Morgen ben ik weer thuis door Simone van der Vlugt

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Morgen ben ik weer thuis
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Zeker Weten Goed
  • 10 september 2013
Zeker Weten Goed

Boekcover Morgen ben ik weer thuis
Shadow
Morgen ben ik weer thuis door Simone van der Vlugt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2013
  • 276 pagina's
  • Uitgeverij: Anthos

Flaptekst

Wanneer de elfjarige Britt na haar turnles niet meer thuiskomt, wordt al snel duidelijk dat dit gewone vermissing is. Britt en haar moeder leiden een rustig leven in Alkmaar, en zijn samen gelukkig. Lois en haar team worden op de zaak gezet en een AMBER-alert is noodzakelijk. Er komen vage aanwijzingen binnen over een man die in de struiken van de sporthal heeft gestaan en over de sporen van een busje langs Britts fietsroute. Als duidelijk wordt dat Britt ontvoerd is naar het buitenland, staat Lois voor grote problemen, want over de grens heeft zij geen bevoegdheden meer…

Met Morgen ben ik weer thuis wordt de reeks vervolgd die begon met Aan niemand vertellen. Dit tweede deel is weer een strak gecomponeerde thriller met veel vaart, waarin we Lois beter leren kennen.

Eerste zin

Ze ziet het niet aankomen. Niemand ziet het noodlot naderen. Waardoor het des te harder en meedogenlozer toeslaat.

Samenvatting

De 11-jarige Britt Strijbis hoort van haar turnlerares op zaterdag dat ze bij de selectie zit, maar ze beleeft er weinig plezier aan omdat ze wordt opgewacht door een man die haar in een bestelbusje meeneemt. Na een paar uur doet haar moeder aangifte en de originele rechercheur Lois Elzinga wordt op de zaak gezet. Al snel wordt duidelijk dat haar vader Roy de Graaf een rol van betekenis zou kunnen spelen, maar voorlopig zit die vast in de nor in Vught. Tien jaar geleden is Britts moeder gaan scheiden van hem en daarna heeft hij zijn kind niet meer gezien. De enge man die Britt in de bestelbus naar het zuiden brengt is ene Lucas Geerlings die niet helemaal spoort. Hij maakt foto’s van haar, niet alleen mogelijke pasfoto’s maar ook sexy foto’s zonder kleding.  Hij raakt haar overigens niet aan. Intussen is men erachter gekomen dat deze Lucas ook in Vught heeft gezeten en misschien contact heeft gehad met Roy de Graaf. Britt heeft de beschikking over haar mobieltje, maar de batterij is vrijwel leeg. Als ze moet plassen, stuurt ze een sms’je naar haar moeder waarin staat dat ze in Eindhoven zit. De politie komt erachter via een onderzoek in Assen waar Lucas woont dat er een huis op een kaart staat aangegeven in een straat met een G..... maar voor ze er zijn, zijn de vogels gevlogen. Roy is namelijk gevlucht uit Vught en komt Britt bij Lucas ophalen. Als Britt haar vader vertelt, die ze nooit gezien heeft, dat Lucas ook seksfoto’s heeft gemaakt, wordt Roy boos en schiet Lucas neer. Ze denken dat hij dood is, maar hij is alleen maar zwaargewond. De politie weet later uit hem te krijgen dat Britt bij haar vader is en dat ze op weg zijn naar Polen. Britt praat met haar vader en hij doet niet onaardig tegen haar. Ze weten wel dat ze gevolgd  worden en bij de Poolse grens staat een lichting agenten te wachten. Ze draaien om en verdwijnen weer in de bossen van Duitsland. Bij een restaurant weet Roy een handtas te stelen, omdat hij een andere auto wil. Dat lukt. De  zwarte Opel wordt een rode Peugeot. Britt weet echter te ontsnappen en loopt het bos in. Haar vader achtervolgt haar, maar kan haar eerst niet vinden. Ze heeft inmiddels een tweede sms’je gestuurd naar haar moeder, maar haar mobiel is nu leeg. Ze verdwaalt in het bos, drinkt water uit een beek en komt later bij een alleenstaand huis terecht waar ze brood en drinken steelt en weer verdwijnt. Toch wordt ze niet lang daarna weer door haar vader opgepakt en die vertelt dat het oorspronkelijke plan gewijzigd is. De Poolse vriend komt nu naar Duitsland: hij heeft geld van de Pool te goed. Het lijkt er even op dat De Pool het geld alleen wil geven in ruil voor Britt, maar dan wil de vader toch niet. Hij wil het geld dat hem toekomt en schiet op de Pool die dodelijk gewond lijkt. Maar in een laatste poging weet hij met een mes in de rug van Roy te steken.

De recalcitrante Lois is intussen met de moeder van Britt, Mirjam, in een auto naar Duitsland afgereisd, wat tegen de “stalorders van haar baas in druist”, maar ze doet het toch. Ze zijn er dan ook vlakbij als Britt wordt “opgeleverd” door de Duitse politie.

Er is ook nog een privé verhaallijn voor Lois. Ze is jong en onorthodox(let heel erg op eten en drinken). Haar zus Tessa is met een rijke baron getrouwd en wil haar koppelen aan Onno, een aardige man. Op een feestje vindt ze hem best aantrekkelijk, maar het wordt nog niets. Op de BBQ vertelt Tessa dat ze tegen haar zin zwanger is en dat ze een abortus wil. Lois vraagt haar nog eens goed na te denken over dat idee.  Het komt tot een afspraakje met Onno. Ze gaan die zaterdag daarna hardlopen. Dat gebeurt ook in hoofdstuk 53 en de sfeer tussen hen beiden lijkt goed. In een volgend deel zal de relatie worden voortgezet, vermoed ik.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Lucas Geerlings

Een man met een minder hoog IQ, die Roy helpt bij de ontvoering van zijn dochter. In de gevangenis is hij door Roy geholpen en hij vindt dat hij wat terug moet doen. Hij is niet erg onaardig tegen Britt, maar gaat over de schreef wanneer hij seksfoto’s van haar neemt. Dat komt hem pijnlijk duur te staan, maar hij overleeft wel. Dan verraadt hij wat hij weet aan de politie.

Lois Elzinga

Lois is een jonge, eigenzinnige rechercheur. Ze let heel goed op wat ze eet en drinkt en is verder erg onconventioneel. Ze reageert meer met haar hart dan met haar verstand. Dat betekent dat ze impulsief is en gewoon doet wat haar hart haar ingeeft. Zo gaat ze gewoon met de moeder van Britt naar Duitsland, omdat ze het gevoel heeft dat ze daar iets kan uitrichten. Dat is natuurlijk tegen de wil van haar leidinggevenden in. Ze is ook nog niet van plan zich te binden aan een man, maar de psychiater Onno (die ook in het eerste deel optreedt) is wel een aardige kandidaat als ze zover is. Ze haalt haar zus Tessa over even te wachten met de beslissing abortus te plegen als ze weet dat ze in verwachting is.

Roy de Graaf

Roy is een doorgewinterde crimineel die heel wat jaren in de gevangenis heeft doorgebracht. Hij kan er slecht mee omgaan dat zijn ex-vrouw hem uit de ouderlijke macht heeft laten zetten. Hij wil wraak nemen zodra dat kan. Met hulp van een beperkt verstandige Lucas weet hij haar te ontvoeren, maar hij is erg strikt wanneer blijkt dat deze Lucas ook seksfoto’s heeft genomen. Dat moet hij bijna met de dood bekopen. In Duitsland komen hij en Britt nader tot elkaar en wanneer het er even op lijkt dat hij zijn dochter toch wil verkopen aan een Pool, is dat gelukkig niet het geval. Ook die man knalt hij neer.

Britt Strijbis

Britt is een dapper, elfjarig meisje dat niet zo snel in paniek raakt als ze wordt ontvoerd. Ze blijft onderweg goed opletten, waar ze rijden. Ze probeert contact te zoeken met thuis via haar mobiele telefoon. Ze blijft loyaal aan haar vader die ze daarvoor nog nauwelijks heeft gezien. Ze is slim en weet informatie enkele keren via de mobiele telefoon door te spelen. Op een bepaald moment kan ze ertussen uit knijpen en dan brengt ze heel dapper de nacht in het bos door. Ook weet ze eten en drinken te stelen voordat ze weer in handen valt van haar vader, maar ze blijft loyaal aan hem als hij wordt neergestoken door een Pool.

Quotes

"Vanaf haar plaats kan ze het mes in zijn rug zien zitten en ze huivert. Wat moet ze in vredesnaam beginnen? Het enige wat ze kan doen is zorgen dat haar vader daar niet helemaal alleen buiten ligt. Regen of niet. Britt stapt weer uit en loopt naar hem toe. En terwijl het blijft regenen en de plassen water zich aaneensluiten, wacht ze naast het lichaam van haar vader op hulp, met zijn hand in de hare." Bladzijde 267
"Wat moet Roy in Polen met Britt? Waarom sleept hij haar daar helemaal naartoe? "Misschien wil hij eindelijk vadertje spelen." Fred neemt een bocht en rijdt het parkeerterrein van het ziekenhuis af. "Als je het mij vraagt is het één grote wraakoefening op Mirjam." "Omdat zij hem zoveel jaren contact met Britt heeft ontzegd?" " Bladzijde 151
"Tussen de bomen hangt een grijzig licht dat aarzelend de nieuwe dag aankondigt. Licht genoeg voor Britt, ze vertrekt meteen. Bij elke stap houdt ze zichzelf voor dat dit de laatste dag van haar ontvoering is. Vandaag komt ze dit bos uit, zoekt ze hulp, en dan gaat ze naar huis. De politie zal haar brengen, of haar moeder komt haar halen. Met ene beetje geluk ligt ze vanavond weer in haar eigen bed. " Bladzijde 217
""Roy de Graaf is achtendertig jaar en is meermalen veroordeeld voor uiteenlopende misdrijven, van roofovervallen tot oplichting", vertelt Claudien. "Tien jaar geleden is hij gescheiden van de moeder van zijn dochter, Mirjam Strijbis. Een scheiding die hij niet wilde overigens. Maar hij had niets te willen, net zo min als hij kon tegenhouden dat hij uit de ouderlijke macht werd gezet."" Bladzijde 66

Thematiek

Vader-dochterrelatie

Roy de Graaf heeft zijn dochtertje Britt tien jaar niet gezien. Hij wil haar graag zien en laat haar ontvoeren. Hij heeft wel zekere gevoelens voor haar en Britt is ook niet altijd even negatief over haar vader. Ze toont zich in zeker zijn zelfs loyaal, als hij neergestoken is, gaat ze naast hem zitten.

Motieven

Wraak

Roy ontvoert Britt als ultieme wraak op zijn ex/vrouw Mirjam. Die heeft hem uit de ouderlijke macht laten zetten en Britt haar eigen achternaam gegeven. Dat moet volgens Roy de Graaf gewroken worden.

Moord

Roy is van plan Lucas neer te schieten, maar die overleeft het dodelijke schot. De Pool die hem een loer wil draaien, ontsnapt niet aan de dood.

Escapisme

Hij slaat met Britt op de vlucht en hij wil naar Polen gaan om bij een vriend onder te duiken.

Liefdesrelatie: problemen/echtscheiding

De moeder en vader van Britt zijn gescheiden.

Misdaad

Er is natuurlijk wel sprake van een misdaad omdat Britt ontvoerd wordt en aan het ouderlijk toezicht van Mirjam wordt onttrokken. Het lijkt er zelfs even op dat ze slachtoffer wordt van mensenhandel, maar zover laat haar vader het niet komen. Roy heeft verder al heel wat jaren in de gevangenis gezeten omdat hij een draaideurcrimineel is.

Titelverklaring

Bij de ontvoering van Britt door Lucas en later haar vader houdt ze zich steeds voor dat het de laatste dag van de ontvoering is en dat ze “morgen weer thuis zal zijn.” Passages van die strekking komen enkele keren in de thriller voor.

Structuur & perspectief

De thriller is opgebouwd uit 53 genummerde hoofdstukken. Die dragen geen titel en de volgorde van de hoofdstukken is strikt chronologisch.

Er zijn twee vertellers: Lois, de rechercheur over wie al een deel verschenen is, en de 11-jarige Britt Strijbis die door haar vader is ontvoerd. Ze zijn beiden personale vertellers in de o.t.t. Soms worden er verhaallijnen verteld die naar elkaar verwijzen.

Decor

Data en het jaartal worden vrijwel nooit door Simone van der Vlugt in haar thrillers genoemd. Nu weten we alleen dat het op een zaterdag in mei is wanneer Britt ontvoerd wordt en dat ze op de woensdag daarna weer vrij komt. De vertelde tijd is dus maar 5 dagen. Het is wel een actueel verhaal gezien alle communicatiemiddelen die worden gebruikt.

Het decor van de handeling is eerst Alkmaar, waar Lois bij de recherche werkt en Britt wordt meegenomen door een enge man, Lucas Geerlings. Daarna volgen we de lijn van Britt die in Eindhoven in een huis wordt opgesloten, later door haar vader naar Duitsland wordt meegenomen, waar vandaag hij naar Polen wil overstekken. Dat laatste lukt niet en het spannendste decor is het bos waarin Britt zelfs een nacht onder de blote hemel slaapt. Lois en moeder Mirjam vertrekken ook nog naar Duitsland om Britt op te halen.

Stijl

Het is de vertrouwde huis-tuin-en keukenstijl van Simone van der Vlugt. Eigenlijk is het steeds het bekende recept: er wordt verteld in de o.t.t en dat gebeurt in een hoog tempo. De hoofdstukken eindigen vaak met een cliffhanger. Metaforen zijn niet talrijk aanwezig en als dat wel het geval is nogal clichématig en de dialogen zijn meestal vlot. Eigenlijk worden alle thrillers van Van der Vlugt op dezelfde manier opgebouwd en onderscheiden ze zich vooral wat de inhoud betreft.

Slotzin

Onverwacht trekt hij een sprintje naar het looppad en jogt weg. “He”, roept Lois. Dat is niet eerlijk!.” Ze lacht, springt overeind en zet de achtervolging in.

Beoordeling

Weer een doorsnee-thriller van Simone van der Vlugt. Er zit een hoog tempo in het verhaal, maar heel erg spannend is het weer niet. Het is ook geen "whodunit" omdat je als lezer weet wie de ontvoering van Britt heeft gedaan.

Havo-kandidaten zouden het boek op hun lijst mogen zetten, denk ik, maar voor vwo-lijsten is toch wel meer gevraagd dan dit simpele verhaal.

Recensies

"Dankzij de diverse verrassende wendingen is 'Morgen ben ik weer thuis' weer een zeer boeiend boek geworden van een van de succesvolste auteurs van ons land. Met moeite leg je dit boek weg. Net als het eerste deel heb ik 'm in één dag uitgelezen. Vol smacht kijk ik uit naar het derde deel in deze reeks met een nieuwe spannende zaak en met meer informatie over Lois en haar verleden. Ik hoop dat Van der Vlugt dit personage voorlopig nog niet beu is." http://www.leesfanaten.nl...weer-thuis
"Ik kon Morgen ben ik weer thuis maar met moeite wegleggen en had het dan ook binnen no time uit. Alle boeken die ik tot nu toe van Simone van der Vlugt heb gelezen vond ik leuk en spannend. Het ene wel wat meer dan het andere, maar dit boek is weer een toppertje! Het verhaal is actueel, accuraat, leuk en spannend. Ook leer je Lois wat beter kennen. Ik raad dan ook iedereen aan het boek te lezen!" http://www.chicklit.nl/p/...weer_thuis
"Een degelijk boek dus, maar dat verklaart op zichzelf niet zoveel. Als je haar met haar directe collega’s vergelijkt, springt Van der Vlugt er niet uit. De thriller is niet haar enige genre – ze schrijft ook kinderboeken en historische romans. Haar werk is minder sexy dan dat van Saskia Noort, minder duister dan bijvoorbeeld Close Up van Esther Verhoef, en psychologisch niet zo geraffineerd als de boeken van René Appel. En dat zou wel eens precies de aantrekkingskracht kunnen zijn. Het is niet glad, niet geraffineerd, niet briljant; ze schrijft verhalen vol herkenbare angsten, in een taal die heel dichtbij blijft en die ons stap voor stap naar de oplossing leidt." http://www.nrclux.nl/morg...t/1133079/
"Morgen ben ik weer thuis zorgt — uiteindelijk — voor een positieve opsteker voor het geloof in de goedheid van de mens. Vooral de gedeelten met de eigengereide Britt zijn weergaloos, zo treffend en onweerstaanbaar als haar figuurtje wordt neergezet. Een meeslepende thriller waarin Van der Vlugt met souplesse schakelt tussen wanhoop en moed, tussen machteloosheid en daadkracht. Ze brengt belangrijke praktische en ethische kwesties onder de aandacht, dingen waar rechercheurs mee om moeten gaan en waar mensen soms niet bij stilstaan. " http://www.crimezone.nl/w...-thuis.htm
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

27.727 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Leraar Nederlands zijn vond ik veel leuker dan directielid spelen. 

Ik vond het destijds mijn 'missie' om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met onbekende en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van aantrekkelijke en/of spannende boeken enthousiast maken. Passages  die interessant zijn, kun je als docent voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat, kan ook een stimulans voor je keuze zijn. En vergeet niet dat je van je medeleerlingen ook kunt horen welk boek ze leuk gevonden hebben. 
Ik heb tot nu ( 1 januari 2025) 1500 boekverslagen gemaakt, waarvan vrijwel de meeste Zeker-Weten-Goed-verslagen zijn. Er staan bovendien vragen over de inhoud aan het einde van het verslag, zodat je kunt controleren of je je het boek begrepen hebt. 

Bij Scholieren.com probeer ik zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Elke maand ontvang ik boeken van diverse uitgeverijen die hun schrijvers uit 'hun fonds' onder de aandacht willen brengen.
Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers op de leeslijst te accepteren.

Lezen is leuk, maar bokverslagen maken doe je meestal niet voor je lol. Ikzelf vond dat vroeger namelijk helemaal niet leuk. Ik kocht daarom ook alle  uittrekselboeken die te koop waren. (Bijvoorbeeld Literama (Ne)  Apercu (Da), Survey (En), Der Rote Faden(du) ) Nu maak ik zelf boekverslagen voor scholieren.com. 

Nog een welgemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een prima geheugensteun voor je mondeling  zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert. Daar is natuurlijk helemaal niks mee. 

REACTIES

G.

G.

Echt slecht

8 jaar geleden

G.

G.

idd

8 jaar geleden

G.

G.

wat een faptekst

8 jaar geleden

G.

G.

IK vond het wel goed

8 jaar geleden

G.

G.

I <3 gea

8 jaar geleden

G.

G.

WAT EEN GEWELDIG VERSLAG

8 jaar geleden

G.

G.

je moet me niet schreeuwen

8 jaar geleden

A.

A.

Weet iemand of er in dit boek wordt gevloekt?

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Morgen ben ik weer thuis door Simone van der Vlugt"

Ook geschreven door Cees