Feitelijke gegevens
- 1e druk, 2004
- 143 pagina's
- Uitgeverij: Davidsfonds uitgeverij nv
Flaptekst
Dit verhaal gaat dus over Daan en mij. Ik wil opschrijven hoe we elkaar hebben leren kennen, zodat onze kleinkinderen (jullie dus) dat later kunnen lezen. Want natuurlijk trouw ik met Daan. Het stond in mijn horoscoop.
Sinds ze Daan heeft ontmoet, kan Loekie weer lachen. Zijn gekke ideeën en maffe, uitbundige buien zorgen voor vlinders in haar buik. Nachtvlinders, want gewone vlinders in haar buik heeft ze niet. Daarvoor maakt Loekie zich te veel zorgen. Over oma die dement is, over papa die geen werk heeft en over het probleem met mama.
Gerda van Erkel laat spraakwaterval Loekie aan het woord. Een fris, humoristisch verhaal over een eerste verliefdheid. En over durven zeggen wat je voelt, ook al doet dat soms pijn.
Eerste zin
Oude mensen worden dement.Samenvatting
Loekie is een meisje van dertien jaar dat thuis woont bij haar vader. Haar moeder zit in een ziekenhuis omdat ze last heeft van een depressie. Haar vader heeft het daar ook moeilijk mee en daar komt nog eens bij dat hij werkloos is. Hij probeert zijn verdriet weg te drinken met bier.
Loekie weet dat de kinderen op school weten dat haar moeder in een ziekenhuis zit maar probeert het koste wat het kost geheim te houden voor de jongen die ze net ontmoet heeft; Daan.
Loekie was haar krantenwijk aan het doen toen de hond van Daan haar omver liep. Ze viel zo lelijk dat ze haar enkel verzwikte. Gelukkig was Daan daar en heeft haar meegenomen naar zijn huis. Zijn moeder heeft haar voet verzorgd en Daan zou de komende dagen haar krantenwijk overnemen zodat zij kon rusten.
Daan en Loekie vinden elkaar wel leuk. Ze gaan samen uit en Daan maakt de leukste grapjes en is zo gek dat Loekie helemaal in een deuk ligt. Toch is er iets wat ze niet aan hem wil vertellen; dat is namelijk dat haar moeder ziek is.
Ondertussen gebeurt er nog meer bij Loekie thuis. Haar oma is zo vergeetachtig geworden dat haar vader en de andere familie haar in een tehuis willen stoppen. Zodra het geregeld is wordt het eigen huis van oma opgezegd en komt oma nog een paar dagen bij Loekie wonen. Dan komt Loekie erachter waarom oma soms zo verdrietig is; in de oorlog heeft zij haar eerste kindje verloren. Loekie's vader had dus eigenlijk nog een oudere zus.
Met Daan gebeurt er ook een heleboel. Hij heeft een dagje bij een bakkerij moeten werken en heeft daar alle machines uitgezet omdat hij het niet eens was met de manier van werken. Dat kostte de bakkerij zoveel schade dat de politie het nu aan het zoeken is. Uiteindelijk komt hij na een paar dagen bij Loekie. Maar zijn moeder vind hem daar en samen gaan ze naar het politiebureau. Tussen Daan en Loekie is wel alles goed. Loekie heeft wel vlinders in haar buik, maar geen gewone. Ze heeft zoveel zorgen dat ze het maar nachtvlinders noemt. Gewone vlinders heeft ze nog niet gevoeld.
Op zondag gaat Loekie haar moeder bezoeken. Ze neemt haar salamander mee want ze heeft besloten die daar los te laten. Haar moeder geeft haar een roos omdat Loekie voor het eerst ongesteld is geworden. Loekie heeft op haar beurt lekkere aardbeien voor haar moeder meegenomen. Samen gaan ze naar buiten en eindelijk komt Loekie erachter waar mama zo depressief van is en waarom oma en mama niet goed met elkaar op kunnen schieten; Loekie heeft een halfbroer van 25 jaar oud die mama heeft afgestaan op haar 16e toen hij geboren werd. Voor Loekie is dit allemaal wel veel te verwerken.
Daan is ondanks alles zo'n goede steun voor haar geweest dat ze besluit te vertellen wat er met haar moeder aan de hand is. En ze gelooft erin dat ze ooit kan dansen op de brug van Daan, zoals er gezongen wordt over een brug over troebel water in het liedje van Simon en Garfunkel. Dan kunnen de vlinders komen.
Personages
Loekie
Loekie is een typisch dertienjarig meisje met iets te veel zorgen aan haar hoofd. Ze is snel enthousiast, vertelt van de hak op de tak en maakt zich zorgen om de vlinders in haar buik die ze misschien wel heeft voor Daan. Maar Loekie maakt zich ook zorgen om haar moeder, die in het ziekenhuis is omdat ze depressief is. Loekie is naast een typisch dertienjarige, ook een meisje dat te oud is voor haar leeftijd. Ze kookt, doet de was, maakt het huis schoon, ruimt op en doet de dingen die haar moeder niet kan en haar vader niet doet.
Daan
Daan is een vrolijke jongen die leeft vanuit principes. Dit blijkt duidelijk uit het feit dat hij niet in de bakkerij wil werken als er kleur- en geurstoffen gebruikt worden. Hij is ook heel vrolijk en lekker gek; het maakt hem niet uit wat de mensen om hem heen van hem vinden.
Papa
De vader van Loekie is een man met veel zorgen. Hij is zijn baan kwijt en probeert zijn zorgen weg te drinken. Daardoor ziet hij soms niet wat er belangrijk is; zijn dochter en het onderhouden van haar. Hij vind het lastig om haar te laten weten dat hij van haar houdt maar als hij een fout maakt kan hij wel sorry tegen zijn dochter zeggen.
Mama
De moeder van Loekie is depressief. Daardoor woont ze een tijdje niet thuis. Ze vind het heel naar dat ze niet thuis kan wonen en werkt heel hard om te zorgen dat ze zo snel mogelijk weer thuis kan komen. Ze houdt veel van Loekie en laat dat ook weten. Ze begrijpt Loekie.
Quotes
"Rozenbottel is die van Nederlands, alias mevrouw Van Aerde. Ze zweert nog bij de oude dt-regel. Ik drink nooit thee. Hij drinkt thee als hij tegenwoordig is; zij ook, maar alleen rozenbottel (heb je hem?) met een schijfje sinaasappel en zoetstof voor de lijn. " Bladzijde 59
"Ik wou dat er zoiets bestond als spuitwater om je verdriet te keren. Of een almanak waaruit je alle rotdagen mocht scheuren en door de wc spoelen. O ja, dat was er ook nog: ik dacht vanmorgen dat ik zowat doodbloedde. Ik wist niet dat 't zo hard ging. " Bladzijde 87
Thematiek
Liefdesrelatie: jeugdliefdeDe verliefdheid van Loekie is het belangrijkste thema in dit boek. Ze is verliefd op Daan. Dit brengt weer allemaal problemen met zich mee want Daan mag niet weten wat er met haar moeder aan de hand is, ze kan niet zomaar openlijk met haar moeder praten over Daan terwijl ze dat wel heel graag zou willen en ze moet thuis zoveel doen en heeft zoveel zorgen dat haar verliefdheid ook nog niet helemaal zeker is. Daarom is de jeugdliefde tussen Daan en Loekie het belangrijkste thema van dit boek.
Motieven
Gezinsleven
Het gezinsleven van Loekie staat op zijn kop. Niet alleen door haar depressieve moeder maar ook door haar bier drinkende vader die werkloos is.
Depressief gedrag
De moeder van Loekie is depressief en woont daarom een tijdje niet thuis. Dit zorgt ervoor dat Loekie thuis veel op moet lossen en te kampen heeft met veel zorgen.
Motto
All your dreams are on their way - Simon and Garfunkel
Voor al diegenen die binnenpretjes hebben als ze dit boek lezen.
Het motto van dit boek sluit goed aan bij het verhaal. Loekie wil graag de vlinders in haar buik voelen maar voelt dat nog niet helemaal. Ze blijft geloven dat ze wel zullen komen als haar zorgen weg zijn. Dit is eigenlijk wat de quote van Simon en Garfunkel ook zegt; de dromen zijn onderweg; het komt wel.
Daarnaast heeft de schrijfster nog een tweede noot toegevoegd. Deze sluit erg aan op het feit dat veel van wat Loekie beschrijft zo herkenbaar is voor veel mensen. Daarom zullen veel mensen binnenpretjes hebben als ze dit boek lezen. Ook is het dilemma van 'vlinders in je buik' of andere dromen voor mensen die dit al ervaren hebben herkenbaar en grappig.
Trivia
In het boek schrijft Loekie telkens over 'het schrift' waarin ze haar verhaal opschrijft. De schrijfster van dit boek, Gerda van Erkel, heeft haar eerste boek ook in een schrift opgeschreven toen ze veertien was. Maar één jaar verschil met de hoofdpersoon van dit boek.
Titelverklaring
Dit boek heeft de titel 'Nachtvlinders'. Het boek gaat over de vlinders in de buik van Loekie. Alleen heeft Loekie zoveel zorgen dat ze ze nog niet echt goed voelt. Op het moment dat haar hart echt sneller gaat kloppen als ze Daan ziet, is het nacht. Daarom denkt ze dat ze nachtvlinders heeft. Ze zijn nog niet helemaal wakker door alle zorgen maar ze zijn er al wel.
Structuur & perspectief
Het verhaal is verdeeld over 7 hoofdstukken. In het begin van het verhaal benoemt Loekie dat het getal 7 volgens haar moeder een bijzonder getal is. Als ze aan hoofdstuk 7 begint gaat ze naar haar moeder toe. Ze schrijft zelf dat dit bijzonder is.
Elk hoofdstuk is weer verdeeld in delen. Dat varieert van 3 tot 6 delen. Deze delen geven eigenlijk aan wanneer er een nieuwe gebeurtenis begint. Loekie gebruikt deze delen om het geheel duidelijker te maken, meer structuur te geven.
Het verhaal wordt geschreven vanuit het perspectief van Loekie, de ik-persoon. Er zijn geen perspectiefwisselingen.
Decor
Het verhaal speelt zich af in de stad waarin Loekie en Daan wonen. Het huis van Loekie, het huis van Daan, het pleintje waar de bakkerij ook staat en het ziekenhuis zijn de belangrijkste plekken waar de personages zich bevinden.
Van het begin tot het eind van het boek verloopt er een aantal dagen. Loekie vertelt het verhaal zelf waardoor er af en toe flashbacks zijn als ze een verhaal vertelt.
Stijl
Het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van Loekie. Omdat zij een meisje van dertien is, is de schrijfstijl passend gemaakt. Het verhaal verspringt soms van de hak op de tak en, zoals ook op de achterkant van het boek staat, Loekie is een spraakwaterval. Soms is het verhaal niet helemaal logisch opgebouwd en verspringt het snel. Daardoor past het erg goed bij een enthousiast meisje van dertien jaar dat een verhaal vertelt.
Slotzin
Dan kunnen de vlinders komen... Wedden?Beoordeling
Dit boek is een mooi verhaal over de gebeurtenissen in het leven van een tienermeisje. Veel dingen die Loekie meemaakt zullen veel meisjes van rond de dertien jaar ook meemaken en daarom is dit herkenbaar. De manier van schrijven past goed bij hoe een dertienjarige zou kunnen vertellen maar is daardoor soms wat onduidelijk. Het verhaal is niet erg spannend maar zou wel goed herkenbaar kunnen zijn.
Recensies
"Loeki schrijft op een gewild grappige manier en gebruikt daarbij een eigen taal (mijn resem kafferwoorden, ze dabde in niet één van de voortuinen). Ze schrijft in vreemde vergelijkingen en gebruikt gezegden en uitdrukkingen consequent verkeerd." http://www.deboekensalon....ook/125056
"De taal staat dicht bij de spreektaal en is vaak gevat en humoristisch. De springerige stijl, die aanvankelijk flink irriterend werkt, helpt mee om een natuurgetrouw beeld van een puber op te bouwen. Gelukkig is Gerda Van Erkel wat dieper onder de alledaagse gebeurtenissen van het puberleven gaan graven en worden er in dit boek heel wat emoties blootgelegd en begrijpelijk gemaakt. " http://users.skynet.be/ge...inders.htm
REACTIES
1 seconde geleden