Inleiding.
Ik heb voor het onderwerp ‘Chlamydia’ gekozen, omdat ik dacht: “Iedereen zal het wel over aids of condooms ofzo doen, dus doe ik het over iets heel anders.” En ik wilde ook wat meer over chlamydia weten, want ik had er nog nooit over gehoord. Ik denk dat mijn verslag wel goed wordt, alleen niet zoveel plaatjes en/of foto’s die met chlamydia te maken hebben. Dat komt doordat wij niet veel plaatjes op de computer hebben die met chlamydia te maken hebben.
In dit verslag ga ik proberen om te vertellen wat chlamydia eigenlijk is, hoe je het kan oplopen, en wat je er tegen kan doen.
Voor mijn verslag heb ik internet gebruikt, en m’n biologieboek.
Het verslag.
1. Wat is chlamydia?
Chlamydia is een soa, een seksueel overdraagbare aandoening. Het is pas enkele jaren geleden ontdekt. Van alle soa’s in Nederland komt deze het meest voor, vooral bij jonge meisjes en vrouwen. Per jaar lopen ongeveer 60.000 mensen in Nederland het op.
Een chlamydia-infectie wordt veroorzaakt door een bacterie, chlamydia trachomatis, die zich nestelt in geslachtsdelen. Het hangt er van af hoe je hebt gevreeën, waar je een ontsteking hebt. Bij vaginaal contact kan er een ontsteking ontstaan van de urinebuis, en bij vrouwen ook van de baarmoedermond. Bij anale seks kan de anus ontstoken raken. Als je een chlamydia-infectie hebt, merk je daar vaak niets van. Vooral vrouwen hebben vaak geen of bijna geen klachten.
Klachten van vrouwen kunnen zijn:
_ Méér of andere afscheiding dan normaal
_ Onregelmatig bloedverlies
_ Pijn bij het vrijen
_ Pijn in de onderbuik
Bij de vrouw kan de ontsteking opstijgen naar de eileiders. Je krijgt dan een eileiderontsteking, dat kan leiden tot een P.I.D = Pelvic Inflamatory Disease = ontsteking in het bekkengebied. Bij het bekkengebied hoort ook de buikholte. Bij een eileiderontsteking kan je koorts krijgen, je ziek voelen en pijn in de onderbuik hebben.
Als je op tijd en goed wordt behandeld, kan je volledig genezen. Als je niet (goed) of te laat wordt behandeld, kan dat leiden tot onvruchtbaarheid of buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Naar schatting
1 op de 35 vrouwen met een chlamydia-infectie wordt onvruchtbaar omdat de infectie niet (tijdig) is behandeld.
Klachten bij mannen kunnen zijn:
_ Last van afscheiding uit de plasbuis
_ Pijn bij het plassen
_ De ochtenddruppel
De ochtenddruppel is een beetje waterige afscheiding na het opstaan.
Ook bij de man kan de ontsteking opstijgen, maar dan niet naar de eileiders maar naar de prostaat en de bijbal. Vaak krijg je dan bijbalontsteking. Dit kan een ontsteking van de bal zelf veroorzaken.
Deze twee verschijnselen geven heftige pijn en de balzak, dat soms uitstraalt naar de lies.
Bij een ontsteking van de prostaat kan je koorts krijgen, moeilijk plassen en pijn hebben in en rond de geslachtsorganen.
2. Hoe krijg je chlamydia?
Je kan chlamydia oplopen door onveilig te vrijen. Onveilig vrijen is vrijen op onverstandige manier: door bijvoorbeeld geen condoom te gebruiken, of vergeten de pil te nemen. Chlamydia zit niet in je bloed, het is een bacterie die zich in de geslachtsdelen nestelt. Het is dus niet zo dat je de ziekte kan oplopen door het drinken uit het glas van een ander, of op een vieze wc, of door bloed van een besmette persoon, of door spuug. Je kan het alleen oplopen door onveilig intiem lichamelijk contact.
3. Onderzoek.
Als je denkt dat je chlamydia hebt, is het het allerbeste om direct naar je huisarts te gaan. Hij kan de urine onderzoeken, of kan een uitstrijkje maken van de urinebuis of de baarmoedermond. Een uitstrijkje is het met een wattenstokje of plastic spatel afnemen van slijm en /of pus van de plaats waar je geïnfecteerd kan zijn: penis, vagina, baarmoedermond, anus, of eventueel keel.
Als je denkt dat hij de urine wilt onderzoeken, is het verstandig om ongeveer twee uur voordat je onderzocht wordt niet te plassen, of om wat urine mee te nemen.
De arts kan je ook vragen stellen, bijvoorbeeld:
Wat zijn de klachten, en hoe lang heb je ze al?
Wanneer heb je voor het laatst onveilig seksueel contact gehad?
Hoe heb je seksueel contact gehad, en op welke plaats? ( zo komt hij te weten welke plaats op het lichaam je geïnfecteerd kunt zijn.)
4. Behandeling.
Chlamydia is goed te genezen met een pillenkuur of penicilline. Het is heel belangrijk dat je de kuur helemaal afmaakt, ook als de klachten eerder verdwijnen. Het is namelijk mogelijk dat niet gedode of halfdode bacteriën zich opnieuw vermenigvuldigen, en zo weer schade aanrichten of klachten veroorzaken.
Het kan zijn dat ook je partner of partners een chlamydia-infectie heeft/hebben, doordat hij of zij door jou besmet is. Daarom is het belangrijk dat ook je partner(s) zich laten onderzoeken en eventueel laten behandelen. Tijdens de behandeling is het beter om geen seks te hebben, ook niet met een “toch al” besmette persoon. Zo voorkom je namelijk dat jij en je partner(s) elkaar over en weer besmetten, en je lichaam kan zich weer herstellen. Als je toch vrijt, gebruik dat zeker een condoom. Anders kun je weer een soa oplopen. Dat hoeft niet persé chlamydia te zijn.
Als na de behandeling de klachten niet zijn verdwenen, ga dan terug naar je huisarts. Het kan zo zijn dat je tegelijk ook gonorroe had. Dat moet dan alsnog worden behandeld.
Conclusie.
Ik denk dat chlamydia één van de minst erge soa’s is. Het is natuurlijk wel erg vervelend als je het hebt, maar chlamydia is te bestrijden met een pillenkuur of penicilline. Bijvoorbeeld aids, als je dat hebt ben je niet meer te genezen. Dan ga je dood. Maar bij chlamydia kun je, als je op tijd bent en de kuur goed afmaakt, weer helemaal beter worden. Maar als je te laat bent, kun je onvruchtbaar worden, en als ik mensen om me heen soms hoor, is dat bijna net zo erg als doodgaan. Ik denk dat dus niet, maar als je zo’n instelling hebt is het wel heel erg.
REACTIES
1 seconde geleden
B.
B.
Er wordt gesuggereerd dat vrijen terwijl je de pil gebruikt veilig is. Dit is niet correct. De pil geeft geen bescherming tegen Chlamydia of andere ziektes.
16 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
in de tekst staat hoe je chlamydia kunt krijgen, daar wordt gesproken over onveilige sex, bijvoorbeeld zonder condoom of PIL!!! de pil beschermd alleen tegen zwangerschap, hier had beter een verwijzing kunnen staan naar onbeschermde orale sex. Dat kom ik in de tekst niet tegen, maar is wel erg onveilig. Verdfer wordt er in de tekst wel verwezen naar het eventueel oplopen van een andere soa, maar dat is wat erg kort door de bocht....
19 jaar geleden
AntwoordenA.
A.
yo nigga
supere leipe mooie werkstuuk. egt supur feel an gehat. frans n mee heb veel mee gwerkt
19 jaar geleden
Antwoorden