Feitelijke gegevens
- 1e druk, 1984
- 176 pagina's
- Uitgeverij: Penguin Books
Flaptekst
Who can tell where Roald Dahl got his ideas from? Perhaps some have their roots in the remarkable things that happened to the writer as a boy and as a young man. "I have never been able to get some of them out of my mind," said Dahl of these incidents. "Some are funny. Some are painful. Some are unpleasant. I suppose that is why I have always remembered them so vividly. All are true."
Hilariously true are the details of the Great Mouse Plot of 1924, when an eight-year-old Dahl and his gobstopper-loving friends took a just revenge on the disgusting sweetshop owner, Mrs Pratchett. All too true were the deaths of Dahl's father and sister within the space of a few short weeks, the canings by Headmasters and older schoolboys, the grisly methods of Matron, and the motor-car ride which nearly lost Roald Dahl his nose. There were glorious times too, with his family at home in Wales; on holiday each summer on a remote island in Norway, "one of the greatest places on earth", and in the class of an endearing maths teacher who thought figures the dreariest things in the world.
As full of excitement and the unexpected as the stories he wrote, Roald Dahl's tales of his own childhood are completely fascinating and are not to be missed! His story is continued in Going Solo, also published in Puffin. Roald Dahl died in November 1990 at the age of seventy-four.
Eerste zin
An autobiography is a book a person writes about his own life and it is usually full of all sorts of boring details.Samenvatting
Boy is een soort autobiografie, al stelt de schrijver in het voorwoord nadrukkelijk dat het boek dat niet is. Het boek vormt geen uitgebreide beschrijving van de geschiedenis van de auteur, maar is meer een verzameling verhalen uit diens kindertijd. Het boek bestaat dus uit autobiografische fragmenten.
Boy begint wanneer Dahl nog niet eens geboren is, met het verhaal over hoe zijn vader en oom uit Noorwegen vertrokken, en hoe zijn vader uiteindelijk in Groot-Brittanië eindigde en de moeder van Dahl ontmoette.
Wanneer Dahl nog maar drie jaar oud is, overlijdt een van zijn zusjes, en zijn vader binnen enkele weken na elkaar. De vader van Roald Dahl stond erop dat zijn kinderen naar een Engelse school gaan, dus zou het gezin van Wales naar Engeland moeten verhuizen. Dat kan echter niet meteen, dus de eerste school waar Roald heen gaat, is in Wales. Wanneer hij daar een grap uithaalt, wordt hij door de directeur geslagen als straf. De moeder van Roald pikt dit niet, en zo belandt hij uiteindelijk toch op een school in England.
Een groot deel van de jeugdherinneringen van Dahl speelt zich af in Noorwegen, het land waar het gezin oorspronkelijk vandaan kwam. In de vakantie ging het gezin altijd terug, en dat waren heel fijne, ontspannen tijden.
Van zijn negende tot en met zijn dertiende ging Roald Dahl naar een boarding school. Op deze school gaat het er erg streng aan toe, en Roald mist zijn familie veel. Op een gegeven moment doet hij dan net alsof hij ziek is, om naar huis te mogen. De dokter geeft hem hier toestemming voor, maar laat merken dat hij eigenlijk wel weet dat Roald zijn ziekte speelt.
De docent waarmee Roald het vooral moeilijk had, was Captain Hardcastle van Latijn. Deze docent had al vanaf de eerste dag een hekel aan Roald en zag zijn kans schoon toen Roald een klasgenoot om een pen vroeg. Captain Hardcastle betichtte Roald ervan zijn klasgenoot om hulp met zijn essay te vragen. Toen Roald aangaf dat dit niet het geval was, betichtte hij hem ook nog van liegen. Hierdoor werd Roald alweer op school met een stok geslagen.
Op zijn dertiende gaat Roals naar een nieuwe school: Repton. Het uniform dat hij daar moet dragen vindt hij verschrikkelijk, en eerst schaamt hij zich enorm om zich erin te vertonen, maar als hij ziet dat iedereen hetzelfde draagt, wordt dit minder erg.
De ouderejaars op Repton zijn echte pestkoppen die de nieuwelingen misbruiken. De nieuwelingen worden daarbij - alweer - flink geslagen als ze iets niet helemaal volgens de regels van de ouderejaars doen.
Toch is het niet alleen maar kommer en kwel op Repton voor Roald. Hij houdt erg van de spelletjes die er gespeeld worden, en hij is er ook goed in. Daarnaast is Roald gek op fotografie en die hobby maakt zijn leven op Repton een stuk aangenamer. Wanneer Roald 18 is, wint hij zelfs prijzen met zijn foto's.
Wanneer Roald klaar is met school, wil hij niet naar een universiteit. In plaats daarvan wil hij naar een ver land. Dahl weet een baan te bemachtigen bij de oosterse afdeling van Shell. Voor die tijd besluit Roald school al te verlaten en mee te gaan op een expeditie naar Newfoundland. In eerste instantie wil Shell Roald aan het werk zetten in Egypte, maar dat wil hij absoluut niet. Daarom moet hij de volgende mogelijkheid tot werk wel aannemen, en komt hij terecht in het oosten van Afrika.
Uiteindelijk blijft Roald veel langer weg dan gepland was, doordat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en hij aan het werk gaat als gevechtspiloot.
Hier stopt de auteur met vertellen omdat de avonturen die hij na dat moment beleefde, niets meer met zijn kindertijd te maken hebben.
Personages
Roald Dahl
Roald Dahl zelf is het enige echt belangrijke personage. De andere personen die in het boek worden beschreven, blijven puur instrumenteel om het verhaal te vertellen. Er wordt dus niet erg op hun karakters ingegaan. Roald komt over als een rustige jongen waarin meer omgaat dan hij laat merken. Hij doet geen heel gewaagde dingen, behalve dan het verstoppen van de muis in de snoeppot. Roald leeft grotendeels naar de regels en probeert om niet in de problemen te komen, al lukt dit niet altijd.
Quotes
"Without the slightest regret I said goodbye to Repton for ever and rode back to Kent on my motorbike. This splendid machine was a 500 cc Ariel which I had bought the year before for eighteen pounds, and during my last term at Repton I kept it secretly in a garage along the Willington road about two miles away." Bladzijde 168
"This is not an autobiography. I would never write a history of myself. On the other hand, throughout my young days at school and just afterwards a number of things happened to me that I have never forgotten." Bladzijde 5
Thematiek
Kindertijd en kinderleedHet hoofdthema van het boek is de kindertijd. Het hele boek vertelt namelijk herinneringen uit deze tijd. Van kinderleed is misschien een beetje sprake, aangezien de strafmethoden en de manier waarop er met leerlingen werd omgegaan op de scholen nogal bruut was. De meeste herinneringen zijn van belang om een goed beeld te krijgen van hoe de jeugd van Dahl verlopen is. Dit zijn bijvoorbeeld de herinneringen aan de vakanties in Noorwegen, die duidelijk maken dat zijn \'roots\' daar liggen, en de herinneringen aan de scholen waarop hij heeft gezeten. Uit de herinneringen aan de scholen wordt wel duidelijk waarom Dahl als volwassene duidelijk heeft uitgesproken niet zoveel met \'grote mensen\' te kunnen. Zijn vrijheid werd nogal ingeperkt en er was geen oog voor zijn talent. Dat feit komt in veel van zijn kinderboeken terug (denk bijvoorbeeld aan Mathilda die ontzettend intelligent is, maar die alleen maar met domme, brute volwassenen te maken krijgt). Andere herinneringen lijken vrij willekeurig, maar maken duidelijk waar de inspiratie voor bepaalde (aspecten van) boeken vandaan komt. Dit geldt bijvoorbeeld voor de herinnering over de chocola die naar de jongens op het internaat gestuurd werd om te testen. Dahl beschrijft hoe fascinerend hij het idee vond dat er fabrieken bestonden waar chocolade werd \'uitgevonden\'. Dit idee komt natuurlijk heel duidelijk terug in \'Charlie and the chocolate factory\'.
Motieven
Schoolleven
Een groot deel van de herinneringen vindt plaats op school en geeft inzicht in de manier waarop het eraan toeging op scholen in die tijd.
Verlangen naar vrijheid / vrijheidsdrang
Een soort verlangen om als kind vrij te zijn van de onderdrukking door volwassenen schemert wel door in het boek. Dit wordt niet dik aangezet, maar blijkt wel uit het soort herinneringen dat voornamelijk verteld wordt. Een groot deel van de herinneringen heeft wel te maken met de manier waarop volwassen (of de oudere jongens) hun wil opleggen.
Familiebanden
In het begin van het boek wordt ingegaan op de familiegeschiedenis van de familie Dahl.
Opdracht
For Alfhild, Else, Asta, Ellen and Louis
Trivia
Roald Dahl schreef ook een vervolg op Boy, dat Going Solo heet.
In de film \'You\'ve got mail\' wordt een stuk uit Boy voorgelezen.
Titelverklaring
De auteur schrijft over zijn jeugd. Een complete autobiografie is het daarmee niet, want het boek gaat over de jongen die hij was en de ervaringen die hebben geleid tot de man die hij is geworden. Ook verwijst de titel naar de kleine jongen die altijd in hem zit. De jongen die van alles beleefde, ligt ten grondslag aan hoe hij is geworden. Iedere ervaring van zijn kindertijd hebben bijgedragen een zijn latere leven.
Structuur & perspectief
Het boek is geschreven vanuit de ik-persoon. De auteur, als oudere man, kijkt terug op zijn kindertijd. Het is eigenlijk net alsof je opa je verhalen van vroeger vertelt.
De verhaaltjes verlopen in chronologische volgorde en beslaan ieder een hoofdstuk. Sommige hoofdstukken beschrijven daarmee een hele periode, terwijl andere hoofdstukken slechts aan een bepaalde herinnering gewijd zijn.
Decor
Het boek speelt zich af in Noorwegen, Groot-Brittannië en een klein deel in Afrika. Daarbinnen speelt het zich vooral op scholen af. Het decor van de school is belangrijk omdat dat toch de plek is waar je het meeste bent als kind. Op school leer je je verhouden tot andere kinderen van je leeftijd en ben je iedere dag bezig met een ontwikkeling door te maken door dat je nieuwe dingen leert.
Het boek beschrijft herinneringen van de auteur die hebben plaatsgevonden tussen 1877 en 1939. Het grootste gedeelte speelt zich echter af tussen 1922 en 1939.
Stijl
Het boek is geschreven in dezelfde stijl als de andere kinderboeken van Roald Dahl. Het is daarmee vrij droog en komisch van toon, ook wanneer hij bijvoorbeeld als jongen geslagen werd. Dahl schrijft echt door de ogen van het kind dat 'grote mensen' nog niet altijd goed begrijpt. De toon is luchtig en heel verhalend.
Slotzin
It is a different tale altogether, and if all goes well, I may have a shot at telling it one of these days.Beoordeling
Als liefhebber van Roald Dahl vond ik het leuk om dit boek te lezen. Hoewel de verhalen vermakelijk zijn, denk ik echter toch dat veel lezers dit boek minder zullen waarderen dan zijn andere boeken. Dit komt doordat er geen duidelijke verhaallijn in zit, het is een reeks herinneringen die leuk zijn om te lezen, maar waar de lezer niet helemaal in mee gezogen wordt. In sommige herinneringen ligt wel duidelijk de oorsprong van bepaalde aspecten uit ander werk van de schrijver en dat is leuk om te kunnen herleiden.
Al met al is het een vermakelijk boekje, omdat de auteur over een grote vertelkracht beschikt, maar zijn de herinneringen zo weinig samenhangend dat er ook niet meer dan wat losse flarden in de herinnering van de lezer zullen worden geprent.
Recensies
"Definitely a book for all ages, no matter when you should have read it." http://www.readings.com.a...roald-dahl
"Consequently, the reader is constantly experiencing either the elation of adventures in the local candy store, the satisfaction of a perfect day spent swimming in the Norwegian fjords, the terror of several childhood operations, or disbelief at the ways in which British schoolmasters and prefects were allowed to mistreat and abuse the pupils at these fine institutions of learning." http://wonderlauren-reads...-dahl.html
REACTIES
1 seconde geleden