De ruimtevaart

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 874 woorden
  • 8 februari 2004
  • 220 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
220 keer beoordeeld

Hoofdstuk overzicht

Hoofdstuk overzicht
Hoofdstuk 1 Mijn Motivatie
Hoofdstuk 2 De inleiding
Hoofdstuk 3 De geschiedenis
Hoofdstuk 4 Het ruimtepak
Hoofdstuk 5 Cape Canaveral
Hoofdstuk 6 Wist-je? Bronvermelding

Hoofdstuk 1 Mijn Motivatie

Ik heb besloten mijn werkstuk over de ruimtevaart te schrijven. Dit onderwerp heb ik gekozen, omdat ik veel interesse in de ruimtevaart heb. Ook heb ik er thuis verschillende boeken erover. Verder leek het me ook een onderwerp om veel over te kunnen schrijven.

Hoofdstuk 2 De inleiding

Het heelal is voor de mens nog een van de grootste raadsels ter wereld. De wetenschap houdt zich in deze tijd erg veel bezig met het heelal. Het heelal heeft ook gevaren voor de mens, maar daarover zal dit werkstuk niet gaan. Grotendeels zal het over de eerste reis naar de maan gaan.

Hoofdstuk 3 De geschiedenis

Reeds in de tweede eeuw van onze jaartelling was de mens al aan het fantaseren om naar de maan te vliegen.

De Griek Lucianus v Samasta was al fantasie verhalen aan het schrijven over een mannetje dat met een grote straal water naar de maan werd gespoten.

In het jaar 1610 bouwde de Italiaanse wetenschapper Galileo Galilei de eerste telescoop. Hij werd op het idee gebracht door de Nederlander Fleming die in Venetië een soort ‘verrekijker’ toonde.

In de loop van de tijd bouwden de wetenschappers steeds grotere en beter telescopen waarmee ze steeds verder het heelal in konden kijken. Zo kwamen ze op het idee om mensen de ruimte in te laten gaan.

Op 4 oktober 1957 lanceerde de voormalige Sovjet-Unie het eerste voertuig/satelliet in een baan om de aarde, de Spoetnik-1. Na dit succes ging de Sovjet-Unie door met het lanceren van ruimteschepen.

Ze lanceerden ook de Luna 2, dit was het eerste voertuig dat de maan bereikte. Helaas sloeg hij te pletter tegen het harde oppervlak van de maan.

Op 12 april 1961 was de Russische kosmonaut Juri Gagarin de eerste mens die in de ruimte de aarde omvloog. In de jaren daarna werd er hard gewerkt aan verbeteringen. Natuurlijk wilden de Russen ook als eerste op de maan landen.

Maar zij waren niet op de hoogte van het feit dat de Amerikanen sinds 1965 bezig waren met het grootste ruimteproject dat de wereld ooit gekend heeft. 400.000 ingenieurs,wetenschappers en geleerden waren bezig om een maan-landingsvoertuig in elkaar te zetten dat stabiel genoeg was om op de maan te landen.

Op de ochtend van woensdag 16 juli 1967 vertrok de grote Saturnus-5 raket met aan boord de drie amerikaanse astronauten op weg naar de maan. De astronauten die aan boord van dit schip meegingen heten Neil Armstrong,Michael Collins en Edwin>buzzAdelaar< te lanceren. Neil Armstrong en Buzz Aldrin klommen in de Adelaar en vertrokken richting het maanoppervlak.

Miljoenen mensen op aarde zagen de landing op de TV of hoorden het op de radio. Toen de poten van de Adelaar het maanoppervlak raakten, juichten zij uitbundig.

Neil Armstrong was de eerste mens die de maan betrad. Hij zei de legendarische woorden: “it is a’ small step for a man, but a huge step for mankind.”

Na deze vlucht zouden er nog 8 Apollo’s naar de maan vertrekken.

Vandaag de dag zijn er geen Apollo vluchten meer, de plaats van de raket is overgenomen door de Spaceshuttle.

Maar de mens had de maan bedwongen.

Hoofdstuk 4 Het ruimtepak

De ruimtepakken waarmee astronauten door de ruimte zweven/lopen hebben verschillende geïsoleerde stukken. Dit is nodig om de astronauten te beschermen tegen de extreme kou (-173 graden). De eerste laag moet goed dik en stevig zijn, om beschadiging van micrometeorieten te voorkomen.

Dit zijn hele kleine brokjes gesteente die door het heelal vliegen,ze hebben zo’n grote kracht dat ze een onbeschermd lichaam kunnen doorboren! Het ruimtepak is ook heel zwaar,een pak met rugzak weegt al snel 103 kilo! Daarom is het maar goed dat in de ruimte geen zwaartekracht is.

Hoofdstuk 5 Cape Canaveral

Op Cape Canaveral in de Amerikaanse staat Florida ligt het ruimte/lanceer station John F Kennedy. Van hieruit worden alle Amerikaanse spaceshuttles en vroeger de raketten gelanceerd. Op hetzelfde eiland ligt ook het John F. Kennedy space-center van de N.A.S.A. Hier kunnen toeristen naar toekomen om lanceringen, trainingsprogramma’s en oude raketten te zien. Vroeger was dit nog een lanceerplaats van Apollo-vluchten. Daarom mochten daar geen onbevoegden komen. Men was bang dat er onder de toeristen spionnen zouden kunnen zitten. Nu er geen Apollo-vluchten meer zijn mogen er ook toeristen komen.

Hoofdstuk 6 Wist-je?

Wist je: Dat het eerste levende wezen dat we de ruimte instuurden een hondje was.

Wist je: Dat het Russische hondje Laika aan boord van de Spoetnik-2 de ruimte ingestuurd werd omdat de mens zelf nog te bang was om te gaan.

Wist je: Dat de eerste vrouw, Valentina Tereschkowa, op 16 juni 1963 de ruimte in ging.

Wist je: Dat het bekende ruimtestation MIR op 20 februari 1986 de ruimte werd ingeschoten.

Wist je dat op 13 juni 1983 de ruimtesonde pionier 10 het eerste voertuig is dat ons zonnestelsel uitvliegt.

Wist je: Dat de eerste spaceshuttle werd gelanceerd op 12 april 1980. Dit was de Colombia STS-1,hij vloog 3-rondjes om de aarde en landde daarna weer veilig.

Bronvermelding

Boek:de ruimtevaart door Jasper v Eede.

Boek: Auf dem mond door Barbara Hehner

Internet site: www.google.nl

Internet site: www.nasa.com

Internet site: http://www.ksc.nasa.gov

REACTIES

K.

K.

cool thanks voor de info nu word mijn werkstuk supergoed

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.