Feitelijke gegevens
- 5e druk, 2006
- 251 pagina's
- Uitgeverij: Noordhoff
Flaptekst
Matthias heeft zich nooit thuis gevoeld in het dorp waar hij opgroeit. Op een dag krijgt hij de kans mee te reizen met een vriend van zijn ouders. Eindelijk zal hij meer van de wereld zien! Hij kan dan nog niet vermoeden dat zijn reis alles te maken heeft met een eeuwenoude voorspelling. Een voorspelling waarin hij zelf een grote rol te spelen heeft...
Eerste zin
De ineengedoken figuur bewoog zich zo snel als hij kon door het bos, het bundeltje stevig tegen zijn borst geklemd.Samenvatting
In de proloog brengt een mysterieus figuur een pasgeboren baby naar een ernstig verzwakte vrouw. Allebei worden ze kort daarop meegenomen door ridders van Dragonië.
De veertienjarige Matthias uit het Klaverdal van het Westenrijk, waarvan de koning net overleden is en de troonopvolger nog altijd niet getrouwd, is altijd al gepest vanwege zijn bijzondere groene ogen. Tijdens een van deze pesterij-aanvallen verschijnt er plotseling een grijze wolf in zijn nabijheid. Matthias heeft altijd al het avontuur willen proeven. Zijn ouders vinden het een goed idee als hij een tijdje naar een oom en tante gaat en dus neemt de visser Tobias hem mee op reis. Maar in plaats van over de grote berg gaan ze via een geheime tunnel, en ze blijken ook niet naar Matthias’ familie te gaan maar naar mysterieuze personen die Matthias moeten voorbereiden op een missie. In Dragonië ligt koning Igrasius op sterven. Hij haalt met zijn trouwe vriend en tovenaar Malvezijn herinneringen op aan vroeger: aan Igrasius’ vrouw Zorah, die hem geen zoon schonk maar een dochter, Zafyra. Igrasius was zo woedend dat hij zijn vrouw vergiftigde en daarvan haar dienstmeid Lupa de schuld gaf. Op haar sterfbed sprak Zorah een vloek over Igrasius en het koninkrijk uit. Nu hij zelf op zijn sterfbed ligt, is Igrasius ervan overtuigd dat Zafyra’s zoon Igras de prins is over wie in een oude profetie wordt gesproken. Zafyra wordt direct na het overlijden van haar vader koningin en een erg machtige omdat zij het toverboek van haar moeder – het Boek van Zorah – heeft gevonden. Ze sluit Malvezijn op omdat hij haar wil dwarsbomen, maar hij ontsnapt en samen met Lupa (die in een wolf kan veranderen) en haar metgezel Archior gaat hij op zoek naar het kind op wie de profetie echt slaat: Matthias.
Matthias wordt eerst naar Lupa en Archior gebracht, waar hij visioen krijgt van vier oplichtende stenen: dit betekent dat Zafyra steeds machtiger wordt. Malvezijn probeert Matthias, zodra ze samen zijn, voor te bereiden en magische kennis bij te brengen, maar kort daarop lichten er zes van de twaalf stenen op. Malvezijn stuurt Matthias naar de Steen van Kennis en Wijsheid in het Drakengebergte.
Op weg naar het Drakengebergte wordt Matthias gevangen genomen door een roversbende, maar dankzij de dochter van de hoofdman ontsnapt hij weer. De roverhoofdman Aruff vindt in Matthias' tas de ring die hij van Malvezijn kreeg. Aruff is degene die Lupa hielp ontsnappen toen zij beschuldigd werd van de moord op Zorah en Aruff is ook degene die Malvezijn uit de gevangenis hielp ontsnappen. Om Matthias te helpen, reist Aruff hem en zijn dochter Kaya achterna. Matthias laat Kaya achter bij het Steppenvolk (zigeuners). Wanneer hij eindelijk de berg beklommen heeft, ontdekt hij dat er geen Steen van Kennis en Wijsheid bestaat: dat hij kennis en wijsheid heeft verworven tijdens zijn reis. Wel komt hij er daar achter dat hij de prins is uit de voorspelling, die Dragonie en het Westenrijk moet verenigen en Zafyra moet tegenhouden voor ze te machtig wordt.
Hij wordt gevangen genomen door soldaten van Zafyra en door hen naar haar toe gebracht; bij hun ontmoeting ziet Matthias dat ze dezelfde ogen hebben en zegt zij dat ze zijn moeder is, dat het Genootschap (Lupa, Malvezijn en Archior) hem bij zijn geboorte hebben ontvoerd en dat alles wat ze hebben verteld, niet waar is, dat ze hem hebben gemanipuleerd om zelf aan de macht te komen.
Lupa is dankzij het stomme dienstmeisje Tamara ondertussen ook in het kasteel en ontdekt dat haar metgezel Archior al heel lang aan Zafyra's kant staat en ook de magie uit het boek van Zorah beheerst. Ze doodt hem in haar wolvenvorm. Wanneer ze Kaya en Aruff tegenkomt, vertelt ze hen alles en ook dat Zafyra's zoon Igraa eigenlijk het kind is van Matthias' zogenaamde ouders en dat Tobias de visser ook alles weet.
Kaya en Tamara nemen Matthias mee naar de mijnen van Dach, waar hij het groene vuur aanschouwt: Zafyra's wapen om mensen hun wil te ontnemen en haar macht op te dringen.
Igras gaat samen met Malvezijn naar het Westenrijk om de koning daarvan, koning Walian, in te lichten over Zafyra's plannen om het rijk in te nemen met haar leger van willozen.
Matthias maakt Zafyra duidelijk dat hij het niet eens is met haar ideeën en ze wil ook zijn wil afnemen. Hij krijgt het immuniteitsdrankje te pakken, drinkt het en stelt Zafyra bloot aan het groene vuur - maar er gebeurt niets. Ondertussen werken Aruff en Tarck, de broer van Tamara, samen om de willoze kinderen in de mijn te bevrijden. Dit plan slaagt.
Zafyra is immuun voor het vuur omdat ze in haar jeugd geen liefde kreeg en altijd alles heeft willen doen om haar vaders goedkeuring te krijgen. Matthias geeft haar de liefde die ze nodig heeft om haar slechtheid te laten vallen. Ze neemt hem mee naar Westenrijk, want koning Walian is zijn vader. De twee rijken verenigen zich, Zafyra is goed, Matthias blijft prins en krijgt verkering met Kaya. Alle willozen krijgen hun wil terug.
Personages
Matthias
De veertienjarige Matthias is de hoofdpersoon van het verhaal. Hij is altijd een rustige, zachtaardige jongen geweest die genoegen nam met zijn ietwat saaie leventje, maar in zijn hart altijd naar meer verlangde. Dat werd bovendien nog extra versterkt door het feit dat hij altijd erg gepest werd vanwege zijn opvallende groene ogen. Matthias geeft veel om zijn ouders en is een eerlijke, hardwerkende, nuchtere jongen die het maar moeilijk kan begrijpen wanneer hij op een gevaarlijke queeste wordt gestuurd die veel te maken heeft met magie en macht. Hij heeft soms weinig inzicht in wat goed is voor hem en voor anderen, en als hij het ergens niet mee eens is, kan hij enorm koppig en opstandig uit de hoek komen. Toch beschikt hij uiteindelijk over genoeg moed, eerlijkheid en verstand om de queeste tot een goed eind te brengen.
Malvezijn
Malvezijn de Tovenaar is een erg oude man die al sinds zijn jonge jaren gewerkt heeft voor de vorsten van Dragonië. Hij had ooit veel toverkracht, maar is dat kwijtgeraakt toen hij een vloek van koers moest laten veranderen. Tegenwoordig kan hij niet echt meer toveren, maar heeft hij des te meer inzicht in raadsels en profetieën. Malvezijn is rustig en kalm: het meeste speelt zich bij hem aan de binnenkant af. Hij kan goed met mensen omgaan en is erg overtuigend als hij iemand zijn wil of standpunt op wil leggen. Hij is oud en zwak, maar stelt zijn leven in dienst van het goede.
Lupa
Lupa is een vrouw die ongeveer even oud is als Malvezijn en ook over magische krachten beschikt. Ze kan in een wolf veranderen en bezit de gave van het waarzeggen, waarmee ze kan peilen hoeveel macht Zafyra heeft aan de hand van runenstenen. Lupa werkte eerst als dienstbode van koningin Zorah, maar werd beschuldigd van haar dood en weggestuurd. Nu is het haar missie om Zafyra\\\'s macht tegen te houden. Ze is zeer wijs, maar ook kortaangebonden en weinig zorgzaam, heeft meer oog voor feiten dan voor gevoelszaken en vindt dat een missie als de hunne koste wat het kost volbracht moet worden.
Zafyra
Zafyra is de dochter van koning Igrasius van Dragonië. Toen hij overleed, werd zij koningin en haar macht werd gigantisch groot toen ze het toverboek van haar moeder Zorah vond. Daarmee is ze in staat om iedereen aan haar wil te binden. Ze is kil, koud, kent geen genade, hardvochtig, recht door zee, maar kan ook bedrieglijk lief zijn als ze iets wil. Ze dwingt respect en ontzag af met haar macht, wil koste wat het kost krijgen wat ze wil en het maakt haar niet uit wat anderen daarvan vinden of wat de consequenties zijn voor anderen. Ze kent geen liefde.
Quotes
"'Het is een wapen,' fluisterde hij. 'Ze wil het Westenrijk ermee veroveren. Ze neemt de mensen hun wil af, zodat ze zich niet meer tegen haar verzetten.'" Bladzijde 211
"'Je kunt geen omelet bakken zonder eieren te breken,' ging Zafyra plotseling verder. 'Meestal moet je eerst iets opofferen om later iets te bereiken. Dat is de natuurlijke gang van de dingen. Een roofdier kan niet leven zonder zijn prooi te doden.Het recht is aan de sterkste, en de sterksten zijn wij. Daarom horen wij te regeren over de rest. Niet alleen over Dragonië, maar ook over Westenrijk. Precies zoals het geschreven staat in de Voorspellingen van Taragon.'" Bladzijde 199
Thematiek
QueesteEen belangrijk aspect in het boek is de persoonlijke queeste van Matthias. Door de loop van het boek leert Matthias steeds meer over zichzelf te weten tijdens de strijd tegen het kwaad.
Motieven
Vriendschap
Matthias sluit vriendschap met veel mensen die hem bij zijn reis vergezellen of verder helpen.
Familie
Matthias gaat voor zijn reis weg uit het Klaverdal, weg van de mensen van wie hij dacht dat ze altijd zijn ouders waren, maar raakt erg in de war wanneer hij zijn echte ouders ontmoet.
Magie
Magie komt in bijna het gehele verhaal voor omdat veel zaken, zoals Zafyra\\\'s macht en Matthias\\\' taak, te maken hebben met magie en hij er zelf mee moet leren omgaan.
Motto
Wanneer de nacht licht is, en de dag in duister gehuld,
dan wordt deze voorspelling vervuld.
Geboren wordt een prins, tweemaal van koningsbloede
die zal bepalen het kwade of goede,
Door hem zal heersen, dag of nacht,
aan licht of aan donker zal zijn de macht.
Beide landen, tussen zee en veen,
zal hij verenigen tot een.
Trivia
Dit boek is het eerste deel van de Taragon-trilogie.
Titelverklaring
Met het groene vuur wordt het letterlijk groene vuur bedoeld dat koningin Zafyra's wapen is: hiermee neemt ze mensen hun wil af zodat ze alleen nog maar doen wat zij wil en niets meer voelen of denken.
Structuur & perspectief
Het boek heeft een eenvoudige structuur. In het begin wordt Matthias geïntroduceerd, die zijn leven leidt in een rustig dorpje maar erg gepest wordt. In het begin gaat het ook over de vreemde gebeurtenissen die met hem te maken lijken te hebben en dat hij op reis gaat met Tobias de visser, om het avontuur op te zoeken. In het middenstuk wordt het doel van deze reis duidelijk en wordt de reis op zichzelf een stuk complexer en gevaarlijker; bovendien ontdekken we in de kern van het verhaal ook hoe de andere personages met Matthias en zijn reis in verbinding staan. In het slot komen alle personages samen, volgt er een aantal climaxen voordat alles uiteindelijk tot een goed einde wordt gebracht. Het perspectief wisselt in het verhaal tussen veel verschillende personages, waaronder Matthias, Lupa, Malvezijn en Zafyra.
Decor
Het is erg lastig om te bepalen in welke tijd en welk decor het verhaal zich afspeelt, omdat dit niet echt wordt aangegeven. Ik vermoed dat het zich afspeelt in de middeleeuwen, maar omdat het een fantasyverhaal is met twee fictieve landen als setting, zou het ook kunnen dat de tijd daar gewoon erg achterloopt op die in de moderne wereld van nu. De twee landen waar alles zich afspeelt, zijn het Westenrijk en Dragonië. Het Westenrijk is vredig, mooi en kalm, met een rechtvaardige vorst en een normaal klimaat. Dragonië is echter een gevaarlijk oord, waar duisternis en kou zelfs in de zomer hoogtij vieren en de vorst koud, hardvochtig en haatdragend is.
Stijl
De stijl van het boek is eenvoudig, gericht op kinderen. Er wordt maar weinig beschreven, de nodige uitleg wordt gegeven via lange dialogen en gedachten van personages. Zowel jonge als oude mensen komen in het verhaal voor en het gaat over een typische strijd tussen goed en kwaad. Vergelijkbaar met boeken zoals Eragon en Narnia.
Beoordeling
Ik vond dit best een leuk boek, maar ik was er niet echt kapot van. Fantasy heeft me altijd al aangesproken en ik vind het leuk dat dat thema centraal staat in dit verhaal: de personages vond ik origineel en kwamen levendig en geloofwaardig uit de verf, de plot was niet te voorspelbaar en het boek las fijn weg. Toch vind ik de verhaallijn wat te cliché en was ik ook nogal teleurgesteld door het zoetsappige ''eind goed, al goed''-einde. Misschien komt het doordat ik eigenlijk ietsje te oud ben en niet meer in de doelgroep van het boek val: ik vond het een leuk boek dat zeker geen kwelling was om te lezen, maar ik zou het niet in een hitlijst zetten.
Recensies
"Verhalende schrijfstijl met oog voor detail. " http://www.bol.com/nl/p/h...002726490/
"Kortom; een hoog inlevingsvermogen, maar toch een zeer orgineel verhaal. Iedere tiener - jongens en meisjes - zullen dit boek keer op keer opnieuw willen lezen. " http://www.ako.nl/product...r-e-raaff/
REACTIES
1 seconde geleden
J.
J.
Dit is echt een goed boek en er zit super veel leuke dingen in van kaas tot bami!
6 jaar geleden
AntwoordenY.
Y.
ja ben ik het mee eens
6 jaar geleden
Y.
Y.
een 10 op het boekverslag TOPPIE!
6 jaar geleden
AntwoordenH.
H.
Wow
6 jaar geleden
Antwoordeneen scholier
een scholier
Deze boek heb ik zelf gelezen. In deze samenvatting steekt alle belangrijke informatie! Dit is een super verslag!
2 weken geleden
Antwoordeneen scholier
een scholier
*heeft
2 weken geleden
Antwoorden