Ik maak mijn werkstuk over Australië, omdat je er veel informatie over kan vinden. En er valt daarom ook veel over te vertellen denk ik.
Het lijkt me wel een mooi land om er op vakantie te gaan. Later zou ik er ook eigenlijk wel willen wonen.
Ik weet nog maar weinig over dit land. Wat de meeste mensen wel weten is dat de kangoeroe er erg bekend is.
Na dit werkstuk hoop ik wel meer te weten over Australië, maar dat zal vast wel.
Inhoudsopgave:
1. Kaft.
2. Inleiding, en Inhoudsopgave.
3. Australië
4. Natuurlijke gebiedskenmerken
5. Toerisme
6. De onderzoeksvragen
8. Samenvatting, Eigen mening en Bronvermelding
Australië is een van de oudste continenten, ze hebben gesteentes onderzocht, en deze wijzen erop dat het wel 3500 miljoen jaar oud is. Het totale grond oppervlak van dit grote continent is: 7.682.300 vierkante kilometer! Dit is dezelfde omvang als heel de VS (exclusief Alaska), of 240 keer groter dan Nederland.
Er zijn ongeveer 19 miljoen inwoners. De bekendste stad van Australië is Sydney, en heeft ruim 3.7 miljoen inwoners.
De Aboriginals zijn de oorspronkelijke bewoners van Australië. Sommige van hen leven nog zoals in de oertijd: de mannen jagen op kangoeroes, grote hagedissen, emoes, en eenden daarvoor gebruiken ze boemerangs, spiesen en speren. De Aboriginals zijn nomaden: ze trekken van de ene naar de andere plaats. Nu zijn er nog ongeveer 155.000 Aboriginals. Dat is nog maar 1% van de gehele bevolking.
Wel 85% van de bevolking van Australië woont aan de oost- en zuidkust, in steden met meer dan 1000 inwoners. De grootste steden (of woongebieden) zijn:
• Sydney (3,2 miljoen inw.)
• Melbourne (2,7 miljoen inw.)
• Brisbane (1,1 miljoen inw.)
• Adelaide (950000 inw.)
• Perth (920000 inw.).
In het grootste deel van Australië wonen maar heel weinig mensen. Dit noemen ze de outback. De mensen wonen dan in stations (zeer grote boerderijen met heel veel grond). De boerderijen liggen een paar uur van elkaar. De wegen zijn onverhard. Je kunt er het best met een jeep rijden. Een bezoek aan de doktor vanwege een verkoudheid hoeft ook niet, iedereen heeft een eigen soort thuis hypotheek. Je hoeft alleen de doktor ff op te bellen en te vragen wat je nodig hebt. Ook gaan de kinderen in zo een outback niet naar school, maar in geheel Australië is het verplicht, en gratis, voor kinderen tussen 6 en 16 jaar. Ze krijgen les via radio en televisie, de leraar die het verteld doet meestal net alsof hij gewoon voor de klas staat.
Natuurlijke gebiedskenmerken
• In het zuidoosten van Australië bevindt zich het Great Divine Range gebergte, wat een van de weinige gebergtes van Australië is en daarmee ook gelijk het grootste gebergte.
• Er is geen vulkanisme of een vorm van aardbeving aanwezig.
• Klimaat:
Australië kent verschillende klimaten.
Door zijn ligging heeft Australië voor het grootste gedeelte een subtropisch klimaat.
Dit geldt niet voor het uiterste noorden, waar het klimaat tropisch of equatoriaal is.
• De gemiddelde temperatuur in januari ligt tussen de 20-30 graden in het noorden en in het zuiden is het 30 graden of hoger.
In juli is het tussen de 0-20 graden en kan het best koud worden in Australië.
• De gemiddelde neerslag in het noorden en oosten ligt tussen de 500-2000 mm per jaar.
In het westen en een groot deel van het midden van Australië valt er tussen de 250-500mm neerslag per jaar.
• In het verre zuidwesten en verre oosten van Australië is het landschap voornamelijk in cultuur gebracht.
Het grootste gedeelte voornamelijk het midden van Australië is woestijn/woestijnsteppe.
• Enkele van de bekende woestijnen die een overheersende rol spelen in het landschap zijn: de Grote-Victoriawoestijn, Grote Zandwoestijn, Tanamiwoestijn en Simpsonwoestijn.
Helemaal in het noorden bestaat het landschap uit tropisch regenwoud en grassteppe.
• De grondsoort verschilt per gebied in het noorden is er vooral latosol (tropische bodem)te vinden, in het oosten vindt men steppebodem, Podzol (askleurige bodem) en rood-gele bodem. En voor de rest is Australië voor het grootste gedeelte met woestijnbodem bedekt.
• Australië produceert verschillende grondstoffen en energiebronnen zoals: Bauxiet, steenkool, ijzererts, koper, tin, zilver, uranium, nikkel, wolfraam, mineralen, lood, zink, goud, diamanten, aardgas en aardolie.
Toerisme
Het toerisme heeft zich sinds de jaren zeventig flink ontwikkeld en vormt een steeds belangrijker onderdeel van de Australische economie.
De meeste toeristische trekpleisters liggen in het oosten, in Queensland en New South Wales. Sydney wordt vooral bezocht om de brede, kilometers lange stranden, en om het nabij gelegen Kuringgai Chase National Park, een befaamd dierenreservaat.
Ten zuiden van Canberra liggen de Snowy Mountains, waar het skiseizoen in juni begint.
Australiës grootste toeristische attractie is het Groot Barrièrerif voor de noordoostkust.
Great Keppel Island in het zuiden is beroemd om zijn witte stranden. De Gold Coast is het favoriete vakantiegebied van de Australiërs en ligt 80 km ten zuiden van Brisbane.
Midden in de Australische "outback" ligt de oude kolonistenstad Alice Springs, de enige stad in een omtrek van honderden kilometers. Ruim 350 km ten westen van deze stad liggen Ayers Rock(met prehistorische tekeningen) en de felgekleurde rotsen van Mount Olga.
Toeristen hebben een visum nodig voor Australië. De beste tijden voor een bezoek verschillen per landstreek want voor South Australia zijn het de maanden september tot december, voor Queensland juni tot september, voor New South Wales september tot mei, en voor Western Australia augustus tot november.
Taal.
Wat is de officiële taal in Australië?
De officiële taal van Australië is natuurlijk het Engels. De traditionele aboriginalgemeenschappen spreken per groep hun eigen taal en beheersen vaak ook nog verschillende andere aboriginal talen. Zij spreken vaak nauwelijks Engels in tegenstelling tot de aboriginals in de steden en de plattelandsgemeentes.
Spreken ze normaal Engels zoals in Engeland?
Het Australische Engels heeft een zeer speciaal accent, maar kent ook woorden die in het Engels of Amerikaans niet voorkomen. Het Australische Engels wordt "strine" genoemd, en kan teruggevoerd worden tot de eerste voornamelijk Ierse gevangenen in Australië. De Strine is geen dialect maar meer een soort volkstaal. Het is een taal zonder grammatica, die wordt geschreven zoals ze wordt uitgesproken.
Eten.
Ken het land een eigen keuken?
Australië kent geen echte eigen keuken (behalve dan de Aboriginal bushtucker die je hier en daar kan proberen), maar heeft de beste dingen van allerlei eetculturen overgenomen: een duidelijke invloed van de immigranten. Er is dus een enorme keuze aan restaurants en ook in de supermarkt kan je net als in Nederland eten uit allerlei culturen kopen. Typisch Australisch is wel de grote hoeveelheden vlees die er gegeten worden (mede een gevolg van de grote veestapel) en de vele soorten vers fruit en groenten die er verkrijgbaar zijn (ook grotendeels afkomstig uit eigen land).
Zijn de prijzen van het eten hoog of laag?
De prijzen van eten liggen in de supermarkten iets hoger dan in Nederland, met uitzondering van vlees dat vaak redelijk goedkoop is. Lekker brood zoals wij dat kennen is vaak behoorlijk duur. Eten in de vele fastfoodrestaurants en de kleine Indische, Chinese en Libanese restaurantjes is erg goedkoop. De luxe restaurants zijn vaak relatief goedkoop, vergeleken met Europa.
Geschiedenis.
Wat is de geschiedenis van het paard in Australië?
De eerste paarden die ingevoerd werden in Australië waren twee hengsten en vijf merries. Deze paarden werden overgebracht tijdens de ‘First Fleet’ in 1788. Door deze 7 paarden groeide de populatie snel. In de negentiende eeuw waren er meer dan 70 en kort daarna werden er afgedwaalde paarden gemeld onder aan de Blue Mountains, net buiten Sydney. De eerste kuddes zijn geregistreerd in 1804.
In het begin werden paarden gebruikt voor transport enz. maar met de komst van de kameel in Australië, in 1840 werden de paarden vrijgelaten, afgemaakt of ontkwamen ze. In de woestijn en in graslanden zijn kamelen praktischer, omdat ze lange tijd zonder voedsel en water kunnen overleven.
Vanaf 1830 tot vlak voor de Tweede Wereldoorlog fokten veel Australische landgoederen paarden van het ras dat bekend is geworden als Walers. Het paard is genoemd naar de kolonie New South Wales.
Walers werden gefokt voor het gebruik in de strijdkrachten van het Britse rijk in de koloniale oorlogen en de Tweede Wereldoorlog. Vlak na de afloop van de Tweede Wereldoorlog werden veel paarden vrijgelaten omdat de komst van de auto het gebruik van paarden overbodig maakte. Het paard was niet langer meer nodig zoals in de pioniersjaren met de komst van de kameel.
Wat is de geschiedenis van de kameel in Australië?
Een man, “Horrock” genaamd, bracht de eerste kameel naar Australië op 12 oktober 1840, bij Port Adelaide in South Australia. Het was de enige overlevende van een groep kamelen die ingescheept was op de Canarische Eilanden, noordwest Afrika.
Twee andere kamelen arriveerden later dat jaar, en in 1860 arriveerden ze bij honderden. De meeste vestigden zich in ‘Thomas Elder’s Beltana stud’ in South Australia in 1866. Zij werden meer en meer gebruikt voor de ontdekking van en het transport naar de binnenlanden van Australië. De kamelen kwamen voornamelijk van de kamelen India en Pakistan.
Al snel werden kamelen een bekend gezicht in het binnenland van Australië. Zonder kamelen zou de vroege verkenning zeker veel moeilijker en bijna onmogelijk zijn geweest.
Na het maken van dit werkstuk ben ik een aantal nieuwe dingen te weten gekomen over Australië. Bijvoorbeeld dat de kinderen in de outback les krijgen via de tv of radio. Dit is voor ons in Nederland heel raar omdat wij gewend zijn gewoon naar school te gaan.
Ik vind het ook raar dat Australië verschillende soorten landschappen en klimaten heeft, terwijl het grootse gedeeld uit woestijn bestaat en onbewoonbaar is. Maar dit komt denk dan ook omdat het een heel groot land is
Verder vind ik het wel jammer dat Australië niet echt een eigen keuken heeft, je ziet duidelijk dat ze alles van andere landen hebben over genomen.
Dit zeggen een aantal bekende Australiërs over hun land:
• Mel Gibson: Toen ik 12 was zijn we vanuit New York naar Australië geëmigreerd. Ik zou Australië nooit verlaten voor Amerika.
• Nicole Kidman: Ik ben geboren in Melbourne. Al m’n vrienden en familie wonen in Australië. Ik ben blij dat ik een huis in Amerika en Australië heb. Nu genieten Tom, de kinderen en ikzelf van beide kanten van de wereld.
• Pat Rafter: Ik ben geboren in Mount Isa. Australië is een prachtig land. Er is maar één plaats die mooier is; Bermuda. Daarom woon ik daar.
Nog wat bekende Australiërs zijn; Kylie en Danni Minogue, Nathalie Imbruglia, Lleyton Hewitt en Heath Ledger.
I’ve never been in Australia, but now I want to go over there to see everything with my own eyes. And in all the things I’ve read, Australia seems to be nicer and more beautiful then I thought. I hope I can have my holiday there. I think it’s a whole experience when you’ve been there and have seen how beautiful the country is.
Bronvermelding:
• http://www.scholieren.com
• http://australie.pagina.nl
• http://australie.startkabel.nl
• http://www.landenweb.com
• http://www.kennisnet.nl
• http://www.vakantielanden.net/australie.htm
• http://werkstuk.freddoweb.nl/australie/australiefr.htm
• http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdpagina
• http://library.thinkquest.org/03oct/00128/nl/main.htm?tqskip1=1
• http://www.scienceviews.com
REACTIES
1 seconde geleden
..
..
leuk gedaan
6 jaar geleden
Antwoorden