Alcohol

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 2985 woorden
  • 13 oktober 2004
  • 116 keer beoordeeld
Cijfer 6
116 keer beoordeeld

Dit werkstuk gaat over alcohol. Wanneer is het uitgevonden, wat is het, welke gevolgen heeft het, en hoe kom je er weer van af? Dit en nog meer bespreek ik hierin. Het is belangrijk om de gevolgen van alcohol te weten voor je ervan gaat drinken. En die gevolgen zijn vaak erger dan je denkt.

Wat zijn de gevolgen van alcohol? Alcohol is een drugs, omdat het gevolgen heeft tot je gedrag. Het kan je verschillende dingen laten doen. Wat het precies doet dat verschilt per persoon. Eerst worden de meeste mensen opgewekt losser en raken er ontspanen van. Ze meer gaan praten, en hun moeheid verdwijnt. Als je nog meer gaat drinken dan kan men zich gaan overschatten, en je reactievermogen wordt ook nog eens minder. Op het laatst kunne je spieren raar gaan doen en word je overdreven emotioneel. Je kan bijvoorbeeld heel erg gaan lachen, of alles ineens niet meer inzien. En de volgende dag kat je iedereen af omdat je een kater hebt. (Daar lees je later meer over) en na een paar maanden stevig drinken hangt er waarschijnlijk een bierbuik over je broek heen. Na een paar jaar stevig gebruiken mag je je inschrijven op de wachtlijst voor orgaan transplantaties. Want drank tast de lever hart en nieren aan. Je kan er zelfs ene ziekte van krijgen. Die van Korsakov. De oorzaal hiervan is dat, als je echt heel erg veel drinkt, je al bijna geen normaal voedsel binnen krijgt maar bijna alleen maar snacks en alcohol. Hierdoor kan men ondervoed raken. En doordat je niet genoeg vitamines (vooral geen vitamine B) binnen krijgt kan je deze ziekte krijgen. Dit is zeker niet gunstig voor je geheugen: sommige patiënten herkennen nauwelijks hun eigen spiegelbeeld. Je kan er ook sociale- leer- en emotionele gevolgen hebben. Hieronder staat een tabel over hoe je gaat doen als de alcohol via het bloed de hersenen bereikt heeft. Er zijn duidelijke verschillen. Dat komt omdat er bij de opname de alcohol verdeeld word over het lichaamsvocht. Wie veel weegt, heeft meer lichaamsvocht dan iemand die weinig weegt. Verder hebben mannen meer lichaamsvocht dan vrouwen.

Vrouw 55 kilo
glazen Man 60 kilo
glazen Toestand ‰ 1 2 opgewekt 0,5‰ Opgewekt, losser en ontspannen. Spraakzaamheid neemt toe, moeheid verdwijnt, polsslag en ademhaling gaan sneller. 2-5 3-7 aangeschoten 0,5 -1,5‰ Stemming en gedrag veranderen. Natuurlijke remmingen worden minder, zelfoverschatting, geheugen wordt minder, reactie snelheid omlaag. 6-9 8-14 zat 1,5 -3,5‰ Coördinatie van spieren raakt aangetast, overdreven emotioneel, zelfkritiek verdwijnt. 10-13 15-19 ladderzat 3-4‰ Zintuigen raken verdoofd, wat de drinker hoort en ziet, drinkt nauwelijks tot hem door. > 14 > 20 laveloos
voor pampus > 4‰ Tegen de 4 ‰ kans op bewusteloosheid groot, levensgevaar neemt toe. Bij 5 ‰ verkeert de drinker in acuut levensgevaar, de drinker kan in coma raken.

Maar als alcohol zulke gevolgen heeft waarom drinken mensen het dan toch? Sommige kinderen doen het om stoer te doen. Om andere mensen te laten zien dat ze al drinken. Je kan ook drinken voor de gezelligheid. Meestal als je samen uitgaat drink je ook omdat het lekker is en omdat je jezelf dan beter durft te laten gaan. Je durft dan te dansen of dat ene lekkere ding aan te spreken. Andere doen het omdat ze denken dat ze anders geen lol meer in hun leven kunnen hebben. Deze mensen kunnen niet stoppen met drinken. Ze vinden zelf ook wel dat ze hun glaasje moeten laten staan, maar het lukt hen eenvoudig genoeg niet. Als je alcoholist bent (als je niet kan stoppen met drinken) kan je niet meer stoppen met drinken als je een druppel alcohol geproefd hebt, of zelfs alleen maar hebt geroken. Je hebt totaal geen wilskracht meer. Je kan ervan af komen door te stoppen en geen druppel meer aan te raken, wat meestal niet zo makkelijk werkt. Voor mensen met alcoholisme zijn er heel veel afkickcentra gekomen. Maar mensen met dit probleem kunnen natuurlijk ook terecht bij de Anonieme Alcoholisten. Je krijgt dan een ‘buddy’ die je door de shit heen sleept, en er is elke week een praatgroep. ‘Hoi ik ben K. en ik ben alcoholist’, dat idee.

Maar welke nadelen heeft alcohol voor onze maatschappij eigenlijk? Heel veel in ieder geval. Ieder jaar vallen er zo ongeveer 3000 tot 4000 doden als gevolg van alcohol. Doordat er verlies van productie is, misdrijven, en de gezondheidszorg, komt het totaal verlies op samen zo’n 2,6 miljard euro. Even wat cijfertjes: -Alcohol en verkeer: 225 doden en 3400 ernstig gewonden per jaar -Aantal doden door privé-ongevallen (verdrinking, van de trap vallen): 80 per jaar -Aantal doden door alcohol veroorzaakte kanker: 2230 per jaar -Aantal doden door andere alcoholziekten met name leverziekten: 700 per jaar -Aantal opnamen in de verslavingszorg en elders: 30.000 per jaar -Aantal doden door geweld op straat waarbij er een verband was met alcohol: enkele tientallen -Tijd die de politie besteedt aan alcoholzaken: 22%

Behoorlijk wat dus. Maar hoe ging dat vroeger allemaal dan? Bier was er al 6400 jaar voor Christus, wijn was 3500 jaar voor Christus al bekend. Wijn was in het oude Griekenland zelf de belangrijkste drank. Bij de Germanen was dat bier. In Noord-Europa dronk men ook al alcohol. Dit drankje leek een beetje op bier alleen was et wat zoeter en er zat ook nog honing in. Er waren toen nog niet echt regels over de hoeveelheid enz. Veel later was er zelfs in Amerika een tijdperk (1920-1933) waar je geen alcohol mocht drinken. Dit kwam doordat er naar de onafhankelijkheidsstrijd het gebruik ban alcohol sterk toenam. Er kwam een partij die daar tegen was en later werd het dus verboden. Bij ons in Nederland kwam er in 1881 voor het eerst ene drankwed. De wet wilde vooral het aantal verkooppunten voor de sterke drank beperken. In de jaren twintig werd hier nauwelijks alcohol gedronken. Vanaf de tweede wereldoorlog begon het gebruik weer. Maar het steeg pas sterk vanaf 1960. Sinds toen zijn we ongeveer drie keer zoveel gaan drinken. Er kwam in 2000 nog een aanscherping tot de Drank en horeca wet.

Wat staat er eigenlijk in die wet? In de Drank en Horeca wet staat op welke manier alcohol verkocht mag worden. Je mag bijvoorbeeld als je twaalf jaar oud bent niet met een fles sterke wodka gaan lopen. Sterke drank is drank me een alcoholpercentage van 15%. Als je zestien bent mag je zwak-alcoholhoudende dranken kopen. Voor sterke drank moet je achttien jaar of ouder zijn. Toen de wet in 2000 bijgespijkerd werd kwam er onder andere dit in te staan. - Geldig legitimatie kunnen tonen als je alcohol koopt - Alcohol mag niet verkocht worden bij tankstations en winkeltjes langs de snelweg. Dingen over reclame staan niet in de Drank- en Horecawet. Hierover zijn wel afspraken gemaakt tussen de minister en de drankindustrie en de horeca.

Waarom mag je, als je zestien bent, dan nog geen sterke drank kopen? De grens van 16 jaar is gekozen om jonge mensen te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van het drinken van alcohol. Hoe kleiner het lichaam en hoe jonger je bent, des te schadelijker de werking van alcohol. In de Supermarkt mag geen sterke drank worden verkocht. Mixdrankjes enz. mag weer wel, mits het duidelijk gescheiden staat van de frisdrank. Dat komt omdat ze nogal op elkaar lijken. Als ze gescheiden staan kan er dus gene verwarring komen. Is dit niet het geval, dan kan je een klacht indienen.

Even terug komen op die mixdrankjes hoor, wat is nou het verschil shooters, mixdrankjes, alcopops en de zogenaamde boosters en blasters? Drankjes komen in verschillende vormen op de markt. Vrij nieuw zijn allerlei soorten mixdrankjes en boosters en blasters. Daarnaast bestaan er ook nog alcoholpops en shooters. Onder mix-drankjes worden kant en klare in blikjes van 200 tot 330 ml, met een alcohol percentage van 5 tot 7%. Shooters zijn alcohollikeuren waarvan 20% alcohol. Ze worden meestal verkocht in kleine flesjes van 20 ml.

Wat is eigenlijk de alcoholpercentage van bier?

Je hebt alcoholvrij bier, alcohol arm bier en bieren met weinig alcohol. Alcoholvrij bier mag niet meer dan 0,1% alcohol bevatten, alcoholarm bier niet meer dan 1,2 %. Over bieren met weinig alcohol zijn geen wettelijke afspraken gemaakt. Amstel light bevat 3,5% alcohol, Lingen\'s blond bevat 2% alcohol. Amstel Bier bevat 5% alcohol en heeft 40 calorieën per 100 ml
Amstel Licht bevat 3,5% alcohol en heeft 25 calorieën per 100 ml
Lingens Blond bevat 2% alcohol en 35 calorieën per 100 ml
Amstel Malt bevat 0,1% alcohol en heeft 25 calorieën per 100ml
Zo zie je maar dat er allerlei verschillen zijn in al het bier. Dus je kan niet precies zeggen hoeveel alcohol erin zit.

Wanneer is al de alcohol eigenlijk uit je bloed? Gemiddeld genomen heeft de lever voor elk glas alcoholhoudende drank 1,5 uur nodig om de alcohol uit je lichaam te verwijderen. Hoe meer gedronken wordt, hoe langer het natuurlijk duurt. Niet alleen het aantal glazen dat gedronken is bepaalt hoeveel uur het duurt voor de alcohol uit je bloed is. Dat is ook afhankelijk van of je man of vrouw bent en van je gewicht. Dat zag je ook in de tabel die een paar pagina’s terug stond. Bij vrouwen tikt de alcohol harder aan, omdat ze meer lichaamsvocht hebben. Er is een formule waarmee je kunt uitrekenen wat je bloed-alcoholgehalte (BAG) is. Let wel deze formule houdt geen rekening met individuele verschillen. Je kunt er niet blind opvertrouwen. Het kan dus allemaal verschillen. Dus als je een nachtje door gezakt hebt, hoef je niet eerst snel je BAG uit te rekenen want het kan dus altijd verschillen. Zo reken je het BAG uit: Het BAG wordt uitgedrukt in promillages. De formule is als volgt: BAG =

a x 10
_____ - (u - 0.5) x (g x 0.002) g x r

Hierbij is: a = aantal glazen
g = lichaamsgewicht
r = een maat voor lichaamsvocht, bij mannen 0,7 en bij vrouwen 0,5
u = het aantal uren vanaf het eerste glas
Als je in je bloed 0.5‰ alcohol hebt zitten mag je pas weer gaan rijden. Als je dan toch gaat rijden kan je gestraft worden, en kan je zelfs je rijbewijs kwijt raken. Mannen rijden het meest met alcohol op. Gemiddeld worden er 40.000 25.000 mensen per jaar betrapt op het rijden terwijl je teveel alcohol op hebt. Dit jaar waren er 300 doden gevallen doordat mensen toch zijn gaan rijden. 4000 mensen raakten zwaar gewond. Over alcohol in het verkeer vertel ik later nog meer.

Nog een vervelende eigenschap van een nachtje doorzakken behalve dat je niet kan rijden, is natuurlijk de kater. Hoe komt eigenlijk dat je ene kater kan krijgen? De belangrijkste oorzaak van de kater is het vochtverlies tijdens het drinken. Ook wordt er bij de afbraak van alcohol door het lichaam een giftige stof gevormd (asceetaldehyde) die zorgt voor hoofdpijn en een trillerig gevoel. Andere redenen zijn irritatie van maagslijmvlies en de werking van andere soorten alcohol, die foezelalcoholen worden genoemd. Verder doet het er ook toe hoe je voelt die dag. Als je je moe, slecht of down voelt, zal de kater de volgende dag niet prettig aan voelen.

Das niet echt fijn nee. Maar hoe kan je dan een kater voorkomen? Door niet te drinken natuurlijk. Maar als je het toch niet kan laten zijn hier wel een paar tips. -drink alleen als je je goed voelt en uitgerust bent -drink een glas water tussendoor en een voordat je gaat slapen -drink geen borrel en bier tegelijk -zeg af en toe nee. -drink water voor de dorst en alcohol omdat je het lekker vindt, en niet alleen om stoer te doen.

Tegen een kater valt weinig te doen. Je moet het gewoon uitzitten. Een middel tegen hoofdpijn kan helpen. Het is dan beter om paracetamol te nemen in plaats van aspirine. Van een paracetamol heeft je maag namelijk geen last. Een troost: de kater gaat altijd over, hoe rot je je ook voelt.

Zijn er eigenlijk nog andere gevolgen van alcohol? Ja natuurlijk zijn die er. Bijvoorbeeld als je met een slokje teveel in je auto gaat zitten of een ander voertuig. Als je politie je snapt dan kunnen er flinke straffen aan komen. Eerst halen ze je van de weg af met een stopteken. Soms zijn er ook grote controles waar ze meer dan een auto de weg af halen. Je moet dan in een soort pijpje blazen die aan een apparaat vast zit. Deze kan meten of je teveel alcohol op hebt. Hij kan dan drie letters aan geven. De P van Pass dat betekent dat je door mag rijden omdat je niet teveel alcohol op hebt. Je kan ook de A te zien krijgen van een twijfel gevalletje. Je krijgt dan een straf. Het licht eraan hoeveel je gedronken hebt wat de straf is, maar daar gaan we zo wel weer over verder. De derde letter die je kan krijgen is een F. dat is helemaal geen goed teken want dan heb je duidelijk een glaasje teveel op.

Hoeveel is eigenlijk te veel? Ik had al gezegd dat je 0,5% alcohol in je bloed mag hebben, maar je kan het ook anders berekenen. Namelijk met ‰ of uggel. ‰ Betekend keer honderd en uggel is het aantal uitgeademde lucht. Je mag wel iets alcohol in je bloed hebben zitten want anders kan je ook geen andere dingen eten met alcohol. Denk nu bijvoorbeeld aan een lekker toetje of een bonbon. Je mag maximaal 220 uggel in je bloed hebben zitten. Je kan niet goed vergelijk hoeveel dat is, bijvoorbeeld een biertje of een sterke wodka, want overal zit een andere hoeveelheid alcohol in. Het licht er ook aan hoe je jezelf dus voelt. Als je 220 tot 571 uggel in je bloed hebt zitten, krijg je een A. je bent dan strafbaar aan een misdrijf. Het verschil tussen misdrijf en overtreding is dat je bij een misdrijf een strafblad krijgt, en bij een overtreding niet
Onder misdrijf vallen onder andere moord, rijden me alcohol en diefstal. Als je dat hebt krijg een rijverbod of ene transactie. Als je die niet betaald binnen zes weken moet je naar de rechter toe. Heb je je uggel-gehalte tussen de 571 en de 785 zitten (wat heel erg hoog is) liggen, dan is het er ernstig aan toe. Je moet sowieso naar de rechter en misschien moet je je rijbewijs inleveren, voor hoe lang bepaald het CBR.

Wacht even, het CBR? Wat is dat? Het CBR is het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen. Dit Bureau levert je rijbewijs, en kan het ook weer innemen. Tegenwoordig is het zo, dat je als je het rijbewijs na 30 maart 2000 hebt gehaald, hij ook weer heel makkelijk ingenomen kan worden. Je hebt dan een soort bewijstermijn van vijf jaar waar je maximaal drie keer in bekeurd mag worden. Dus als je bijvoorbeeld drie keer betrapt bent met te veel alcohol in je bloed, word je rijbewijs weer ingenomen. Maar als het twee keer gebeurd is het niet erg.

Oké, terug naar de uggels. We zaten nog bij de straffen voor als je tussen de 571 en de 785 uggel in je bloed hebt zitten. Er wordt nog een proces verbaal (PV) aangemaakt en je krijgt een boete van 800 euro krijgt, en ook nog een taakstraf. Ook moet je dan naar het EMA toe. Dat de vereniging voor het Educatieve Maatregel Alcohol. Dat is een soort cursus waar je verplicht heen moet. Je leert daar over de gevolgen van alcohol als je ermee achter je stuur kruipt. Deze cursus kost tussen de 300 en de 400 euro, die je zelf moet betalen, en hij duurt drie dagen lang.

Zo dat is niet niets zeg. Wat gebeurt er dan als je meer dan 785 uggels in je bloed hebt zitten? Dat komt heel erg weinig voor hoor, meestal alleen onder alcoholisten. (Mensen die verslaafd zijn aan alcohol.) Dat komt omdat mensen die veel drinken, een lichaam heeft die daaraan gewend is geraakt. Die kunnen dus veel meer hebben als niet verslaafden. Het CBR maakt dan je rijbewijs ongeldig, en bepaald of je naar ene psychiater moet of niet. Vaak moet dat wel, om van je verslaving af te komen, want meestal kan je dat niet zonder hulp. En uiteraard moet je naar het ook EMA toe.

Wel duidelijke regels dus. Hoe gebeurde dat vroeger dan? Er waren ongeveer twintig tot dertig jaar geleden nog niet van zulke goede apparaten als er nu zijn. De agent die de chauffeur aanhield, moest goed ruiken of hij alcohol ontdekte in diens adem. Dat was natuurlijk best een gedoe. Vaak lieten ze de bestuurders ook over een witte lijn lopen, die al op de weg zat. Als hij een beetje waggelde, of de agent het niet vertrouwde moest de persoon mee naar het politiebureau. Daar hadden ze een apparaat, dat te vergelijken valt met het apparaat van nu. Je moest dan in een soort zakje ademen, tot hij helemaal vol zat. Als het uiteinde van het zakje dan groen werd had hij gedronken. Hoe groener het uiteinde was hoe meer hij gedronken had. Als het uiteinde geel was, was er niets aan de hand.

Mijn mening over drank voordat ik dit werkstuk had gemaakt: Ik vind drank meestal wel lekker om te drinken, maar het moet niet te sterk zijn. Als mensen mij drank aanbieden, dan zeg ik meestal wel ja. Het is niet zo dat ik verslaafd ben maar ik vind het gewoon lekker. Ik heb wel een regel gesteld, dat ik niet mag drinken, behalve als ik uit ga. Bijvoorbeeld niet bij het eten, maar wel in een discotheek. Ik weet wel dat het niet goed voor mij is, maar ik zou niet precies weten wat. Ik vind het wel fout dat als je drinkt om stoer te doen. Bijvoorbeeld iemand die drank vies vind, maar toch maar mee drinkt omdat je anders er niet meer bij zou horen. Volgens mij kan je dan beter nieuwe vrienden zoeken,

Mijn mening over drank nadat ik dit werkstuk had gemaakt: Ik ben erg onder de indruk wat daarna k met je kan doen. Ik weet bijna zeker dat ik n uminder zal gaan drinken, omdat ik de oorzaken toch niet echt fijn vind. Ik heb het weliswaar nooit echt meegemaakt maar het lijkt me toch wel erg.

REACTIES

J.

J.

Beste Anne,

Ik heb je werkstuk met interesse gelezen. Ik was op zoek naar informatie over verschillende soorten alcohol (het schijnt dat de alcohol in whisky bijvoorbeeld anders is dan die in wodka). De ene soort zou eerder hoofdpijn veroorzaken dan de andere. Via google kwam ik toen bij jouw werkstuk terecht.

Groet,

Jan van Wijngaarden

20 jaar geleden

V.

V.

anne, je bent de beste....je hebt echt een goedwerkstuk gemaakt. al die info, met die formule enzo...echt fantastisch...vast een goed punt voor gehaald

19 jaar geleden

K.

K.

GoED HoOR MEISJEE!

19 jaar geleden

V.

V.

Heel leuk werkstuk enzo, maar sinds wanneer behoort dit tot natuurkunde? Haal je niet een klein beetje 2 vakken door elkaar?? (a)

13 jaar geleden

D.

D.

Hoi, ik ben daniel, vroeger was ik alcoholist. Ik heb jouw werkstuk met grote interesse gelezen. ik hoop dat er nog een vervolg komt.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.