Reclame

Beoordeling 6.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 1477 woorden
  • 5 november 2004
  • 309 keer beoordeeld
Cijfer 6.2
309 keer beoordeeld

Inhoud

De geschiedenis van de reclame
De soorten reclame
Reclamebureau, Regels, Gouden Loeki
SIRE, Postbus 51
De bekendheid van reclames

De geschiedenis van de reclame:
Reclame komt van het Latijnse woord “Reclamare” dat betekent “uitschreeuwen” begon in de tweede helft van de negentiende eeuw in de Nederlandse samenleving een steeds belangrijkere rol te spelen.
In de middeleeuwen had men stadsomroepers en uithangborden.
Toen in de zestiende eeuw de eerste kranten verschenen stonden er al advertenties in.
Maar zo’n hoeveelheid reclame als nu, dat was er toen nog niet. De twintigste eeuw is ingegaan als de eeuw van de reclame.
In het begin van de vorige eeuw was het anders. Veel bedrijven wilde niets met reclame te maken hebben. Niet alle bedrijven waren zo bevreesd voor hun reputatie. Want tegenover de bezwaren van reclame stonden heel veel voordelen. Toen steeds meer ondernemingen overgingen op massaproductie, konden ze het niet meer bijhouden om vertegenwoordigers rond te sturen. Dan was de reclame een veel beter middel. De hoeveelheid advertenties en affiches groeiden in de eerste tientallen jaren van de vorige eeuw langzaam aan. Bedrijven als Van Houten, Van Nelle en Douwe Egberts gaven er behoorlijke hoge bedragen aan uit. Naar mate de hoeveelheid reclame toenam, werd er ook meer zorg besteed aan de uitvoering.

Het eerste reclamespotje: De eerste tv-reclame werd uitgezonden in 1955, dit was in Rotterdam en omstreken. Nederland waren er toen 10.000 tv’s. De reclame was van Philips.
Pas rond 1980 werd er veel reclame uitgezonden en iedereen vond het gewoon.

Reclamebureau
Als een fabriek of bedrijf meer naamsbekendheid wil, of meer wil verkopen, maakt die reclame. Grote bedrijven maken dan vaak gebruik van massamedia, waarmee ze in één klap een heleboel mensen kunnen bereiken, dit gebeurt het meest op televisie. Nu is het nog de bedoeling dat ze een pakkende reclame hebben om daarmee de markt op te gaan. Bedrijven gaan niet zelf een reclame maken. Zij gaan daarvoor naar een reclamebureau. Het bedrijf zegt dan tegen een medewerker van het reclamebureau waarvoor reclame gemaakt moet worden, en diegene maakt dan een ontwerp.
Bij het reclamebureau werken veel mensen die veel verstand hebben van kopen en verkopen en het maken en verzinnen van filmpjes.
Ik heb in de tweede klas 1 dag stage gelopen bij een reclamebureau in Stolwijk, dat reclamebureau specialiseerde niet in reclamespotjes op tv maar die hielden zich meer bezig met het maken van bouwborden, autobelettering, gevelbelettering enz.
Ik heb daar een hele leuke dag gehad.

Regels
E zijn een aantal regels bij het maken van reclame, zo mag je niet liegen, maar wel overdrijven en daar wordt dan ook veel gebruik van gemaakt, vooral in de reclames van schoonmaakmiddelen. In Nederland mag er geen reclame gemaakt worden voor sigaretten omdat dat de gezondheid schade toebrengt, bij reclame over alcohol, moet er aan het einde van het spotje te zien zijn: “Geniet, maar drink met mate”.

De Gouden Loeki
De Gouden Loeki verkiezing is een prijs voor de beste, leukste of origineelste commercial van het jaar.
Er kan door iedereen gestemd worden en de reclame die wint krijgt de Gouden Loeki prijs. De winnaar van 2003 was de reclame van Amstel waar ze de badkamer sloopten maar eigenlijk de keuken moesten afbreken. En de winnaar van 2002 was die van Calve pindakaas waar een jongetje een bal op het balkon van Dick Advocaat gooide en vroeg of hij hem terug mocht.

Wat voor soorten reclame zijn er?
Er zijn veel verschillende soorten reclame en ze hebben niet allemaal als doel winst maken.

Commerciële reclame
Reclame die bedoeld is om winst te maken, door producten te verkopen, heet commerciële reclame, dit betekent letterlijk, “voor de handel”. Grote bedrijven zenden hun reclames vaak uit om heel bekend te worden. Als een reclame vaak herhaald wordt, ga je ze onthouden en vaak ook geloven. Een voorbeeld van een echt commerciële reclame, is die van Amstel. Het merk heeft al veel verschillende reclamespotjes op televisie gehad, met telkens dezelfde drie personen in de hoofdrol. De reclames worden ook vaak uitgezonden, waardoor je ze ook herkent en gaat onthouden.

Ideële reclame
Dit soort reclame komt veel minder voor in de samenleving het doel van ideële reclame is, mensen laten nadenken over wat ze doen. Een voorbeeld hiervan is SIRE, deze organisatie probeert hier geen geld mee te verdienen, Postbus 51 lijkt op lijkt op deze vorm van reclame, maar deze geeft alleen informatie over de overheid.

Mond tot mondreclame
De meest bekende vorm van reclame is toch wel de mond-tot-mondreclame. Mond-tot-mondreclame is de oudste en meest voorkomende vorm van reclame.
Mensen vertellen aan elkaar hun ervaringen met een bepaald product deze kunnen negatief maar ook positief zijn, als men positieve berichten over een product hoort zal men eerder een product kopen dan wanneer men negatieve berichten hoort.
Het reclamebureau heeft hier weinig invloed op. Want ook al wordt een product nog zo mooi aangeprezen op de televisie, als je van iemand een negatief bericht hoort over dat product, zul je het niet zo gauw kopen.

Sluikreclame
Het komt wel eens voor dat in een gewoon programma stiekem reclame wordt gemaakt. Zo’n reclame wordt een sluikreclame genoemd. Soms hebben bedrijven daar van tevoren afspraken over gemaakt. Maar soms gebeurt het ook per ongeluk. Op sluikreclame staan hoge boetes. Het is vaak moeilijk te zeggen of iets sluikreclame is, want het is moeilijk om daarvoor een grens te bepalen.

Suggestieve reclame
Suggestieve reclame is reclame die een beroep doet op menselijke gevoelens producten om te zetten in mooie beloftes. Dit doen ze door mooie uitspraken die niet goed waargemaakt worden. Een voorbeeld hiervoor zijn de reclames van Tell Sell, die beloven dat wanneer je per dag één afslanktablet slikt, je gauw kilo’s af zult vallen.

Misleidende reclame
De naam zegt het al “misleidend” dit soort reclame belooft je dingen die niet waar zijn. Het is moeilijk te bepalen wanneer een reclame misleidend genoemd mag worden, want dan moet je het product eerst onderzoeken. Misleidende reclame is verboden. De reclame in Nederland is van strenge eisen afhankelijk
Deze eisen zijn opgezet door het Reclame Code Commissie. Volgens deze Commissie mag een reclame niet misleiden. Een reclame mag niet doelloos kwetsen, of onfatsoenlijk zijn. De Reclame Code Commissie heeft onder andere bepaald dat er in de reclames over snoep een tandenborsteltje in beeld moet staan.

Themareclame:
Themareclame is een vorm waar niet één bepaald product centraal staat, maar een bepaald thema. Een aantal thema’s kunnen zijn: Moederdag, Kerst en Pasen. Een voorbeeld van een echte themareclame is de reclames in speelgoedwinkels in de periode voor sinterklaas.

Onbaatzuchtige reclame:
Onbaatzuchtige reclame is te vergelijken met de ideële reclame. Deze reclames streven niet naar winst, maar naar inzameling van geld, voor maatschappelijke of liefdadigheidsinstellingen. Een aantal voorbeelden hiervoor zijn de reclames van de Kankerbestrijding, het WNF, de Nierstichting en Vluchtelingenhulp.

Combinatiereclame:
Combinatiereclame is het samen uitvoeren van reclame acties, door ondernemers van verschillende bedrijven. Een goed voorbeeld hiervoor was de reclame van de Bavaria-Kronenactie die vorig jaar uitgezonden werd op tv. Daarin kwamen een heleboel bedrijven voorbij in maar een halve minuut.

Agressieve Reclame:
Agressieve reclame is een vorm van reclame die een beetje aanvallend is. Het product in de reclame wordt je opgedrongen door bepaalde uitspraken. Voorbeelden hiervan zijn de telefonische adviezen van verzekeringen enz.

SIRE
Stichting Ideële Reclame, deze stichting zet zich in voor allerlei dingen die voor de samenleving belangrijk zijn maar niet door andere partijen worden opgepakt
Zo hebben ze pas een campagne gehad over vrijwilligerwerk met als thema “Ontdek je Tweede ik” en zijn ze nu bezig aan een campagne over analfabetisme.
Er zijn in totaal maar liefst 1,5 miljoen zogenaamde \'functioneel\' analfabeten die zoveel moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen, dat ze niet goed kunnen functioneren in de maatschappij. Sire vindt het belangrijk dat ook aan die mensen aandacht wordt besteed en is daarom een campagne begonnen. Het belangrijkste uitgangspunt van SIRE is dat het een stichting is die geen winst wil/hoeft te maken

Postbus 51
Dit is net zo’n soort stichting als SIRE het houdt zich ook bezig met ideële reclame, bij deze stichting kan je terecht met vragen aan de Rijksoverheid. Bijvoorbeeld als je meer wilt weten over gezondheidszorg, onderwijs, veiligheid, wonen. Maar ook als je een folder of brochure wilt bestellen. Postbus 51 is onderdeel van de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) van het Ministerie van Algemene Zaken.

De bekendheid van reclames
De meeste reclames zijn bekend door hun slogans, dat zijn zinnen waar je het merk of bedrijf aan herkent.
Een aantal voorbeelden:

- McDonald’s i’m lovin it
- Holland Casino een mooie gelegenheid om uit te gaan
- Het voordeel van Albert Heijn
- Miele, er is geen betere
- Nokia, connecting people
- Meer kans, meer geld in de Staatsloterij
- You make it a Sony
- Plus Markt opgeteld de beste
- Super de Boer, altijd op zoek naar het beste
- Niets is veiliger dan Dreft
- Heerlijk, helder Heineken
- Philips, let’s make things better

REACTIES

L.

L.

erg gaaf want ik moet en werkstuk maken en deze informatie kan handig zijn!

12 jaar geleden

S.

S.

het is wel handig ik had nog wat informatie nodig over de soorten reclame. Wat ik jammer vindt is dat er niet echt goede voorbeelden bij staan, wat ik bedoel is dat het wel wat verduidelijkt kan worden.

7 jaar geleden

L.

L.

lolllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

6 jaar geleden

F.

F.

fbi open up

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.