Feitelijke gegevens
- 2e druk, 2014
- 228 pagina's
- Uitgeverij: Lemniscaat
Flaptekst
Als je vader je beste vriend is en hij krijgt een hartaanval, en je moeder is al dood, en als je dan het hotel van je vader moet runnen, samen met je drie zussen die net zo weinig van jongens snappen als jij van meisjes, en je vader blijkt ook nog eens schulden te hebben, en je kunt alleen aan geld komen door als jongen met washandjes in je bikinitopje mee te doen aan de Miss Noordzee Verkiezing, en je hebt diezelfde middag een proeftraining voor een beroemde voetbalclub, en je bent ook nog eens smoorverliefd op het mooiste meisje van het heelal, en zij doet ook mee aan die missverkiezing.... wat doe je dan?
Eerste zin
Doet-ie het nou? Neemt-ie op? Test... Test,,, Wacht even... Klik. Ja, dat staat erop.Samenvatting
Kos is een jonge jongen die van voetballen houdt. Hij is dertien jaar en begint net te ontdekken wat verliefd zijn eigenlijk is. Zijn vader is zijn beste vriend en samen hebben ze enorm veel lol. Kos heeft drie zussen: Libbie, Briek en Pel. Zijn moeder is enige tijd geleden overleden aan kanker.
Op een dag gaan Kos en zijn vader samen naar de voetbalwedstrijd van Kos. Daar speelt hij de sterren van de hemel. Maar net als hij het winnende doelpunt maakt, kijkt hij achterom en ziet hij zijn vader ineen zakken. Hij scoort, maar zit niet lang daarna in de ziekenauto naast zijn vader; hartaanval.
Hoewel Kos graag had willen blijven moet hij weer naar het hotel toe, waar ze allemaal wonen. Zijn vader heeft gezegd dat ze de verzekering moeten bellen, zodat er een plaatsvervanger kan komen. Libbie belt de verzekering, maar hun vader heeft al maanden niet betaald, dus er komt niemand. Zo goed als ze kunnen lossen ze het zelf op. Maar de klanten worden boos. De vader van Kos heeft hen altijd gezegd dat ze een onbezorgde jeugd moesten hebben: ze mochten niets doen in het hotel. Maar nu het erop aankomt, kunnen ze ook niets in het hotel. Alles gaat fout; Kos laat eten vallen op klanten, Pel neemt een dood konijn mee naar binnen en vertelt de klanten dat hij Zombie heet, Libbie doet haar best om alles op te lossen en Briek gaat op haar kamer zitten. Alle klanten vertrekken, maar dat mag hun vader niet weten. Als Kos hem aan de telefoon heeft zegt hij dat de plaatsvervanger Johan heet en dat hij heel goed is.
Ondertussen moet Kos nog wel naar school. Hij is niet zozeer bezig met zijn schoolwerk, maar wel met Isabel. Zij is het mooiste meisje uit zijn klas. Als hij een gesprekje met haar voert wordt hij helemaal rood. Ze vertelt hem over de missverkiezing in een ander hotel. Dat moet hij onthouden.
Niet lang daarna komt meneer Gans met zijn opschrijfboekje in het hotel. Hij informeert de kinderen over het feit dat hun vader zevenduizend euro schuld heeft, en dat hij, als ze niet betalen, alles komt verkopen. Hij schrijft alles op, met daarbij hoeveel het waard is.
Ze wilden snel geld verdienen om alles af te betalen, maar hoe. Niet lang daarna kwamen er een stel jongens binnenlopen. Voetballers van het eiland Tuvalu. Ze wisten de weg niet meer naar hun eigen hotel en hadden een plek nodig om te slapen. Dat komt mooi uit. Briek valt als een blok voor een van de jongens; Akelei. Opeens draagt ze veel minder make-up dan anders en draagt ze leuke jurkjes. Ze besluiten dat Briek mee moet doen aan de missverkiezing. De prijs is namelijk vijfduizend euro; dat is vast een begin.
Ondertussen wil papa in het ziekenhuis dat Johan ook even langskomt. Er is één klant die al jaren achter de bar zit in het hotel: Felix. Stiekem is hij verliefd op Libbie. Ze hebben Felix vermomd als Johan en zo komt hun vader er niet achter.
In een ander hotel is de voorronde van de missverkiezing. Briek doet het geweldig. De dochter van de eigenaar van het hotel deed het minder en ligt uit de verkiezing. Dat kan hij niet hebben en hij wil niet dat de finale ook daar wordt gehouden. Briek regelt direct dat de finale in hotel de grote L is. Ze betalen drieduizend euro. Is dat ook geregeld.
Ondertussen proberen Kos en Pel ook geld te verdienen. Kos mag bij een winkel als aap verkleed flyers uitdelen. Dat doet hij heel goed. De vrouw van de winkel is heel lief: Nicolet heet ze. Pel verzamelt lege flessen in waar ze wat geld mee verdient.
Ondertussen doet Kos het telkens fout bij Isabel. Hij probeert iemand anders te zijn dan hij is: stoerder, mannelijker. Maar het lukt hem niet. Isabel heeft al drie keer gezegd dat ze nu écht niets meer met hem te maken wil hebben. Maar niet alleen Kos heeft liefdesverdriet. De coach van het voetbalteam van Tuvalu heeft hen gevonden en meegenomen voor een wedstrijd. Nu is ook Briek weer alleen. Ze doet weer veel te veel mascara op en wil niet meer meedoen aan de wedstrijd. Kos probeert haar samen met Libbie en Pel over te halen. Hij doet de pruik van zijn overleden moeder op en paradeert door de kamer. Op die manier ontdekken ze dat Kos er precies uitziet als Briek op die manier. Kos moet maar meedoen. Hij doet het.
Nu is Kos een mooi meisje, maar ook een stoere voetballer. Hij wordt namelijk gescout door een trainer van Ajax. Hij speelt heel goed en mag uiteindelijk in het team. Tijdens de missverkiezing komt Isabel erachter dat Briek niet Briek is maar Kos. Ze rukt zijn bikinitopje van hem af; alle washandjes vallen op de grond. Hij rent naar het strand, waar hij tot in de avond blijft. Daar komt Isabel hem opzoeken. Ze heeft de verkiezing gewonnen en biedt hem het geld aan, om te lenen.
Ondertussen is ook Briek weer gelukkig; het voetbalteam is teruggekomen. Akelei en zij zijn weer bij elkaar. De vader van Kos heeft een operatie gehad die is gelukt, hij is teruggekomen uit het ziekenhuis en ontmoet Nicolet op het feestje van de missverkiezing. En Akelei ontdekt dat zijn opa in Nederland woont: Walput, de kok van het restaurant.
Personages
Vader van Kos
De vader van Kos is een man die zijn best doet goed voor zijn hotel en kinderen te zorgen, het niet allemaal alleen kan maar dat niet laat merken. Sinds zijn vrouw ziek is geworden drinkt hij te veel bier en rookt hij. Hij heeft schulden maar laat dat niet merken aan zijn kinderen: die moeten een onbezorgde jeugd hebben. Hij houdt heel veel van zijn kinderen en accepteert ze helemaal zoals ze zijn. Hij herkent hun gebaren van liefde. Het is een hele lieve man.
Libbie
Libbie is de oudste zus. Ze heeft het gevoel dat zij de rol van vrouw in het huis een beetje over moet nemen. Ze is zorgzaam en kan dingen goed regelen. Ze denkt goed na over de dingen die ze onderneemt en wil daarbij niets vergeten. Ondertussen is ze ook nog bezig met haar examens en is ze verliefd op Felix.
Briek
Briek is een meisje dat de dood van haar moeder op een andere manier verwerkt dan haar oudste zus. Ze is juist meer teruggetrokken en draag heel veel make-up om haar echte gezicht te verbergen. Als Akelei op de proppen komt kan ze weer meer zichzelf zijn, wordt ze weer gelukkig. Ze houdt ervan om te zingen en gitaar te spelen en speelt meestal deprimerende liedjes.
Pel
Pel is een meisje dat leeft in de ontkenning van haar moeders dood. Ze praat nog steeds met haar moeder alsof ze leeft en trekt haar moeders jurken aan om haar levend te maken. Dit heeft ze niet met haar moeder alleen; ze kan ook een dood konijn als levend zien. Pel doet soms rare dingen: zoals potjes rupsen uitdelen aan de klanten maar wel vanuit goede bedoelingen. Ze probeert mensen blij te maken met haar kennen en kunnen.
Felix
Felix is een jongeman die zijn ouders verloren heeft. Hij zit al jaren aan de bar en schrijft daar gedichtjes. Hij is verliefd op Libbie en als ze verkering krijgen bloeit ook hij een beetje op.
Walput
Walput is de oude kok van het restaurant. Hij wordt gek van zijn dochter en vindt het dan ook niet erg om soms voor niets te werken, als hij maar bij zijn dochter uit de buurt kan blijven. Walput leeft nog een beetje in de vroegere tijd, toen hij nog in een bandje zat en geadoreerd werd door de meisjes. Hij luistert veel oude muziek. Walput is heel aardig voor Kos, hij raadt hem aan de bandrecorder aan te zetten om zijn gedachten op een rijtje te zetten.
Quotes
"Heel soms, als ik verdrietig ben en niet wil huilen, probeer ik wel eens met God te praten. Maar als God bestaat, heeft hij ook de meisjes geschapen en met zo iemand praat ik liever niet." Bladzijde 33
"Die had papa voor haar gekocht. Toen ze die pruik op had zag ik dat ze niet meer beter zou worden, zag ik hoe ziek ze was. Ze lachte ook raar onder die pruik. Ze lachte om papa te bedanken, denk ik. Toen heb ik bijna de hele nacht gehuild en heeft mama mij getroost. Zonder pruik op. Tot we de slappe lach hadden. Het is eigenlijk altijd de pruik van papa geweest, niet die van mama." Bladzijde 78
Thematiek
Kindertijd en kinderleedHet thema van dit boek is kindertijd en kinderleed. Het is een greep uit het leven van vier kinderen die het een tijdje moeten redden zonder hun vader. De kinderen zijn zoals ze zijn doordat ze de dood van hun moeder allemaal op hun eigen manier verwerken. De een neemt de taak van de moeder over, de ander kleed zich met donkere kleren en draagt veel make-up, de ander heeft besloten nooit meer te huilen en de jongste van het stel ontkent de dood van haar moeder. Hun kindertijd wordt hier beschreven en het daarbij behorende leed dat deze kinderen doormaken ook. Daarom is het thema van dit boek kindertijd en kinderleed.
Motieven
Verliefdheid
Verliefdheid is een belangrijk onderdeel in dit boek. Het past ook helemaal bij de leeftijd waarin de kinderen zitten. Libbie wordt verliefd op Felix, Briek op Akelei, Kos op Isabel en Pel denkt dat ze verkering heeft met een pelsrob.
Vriendschap
De verschillende vriendschappen in dit boek zijn ook een belangrijk onderdeel. Zo hebben de vader van Kos en Walput een bijzondere vriendschap. Walput blijft zelfs voor de vader van Kos werken als hij geen geld krijgt en Walput blijft ook werken terwijl hij al zeventig jaar oud is. De vriendschap tussen Kos en zijn zussen wordt versterkt door wat ze samen meemaken.
Opdracht
- Dit boek is opgedragen aan mijn vrouw Margje -
Sjoerd Kuyper heeft om zijn vrouw besloten dat hij schrijver wilde worden. Zij was enorm geïnteresseerd in zijn werk en zo hebben ze elkaar ontmoet. Op zijn website schrijft Sjoerd dit erover:
Later die avond nam ik mijn gitaar, liet mij in de stoel van mijn opa (mijn vader had die geërfd) zakken en begon een lied van Bob Dylan te zingen. Het meisje dat naar een boekje van mij gevraagd had - en het inmiddels had gekregen - kwam op de leuning van de stoel zitten. Ze droeg het haar in strakke vlechten en had een streng gezicht, maar was bijzonder mooi. Met een wat norse blik bladerde ze door mijn poëzie.
'Mag je me niet?' vroeg ik.
'Integendeel,' zei ze.
Sindsdien is 'integendeel' mijn favoriete woord.
Daarna praatten we over gedichten en muziek en wat we verder mooi vonden. En net toen ik dacht: ik wou dat opa ons zo zag zitten, hier, in zijn stoel , zei het meisje:
'Dat verhaal, lees dat verhaal eens voor.'
'Welk verhaal?'
Het verhaal dat ze uit het Noordhollands Dagblad had geknipt, twee jaar geleden. Ze bewaarde het nog steeds in haar agenda.
Die avond besloot ik dichter te worden. Dichter en schrijver, de rest van mijn leven. Voor haar. Voor Margje.
(www.sjoerdkuyper.com)
Trivia
In zijn biografie beschrijft Sjoerd Kuyper dat hij graag naar zijn opa vernoemd zou willen zijn. Zijn broer (Hans) was dat wel en zijn zoon (Joost Johannes) heeft hij ook naar zijn opa vernoemd, die heette Johannes. In het boek moet Kos een goede naam verzinnen voor de invaller die er niet is, hij verzint de naam: Johan. Een naam die ook de naam Johannes als oorsprong heeft.
Titelverklaring
'Hotel de grote L' is de naam van het hotel dat gerund wordt door de vader van Libbie, Briek, Kos en Pel. Hij wil alles alleen doen omdat zijn kinderen een onbezorgde jeugd moeten hebben. Dit heeft wel tot gevolg dat ze ook echt niet weten wat ze moeten doen in het hotel als papa een hartaanval krijgt. De reden waarom het hotel 'Hotel de grote L' heet is dat Kos' vader de letters aan het ophangen was toen ze naar zijn voetbalwedstrijd moesten. Zijn vader heeft toen de laatste letters niet meer op kunnen hangen omdat hij op het voetbalveld een hartaanval kreeg. Uiteindelijk heeft Kos' vader de laatste letters opgehangen en werd de hele naam zichtbaar: hotel de grote liefde.
Structuur & perspectief
Het boek is verdeeld over 23 hoofdstukken. Al deze hoofdstukken hebben een naam. Deze naam is meestal een zinnetje dat in dat hoofdstuk wordt gezegd. Zoals:
- Mijn vader is de enige die door mijn haar mag rossen;
- Isabel is het mooiste meisje dat ik ken.
De hoofdstukken zijn ongeveer even lang.
Het verhaal wordt voornamelijk beschreven vanuit het perspectief van Kos, dus een ik-persoon. Hij vertelt het verhaal aan de lezer. Kos heeft het verhaal dat in het boek staat ingesproken in een oude bandrecorder, die van Walput. Op het einde blijkt dat Isabel vond dat het verhaal ook opgeschreven moest worden.
Er zijn verschillende perspectiefwisselingen. In het boek heeft Isabel namelijk gereageerd op wat Kos ingesproken heeft in de bandrecorder; soms om iets uit te leggen, te verhelderen. Haar stukjes tekst staan schuingedrukt. Zoals hier:
- Toen begon Briek te zingen in haar kamer. Haar raam was dicht maar je kon haar goed horen. Ze beukte op mama's gitaar en zong haar leukste liedje. Kos begint te zingen. Ha! 'En sneeuwwitje had de blues..'
Kos spreekt in principe het verhaal in. In het begin vertelt hij het verhaal aan niemand in het speciaal. Hij spreekt het in voor zichzelf; om zijn gedachten te ordenen. Bij het lezen van de laatste hoofdstukken merk je dat dat is veranderd: hij vertelt het verhaal van hun leven nu aan zijn moeder.
Decor
Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Hotel de grote L, in Nederland. Dat hotel bevindt zich op een duin aan het strand. Je kunt de zee zien vanuit het hotel. Daarnaast neemt het verhaal je mee naar de school van Kos, de voetbalvelden, het winkelcentrum waar hij flyers uit moet delen en het ander hotel waar de missverkiezing eerst zou zijn.
Van het begin tot het einde van het boek verlopen er ongeveer twee weken. Het begint met het feit dat de vader van Kos ineen zakt door een hartaanval en het eindigt met het feest in het hotel, waar de vader van Kos weer bij is. Hij heeft twee weken in het ziekenhuis gelegen.
Het verhaal is geschreven in de verleden tijd omdat Kos telkens vertelt wat hij heeft meegemaakt. Hij vertelt de gebeurtenissen die al geweest zijn en spreekt ze in in zijn bandrecorder.
Stijl
Zo snel als gedachten gaan, zo kan Kos ook van de hak op de tak springen. De woorden die gebruikt worden en de dingen die beschreven worden passen precies bij een jongen van dertien jaar. Hij beschrijft dingen zoals ze zijn, zijn gedachten, zoals hij ze meemaakt. Hij neemt geen blad voor de mond, maar zegt het zoals het is. Zoals in dit stukje:
- Een van Isabels vriendinnen kwam bij me staan en legde haar hand op m'n schouder. Dat vond ik aardig. We keken samen naar Isabel tot ze in de verte een hoek om sloeg. Toen greep die trut me vat en propte haar tong in mijn mond. Heel even liet ik het gebeuren. Ik dacht: misschien is drieduizend toch beter dan één. Maar toen werd ik ziedend! Ik duwde haar van me af en ik heb hoer gezegd tegen haar. Dat spijt me ontzettend maar ik heb het gedaan. Nee, niet ontzettend. Het spijt me gewoon. Een klein beetje. 'Lafbek', zei ze. De hoer.
Slotzin
In de zomer zitten we meestal vol maar in de winter is er altijd plek. Klik.Beoordeling
Hotel de grote L is een heel gaaf boek. Doordat de schrijver de gedachten van Kos zo duidelijk op papier heeft gezet leef je echt mee in zijn hoofd en met wat hij beleeft. Hij neemt geen blad voor de mond en legt geen taboes op bepaalde zaken; hij vertelt ze gewoon zoals ze zijn. Dat is mooi aan dit boek.
Daarnaast zijn de gebeurtenissen in het boek verrassend en grappig. Op het einde is het wel zo dat alles iets te snel opgelost wordt. Er gaan veel dingen fout in het boek en in de laatste paar hoofdstukken komt alles heel snel weer goed.
Recensies
"Hotel De Grote L is verschrikkelijk grappig, ondanks dat de omstandigheden waarin Kos verkeert nogal zorgelijk zijn." http://www.lezenisleuk.nl...de-grote-l
"Voordat ik begon te lezen, dacht ik dat Hotel De Grote L voor kleine kinderen geschreven is, maar door de taal en de onderwerpen (zoals verliefdheid en ziekte en dood) lijkt het me meer geschikt voor lezers in de brugklasleeftijd of ouder. Maar volwassenen zullen ook genieten van dit boek!" http://www.ingeleest.nl/r...e-grote-l/
REACTIES
1 seconde geleden
L.
L.
I LIKE IT VERY MUCH!
8 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
what u talking about g
8 jaar geleden
AntwoordenC.
C.
ik vind het boek en de film een beetje te over sekst
6 jaar geleden
AntwoordenD.
D.
super goed
6 jaar geleden
Antwoorden