een geheimzinnige ziekte getroffen is
Echtscheiding
Carla is van Simon gescheiden, tien jaar voordat ze doodging.
Fotografie
Simon is een bekende fotograaf die veel geld kon verdienen met zijn bijzondere foto's. Hij heeft een assistent Boris die hem heel goed begrijpt en op wie hij blindvaart. De fotografie komt steeds terug in de roman: in deel Een vaak, in deel II een opmerking over zijn oude Leica.
Motto
I knew nothing
and I persisted in the faith that the time of cruel miracles
was nos past.
Stanislaw Lem, Salaris
Vertaling:
Ik wist niets en ik bleef volharden in het geloof dat de tijd van wrede wonderen geen verleden tijd was
Titelverklaring
De titel komt letterlijk in de tekst voor op blz. 45: "Maar het was begin september, nog lang geen winter."
Er zijn nog meer passages, waarin over de jaargetijden iets wordt vermeld.
Op blz. blz. 99: "Ik zei dat ik Boris al geen werk kon geven, het bleef maar zomeren, en ik strekte mijn armen in wanhoop naar de stralende hemel."
Op blz. 136: "Als mijn bezoek geen verstoring van de ruimtetijd veroorzaakte, zoals de man met het hoedje beweerd had, en als de overlappende beelden, zoals ik begon te vermoeden, iets te maken hadden met de wereld waar ik vandaan kwam, bevond die zich dan op het zuidelijk halfrond, waar het nu lente was.?
Op blz. 200 : Aan de kant van het weiland tekende zich een open stal af. Geen dieren, blijkbaarwaren die al opgehokt voor de winter.
In deel Twee waarin Simon een herstellend patiënt is (heeft hij een probleem in zijn hersenen gehad, een beroerte, bloeding of een infarct?), lijkt de winter intussen wel aangebroken. Er ligt sneeuw, waarin Simon, zijn zoon Willem en de hond Billy een wandeling maken.
Structuur & perspectief
Er zijn zeventien genummerde hoofdstukken die geen titel hebben. Er zijn twee delen. Het eerste deel bestaat uit veertien hoofdstukken waarin Simon de ik-verteller is. Deel Twee is slechts drie korte hoofdstukken.
In deel Twee komt Simon ook voor, maar niet in de ik-vorm. Er is een vrouw en een zoon Willem, die niet erg duidelijk in Deel Een voorkomen. Simon lijkt in een verpleeginrichting te zijn opgenomen na een mogelijk herseninfarct (?) na de voetbaltraining. Het perspectief (zij-verteller) hoort nu bij de vrouw, mogelijk ook bij een alwetende verteller.
Decor
Wat de tijd betreft is er sprake een sciencefiction-achtige of dystopische maatschappij. Er is een landing op de nieuwe planeet Europa waarbij iets mis gegaan is met een Chinese astronaut Li. In het zuiden van De Verenigde Staten is een burgeroorlog aan de gang en president Trump is inmiddels vermoord.
Je kunt niet goed nagaan in welk jaar het verhaal zich afspeelt en ook niet hoe lang de avonturen in deel Een duren. (een aantal maanden in coma?) Wel is het duidelijk dat de vertellaag in september begint en 'dat het nog lang geen winter is.' Maar feitelijk is dat ook alles.
In deel Twee lijkt de winter wel aangebroken.
Het decor is een niet met name genoemde stad, maar het lijkt op een Belgische plaats die een grote haven heeft en grote industriewijken. Het zou dus best Antwerpen kunnen zijn. Voorlopig is het voor de lezer een onbekende havenstad.
Stijl
Op zich is de stijl van Terrin in deze roman helder, wat betreft woordgebruik en zinsbouw. Maar de afwisseling van bizarre fragmenten en het switchen in tijdlagen is verwarrend en geeft soms een kregelig gevoel bij het lezen. Terrin legt nauwelijks iets uit en vraag wel heel veel van de intelligentie van de lezer. Het verhaal is uitstekend geschikt voor leesclubjes, omdat mogelijkerwijs deelnemers daarvan met eenzelfde problematiek worstelen of hebben geworsteld.
Er komen wat vreemde passages in de roman voor die dystopisch kunnen worden genoemd. (Verwijzen naar een sciencefictionachtige toekomst). Dat betekent voor mij dat het boek voor mij niet gemakkelijk te lezen is/was. En dat geldt zeker niet voor jonge mensen die nauwelijks lees- en levenservaring hebben.
Terrin is een Vlaamse schrijver en dat zie je nauwelijks terug in Vlaamse woorden en uitdrukkingen: een paar (urne (blz.4 ipv urn, tarmac (blz. 14) = asfalt, binnenkoer (blz. 46) = binnenplaats) Hij schrijft dus niet in een Vlaams dialect.
Slotzin
De sneeuw, de kou, de bomen. Het licht. Zijn moeder achter de tuindeur. Klaar om hem op te vangen en hem te prijzen. En om stomverbaasd te luisteen naar zijn verhaal.Bijzonderheden
- Deze roman van Peter Terrin heeft een bizarre inhoud. Op zich is het geen gek gegeven dat mensen zich in hun latere leven afvragen wat er gebeurd zou zijn als ze ooit een andere keuze hadden gemaakt. Hoe zou hun hedendaagse leven er dan hebben uitgezien?
- ( Ik kan een voorbeeld uit mijn eigen leven geven) Wanneer mijn vader niet voor mij beslist had dat ik naar de kweekschool moest, had ik als zeventienjarige best een andere keuze gemaakt. Ik zou misschien wel beroepsmilitair zijn geweest, ik had immers al een officierskeuring ondergaan en was goedgekeurd.. In dat geval had ik geen baan gehad in mijn huidige woonplaats, waar ik onderwijzer werd, ook mijn huidige vrouw ontmoette, twee dochters kreeg en ook weer kleinkinderen van die dochters. Als beroepsmilitair zou ik misschien uitgezonden geweest zijn naar een vreemd en ver land met heel andere levenservaringen of ook mogelijk verwondingen, waardoor je leven getekend zou zijn.)
De "wat als... vraag" is op zich niet zo bizar dus, maar wel dat hij werd gerealiseerd door een vakantie te boeken bij een futuristisch reisbureau via internet, dat problemen kent met de terugkeer naar het hedendaagse leven.
Terrin werkt het op een niet al te heldere manier uit. In het parallele verleden ontmoette hij Carla, een veel oudere vrouw, die van hem in verwachting was.. Die personages gaat hij ontmoeten in het verleden. Maar dan kan Romy niet mee naar zijn latere leven in deel II (vgl. blz. 206 "Dat Romy niet kon terugkeren met mij,omdat Romy in het leven waar ik vandaan kwam nooit was geboren?
Als deel Twee in het werkelijke heden van Simon speelt, heeft hij in het verhaal van Carta en Romy dus nooit meegemaakt.
Het keerpunt zou dan geweest zijn de liefdevolle omhelzing van zijn moeder, waardoor hij niet naar Carla terugging..
Ik heb het verhaal twee keer intensief gelezen (en vaak weer teruggebladerd) en ik weet nog steeds niet of ik alles goed heb begrepen. Dat is wel bijzonder, als je meer dan 1500 verslagen op scholieren.com hebt gezet.
Ook andere recensies over deze roman geven geen duidelijke onthulling van het plot van wat er gebeurd is.
Ligt de oplossing inderdaad in het kleine deel Twee? Dat zou betekenen dat Simon vijf maanden ervoor een hersenprobleem heeft gehad, waarbij zijn zoon een belangrijke rol heeft gespeeld. Hij is buiten bewustzijn geweest (en zou hij in die periode beleefd hebben wat in deel Een wordt beschreven?). De vrouw in het werkelijke heden zou dan mogelijkerwijs ene Rebecca zijn geweest, die in deel I dus nauwelijks een rol heeft gespeeld.
IIk snap dat het een spoiler is, maar scholieren hebben ook recht op een verklaring. Maar eerlijk gezegd, weet ik zelf niet zeker of dit idee juist is. Het levert mogelijk veel gesprek stof op als je het boek op je lijst zet en de docent vraagt of je het begrepen hebt. Het boek lijkt me bijzonder geschikt voor vwo/gymnasium-scholieren die filosofie in de vrije ruimte hebben gekozen. Een discussieonderwerp in een leesclubje lijkt ook ideaal, waarbij het dan vooral zou gaan om de verkeerde/goede keuze die je in je leven hebt gemaakt.
Beoordeling
Peter Terrin heeft reeds een aantal opmerkelijke romans op zijn naam staan. Mogelijk is deze roman de opmerkelijkste. Na twee keer nauwkeurig lezen weet ik nog steeds niet zeker of ik het bij mijn interpretatie het bij het rechte eind heb.
Is dat erg? Nee, ik vind van niet. Een mooi gegeven voor een mondeling of voor een leesclubje. De "Wat als vraag" in het leven is in feite niet zo gek. Veel mensen vragen zich af hoe hun leven andrs zou zijn geweest als ze op een kantelpunt een andere beslissing hebben genomen.
Er is bij iedereen in zijn leven een kantelpunt (geweest) om een rigoureuze beslissing te nemen. Ga je met de ene man verder of met de ander? Welke studie ga je volgen? Blijf je in Nederland wonen of ga je naar emigreren? Wil je kinderen, maar wil je partner die niet? Dat is het interessante gegeven in het boek.
Maar gemakkelijk te begrijpen vind ik het verhaal niet. Ook niet na twee keer vnauwkeurig lezen. Dat heeft me erg verbaasd. Misschien zit ik met mijn interpreatie van de roman helemaal mis.
Niettemin aan te raden voor 'the happy few.'
Recensies
"Hiermee raakt de schrijver aan een universeel verlangen naar een tweede kans, om oude fouten te kunnen herstellen. Simon heeft inderdaad keuzes gemaakt die hij achteraf betreurde, zo suggereert Terrin. Ieder leven is een keten van kleine en grote beslissingen, een ‘beslisboom’ met één levenspad dat noodzakelijk van geboorte tot dood leidt. Maar stel… Stel nu eens dat je je leven nog eens mocht overdoen? In de fictie van deze roman krijgt Simon die kans een ander, tweede leven te leiden." https://www.vprogids.nl/b...ction.html
"Steeds meer raakt Simon overtuigd van het feit dat hij terug wil naar zijn eigen leven. Maar wel samen met zijn dochter Romy met wie hij in dit leven nu eindelijk, na een breuk van vele jaren, een diepe band heeft. Terrin sleept de lezer onstuitbaar mee in zijn verhaal. Met ogenschijnlijk gemak stuwt hij je voort, knap balancerend tussen de spanning die in het gegeven schuilt en de filosofische dilemma’s die dat oproept." https://www.conserve.nl/c...en-winter/
"Daar wringt een beetje de schoen, want Simon weet niet precies waar dat moment bij hem zit. Hoewel de roman vol zit met dystopische elementen, is de sciencefiction ondergeschikt aan de psychologische lijn en dan vooral de vader-dochterrelatie. Romy is met een lichamelijk beperking geboren en gedroeg zich als opgroeiend kind uiterst vijandig in de richting van de vader. Nu ze volwassen is, lijkt ze meer naar haar vader toe te groeien. Toch blijft er een zeker afstandelijkheid tussen hen bestaan, een afstandelijkheid die de meeste relaties in dit boek kenmerkt." https://www.tzum.info/202...en-winter/
"Terrins nieuwste is opnieuw geen makkelijk boek, alsof je als lezer in het pikkedonker wordt gedropt en zelf maar op zoek moet naar de lichtschakelaar. Maar wie zich daardoor niet laat afschrikken, treedt een volstrekt unieke wereld binnen, met volstrekt unieke natuurwetten. Wat koel en afstandelijk lijkt, is bij nader inzien doordrongen van gevoel en betekenis. Een verhaal dat de lezer aanvankelijk met veel vraagtekens achterlaat, geeft pas later zijn verpletterende emotionele kracht vrij. Het zijn de beslissingen die we ooit heel bewust hebben genomen, zo lijkt Terrin te suggereren, die we later in ons leven koesteren. Of net eindeloos betreuren." https://www.humo.be/achte...gle.com%2F
"Het verhaal speelt in de nabije toekomst in een grote stad. Er heerst een crisis die samenhangt met een dreiging uit de ruimte. Vanwege de rellen is er een avondklok ingesteld, een verwijzing naar de Corona-tijd. Simon trekt er zich niet veel van aan; hij houdt van hardlopen en doet dit het liefst ’s nachts. Terrin bouwt het verhaal prachtig op. Simon denkt geregeld terug aan het geldbedrag op zijn rekening en hij komt erdoor in contact met een mysterieuze figuur die een bijzonder verhaal over hem te vertellen heeft. Tussendoor krijgt het verleden van Simon vorm: zijn carrière als fotograaf, zijn verslaving, het huwelijk met Carla en de relatie met zijn dochter. Terrin vertelt het allemaal op een aantrekkelijke en natuurlijke manier. Steeds leer je meer - soms geheimzinnige - kanten van Simon kennen." https://uitgelezenboeken....inter.html
Bronnen
Een interview met Peter Terrrin over zijn nieuwe roman. Maar er wordt ook veel gesproken over de ideeën van Terrin over leven, geloof etc.
https://www.nporadio1.nl/...-waardevolGeschreven door Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Leraar Nederlands zijn vond ik veel leuker dan directielid spelen. De laatste jaren was ik conrector. In 2004 begon ik aan mijn eerste boekverslag voor scholieren.com. Dat is dus ruim twintig jaar geleden.
Ik vond het destijds mijn 'missie' om de vaak verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met onbekende en / of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk gewoon leuk zijn. Het is de taak van een docent om het lezen te stimuleren.
Docenten kunnen je met het aanprijzen van aantrekkelijke en/of spannende boeken enthousiast maken. Passages die interessant zijn, kun je voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat, kan ook een stimulans voor je keuze zijn. En vergeet niet dat je van je medeleerlingen ook kunt horen welk boek ze (erg) leuk gevonden hebben. Dat is vaak de beste manieren om te weten te komen of een boek aantrekkelijk is. Hoewel smaken altijd blijven verschillen..
Ik heb tot nu ( 1 maart 2025) 1513 boekverslagen gemaakt, waarvan vrijwel de meeste Zeker-Weten-Goed-verslagen zijn. Er staan de laatste jaren aan het einde van het verslag vragen over de inhoud en de structuur, zodat je kunt controleren of je je het boek in grote lijnen begrepen hebt.
Bij Scholieren.com probeer ik zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Elke maand ontvang ik boeken van diverse uitgeverijen die hun schrijvers uit 'hun fonds' onder de aandacht van de lezer willen brengen.
Ik hoop altijd dat de 'leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende of zelfs beginnende schrijvers op de leeslijst te accepteren.
Lezen kan leuk zijn, maar boekverslagen maken doe je meestal niet voor je lol. Ikzelf vond dat vroeger namelijk helemaal niet leuk. Ik kocht in die tijd daarom ook alle uittrekselboeken van alle talen. (Bijvoorbeeld Literama (Ne), Aperçu (Fa), Survey (En), Der Rote Faden (Du). En als ik heel eerlijk ben, heb ik ook wel eens uit tijdgebrek alleen met een boekverslag een mondeling tentamen gedaan. Maar dan voelde je je toch niet altijd op je gemak. Nu maak ik zelf al jaren boekverslagen voor scholieren.com.
Nog een welgemeend advies: wees verstandig en lees altijd het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek echt niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com aanlevert. Daar is natuurlijk helemaal niks mee.
REACTIES
1 seconde geleden