Before she met me door Julian Barnes

Zeker Weten Goed
Foto van Dagmar
Boekcover Before she met me
Shadow
  • Boekverslag door Dagmar
  • Zeker Weten Goed
  • 31 oktober 2024
Zeker Weten Goed

Boek
Auteur
Julian Barnes
Genre
Liefdesroman
Eerste uitgave
1982
Pagina's
192
Niveaus
vmbo,
havo,
vwo
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover Before she met me
Shadow
Before she met me door Julian Barnes
Shadow
ADVERTENTIE
Slim oefenen met Mijn Examenbundel

Wil jij onbeperkt online oefenen met examenopgaven, uitlegvideo's en examentips bekijken en je voortgang bijhouden? Maak snel een gratis account aan op mijnexamenbundel.nl. 

Ontdek Mijn Examenbundel

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 1982
  • 156 pagina's
  • Uitgeverij: Vintage books

Flaptekst

“Few will be able to resist its easy humor and almost insidious readability.… Barnes has succeeded in writing one of those books that keeps us up until 2:00 a.m.”
 —The New York Times Book Review

 
 “Barnes’s books … celebrate the human imagination, the human heart, the boisterous diversity of our gene pool, our activities, our delusions.… They thrill the mind and the emotions; and he achieves, without tricks or puns, what Nabokov loved: esthetic bliss.”
 —Chicago Sun-Times

 
 “Julian Barnes [is] one of today’s most rewarding writers.”
 —Chicago Tribune

 
 “There is an irresistible blend of wit and intelligence in his work.”
 —New Statesman

 
 “Frighteningly plausible … stunningly well done.”
 —Guardian

“Julian Barnes is one of a handful of innovative English novelists who have succeeded in pulling the English novel out of the provincial rut in which it lay.”
 —Newsday

 
 “[Julian Barnes] demonstrates what a fabulous independent voice can accomplish when it keeps kicking away the crutches of contemporary fiction.”
 —Philadelphia Inquirer

 
 “[Barnes] is not merely a dazzling entertainer … he is a no-nonsense moralist as well, and is as dexterous with the darker elements of betrayal and pain as with the farcical mechanics of love and clashing temperaments.”
 —The New Yorker

Julian Barnes was born in Leicester, England, in 1946, was educated at Oxford University, and now lives in London. His first six novels—Metroland, Before She Met Me, Flaubert’s Parrot, Staring at the Sun, A History of the World in 10½ Chapters, and Talking It Over—have brought him international acclaim

Eerste zin

The first time Graham Hendrick watched his wife commit adultery he didn't mind at all.

Samenvatting

Het boek begint met een introductie van het hoofdpersonage van het boek, Graham Hendrick, die getrouwd is met Barbara. Graham ontmoet Ann op een feestje van zijn vriend Jack; Graham is een academicus/professor, zij koopt kleding in voor een modebedrijf.  Graham is al 15 jaar getrouwd met Barbara, maar dit begint hem te vervelen en met haar leven voelt als pensioen. Zij hebben samen een dochter genaamd Alice, waarvan hij niet weet of hij om haar geeft. Graham gaat steeds vaker met Ann afspreken, ze gaan vaak lunchen, en hij gaat vervolgens vreemd met haar. Ann heeft geen probleem om met getrouwde mannen naar bed te gaan, heeft verder nog niet echt een vaste relatie gehad. Ze beginnen een affaire en na zes maanden vertelt hij het aan Barbara, nadat hij een hele nacht weg was. Ze krijgen ruzie met de dochter erbij, en Graham vertrekt direct om bij Ann in te trekken. De scheiding is rond in 1978, kon wekelijks naar Alice maar alles is van Barbara. Graham en Ann trouwen en ze gaan op huwelijksreis naar Naxos, maar hij voelde zich niet getrouwd. Hij raakt geobsedeerd met Ann en begluurt haar hierdoor van een afstand. 

Graham heeft inmiddels Alice al drie jaar niet gezien, totdat Graham haar moet meenemen naar de film van Barbara. Dit doet zij expres omdat ze weet dat zij films haten. Ze heeft gelogen dat Alice naar de film moest omdat al haar klasgenootjes er ook waren, maar dit bleek helemaal niet zo te zijn. Ook heeft Barbara expres een film gekozen waar Ann in speelt (die voormalig actrice was); Ann is hier boos om, denkt dat zij haar terug wil pakken. 

Graham gaat naar zijn vriend Jack Lupton om hem advies te vragen over zijn seksuele jaloezie: hij is jaloers op alle mannen waar Ann iets mee had voordat zij hem ontmoette. Hij begon met het bezoeken van films waar Ann in speelde, de eerste is 'over te moon', omdat Ann vertelde over de filmsterren waarmee ze naar bed was geweest. Hij voelde zich steeds banger en agressiever worden jegens de man in die film worden. Jack vertelt Graham over zijn gehele seksuele geschiedenis en zijn huwelijk en adviseert hem om vreemd te gaan om de ruzietjes dragelijker te maken en te verminderen. De uiteindelijke oplossing voor Graham was om minder van haar te gaan houden, zodat hij minder geobsedeerd met haar zal zijn. Hij vertelt hoe hij bijvoorbeeld elke ochtend opschrijft welke kleding zij die dag draagt, en is daar de hele dag mee bezig. 

Graham en Ann plannen een trip naar Italië, maar Graham heeft er moeite mee dat zij al eerder met Benny (een eerder vriendje) naar Italië was geweest. Zij vertelt hem dat hij niet zo belachelijk moet doen, omdat zij hem toen toch nog niet kende. Hij begint hierna een heel verhaal over het feit dat vrouwen slecht zijn in topografie en kaarten, omdat ze die slecht kunnen opvouwen. Hij wil naar een land zoals India waar zij nog nooit met een andere man is geweest en gaat vervolgens onderzoek doen naar de cultuur en politiek in die landen. Hierna gaat hij kijken naar boeken die Ann van andere mannen heeft gekregen en de tekstjes die zij hierin hebben achtergelaten. Hij maakt er een spelletje van om te raden van wie welke boodschap was. Hiervan wordt hij zo agressief van, dat hij voor het eerst sinds zijn 18e masturbeert (na 20 jaar). Dit doet hij met een pornomagazine op de WC.

Ann gaat ook langs bij Jack om hem te bedanken voor het kalmeren van Graham en ze bespreken de affaire die ze hadden voordat zij Graham had ontmoet. Ze besloten om het niet aan hem te vertellen en het in het verleden te laten. Barbara vertelt dat ze nog veel aan Graham denkt, met name aan de seks tijdens hun achtjarig jubileum. Graham gaat later op die dag ook naar Jack om hem te vertellen dat hij na zo lang heeft gemasturbeerd en dat hij zich hierdoor schuldig voelt tegenover Ann. Ook gaat hij nog steeds naar allerlei films waar Ann in speelt en nu ook waar medesterren van haar in speelden. Jack gaat hierna naar zijn vrouw Sue op het platteland, omdat hij doordeweeks in Londen woont en vertelt over de bezoekjes die hij heeft gehad. Graham uit zijn agressie op een kip die hij met alle kracht uit elkaar trekt.

Graham begint nachtmerries te krijgen over Anns vorige liefdesleven. Hij zat in één in een film waar Buck (een vermeende ex) in speelt: een soort western waarin Buck als cowboy vertelt over de seks die hij heeft met Ann en dat het beter is dan de seks die hij heeft met haar. Vervolgens duwt hij Graham in het water. Hij denkt veel na over de betekenis van de droom, en krijgt later een wraakdroom waarin hij hem overrijdt met een bulldozer. Hij vraagt later Ann over Buck en zij vertelt dat er in het echt nooit wat is gebeurd tussen hen, alleen een kus op de wang. Later kreeg hij een nachtmerrie waar hij mannen tegenkomt in een wasstraat waar zij seks mee had in een gangfilm. Hij is bang dat dit reflecties zijn van haar verlangens in het echte leven. Blijft er constant over fantaseren en gaat onderweg op zoek naar wasstraten. Hij gaat vervolgens een film bekijken waar een van de acteurs van de gangfilm in zat (Larry Pitter), maar hij beseft dat hij vergeten is of zij in het echt wat hadden en dit lucht hem op. Hij vertelt Ann hierover en zij verklaart hem voor gek. 

Ze gaan uiteindelijk op vakantie naar het zuiden van Frankrijk (dit was helemaal veilig) en maken een roadtrip langs Toulouse. Ze rijden een beetje rond, bezoeken terrasjes en vertellen elkaar bijzondere verhalen. Hij vertelt over priesters met bijzondere seksuele verlangens. Zij vertelt dat priesters met een prostituee naar bed mogen, zolang zij er ook van genoot. Hier ontstaat een discussie of klaarkomen altijd al een ding was, waar Ann heilig van overtuigd is. Ann wordt ongesteld en Graham wordt hier erg opgewonden van, gebruikt metaforen van 'rode vogels die landen'. Met Barbara was de ongesteldheid juist altijd naar. Op hun vakantie gaan ze als laatste op kaastour (wat flink tegenvalt) en vertrekken weer naar Engeland. 

Graham neemt Alice na jaren mee naar de dierentuin. Hij had haar bij eerdere uitstapjes meegenomen naar een café aan de snelweg, waar Alice vroeg naar de scheiding. Graham denkt hierna na over jaloezie: ben je ermee geboren? Waarom blijft dat gevoel er op elke leeftijd? Hij heeft het hier weer over met Jack, hij heeft jaloezie bij Ann maar had dit nooit bij Barbara. Hij bezoekt later een slager met Ann en ze raken geobsedeerd met genitaliën van stieren die ze in de vitrine zien. Ann en Graham zijn steeds afstandelijker en hebben minder seks, Ann wou dat hij dood was omdat dit haar veel rust zou geven. Graham gaat in de avond weer masturberen met dat tijdschrift. Ook komt hij erachter dat alle vakantiefoto's zijn mislukt, waardoor hij bang is dat hij de vakantie zal vergeten (zonder de foto's). 

Ann stelt voor dat ze een feestje moeten geven, omdat dit de avonden die ze hebben minder saai zal maken. Meerdere avonden per week gaat Graham ook helemaal uit zijn plaat over al haar exen. Jack arriveert die avond als eerste op het feestje, hij gaat de champagne openen om hen te helpen. Ze hebben bedacht dat feestje is om hun huwelijksjubileum te vieren. Jack gaat later een sigaar roken en flirt met modellen. Graham wordt boos omdat Ann fysiek contact had met Ann en gooit een tuinhark door het raam. Ann vertelt hem een verhaal over prostituees in een bordeel die soms kippenbloed in hun vagina doen om de man te laten geloven dat ze nog maagd is. Ann stelt voor om dat voor Jack te doen. 

Graham gaat weer naar een film toe van Ann (Italiaans). Bespreekt later die avond met zichzelf de boeken die Jack heeft geschreven (hij is auteur). Deze gaan veel over zijn seksuele gedrag en hij schrijft zichzelf vaak als personage in het boek (een personage heette Jock). Hij komt door het lezen erachter (denkt hij) wanneer de affaire tussen Jack en Ann was begonnen en dat deze volgens hem nog steeds bezig is. Hij maakt een afspraak met Sue om dit te bespreken, en zij weet van het feit dat Jack veel affaires heeft. Weet dat het bij het kusntenaarsbestaan hoort, maar had gehoopt dat hij tenminste betere boeken had geschreven. Ze zoenen om wraak te nemen, en besluiten om de volgende week weer af te spreken. 

Graham accepteert het "lot" dat alle mannen vreemdgaan. Hij gaat weer op bezoek bij Jack en steekt hem vervolgens van achter neer. Het was voor hem belangrijk dat hij dit tussen zijn hart en genitaliën deed. Ann belt terwijl dit alles gebeurd Barbara om te vragen of zij weet waar Graham is, omdat hij de hele nacht niet is thuisgekomen. Ze gaat naar zijn studiekamer om hem daar te zoeken en vindt hier de pornotijdschriften. Ook vind ze een boek met allerlei krantenknipsels die te maken hebben met haar films en iedere man waar ze ooit iets mee te maken heeft gehad. Ook vind ze een cassette met een reclame waar een van haar exen in speelt, herkent hem eerst niet eens. Ann gaat hierna naar Jack om te kijken of hij hier is. Graham doet de deur open en bindt de handen van Ann aan elkaar vast en verzekert haar dat alles oké is. Vervolgens pleegt hij zelfmoord met hetzelfde mes waar Ann bij is, zij breekt het raam om om hulp te schreeuwen (maar dit was, volgens zijn planning, natuurlijk te laat). 

Personages

Graham

Graham is het hoofdpersonage van het boek en is vijftien jaar getrouwd met Barbara, waarna hij trouwt met Ann. Hij heeft met Barbara een dochter genaamd Alice. Graham beschrijft zichzelf aan het begin van het boek als een milde man en academicus, maar aan het einde van het boek is hier uiteindelijk niks meer van over.

Ann

Ann is de tweede vrouw van Graham. Ze is kledinginkoopster en voormalig actrice. Over Anns persoonlijkheid wordt eigenlijk niet veel verteld in het boek, maar ze was voor Graham een frisse wind en hield niet graag vast aan dingen. Er wordt met name benadrukt dat ze niet zo 'stijf' was als Graham en dat ze jonger was. Ze gelooft tot het einde dat Graham van binnen niet gek is, maar dit is onjuist bewezen aan het eind van het boek.

Jack

Jack is een vriend van Graham en Ann en een voormalige affaire van Ann. Hij wordt omschreven als een seksuele man, die veel praat over het 'oerbrein' en over waar seksuele verlangens vandaan komen en hoe je ermee om moet gaan. Hij is hierin best direct en vulgair, met name tegenover Graham.

Barbara

Barbara is de eerste vrouw van Jack. Over haar wordt niet heel veel verteld, maar wel dat ze vaak van alles voor Graham moest oplossen en dat hij niet echt meehielp. Ook zie je hoe ongelukkig ze het laatste deel was in het huwelijk met Graham.

Alice

Alice is de dochter van Graham en Barbara. Ze staat aan de kant van Barbara in de scheiding en vraagt hem vaak waarom hij Ann had gekozen boven Barbara en waarom hij haar voor Ann had verlaten. Ze is tussen de 12 en 16 jaar in het boek.

Quotes

"On his afternoons alone at the house, Graham found himself more and more on the lookout for evidence. Sometimes he wasn't sure what constituted evidence; and sometimes, in the course of his forays, he wondered whether he didn't secretly enjoy finding that proof which he told himself he feared and hated." Bladzijde 54
"Moreover, in a way he would have liked taking Alice round te zoo; it was one place where even the gauchest parent couldn't miss. However cloying, poverty-stricken or contemptible you were in the child's eyes, however frequently you wore the wrong clothes to its school prize day, you could always recoup at the zoo." Bladzijde 100
"Her eye travelled down his academic chest with its erratic growth of mousy hair, and on over the thickening waist to the genitals." Bladzijde 109

Thematiek

Ontrouw

Vrijwel alle gebeurtenissen in dit boek draaien om ontrouw en vreemdgaan. Het hele verhaal begint met Graham die vreemdgaat op Barbara met Ann, aangezien hun relatie de rest van het boek beschreven wordt. Graham gaat later in het boek vreemd op Ann met Sue, aangezien ze beiden overtuigd zijn dat ze bedrogen worden door hun partners. Jack moedigt het Graham aan om vreemd te gaan omdat dit de relatie tussen hem en Ann zal verbeteren, en is zelf erg vaak ontrouw (wat hij rechtvaardigt). Graham is ook geobsedeerd met het romantische en seksuele verleden van Ann, waarin hij haast overtuigd is dat zij op een manier steeds vreemd is gegaan op hem (ook al had zij hem nog niet ontmoet). Het grote thema of het onvermijdelijk is voor mannen in een relatie is ook een idee dat het hele boek lang door dreunt. Graham zegt ook als hij vreemd gaat op Barbara: ik was haar 15 jaar trouw, het mag nu een keertje.

Motieven

Jaloezie

Graham is het hele boek lang eigenlijk jaloers op alle mannen waar Ann voor hem mee is geweest, en weet niet hoe hij deze jaloezie onder controle moet houden. Hij heeft hierdoor zelfs nachtmerries over deze eerdere mannen en kan de jaloezie als het ware nooit ontsnappen. Ook filosofeert hij veel over deze jaloezie en hoe dit eerder was in zijn leven en in zijn relatie met Barbara.

Obsessie

Graham heeft een onnatuurlijke obsessie met Ann en haar exen en dit dreunt door in zijn alledaagse leven in bijna alle gedachtes die hij deelt. Ann verklaart hem hierdoor ook voor gek, aangezien het haast het enige is waar hij aan denkt. Hij houdt een boek bij met allerlei informatie over haar, spendeert al zijn vrije tijd met het bezoeken van bioscopen waar films spelen waar zij maar iets mee te maken heeft (ook al is deze 2 uur rijden), obsedeert over haar gedrag in het dagelijks leven en laat het al zijn dagelijkse keuzes beïnvloeden.

Vlees (mens en dier)

Door het gehele boek speelt vlees, zowel menselijk als dierlijk, een belangrijke rol. Naakte lichamen en biologische processen worden in dit boek heel erg beschreven alsof ze met eten en het vlees te maken hebben. Een voorbeeld hiervan is wanneer Ann over de balzak van Graham praat: "Yes, that was right: what was nestling at the join of Graham's thigh wasn't anything to do with sex at all - it was just a peeld prawn and a walnut". Ook zijn er meerdere scènes waar Graham zijn seksuele frustratie uit door een kip helemaal uit elkaar te trekken, en kippenbloed wordt ook benoemd in het maagdenverhaal van Ann. Daarnaast gaan Graham en Ann vaker samen naar de slager en zijn hier beiden geïnteresseerd in en gefascineerd door, zoals toen ze de genitaliën van stieren zagen liggen in de vitrine en de slager hier naar gingen vragen (ook al wisten ze al wat het was).

Motto

Man finds himself in the predicament that nature has endowed him essentially with three brains which, despite great differences in structure, must function together and communicate with one another. The oldest of these brains is basically reptilian. The second has been inherited from the lower mammals, and the third is a late mammalian development, which … has made man peculiarly man. Speaking allegorically of these brains within a brain, we might imagine that when the psychiatrist bids the patient to lie on the couch, he is asking him to stretch out alongside a horse and a crocodile.
 Paul D. MacLean, Journal of Nervous and Mental Diseases,Vol. CXXXV, No 4, October 1962
 II vaut mieux encore être marié qu’être mort.
 Molière, Les Fourberies de Scapin.

Opdracht

To Pat

Titelverklaring

De titel wordt meerdere keren in het boek genoemd en beschrijft eigenlijk waar het grootste gedeelte van het boek over gaat. Graham is geobsedeerd met het verleden van Ann en de mannen waar zij mee was 'before she met me' (voordat zij mij ontmoette). 

Structuur & perspectief

Het boek bestaat uit elf hoofdstukken en deze hebben allemaal een eigen titel die te maken hebben met het thema van het hoofdstuk. De hoofdstukken staan in chronologische volgorde, hoewel er wel een grote tijdssprong is tussen hoofdstuk 1 en 2 (drie jaar). Ook zijn er flashbacks, maar deze worden duidelijk aangegeven. De zin begint dan vaak met zoiets als 'ik herinner me toen...'. 

Het boek is vertelt vanuit een personaal perspectief. Er wordt hierin gewisseld tussen de hoofdpersonages, maar het ligt met name bij Graham. De gedachtes van de personages worden hier ook uitgebreid beschreven. Een voorbeeld: "This made them more personal and, Graham suddenly realized, more threatening to him. A map, for him, once folded back into its proper order, lost its user’s stamp: it could be lent or given away without touching on any feelings of attachment."

 

Decor

Het boek speelt zich grotendeels in Londen af: in het appartement van Ann, het appartement van Jack, soms het klaslokaal van Graham en in het huis van Barbara (en voorheen Graham). Ook speelt het zich af in Zuid-Frankrijk en Naxos wanneer ze daar op vakantie zijn. Twee scènes spelen zich af in het huis van Sue en Jack op het platteland. 

Het is moeilijk om de specifieke jaren te noemen waarin het boek zich afspeelt, maar een inschatting is wel te maken. De scheiding was rond in 1978 wordt benoemd, dus het boek begint waarschijnlijk in 1977. Aan het einde van het boek benoemt Barbara dat Ann en Graham al 4 jaar getrouwd zijn, en zij trouwden direct na de scheiding. Het boek speelt zich dan dus ongeveer af van 1977 tot 1982. In deze tijd was het zeker nog genormaliseerd om vreemd te gaan en was dit meer getolereerd dan dat dit tegenwoordig is. Dit was haast normaal en een onderdeel van een relatie (de vrouw moest hier maar mee omgaan). 

Stijl

Voor het grootste gedeelte was dit boek te begrijpen, maar er werden veel moeilijke en bijzondere woorden gebruikt. Met name voor alle scènes gerelateerd aan biologische processen, het lichaam en seks werden er veel bloemige woorden gebruikt. Ook maakt met name Graham veel gebruik van metaforen, bijvoorbeeld toen hij sprak over Anns ongesteldheid. Dit komt waarschijnlijk omdat Graham academicus is in het boek en de stijl bij het personage past. 

Slotzin

By the time the first policeman reached inside the broken window to undo the catch, the armchair was irrevocably soaked.

Beoordeling

Ik vond het zelf geen prettig en leuk boek om te lezen. Het deed me denken aan veel boeken die je al eerder hebt moeten lezen: nare mensen (met name mannen) die nare dingen doen. Geen een van de personages maakt een positieve ontwikkeling door en ik gaf eigenlijk om geen van de personages. Ik vond ze allemaal irritant en saai en niemand wekte eigenlijk mijn sympathie. Hierdoor gaf ik niet veel om het verhaal en het feit dat twee hoofdpersonages dood gaan op het einde. Het verhaal was ook vaak veel te vulgair en ik had het gevoel dat dit verder niet veel nut had voor het verhaal. Ik raad dit boek dus zeker niet aan anderen aan. 

Recensies

"But we are pulled along nonetheless, and Mr. Barnes has at least succeeded in writing one of those books that keep us up until 2 A.M. reading just one chapter more." https://www.nytimes.com/1...et-me.html
"Never quite convinced that Graham’s descent is totally self-driven, the reader is left wondering about the machinations of his friends and his ex-wife. Questions surrounding their role are never quite resolved and yet are too closely drawn to remain provocatively ambiguous." https://bookaddictionuk.w...cape-1982/
"Because we all think we can cope, that we’re always right about how we deal with things but Barnes forces the reader to look at a different angle on relationships." https://fivebooks.com/boo...an-barnes/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

32.947 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.