Tabak

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vwo | 1544 woorden
  • 3 oktober 2002
  • 63 keer beoordeeld
Cijfer 6.3
63 keer beoordeeld

Je Longen Je hebt voedsel nodig om arbeid te verrichten. Om energie op te nemen eet je. Dat eten wordt in je lichaam omgezet in energie. Om dat te kunnen doen heb je zuurstof nodig. Zuurstof zit in de lucht en neem je op door te ademen. In je neus zitten neushaartjes die het vuil uit de lucht halen. In de binnenkant van je luchtwegen zit een slijmlaag die de kleinere deeltjes stof uit de ingeademde lucht haalt. Tot slot zijn er ook nog de trilharen die ervoor zorgen dat de slijmlaag met smerige stofjes naar je mond gaat. Als de lucht gezuiverd is gaat deze via de luchtwegen naar de longblaasjes. Je luchtwegen vertakken zich in steeds kleineren buisjes. Je longblaasjes zijn een soort kleine ballonnetjes. Om je longblaasjes liggen de longhaarvaten, dat zijn hele kleine bloedvaten. Daar geeft je bloed o.a. kooldioxide af en neemt het zuurstof op. Je ingeademde lucht heeft dus deze weg afgelegd: mond- of neusholte, keelholte, luchtpijp, bronchiën, longtakjes, longblaasjes. Als iemand rookt dan werkt dit allemaal niet zo goed. De tabaksrook bevat stoffen die de slijmcellen irriteren. Verder zitten er nog stoffen in de tabaksrook die ervoor zorgen dat de trilhaartjes het niet meer goed doen. Het gevolg daarvan is dat het slijm niet meer goed naar de keelholte kan worden afgevoerd. De trilhaartjes sterven na verloop van tijd af, daardoor komen er vormen van luchtverontreiniging in je longen waardoor je gemakkelijk ontstekingen kunt krijgen. Een sigaret is eigenlijk een chemische fabriek in het klein.

Teer, nicotine, koolmonoxide en ander gif - Teer: bestaat uit allerlei vaste stoffen. Teer is er de oorzaak van dat bij een roker de trilharen verlammen en de luchtwegen dus niet meer goed worden schoongemaakt. Als dat vuile slijm blijft zitten komen er dus makkelijk onstekingen. Dat heet de chronische bronchitis. Het andere gevolg van het niet goed werken van de trilharen is dat het slijm steeds verder in de longen zakt. In dat slijm zit ook teer. Door het roken worden de longblaasjes ook minder elastisch. Al dat slijm zit daar dus en als je het wilt ophoesten knappen de longblaasjes. Je houdt dus steeds minder longblaasjes over en je longoppervlak wordt dus ook steeds kleiner. Het wordt dus steeds moeilijker om genoeg zuurstof op te nemen. , Waardoor je kortademig wordt. Uiteindelijk krijg je bij een heel klein beetje inspanning het al benauwd. Dat heet longemfyseem. - Nicotine: werkt verslavend. De nicotine geeft de roker een kick net als drugs. Als het lichaam te weinig nicotine heeft vraagt het om meer. Het gevolg van nicotine is dat de bloedvaatjes dichtknijpen. Daardoor moet het hart harder pompen. Rokers hebben ook altijd last van koude handen en voeten. Nicotine zorgt er ook voor dat de bloedplaatjes gaan klonteren. Het gevolg hiervan is dat de bloedvaten nog nauwer worden of zelfs afgesloten raken. Om de hartspier liggen kransaders en kransslagaders. Als zo’n kransader of kransslagader verstopt raakt is dat een hartinfarct. Dan krijgt een deel van de hartspier geen bloed meer en sterft dan af. Als zo’n verstopping in de hersenen gebeurt is dat een herseninfarct. Dan kun je (blijvend) verlamd raken. - Koolmonoxide: is een kleurloos en geurloos gas. Koolmonoxide onstaat als je tabak verbrandt met te weinig zuurstof. Die koolmonoxide maakt de bloedvatwanden ruw. Doordat die wanden ruw zijn blijft het cholesterol er aan plakken. Daardoor worden je bloedvaten nauwer en kan het bloed er minder goed doorheen stromen. Ook blijft de koolmonoxide aan je rode bloedlichaampjes zitten, waardoor ze slecht zuurstof kunnen opnemen. Conclusie: koolmonoxide maakt de bloedvaten nauwer waardoor het hart harde moet pompen. Omdat het hart harder moet pompenheeft het meer zuurstof nodig. Maar de rode bloedlichaampjes kunnen door de koolmonoxide minder goed zuurstof opnemen. Dus het hart heeft meer zuurstof nodig door o.a. de koolmonoxide, maar die koolmonoxide houdt dat weer tegen. - Ander gif: in tabaksrook zitten de al besproken schadelijke stoffen teer, nicotine en koolmonoxide. Dat zijn niet de enige stoffen die ook kankerverwekkend kunnen zijn. Er zitten nog minstens 40 andere in. Dat zijn er dus in het totaal minstens 43!!!! Twee bekende vormen van kanker die door roken ontstaan zijn longkanker en keelkanker. Van de 10 mannen die aan kanker zijn overleden is bij 9 roken de oorzaak geweest, bij vrouwen zijn dat er maar 7.

Hoe wordt tabak gemaakt? Iedereen weet dat roken schadelijk is voor de gezondheid, maar roken is ook schadelijk voor het milieu. Al die vervuilt de lucht natuurlijk, maar die tabak moet toch ook ergens vandaan komen. Of niet soms? De tabak komt van de tabaksplant en die heeft veel mest en bestrijdingsmiddelen nodig. De meeste stoffen die de tabaksplant nodig heeft zijn zeer giftig en soms kankerverwekkend. De plantjes worden besproeid en het sproeiwater komt bij het grondwater, maar is inmiddels vergiftigd. En de mensen die in de buurt van de tabaksplantage wonen krijgen dus gif binnen als ze het water drinken. Door de tabaksbouw verliest de bodem zijn voedingsstoffen, de bodem raakt uitgeput. Op die uitgeputte grond kan later dus ook geen voedsel of iets anders meer groeien. Als de tabaksbladeren van de plant geoogst zijn worden ze gedroogd. en verbrand. In de ontwikkelingslanden gebruikt men in de helft van de gevallen hout om te stoken. Per jaar wordt er voor 2,5 miljoen hectare hout gekapt om de tabak te verbranden.!!!!!!! (Nederland is iets meer dan 5 hectare groot) 15% van de wereldwijde ontbossing is voor de tabak. Voor 300 van die stomme kut (sorry) sigaretjes moet 1 boom worden gekapt. Dus even een rekensommetje: Harry rookt 25 sigaretten per dag: 365x25=8900 sigaretten per jaar; 8900:300=29.67 bomen per jaar! Nederland telt ongeveer 4.000.000rokers. Jaarlijks zijn dat voor alleen al meer dan 100.000.000 bomen. Door al die gekapte bomen onstaat bodemerosie. De grond kan niet tegen de zware regenval en spoelt bij een aardige regenbui weg. En het duurt heeeeeel wat jaren voordat er misschien weer planten kunnen groeien.

De geschiedenis van tabak Voor de indianen was tabak iets bijzonders, ze gebruikten het niet als genotmiddel, maar als medicijn en pepmiddel. Maar ze rookten het ook als vredespijp. Sommige stammen rookten het in grote bladeren. Soms hadden ze ook een rookinstrument van steen. Een Franse ontdekkingsreiziger had het over une pipe en daar komt het woord pijp ook vandaan. Nadat de westerlingen in Amerika waren geweest werd er in Europa ook veel gerookt. Vroeger was het telen van tabak heel veel werk, de bladeren moesten van de plant worden geplukt, in de buitenlucht te drogen gelegd, in een schuur nog langer laten drogen en daarna op grote hopen gelegd. Dat werd in het begin vooral door slaven uit Afrika gedaan. Het ligt er ook aan waar de tabak wordt gekweekt, want de tabak uit Virgina daar kan je het beste sigaretten van maken, maar die van Cuba zijn weer beter voor sigaren, denk maar eens aan van die dikke Havanna’s. De Indianen rookten de tabak in een pijp of in een sigaar, je kan de tabak ook kauwen, dat wordt pruimen genoemd. De Europeanen deden dat ook. Iedereen liep dan te spugen, dus kwamen er speciale potten, ook wel kwispedoors genoemd. Ook waren er mensen tegen roken. Zo was koningin Victoria van Engeland er heel erg op tegen dat er aan het hof werd gerookt en in Rusland werd je neus eraf gesneden als je rookte. Tabak werd ook als geneesmiddel gebruikt. Als je kiespijn had moest je een propje pruim op je kies leggen en had je last van een pijnlijke zwangerschap moest je gewoon een heet tabaksblad op je navel leggen. Ook bij schijndode drenkelingen werd er via de anus rook naar binnen geblazen, dat zou helpen. Tegenwoordig vinden we dit alles onzin.

Gevolgen van roken Hier staan de bekendste gevolgen van roken: 1. longkanker
2. lipkanker
3. mondkanker
4. strottenhoofdkanker
5. rokershoest
6. je krijgt eerder rimpels
7. je stinkt uit je mond en je kleding en haren stinken. 8. hart- en vaatziekten
9. kortademig
10. zorgen over de gezondheid
Er zijn er nog veel meer op te noemen, maar dan het je wel bijna twee kantjes vol.

Wat kan je beter met het geld doen? Roken kost veel geld, dat weet iedereen. Eén pakje sigaretten kost al zo’n zeven gulden! Als je een pakje sigaretten per dag rookt kan je dit allemaal kopen: de tijd die je niet moet roken: wat je ervan kunt kopen: 1 dag: een tijdschrift
2 dagen: een wegwerpcamera
1 week: een cd
10 dagen: een rugzak
16 dagen: een paar schoenen
25 dagen: een gettoblaster
1 maand: een horloge
7 weken: een GSM
50 dagen: een playstation
8 maanden: de vliegreis naar Ibiza
2,5 jaar: een scooter
Dus als je rookt, je kunt er veel leukere dingen van kopen!!!

Harde feiten 27,8% van de meisjes tussen de 12 en 16 jaar rookt. Bij de jongens is dat 0,9% meer, dus 28,7% van de jongen rookt. Terwijl er in 1958 een veel groten verschil tussen zat. Toen rookte 90% van de jongens en maar 30% van de meisjes. Dus bij de jongens zijn er veel minder gaan roken en bij de meisjes is het niet echt gedaald. De meeste rokers van 10-19 jaar roken sigaretten, dat is 48%, dan rookt maar 19% alleen shag en 33% rookt shag en sigaretten. Het aantal rokers gedaald is! Maar… Er worden meer sigaretten per persoon gerookt, dus in totaal wordt er meer gerookt!

De tabaksindustrie De bekendste tabaksindustrieën zijn in Amerika ontstaan, er wordt daar ook veel reclame gemaakt.

REACTIES

E.

E.

he marleen ik vindt dat je je werkstuk erg goed hebt gemaakt hopelijk heb je er een goed cijfer voor gehad allen ik wou wel wat kwijt waarom heb je er geen plaatjes bij geplakt je hoeft geen antwoord terug te sturen groetjes esmeralda

21 jaar geleden

N.

N.

Hoi met naomi ik zit in de brugklas, ben un brugwup dus :P. khad een vraag waar kan je het beste je info vandaan halen weet je misschien een goede site? Want ik moet een werkstuk maken over tabak.
groetjes naomi

20 jaar geleden

J.

J.

Lekker bezig....

Nederland 5 hectare groot =O

17 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.