De verwarde cavia door Paulien Cornelisse

Zeker Weten Goed
Foto van een scholier
Boekcover De verwarde cavia
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Zeker Weten Goed
  • 18 mei 2018
Zeker Weten Goed

Boek
Auteur
Paulien Cornelisse
Lezen voor de lijst
Niveau 2 (15-18 jaar)Lezen voor de lijst Niveau 2 (15-18 jaar)
Genre
Kort verhaal
Eerste uitgave
april 2016
Pagina's
189
Niveaus
havo,
vwo
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Prijzen
NS Publieksprijs (2016 Genomineerd)

Boekcover De verwarde cavia
Shadow
De verwarde cavia door Paulien Cornelisse
Shadow
ADVERTENTIE
Slim oefenen met Mijn Examenbundel

Wil jij onbeperkt online oefenen met examenopgaven, uitlegvideo's en examentips bekijken en je voortgang bijhouden? Maak snel een gratis account aan op mijnexamenbundel.nl. 

Ontdek Mijn Examenbundel

Feitelijke gegevens

  • 5e druk, 2016
  • 190 pagina's
  • Uitgeverij: New Book Collective

Flaptekst

Eindelijk! Een boek over een cavia die op kantoor werkt!

'Ik hoorde dat Ruud gaat snoeien!' fluisterde Marja luid.

'Snoeien? Waarin?' vroeg Cavia.

'In ons! Afslanken die hap! Alles met freelancers!'

Treed binnen in de wereld van Caaf. Maak kennis met haar collega's, ervaar het belang van een betrouwbare koffieautomaat en huiver mee als het moederconcern zich met de zaken gaat bemoeien. De kantoortuin is een verwarrende biotoop, met als enige houvast een doosje paperclips.

Eerste zin

De verwarde cavia was blij dat de feestdagen achter de rug waren.

Samenvatting

Ieder hoofdstuk is een scène uit het kantoorleven van de hoofdpersoon Cavia en haar collega's. Cavia is een kortharige cavia met een overzichtelijke 9-tot-5 kantoorbaan op de afdeling Communicatie. De hoofdletter moet de schijn wekken dat het om een belangrijke afdeling gaat, maar het wordt al snel duidelijk dat het allemaal wel meevalt. Wat iedereen bindt op kantoor is de verslaving voor koffie, meer om de tijd mee te doden dan om de smaak. Cavia hangt vaker rond in de pantry bij de koffieautomaat of bij de receptie om te roddelen met Roy, dan dat ze daadwerkelijk iets nuttigs te doen heeft. De belangrijkste taak die Cavia heeft is het versturen van de nieuwsbrieven of het opstellen van mailings. 'Het was soms hard werken op de afdeling Communicatie, maar als ze eerlijk was, was dat maar heel erg soms,' stelt Cavia. Zelf heeft Cavia een voorkeur voor paperclips ordenen of ernstige ziektes googelen. Toch moet iedereen op zijn tellen gaan passen als het moederconcern Ruud heeft gestuurd om de de financiën in de gaten te gaan houden, ofwel bezuinigen. Er worden verschillende medewerkers ontslagen, waaronder Anne-Bet en Harm-Jan. Cavia maakt zich direct druk om haar positie. Wie wil er nou een cavia op kantoor? 

De perikelen van het kantoorleven leveren ook iets goeds op: Cavia wordt verliefd op haar projectpartner Enzo, die toevallig ook een cavia is. Enzo heeft een grote passie voor eten, daarom neemt hij Cavia steeds mee naar een restaurant voor een 'meeting' onder werktijd. De relatie wordt definitief als ze samen naar Oxford gaan voor een congres. Tijdens de heidag moet Enzo een presentatie geven voor het hele bedrijf, maar hij is het vergeten voor te bereiden. Hij beseft zich opeens dat hij geen voldoening haalt uit het kantoorbestaan en besluit het roer om te gooien. Hij neemt ontslag. Enzo heeft grootse plannen en wil met een foodtruck gaan touren om goulash te verkopen. Enzo probeert Cavia over te halen om ook ontslag te nemen, zodat ze samen kunnen werken in de foodtruck. Terwijl Cavia nadenkt over het aanbod, vertrekt Enzo naar Hongarije om inspiratie op te doen voor zijn goulashbus. Cavia oogst in de tussentijd succes op haar werk, waardoor ze meer verantwoordelijkheden krijgt. Uiteindelijk loopt de hele afdeling leeg: Kim is zwanger, Roy gaat in Noorwegen werken en Stella stapt over naar een ander bedrijf. Daarom besluit Cavia ook ontslag te nemen om samen met Enzo door de benelux te touren met de goulashbus. Het boek eindigt met een kerstborrel de collega's van de afdeling Communicatie afscheid nemen van elkaar.

Personages

Cavia

Cavia is een kortharige cavia en werkt op de afdeling Communicatie. Door haar vrienden en collega's wordt ze Caaf genoemd en door haar vriend Enzo 'haarbal'. Cavia haalt weinig voldoening uit haar werk, maar ze houdt zichzelf op de been met het kopen en ordenen van kantoorartikelen en het googelen van enge ziektes. Daarnaast drinkt ze heel de dag door koffie. Omdat Cavia een dier is, draagt ze geen kleding. Ze koopt alleen een trenchcoat om haar vacht te beschermen tegen de regen. Cavia is behoorlijk klunzig en komt daardoor een beetje verward over. Over de leeftijd van Cavia is niks bekend.

Enzo

Enzo is een langharige cavia. Net als Cavia werkt hij op de afdeling Communicatie, maar dan bij het moederconcern. Door een samenwerkingsproject leert hij Cavia kennen en krijgen ze een relatie. Enzo heeft een passie voor koken.

Roy

Roy is de receptionist op het kantoor waar Cavia werkt. Hij is homoseksueel en vertelt in geur en kleur over zijn liefdesleven op kantoor. Hij spreekt iedereen aan met 'schatje' en is vooral goed bevriend met Cavia.

Kim

Kim werkt samen met Cavia op de afdeling Communicatie. Ze is getrouwd met Stanley, een Curaçaoënaar die al kinderen heeft. Kim probeert altijd goede adviezen te geven op kantoor, vooral aan Cavia. Over uiterlijke kenmerken wordt niks gezegd.

Stella

Stella is van de afdeling Human Resources. Het is een imponerende vrouw die erg onaardig uit de hoek kan komen tegenover haar collega's. Cavia lijkt soms bang te zijn voor Stella. Over uiterlijke kenmerken wordt niks gezegd.

Ruud

Ruud wordt door het moederconcern naar het kantoor gestuurd om de financiën in de gaten te houden. Iedere ochtend als hij binnenkomt roept hij 'hé rakkers' door het kantoor heen. Omdat hij gaat over de ontslagen, zijn de medewerkers bang voor hem. Hij kan ook erg direct uit de hoek komen zonder na te denken of hij mensen kwetst. Hij denkt vooral in termen van geld. Over uiterlijke kenmerken wordt niks gezegd.

Harm-Jan

Harm-Jan is de medewerker van ICT. Hij is niet erg sociaal en heeft bel-angst. Hij is niet erg spraakzaam en verlaat zijn kantoor bijna nooit. Daarnaast heeft hij een tamagotchi die hij al sinds 2009 in leven houdt.

Quotes

"Het was soms hard werken op de afdeling Communicatie, maar als ze eerlijk was, was dat maar heel erg soms." Bladzijde 19
"En nu zat ze weer rustig aan haar bureau. Het idee dat ze een lade had met paperclips, haar nietmachine, haar ontnietertje, post-its, pennen, potloden, een gummetje - dat hield haar voorlopig op de been." Bladzijde 8
"Communicatie is natuurlijk heel belangrijk, want zonder communicatie zouden we elkaar niet begrijpen." Bladzijde 164

Thematiek

Kantoorleven

Het overkoepelende thema is het leven op kantoor. De 'kantooravonturen' van Cavia en haar collega's. Een schets van typische kantoormensen en veelvoorkomende gebeurtenissen op kantoor.

Motieven

Werk

Het boek gaat over werken op kantoor. Het gaat om Cavia haar baan als medewerker op de afdeling Communicatie en de uiteindelijke carièreswitch die zij besluit te maken met haar vriend Enzo. Er zijn ook veel andere personages die in het verhaal een andere baan vinden.

Humor

Humor speelt een belangrijke rol in het boek. Er zijn grappige situaties en er worden woordgrappen gemaakt. Daarnaast is de insteek van het boek ook humoristisch, want hoe absurd is een kantoorverhaal met een cavia in de hoofdrol?

Communicatie

Cavia en haar collega's werken op de afdeling communicatie, waar alles ook om communicatie draait. De communicatie met collega's, communicatiekanalen, gepaste communicatie, enzovoort. Er zijn ook verschillende fragmenten in het boek waarin een vergadering of presentatie over communicatie gehouden wordt. Tegelijkertijd wordt communicatie ook op de hak genomen. Er wordt ironisch over gesproken en de communicatiemedewerkers worden niet bepaald als harde werkers voorgesteld.

Motto

'All of us are guinea pigs in the laboratory of God. Humanity is just a work in progress.' - Tennessee Williams

'Cavia's waren eerder in de ruimte dan mensen.' - Het Internet

Beide motto's passen goed bij de inhoud en de toon van het boek. De verwarde cavia gaat over een cavia die, in de gewone mensenwereld, leeft en werkt. Er bestaat eigenlijk weinig verschil tussen mens en cavia in het boek. Het tweede motto is vooral ironisch bedoeld: we nemen altijd alles serieus wat op internet staat. Als 'Het Internet' zegt dat cavia's eerder in de ruimte waren dan mensen, dan zal dat wel zo zijn. 

Titelverklaring

De titel De verwarde cavia slaat op het hoofdpersonage van het boek: Cavia (Caaf). De titel komt direct in de openingszin terug: 'De verwarde cavia was blij dat de feestdagen achter de rug waren.' Hierdoor weet je dat het betrekking heeft op het hoofdpersonage. Bij het lezen van het verhaal kom je erachter dat Cavia daadwerkelijk een verwarde cavia is die de dingen niet altijd op een rijtje heeft. Daarnaast heeft het ook betrekking op het slot van het boek: Cavia is verward door alle veranderingen en de carrièreswitch die ze maakt. 

Structuur & perspectief

Het boek bestaat uit 104 korte hoofdstukken van 1 tot 3 bladzijden lang. De hoofdstukken zijn eerder verschenen als feuilleton, een vervolgverhaal in de krant. Alle hoofdstukken hebben een bijpassend woord als titel gekregen, zoals 'RAKKERS' of 'HUILIE-HUILIE'. De aandacht voor de taal en woordkeuze is kenmerkend voor Paulien Cornelisse. Eerder schreef zij twee boeken over taal, namelijk Taal is zeg maar echt mijn ding (2009) en En dan nog iets (2012). 

Ieder hoofdstuk gaat over een situatie op kantoor of een kantoorgerelateerde gebeurtenis. De verteller richt zich daarbij op de gedachten en gevoelens van Cavia, het hoofdpersonage. De korte hoofdstukken worden gekenmerkt door veel dialoog.  

Decor

Het verhaal begint in het nieuwe jaar, kort na de feestdagen als iedereen weer in het ritme moet komen. Het eindigt tijdens de kerstborrel op kantoor. De vertelde tijd beslaat dus een jaar. Er zijn verder geen aanwijzingen voor tijd in het verhaal, alleen de beschrijvingen van de overgang van seizoenen. Vrijwel alle hoofdstukken spelen zich af op het kantoor, specifiek de afdeling Communicatie waar Cavia werkt. 

Stijl

De stijl van De verwarde cavia is humoristisch en toegankelijk. De korte hoofdstukken maken het gemakkelijk om te lezen. De humor zit niet alleen in de beschreven situaties, maar ook in de taal. Er zitten bijvoorbeeld veel woordgrappen en woordspelingen in het verhaal. 

Slotzin

Ja, weet ik, zei Cavia. Vind ik ook. Maar er verandert zo veel. Verandering is goed, zei Enzo. Let maar op.

Bijzonderheden

Paulien Cornelisse heeft het boek in eigen beheer uitgegeven, omdat ze het leuk vond om ook mee te beslissen in de vormgeving. De schrijfster heeft dus niet alleen de tekst geschreven, maar ze heeft ook het papier gekozen, het lettertype en de kleur van de kaft. De cavia op de voorkant heeft Paulien Cornelisse bovendien zelf getekend. 

In het zelfde jaar dat het boek is gepubliceerd, werd het genomineerd voor de NS Publieksprijs.

Beoordeling

In De verwarde cavia is duidelijk te zien dat Paulien Cornelisse van huis uit cabaretier is. Het is een humoristisch boek met absurde situaties. Het is in eerste instantie moeilijk te geloven dat het verhaal over een cavia op kantoor gaat, maar uiteindelijk heb je nauwelijks door dat Cavia een dier is en geen mens. Mensen die bekend zijn met de eerdere boeken van Cornelisse, zullen opnieuw de aandacht voor de taal herkennen. De humor, de woordgrappen en de vreemde situaties maken het een erg vermakelijk boek om te lezen. Voor mensen die wel eens op een kantoor hebben gewerkt, is dit bovendien erg herkenbaar. Het zijn allemaal typetjes die op ieder kantoor rondlopen, met uitzondering van de cavia dan misschien. Het is een dun boek dat snel weg leest, dus als je een 'snel' en leuk boekt wilt lezen is dit een goede optie.

Recensies

"Het is wel een goed teken dat je af en toe, met een subtiele verwijzing naar bijvoorbeeld haar vacht die door de war zit, eraan herinnerd moet worden dat het niet eigenlijk gaat om een caviaëske vrouw die de naam Cavia draagt, maar wel degelijk om een knaagdier met een antropomorf bestaan. Die kunstgreep, die ook leidde tot de leuke flaptekstgrap 'Eindelijk! Een boek over een cavia die op kantoor werkt!', maakt bovendien dat De verwarde cavia uitstijgt boven de aaneenschakeling van humoristische 'kantooravonturen' die het ook is. De 'kantooravonturen' van Cornelisse hebben geen literaire pretentie, maar zijn zo geslaagd ironisch, ambivalent en zonder oordeel - dat mag je best literair vinden." https://www.nrc.nl/nieuws...31-a718853
"Meer is De verwarde cavia een kenschets van een stel ‘gewone’ mensen op een kantoor, gevangen in de taal die Cornelisse zo goed kan observeren en door kan geven. Dat leidt niet per se tot literatuur, maar wel tot een vermakelijk boek." https://www.tzum.info/201...rde-cavia/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

33.165 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

een scholier

een scholier

'Daarnaast heeft hij een tamagotchi die hij al sinds 2009 in leven houdt.'
Correctie, sinds 1999, haha.

9 maanden geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.