Pressiegroepen Amnesty International

Beoordeling 6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • havo | 728 woorden
  • 9 februari 2009
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 6
19 keer beoordeeld

Pressiegroepen

1.1 Naam en vestigingsplaats pressiegroep:

Amnesty international, De Nederlandse vestiging is in Amsterdam, het hoofdkantoor is in
Londen.

1.2 Soort pressiegroep: motiveer

Een actiegroep, ze streven naar actie zonder zelf enkel belang bij de actie te hebben, ze komen op voor de mensen die het moeilijk hebben in andere landen. Dit voeren ze in groepjes of zelf individueel uit.

1.3 Historische schets:

Amnesty werd in 1961 opgericht door een Engelse advocaat (Peter Benenson). Hij kwam op dit idee door de arrestatie van twee Portugese studenten, die een toost uitbrachten op de vrijheid. Hij was daar verontwaardigd over en begon toen samen met collega\'s \'Appeal for Amnesty 1961\'. Hij schreef in een krantenartikel dat hij mensen zocht die een jaar lang regelmatig naar regeringen wilden schrijven, met het verzoek gewetensgevangenen vrij te laten. Er reageerden meer dan duizend mensen en zij wilden ook daadwerkelijk helpen. In 1961 werd door de vertegenwoordigers van de deelnemers aan Benenson\'s actie \'Amnesty International\' opgericht. Zij kwamen uit negen verschillende landen. In 1977 kreeg Amnesty de Nobelprijs voor de vrede.

1.4 Organisatiestructuur:

Het is een stichting met een bestuur, die bestaat uit de volgende personen:
- Sandra Lutchman (voorzitter)
- Vanessa Lambrecht (secretaris)
- Jacco Smit (penningmeester)
- Latifa Brahmi
- Daniël Kleinloog
- Christien de Kruif
- Marjoleine Motz
- Harm Noordhof
- Joris Veldhoven
In Nederland werken op het landelijke secretariaat in Amsterdam zo\'n tweehonderd medewerkers, van wie tweederde op vrijwillige basis. Op het internationale secretariaat in Londen werken zo\'n vierhonderd betaalde en vrijwillige medewerkers uit circa vijftig landen.

1.5 Omvang leden bestand:

Amnesty heeft bijna twee miljoen leden, donateurs en vaste begunstigers in meer dan 150 landen. Amnesty Nederland is met ruim 280.000 leden één van de grootste afdelingen.

1.6 Doelstelling:

om schendingen van de mensenrechten wereldwijd te bewaken en in publiciteit te brengen, hun doel is het verbeteren van de mensenrechten.


2.1 De contacten:

Amnesty International heeft raadgevende bevoegdheid bij de Verenigde Naties, de Raad van Europa, de Europese Unie, de Organisatie van Afrikaanse Eenheid en de Organisatie van Amerikaanse Staten. Dat zijn ook hun contacten.

2.2 Contacten met journalisten de media

Mensenrechtenschendingen worden via televisie, radio en kranten uitgebracht, want dat brengen zoveel publiciteit met zich mee dat regeringen zich genoodzaakt zijn te reageren. Een slechte naam kan immers je economische en politieke macht schaden.

2.3 eigen publicaties en tijd schriften

Eigen publiciteitsacties hebben ze doormiddel van het uitbrengen van een rapport. Van deze grote internationale campagnes zijn er één of twee per jaar.
Voor zover ik kon vinden heeft amnesty geen eigen tijdschrift.

2.4 Financiële begroting

Ik kon niets vinden.


2.5 Gebruikte vormen van actie


- Publiciteit (rapporten, media)
- Adoptiewerk (info verzamelen over die persoon in een dossier)
- Brieven schrijven
- Bliksemacties (dringend hulp waar elke seconde telt)
- Lobbywerk (bij nationale en internationale raad, raadgeven)
- Voorlichting en onderwijs


3.1 Behaalde successen

De allereerste actie van Amnesty voor een gewetensgevangene had meteen succes. De aartsbisschop van Praag, de hoofdstad van het toenmalige Tsjecho-Slowakije, werd in 1948 gearresteerd en opgesloten omdat hij geprotesteerd had tegen de nieuwe communistische regering die de macht had gegrepen. In 1961 zat hij al dertien jaar gevangen. Amnesty stuurde een vooraanstaand lid naar Tsjecho-Slowakije. Dat was Sean MacBride, ex-minister van Buitenlandse Zaken van Ierland. Na zijn bezoek verbeterde de situatie van aartsbisschop Beran, maar hij bleef gevangen. Een jaar lang heeft Amnesty toen via brieven, demonstraties en telegrammen actie gevoerd. Na meer dan een jaar actievoeren werd Beran vrijgelaten en mocht hij naar Rome vertrekken.

De doodstraf die Akbar Monammadi zou krijgen is door de geestelijk leider Ayatollah Kahmenei omgezet in 15 jaar gevangenisstraf.

Na 3 jaar aktie voeren is eindelijk de Tunesische Rachida Ben Salem vrijgekomen.

3.2 Houding politieke partijen

Tot zover ik kon vinden, is er geen partijen die echt tegen de pressiegroep zijn.

3.3 Mate professionalisering

Het is een heel erg professionele pressiegroep. De artsen die er werken zijn heel goed opgeleid en ze hebben perfect apparatuur tot hun beschikking..

3.4 Formulering van 3 adviezen

Omdat ze nog geen tijdschrift hebben, zouden het best zo een eigen blad/tijdschrift uit kunnen geven met daarin de voorbeelden van behaalde successen en nieuwe zaken waar ze mee bezig zijn, om hun leden te informeren of andere aan te sporen om lid te worden. Ze kunnen ook via het internet mensen bereiken door middel van kleine onderzoeken zoals je mening over bepaalde zaken geven of stellingen om op te stemmen. Ver zou ik niks meer kunnen bedenken, want zodra een pressiegroep te vaak inbeeld komt of aandacht vraagt, kan dat averechts werken.

REACTIES

S.

S.

3.3 Mate professionalisering
Het is een heel erg professionele pressiegroep. De artsen die er werken zijn heel goed opgeleid en ze hebben perfect apparatuur tot hun beschikking..

Er werken toch geen artsen bij Amnesty?!

14 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.