Feitelijke gegevens
- 1e druk, 2020
- 285 pagina's
- Uitgeverij: Atlas Contact
Flaptekst
'Ik ben aan niemand verantwoording schuldig. Niemand is aan mij verantwoording schuldig. Ik ben alleen. Dat is de grote verandering. Met de uitspraak dat de mens de warmte van een kudde nodig heeft veeg ik voorlopig mijn gat af. Hyena's zijn het.'
Eerste zin
Ik heb alle fotoalbums verbrand voor ik wegging.Samenvatting
Thomas Geel is overleden in een verkeersongeluk. Hier blijkt meer achter te zitten. Thomas was de baas van een uitgeverij, die bekend stond om het missen van bestsellers en het uitgeven van boeken die niet passen bij de huidige tijdgeest. Het ging niet goed met zijn bedrijf. Op een dag besloot Thomas Hedendaags fanatisme, een boek vol controversiele ideeën te publiceren. Hier begint de affaire van Thomas G.. Hij werd in de media afgeschilderd als racist en zo erg in een hoek gedreven, dat hij uiteindelijk zijn carrière moest opgeven.
Joris is journalist en wil graag achter het verhaal van dit schandaal komen. Hij besluit Leonie, de dochter van Thomas, te benaderen door naar haar college te gaan. Ze is hoogleraar filosofie op de UvA. Joris wil niet laten weten waar hij voor komt, dus besluit hij te liegen. Hij vertelt haar dus dat hij met haar wil praten over de opkomst van de studie filosofie. Ze stemt in met zijn verzoek en ze spreken af om het later een erover te praten. Dit afspraakje resulteert in een affaire tussen Joris en Leonie, want Joris heeft een vriendin. Joris' vriendin zit zwanger thuis en denkt dat Joris een afspraak had met de zoon van Thomas, Arthur. De affaire zorgde tijdelijk voor een ongemakkelijke verhouding tussen Leonie en Joris, maar uiteindelijk spreken ze toch nog eens af en vertelt Joris wel eerlijk voor welk verhaal hij eigenlijk gekomen is.
Later in Cork wordt Isa overvallen door Leonie, die na een boos mailtje bij haar op bezoek komt met de feestdagen. Leonie heeft foto's gevonden van een dood zusje, Katelijne, waar zij en haar broer niks van af wisten. Er is tijdens dit bezoek veel spanning tussen Isa en Leonie door alle verknipte familiedynamiek.
Joris heeft inmiddels ook gesprekken met Anne Benraad om meer over de affaire van Thomas G. te weten te komen. Anne werkte voor Thomas en had hem afgeraden Hedendaags fanatisme te publiceren. Joris komt steeds meer te weten over het verhaal achter de affaire en de dood van Thomas G. Hij sluit samen met Leonie een bondje. Leonie wil graag het manuscript van haar vader lezen dat door Rudolf M., de schrijver van Hedendaags fanatisme, naar Isa gestuurd is. Ze gaan samenwerken.
Het plan werkt en uiteindelijk zitten Leonie, Arthur, Joris en Anna bij Isa aan tafel aandachtig te luisteren naar haar. Zij leest namelijk het manuscript van Thomas voor. Hierin wordt alles duidelijk. Hij vertelt over zijn heftige jeugd waar hij van pleeggezin naar pleeggezin moest en steeds vreselijke dingen meemaakte. Uiteindelijk kwam hij bij een gezin terecht waar hij Rudolf M. leerde kennen. Dit verklaart ook waarom hij het controversiele boek van Rudolf alsnog wilde uitgeven. Thomas vertelt verder over zijn leven en hoe hij geworden is zoals hij is. Aan het einde wordt duidelijk dat hij niet is omgekomen in een auto-ongeluk, maar hij een einde aan zijn leven heeft gemaakt. Hij deed dat, omdat hij te erg in de knoop zat met zichzelf en niet dacht te kunnen ontsnappen aan de woede van de media. Hij zag geen andere uitweg meer.
Personages
Isa/Isabelle Geel
Isa was de vrouw van Thomas Geel. Ze illustreert kinderboeken en woont in Cork. Ze heeft een slechte band met haar dochter, Leonie, en trekt vooral op met haar buurvrouw Sally.
Leonie Geel
Leonie is de dochter van Isa en Thomas. Ze is filosofe aan de UvA. Ze is eenzaam en doet van alles om niks te voelen. Ze is vooral heel erg kwaad op haar moeder.
Joris
Joris is een journalist die graag een groot verhaal wil maken over de affaire van Thomas G. Hij heeft een zwangere vriendin, maar heeft daar weinig oog voor. Hij heeft een affaire met Leonie.
Thomas Geel
Thomas is de man van Isa en de vader van Leonie en Arthur. Hij is verongelukt in het verkeer waarvan het later als zelfmoord wordt beschouwd door de affaire van Thomas G.
Anne Bernraad
Anne werkte met Thomas en is boos op zijn keuzes en witte mannen. Ze komt niet veel aan bod, maar is wel bij de belangrijke onthulling aan het einde.
Rudolf Merkelbach
Rudolf is de schrijver van Hedendaags fanatisme en een jeugdvriend van Thomas. Hij heeft erg controversiele ideeën.
Arthur Geel
Arthur is de zoon van Isa en Thomas en de broer van Leonie. Hij houdt zich overal graag buiten, maar is wel betrokken bij de onthulling op het einde.
Quotes
"Ik ben aan niemand verantwoording schuldig. Niemand is aan mij verantwoording schuldig. Ik ben alleen. Dat is de grote verandering. Met de uitspraak dat de mens de warmte van een kudde nodig heeft veeg ik voorlopig mijn gat af. Hyena's zijn het." Bladzijde 8
"Aan jou kon ik me hechten omdat ik altijd weer van je af kon. We raakten niet met elkaar vergroeid, we zaten hooguit met sellotape aan elkaar: makkelijk los te trekken." Bladzijde 237
"We zijn een optelsom van de fouten van onze voorouders." Bladzijde 246
Thematiek
FamiliegeheimHet hele boek draait om het geheim achter de dood van Thomas. De familie Geel is verknipt door jeugdtrauma's waar verdraaide familiebanden uit zijn ontstaan. In het verhaal worden allerlei dynamieken naar voren gebracht en benadrukt.
Motieven
Rouw
De familie Geel heeft verschillende trauma's moeten verwerken. De dood van Katelijne, de dochter die dood geboren werd, hebben Thomas en Isa apart van elkaar verwerkt waardoor ze alleen maar verder uit elkaar groeiden. Ook de dood van Thomas hebben Isa, Leonie en Arthur apart van elkaar/niet verwerkt waardoor er ingewikkelde relaties tussen hen zijn ontstaan.
Manuscript thomas
Uiteindelijk komt iedereen bij elkaar omdat ze het nagelaten manuscript van Thomas in handen willen hebben. Zonder dit manuscript was Leonie niet opnieuw naar Isa gegaan en zouden Boris en Leonie niet zijn gaan samenwerken. Ook onthuld dit alle geheimen die Thomas jaren verborgen heeft weten te houden voor zowel zijn familie als de lezer.
Foto's/brieven verbranden
Het boek begint met Isa die alle foto's verbrand heeft voor de naar Cork ging. Dit was haar manier van omgaan met de situatie rondom Thomas. Ze had een paar foto's niet verbrand, namelijk die van Katelijne, haar doodgeboren dochter. Leonie vond deze foto's en werd zo boos dat ze haar moeder opzocht in Cork om haar hiermee te confronteren. Zij wist namelijk helemaal niet dat ze nog een zusje had. Een waarom kon ze alles verbranden, maar heeft ze deze foto's laten liggen. Zo werden de twee gedwongen om elkaar weer te ontmoeten. Later verbrandt Isa het manuscript nadat ze het aan iedereen heeft voorgelezen. Opnieuw zorgt dit voor woede bij Leonie.
Titelverklaring
De val van Thomas G. slaat op de keuze om Hedendaags fanatisme uit te geven. Hiermee is Thomas volledig de mist in gegaan en ontstond er een cascade aan tragische gebeurtenissen, met zijn dood tot gevolg.
Structuur & perspectief
Het boek bestaat niet echt uit hoofdstukken, maar meer uit fragmenten. We lezen elke keer een ander perspectief, die van Isa, Leonie of Joris. Door deze drie personen wordt het hele verhaal steeds in ik-vorm verteld.
De lezer weet soms meer dan een ander personage, omdat de lezer al een bepaald perspectief gelezen te heeft. Doordat het verhaal altijd door één van de drie personages verteld wordt, weet de lezer echter nooit iets wat geen enkel personage nog weet.
Decor
Isa bevindt zich vooral in Cork, terwijl Leonie en Boris zich allebei in Nederland bevinden. Op een gegeven moment ontmoeten ze elkaar allemaal in Cork, maar meerendeel van het verhaal zijn de drie van elkaar gescheiden.
In het boek wordt veel gebruik gemaakt van flashbacks. Zo komt de lezer meer te weten over Thomas als beeld van Isa of Leonie. Verder speelt het verhaal zich vooral in het heden af.
Stijl
Er is veel dialoog. Via de dialogen komt veel familiedynamiek tussen Isa en Leonie, en ook een beetje Arthur, naar voren. De perspectieven van Boris worden veel geschreven d.m.v. mails, brieven of documenten. Later wordt dit ook steeds meer dialoog als hij meer in aanraking komt met Leonie.
Noordervliet maakt veel gebruik van omschrijvende bijvoegelijk naamwoorden. Zoals: permanente hardnekkige strijd, of 'Ik heb diep en droomloos geslapen'.
Verder kiest Noordervliet ervoor om de personages voornamen te laten gebruiken als het om familie gaat. Leonie noemt haar ouders naar de lezer toe nooit papa of mama, maar altijd Thomas en Isa. Isa noemt Leonie ook altijd Leonie en nooit 'mijn dochter'.
Slotzin
Zo zitten we naast elkaar, hand in hand.Beoordeling
Noordervliet weet interessante personages neer te zetten waar je je mee gaat inleven. Ook rouw beschrijft ze goed doormiddel van de verschillende dialogen en familiedynamiek. Ik vond Joris een minder uitgewerkt personage en zijn aanwezigheid in het verhaal kwam enigszins uit het niets vallen. Verder had het verhaal iets meer diepgang mogen hebben. Soms waren er zoveel woorden dat het verhaal een beetje wegviel. Maar, een mooi boek over rouw en familietrauma waar je je erg in kunt herkennen.
REACTIES
1 seconde geleden