Wat is Cannabis?
Cannabis is afkomstig van een plant met de Latijnse naam Cannabis Sativa. In het Nederlands noemen we die plant de hennepplant. Als je de bloemtoppen ervan droogt en verkruimelt, krijg je marihuana. Marihuana is groenbruin en wordt wiet genoemd. Wiet heeft een hele aparte geur.
Als je de hars van de hennepplant tot blokken of plakjes perst, krijg je hasj. Hasj is tien keer sterker dan marihuana. Via een speciale manier kan een sterke stof uit de plant worden gehaald. Dit heet hasjolie. Dit is nog 10 keer sterker dan hasj, dus 100 keer sterker dan marihuana. Marihuana heeft veel namen. Door iedereen wordt het anders genoemd. Marihuana wordt ook wel Weet, Nederwiet, Grass enz. Hasj heeft ook een aantal namen, een paar daarvan zijn Nouga, Nepal, Shit, Stuff enz. Het bestanddeel waar de cannabis echt om gaat (het werkzame deel) wordt THC genoemd. Dit is de afkorting van ‘delta 9-Tetra-HydroCannabinol’. Hoe warmer het klimaat waarin de hennep groeit, hoe meer THC er in zit.
THC vermindert het functioneren van de witte bloedlichaampjes zodat het vermogen om een ziekte te kunnen weerstaan kleiner wordt.
De Geschiedenis
In 2700 voor Christus gebruikte de Chinese keizer Sheng Neng al cannabis voor verlichting van verstrooidheid en dat soort dingen. Ook de Romeinen en Grieken wisten hoe cannabis werkte en gebruikte het als medicijn. In India werd Cannabis tussen 2000 en 1400 voor Christus voor het eerst gebruikt. In de Arabische landen begonnen ze in de 13e eeuw. Ongeveer 1200 voor Christus werden er al deeltjes van de hennepplant op de mummie van farao Ramses II gevonden. In de middeleeuwen gebruikten de West-Europese landen vooral cannabis om er touw en kleren van te maken.
Cannabis kreeg zijn bekendheid van de schrijver Baudelaire. Deze schrijver heeft onder invloed een van zijn beste boeken geschreven. In de Verenigde Staten werd er in de jaren ‘20 een alcoholverbod opgezet en toen werd de cannabis heel erg beroemd. In de jaren ’60 werd cannabis een onderdeel van de flowerpower beweging. En begonnen veel volken in de Verenigde Staten en Europa het te gebruiken.
In de vorige eeuw werd cannabis ook veel gebruikt in de apotheken. Ze werden onder andere gebruikt tegen migraine, krampen, toevallen, slaapstoornissen en astma. Dit geneesmiddel noemde ze toen ‘Extractum Cannabis indicae’ Langzaam aan werd cannabis steeds minder gebruikt, omdat er steeds betere geneesmiddelen werden ontwikkeld. In 1958 werd de cannabis als geneesmiddel afgeschaft. Sinds enkele jaren praten ze erover om cannabis weer te gaan gebruiken als geneesmiddel.
Verslaving en tolerantie
Cannabis is verslavend. Bij cannabis spreek je alleen van geestelijke afhankelijkheid.
Maar dit is ook alleen maar als je cannabis dagelijks gebruikt. Dit houdt in dat de gebruiker zonder hasj zich niet meer lekker voelt, alleen de gebruiker die het veel gebruikt voelt zich er lekker mee. Hasj heeft zeker invloed als de gebruiker het gebruikt als hij/zij zich verveelt. Voor de gebruiker is dan de hasj en/of wiet belangrijker dan de rest van het leven.
Het verslavende middel in cannabis is THC. De verslaving is wel ongeveer hetzelfde als bij nicotinerokers. Jonge cannabisrokers kunnen eerder van het roken afkomen. Het geldt hetzelfde als bij het roken van cannabis. Hoe langer je rookt, hoe moeilijker je er van afkomt. Maar de tolerantie is bij het roken heel anders. Tolerantie treedt bijna niet op bij cannabisrokers. De ervaren rokers, krijgen juist eerder highgevoelens dan beginners. Dit betekent dus dat cannabis een negatieve tolerantie heeft.
Wet
De belangrijke Nederlandse wet met betrekking op illegale drugs is de opiumwet. In de Opiumwet van 1919, deze is gewijzigd in 1928 en 1976, zijn regels vastgelegd voor illegale drugs.
In de Opiumwet wordt er sinds 1976 de straf op bezit van harddrugs of softdrug veel onderscheid gemaakt. Er zijn in de Opiumwet lijsten. Lijst I is voor harddrugs en Lijst II is voor de softdrugs.
Je hebt in Nederland zogenoemde coffeeshops. Hier mogen ze geen softdrugs verkopen, maar alleen voor eigen gebruik gebruiken. Dit is voor de softdruggebruikers dan moeilijker om aan softdrugs te komen.
Cannabis is een hennepproduct en hennepproducten vallen onder lijst II, onderdeel B. De omschrijving van hennepproducten is zo:
‘Hennep, waaronder wordt begrepen elk deel van de plant van het geslacht Cannabis, waaraan de hars niet is onttrokken, met uitzondering van de zaden’.
De Opiumwet heeft een verbod op de middelen van de hennepplant.
Het is verboden de middelen:
- Binnen en buiten het grondgebied van Nederland te brengen
- Te telen, te bereiden, te bewerken, te verwerken, te verkopen, af te leveren, te verstrekken of te vervoeren
- Aanwezig te hebben
- Te vervaardigen
Het is dus duidelijk dat de wet tegen cannabis is. Maar het gebruik van cannabis is niet strafbaar. Maar als je meer dan 30 gram in bezit hebt, dan kost dit je een boete van 5000 gulden. Dat is omgerekend 2268,90 Euro.
Effecten
Als je cannabis gebruikt wordt een sombere stemming verdiept en een gelukkige stemming wordt verhoogd. Dus als je je heel blij voelt dan wordt je blijer. Maar al voel je je erg rot, dan ga je je nog rotter voelen. Kleuren kunnen veel intenser worden ervaren en muziek ook. Gebruikers van cannabis hebben vaak het gevoel dat de tijd veel langzamer gaat, als gevolg dus dat dingen eeuwig lijken te duren. De eetlust van cannabisgebruikers kunnen vaak gestimuleerd worden en ze vinden meestal het eten veel lekkerder smaken. Ook kunnen gebruikers opeens heel erg de slappe lach krijgen.
Risico op korte termijn
- Het risico is dat het roken hasj en wiet invloed kan hebben op het geheugen. De concentratie kan gaan verminderen. Je zal weinig dingen goed kunnen opnemen en je zal snel iets vergeten.
- Cannabis kan ook verkeerd vallen en je kan je dan vrij misselijk voelen. Je kan dan ook heel angstig worden. De kans dat dit gebeurd is groter bij beginners dan bij ervaren cannabisrokers. De kans dat dit gebeurd is ook als de cannabisgebruikers heel erg nerveus en gespannen zijn.
- Hasj en wiet kunnen bij mensen die gevoelig daarvoor zijn psychose opwekken of dat verergeren. Ook kunnen ze een terugval in de psychose veroorzaken.
Risico op lange termijn
- Het roken van cannabis is schadelijk voor de longen. Bij de verbranding komt er namelijk net als bij tabak koolmonoxide en teer vrij. Koolmonoxide is slecht voor hart en bloedvaten en teer is slecht voor de longen.
- Cannabis kan je ook geestelijk afhankelijk maken. Dat kan je persoonlijke ontwikkeling in de weg staan. Dit komt vooral voor als mensen dagelijks blowen. Hasj en wiet kunnen eventueel je persoonlijke ontwikkeling in de weg staan. Vooral als je dagelijks blowt om je prettig te kunnen voelen. Als je dan dagelijks blowt, kun je geestelijk afhankelijk worden.
- Op lange termijn kan de voortplanting slechter worden. Dan wordt namelijk het aantal spermacellen verminderd. Het gebruiken van cannabis tijdens de zwangerschap is ook niet aanbevolen. Zo kan je kindje dood gaan of gehandicapt raken.
Maatschappelijke effecten
Als je hasj hebt gerookt is het niet slim om dan nog te gaan autorijden. Want als je hebt gerookt is je reactiesnelheid minder snel. Dit kan leiden tot ongelukken in het verkeer. Als mensen een rot gevoel hebben en ze gaan hasj roken dan gaan ze zich nog rotter voelen. Dit kan aanleiding geven tot geweld en vandalisme. Ze worden boos en gaan het uitleven op andere mensen. Het blijkt dus dat het niet handig is om met een rot gevoel een stickie te nemen.
Eigen mening
Ik rook geen cannabis en ik ben het ook niet van plan te doen. Je kan er vrij veel bijwerkingen van krijgen. Goede en slechte. Maar ik neem het risico om het te gaan gebruiken. Het roken van cannabis doen mensen meestal omdat ze het stoer vinden. En sommige doen het omdat ze in de put zitten. Ik vind dat dom om het dan te gaan doen, want dan ga je alleen nog maar verder de put in. Maar iedereen zijn eigen mening gelukkig. Ik zou later mijn kinderen het wel proberen weg te houden, maar als zij het roken dan zou ik er wel wat voor doen om hun te stoppen, maar ik zou ze nooit mijn huis uitzetten. Dit lijkt mij niet zo verstandig.
REACTIES
1 seconde geleden