De steen van Rosetta

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 667 woorden
  • 13 juni 2015
  • 13 keer beoordeeld
Cijfer 5.4
13 keer beoordeeld

Het gaat over: De beroemde steen van basalt die in 1799 werd            

gevonden in Egypte. De steen bevat tekst in drie

verschillende talen en daar bij zitten ook hiërogliefen tekens.

Hij is gevonden in Egypte. Het was een belangrijk gevonden

voorwerp.

De ontcijfering van het schrift.

Wie het woord hiërogliefen hoort, denkt meteen aan Egypte. De tekens horen overduidelijk bij de oude Egyptenaren. Dat is al eeuwen bekend, maar waar al die speciale tekens precies voor stonden, was lange tijd minder bekend. Bij het vertalen van de Egyptische hiërogliefen speelde de vondst van de Steen van Rosetta een grote rol.

Op de steen van Rosetta stonden 3 verschillende talen.

1. in het Egyptisch door middel van Egyptische hiërogliefen
2. in het Egyptisch door middel van de demotisch schrift
3. in het Grieks.

Hierdoor bleek de steen een belangrijke sleutel te zijn voor het ontcijferen van hiërogliefen. De steen is ontcijferd door,  Jean-François Champollion in 1822. het hiërogliefenschrift is  zo’n 200 jaar geleden gevonden. Hij is 23 jaar later ontcijferd. Dit leidde tot begrip van de betekenis van hiërogliefen, die vele eeuwen on-ontcijferd waren gebleven, en vele andere vertalingen.

De gebruikers van het schrift.

De waarschijnlijke gebruikers waren Egyptenaren, want op de steen stonden allemaal Egyptische tekens. Alleen belangrijke mensen konden het schrijven. Misschien heeft een of andere Farao het wel geschreven, of heeft iemand het vóór de Farao geschreven. Dat dacht ík eerst en toen vond ik dit op het internet:

De tekst op de steen is een dankbetuiging van de priesters van Memphis aan de farao Ptolemaeus V Epiphanes. De tekst is gedateerd op 27 maart van het jaar 196 voor Christus.

De schrijfmiddelen.

Op de steen staat drie keer dezelfde tekst

1 keer. In het Egyptisch door middel van Egyptische hiërogliefen

1 keer. In het Egyptisch door middel van demotisch schrift

1 keer. In het met de letters van het Grieks alfabet.

De uitleg van de verschillende talen die ze hebben gebruikt.

Egyptische hiërogliefen: dat zijn een soort tekeningetjes.

Demotich schrift: Het Demotich was een schriftsysteem uit het Oude Egypte.

Grieks alfabet: dat is gewoon het alfabet van de Grieken.

Het uiterlijk van de steen.

De steen stamt uit de tijd rond 200 voor Christus, hij is dus al best wel oud. De steen is gemaakt van basalt en weegt wel 762 kg. De afmetingen zijn 118 x 77 x 30 cm, het is een aardig grote steen en ook behoorlijk zwaar.

Verder staat de tekst er natuurlijk ook op!

Waar kun je de steen bezichtigen.

Als je de echte steen wilt bezoeken moet je naar het brits museum in Londen. Maar je kunt hem ook in Nederland bekijken maar daar ligt een kopie. Als je hem in Nederland wilt bekijken dan moet je naar het Rijksmuseum van Oudheden.

Slot.

Korte samenvatting, de Steen van Rosetta is een zeer belangrijke steen geweest voor de ontcijferingen van de hiërogliefen. De ontcijferaar was Jean-François Champollion. De steen is erg zwaar, en gemaakt van Basalt. De tekst op de steen is een dankbetuiging van de priesters van Memphis aan een farao.

Bronnen, ik heb heel veel gedaan met internet, ik heb meerdere sites gebruikt zoals, www.cultuurwijzer.nl en http://oud.digischool.nl en http://nl.wikipedia.org en http://historiek.net en http://www.kennislink.nl  en als laatst http://www.steenvanrosette.nl

Ik heb dus 6 verschillende sites gebruikt maar er werd steeds iets anders gezegd.. Bij www.steenvanrosette.nl zeiden ze dat de steen van graniet was, en dan bij http://oud.digischool.nl zeggen ze dat hij van basalt is. Dus ik heb een van de twee uitgekozen.

REACTIES

W.

W.

geod gedaan

9 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.