Vrijen kan heel leuk zijn, je kan er veel plezier mee beleven. Vrijen heeft ook veel minder leuke kanten. Zo zijn er geslachtsziekten of soa\'s zoals ze tegenwoordig genoemd worden. Deze zijn soms zeer besmettelijk. Voor je het weet besmet jij een ander. En die ander weer een ander, en … Een ander risico van onveilig vrijen is dat je zwanger kan worden of iemand zwanger kan maken. Daar zit je vast niet op te wachten in je puberteit. Daarom is het slim om altijd voorbehoedsmiddelen te gebruiken.
Er zijn verschillende voorbehoedsmiddelen: het condoom, het vrouwencondoom, de pil, de prikpil, het koperspiraaltje, het hormoonspiraaltje, het pessarium, implanon, de nuvaring, de kalendermethode, Billingsmethode en de terugtrekmethode.
Niet alle methoden zijn even betrouwbaar. Zo is terugtrekken bijvoorbeeld een uiterst slechte methode, terwijl de pil erg betrouwbaar is.
In deze folder worden een aantal voorbehoedsmiddelen behandeld.
Condoom
Het condoom is het enige voorbehoedsmiddel dat tegelijk bescherming biedt tegen soa’s en AIDS.
Een condoom is een dun rubber hoesje dat om de stijve penis van een jongen gerold wordt. Aan de bovenkant zit wat extra ruimte om het sperma op te vangen. Als je hem omdoet knijp je dat bovenste stukje dicht met duim en wijsvinger, daarna rol je hem over je penis. Na het klaarkomen en voordat hij weer slap wordt trek je je penis terug uit de vagina. Je houdt daarbij het condoom vast. Dat om te voorkomen dat er toch nog sperma in de vagina terechtkomt. Daarna gooi je hem weg.
Er zijn heel veel soorten condooms wat model, dikte, kleur of smaak betreft.Denk eraan: een condoom kan je maar één keer gebruiken!Het is een heel betrouwbaar middel tegen zwangerschap en soa.
Vrouwencondoom
Het vrouwencondoom is een soort zakje van 17 cm lang met een buigzame ring aan het begin en aan het eind. Je schuift het zakje in je vagina. De open buitenste ring blijft aan de buitenkant van je vagina zitten. Als de jongen klaarkomt blijft het sperma in het zakje zitten. Je kan niet zwanger worden. Het beschermt je ook tegen soa.
Het voordeel van het vrouwencondoom is dat je het wat langer van tevoren kan inbrengen.
Je hoeft het vrijen niet te onderbreken. En het kan niet afglijden of scheuren. Het nadeel is dat sommige vrouwen maar ook mannen het niet lekker vinden voelen. En ze zijn duur. Eenmaal goed aangebracht blijft het goed zitten. Verwijder je hem niet direct na het vrijen dan moet je de buitenste ring een slag (laten) draaien. Zo voorkom je dat er sperma uitloopt. Net als andere condooms is het vrouwencondoom voor eenmalig gebruik.
De Pil
De Pil is het betrouwbaarste voorbehoedsmiddel wat er is. Het wordt ook veel gebruikt.Eigenlijk gaat het niet om één pil, maar om een reeks pillen, die je volgens een bepaald schema slikt.
Er zijn twee soorten pillen:
De combinatiepil
De progestageenpil
De combinatiepil word het meest gebruikt. Zij bevatten chemische varianten van twee natuurlijke geslachtshormonen: oestrogeen en progesteron.
De pil werkt op drie manieren:
1. Zij maakt het slijm bij de baarmoedermond dikker, waardoor zaadcellen moeilijker uit de vagina in de baarmoeder kunnen zwemmen.
2. Zij onderdrukt de maandelijkse eisprong. Omdat er geen eitje vrijkomt, kan er geen bevruchting plaatsvinden.
3. Zij verandert de baarmoederwand, waardoor een bevrucht eitje zich niet kan nestelen.
De combinatiepil slik je 21 (of 22) dagen. Daarna slik je 6 (of 7) dagen geen pil: de stopweek. Bij sommige merken geeft men in de stopweek neppillen, zodat je niet uit je slikritme raakt. In de stopweek word je ongesteld.
De prikpil
De prikpil is geen pil, maar een hormooninjectie die de vrouw om de drie maanden moet halen. Dit is een zeer betrouwbaar voorbehoedsmiddel
Het belangrijkste voordeel is dat je er niet iedere dag aan hoeft te denken en het zeer betrouwbaar is.
De menstruatie wordt vaak onregelmatig. Als je met de prikpil stopt kan de menstruatie nog een tijd lang weg blijven en kun je vaak niet onmiddellijk zwanger worden.
Het grote nadeel van de prikpil is dat je er niet gelijk mee kunnen stoppen als je last krijgt van vervelende bijwerkingen. Het hormoon blijft in het lichaam immers 3 maanden actief. Velen beginnen er om deze reden niet aan. Bijverschijnselen die kunnen optreden zijn o.a. zwaarder worden, verlies van haar, hoofdpijn, depressie, toe- of afname van de zin in sex, pijnlijke borsten en vermoeidheid.
Pessarium
Het pessarium is een voorbehoedsmiddel. Het is een rond rubber kapje (6-10 cm doorsnede) met een soepele metalen veer in de rand. Je schuift dit als meisje voor het vrijen in je vagina. Het inbrengen moet nauwkeurig gebeuren en vergt wel wat oefening. De betrouwbaarheid is bij goed gebruik 95%. Voor het vrijen wordt het over de baarmoedermond geplaatst met zaaddodende pasta.Het pessarium moet na het vrijen 8 uur blijven zitten. Dan heeft de zaaddodende pasta de tijd om alle zaadcellen te doden.
Spiraaltje
Het spiraal is een klein plastic ankertje dat de arts in je baarmoeder plaatst. Er zit koperdraad omheen gewonden of hormoon in.
Het draadje hangt uit de baarmoedermond in de vagina. Het spiraaltje zorgt ervoor dat de spermacellen niet bij het eitje kunnen komen. Door het koper bewegen de zaadcellen minder. Het voordeel van een spiraaltje is dat je het maar éénmaal per jaar hoeft te laten controleren. Het nadeel is dat het plaatsen onaangenaam kan voelen. Je menstruatie kan heviger en pijnlijker zijn bij het koperen spiraaltje. Bij het hormoonspiraaltje heb je eerst onregelmatige bloedingen die na een tijdje helemaal kunnen verdwijnen. Het spiraaltje beschermt niet tegen soa!
Nuvaring
Het is een soepele kunststof ring, die je inbrengt als een pessarium. Deze biedt één maand bescherming.
De ring is 5,4 cm in doorsnee en bevat hormonen die dagelijks worden afgegeven, waardoor er geen eisprong optreedt.
Je doet de ring in en laat deze 3 weken zitten. Daarna haal je hem eruit en volgt een stopweek waarin je ongesteld wordt. Na de stopweek doe je een nieuwe ring in. In werking is het vergelijkbaar met de pil.
De betrouwbaarheid is bij correct gebruik 99,6.
Terugtrekmethode
Als de jongen bij het neuken zijn penis uit de vagina trekt voordat hij een zaadlozing heeft, noem je dat terugtrekken. Deze methode maakt de kans op zwangerschap kleiner. Als je een jaar lang vrijt en alleen deze methode toepast, dan heb je ongeveer 18 tot 20% kans zwanger te worden. Als je gewoon neukt is deze kans 60 tot 80%. Het helpt dus wel, maar het vrijen blijft heel onveilig en de methode is daarom geen aanrader! Vertrouw als meisje dus nooit op een jongen die zegt dat hij bij het neuken zal “oppassen”. Je loopt een grote kans zwanger te worden en bovendien ben je niet beschermd tegen geslachtsziekten.
REACTIES
1 seconde geleden
S.
S.
Goede site ik ben erveel van opgeschoten :$
kunnen julli emeer contact met me opnemen
gr sven
13 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
Heb een spreekbeurt gegeven over condooms. Van http://www.condoomfabriek.nl heb ik hiervoor gratis condooms gekregen om uit te delen. Is dus leuk als tip als je spreekbeurt geeft.
13 jaar geleden
AntwoordenL.
L.
Wij moeten van de juf een presentatie houden over voorbehoedsmiddelen en dat is verplicht! hier heb je veel informatie. bedankt daarvoor!
12 jaar geleden
Antwoorden