Pluriforme samenleving

Beoordeling 7.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 3082 woorden
  • 5 februari 2010
  • 40 keer beoordeeld
Cijfer 7.3
40 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Examenstress? Niet met Examenbundel!

Over minder dan drie weken zit je jouw examens te maken. Slaat de examenstress toe? Sla nog snel Examenbundel, Samengevat en Examenbuddy in voor je probleemvakken en own je examens! Jij. Kunt. Dit.

Ik wil slagen
3.1 Welke grondrechten hebben alle inwoners van Nederland en welke waarden liggen daar aan ten grondslag?

In Nederland leven wij in een parlementaire democratie. Dat wil zeggen dan onze Koningin niet aansprakelijk/onschendbaar is en de ministers verder verantwoordelijk zijn. Hoe de machten in Nederland verder verdeeld zijn staat in de grondwet. Deze grondwet bevat hoe de staatsinrichting van Nederland is geregeld, wat de verhouding is tussen de burgers en de staat, we zijn ten slotte een democratie én als laatste de 23 grondrechten van de Nederlandse burger. Deze grondrechten zijn verdeeld in verschillende categorieën:
- Politieke grondrechten: bij het stemmen weegt elke stem even zwaar, je mag demonstreren, een partij stichten etc.
- Vrijheidsrechten: meningsuiting, vrijheid waar je wilt werken en wonen
- Sociale grondrechten: geven recht op: woonruimte, werk, medische hulp, voedsel, onderwijs. Iedereen heeft recht op sociale voorzieningen van de staat.

Hieronder 10 grondrechten van de Nederlandse burger:
Artikel 1
Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.

Hier staat eigenlijk dat je niemand mag discrimineren bijvoorbeeld omdat hij of zij een andere godsdienst of mening heeft dan jij. Onderscheid maken op basis van geslacht of huidskleur is ook verboden. Iedereen in Nederland is namelijk gelijk.

Artikel 2
2.1 De wet regelt wie Nederlander is.
2.2 De wet regelt de toelating en de uitzetting van vreemdelingen.
2.3 Uitlevering kan slechts geschieden krachtens verdrag. Verdere voorschriften omtrent uitlevering worden bij de wet gegeven.
2.4 Ieder heeft het recht het land te verlaten, behoudens in de gevallen, bij de wet bepaald.
In deze wet staat beschreven wie een Nederlander is en wie niet, maar ook als je een vreemdeling bent of je mag blijven ja of nee. We vinden hier ook wetten over de uitlevering van Nederlanders die in het buitenland een misdrijf hebben gepleegd. Dit is namelijk alleen mogelijk als er een verdrag is. Verder vertelt dit artikel je iets over de bewegingsvrijheid van de burgers: over in de meeste gevallen mag je gewoon het land verlaten.

Artikel 3
Alle Nederlanders zijn op gelijke voet in openbare dienst benoembaar.

Hiermee wordt bedoelt dat alle Nederlanders een openbare functie mogen bekleden. Bijvoorbeeld Tweede Kamerlid of burgemeester.

Artikel 4
Iedere Nederlander heeft gelijkelijk recht de leden van algemeen vertegenwoordigende organen te verkiezen alsmede tot lid van deze organen te worden verkozen, behoudens bij de wet gestelde beperkingen en uitzonderingen.

Hierin wordt gezegd dat je als burger mag stemmen op een lid van een vertegenwoordigend orgaan. Dat wil zeggen dat je als Nederlanders mag stemmen op politieke partijen etc. Ook zegt dit artikel dat je zelf gekozen mag worden.

Artikel 5
Ieder heeft het recht verzoeken schriftelijk bij het bevoegd gezag in te dienen.

Iedereen in Nederland mag zijn ideeën delen met de regering. Dit noemen we ook wel het petitierecht. Op die manier kunnen burgers dus invloed uitoefenen op de regering. Denk aan demonstraties of handtekeningacties.

Artikel 6
6.1 Ieder heeft het recht zijn godsdienst of levensovertuiging, individueel of in gemeenschap met anderen, vrij te belijden, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.
6.2 De wet kan ter zake van de uitoefening van dit recht buiten gebouwen en besloten plaatsen regels stellen ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer en ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden.

Als burger van Nederland mag je zelf beslissen welk geloof je belijd met alle bijbehorende tradities etc. tenzij deze tegen de wet in gaan. Om er voor te zorgen dat het geloof dat je belijd je in geen enkel opzicht kan benadelen mag de regering hiervoor extra regels en wetten voor opstellen.

Artikel 7
7.1 Niemand heeft voorafgaand verlof nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.
7.2 De wet stelt regels omtrent radio en televisie. Er is geen voorafgaand toezicht op de inhoud van een radio- of televisie-uitzending.
7.3 Voor het openbaren van gedachten of gevoelens door andere dan in de voorgaande leden genoemde middelen heeft niemand voorafgaand verlof nodig wegens de inhoud daarvan, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet. De wet kan het geven van vertoningen toegankelijk voor personen jonger dan zestien jaar regelen ter bescherming van de goede zeden.
7.4 De voorgaande leden zijn niet van toepassing op het maken van handelsreclame.

Deze wet gaat over de massamedia in Nederland. Sommige programma’s zijn niet voor alle leeftijden geschikt. Om kinderen onder de zestien hiervoor te beschermen mogen ze sommige programma’s nog niet bekijken. Dit wordt aangegeven met de Kijkwijzer. Aan het logo kun je zien of je al oud genoeg bent om een programma te kunnen bekijken.

Artikel 8
Het recht tot vereniging wordt erkend. Bij de wet kan dit recht worden beperkt in het belang van de openbare orde.

Iedere Nederlander heeft het recht om een vereniging op te richten. Maar de regering heeft wel het recht om deze wet aan te passen om de openbare orde te behouden.

Artikel 9
9.1 Het recht tot vergadering en betoging wordt erkend, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet.
9.2 De wet kan regels stellen ter bescherming van de gezondheid, in het belang van het verkeer en ter bestrijding of voorkoming van wanordelijkheden.

Deze wet wijst je op het recht om je te laten horen. Je mag dus overleggen of actie voeren als het ergens niet mee eens bent. Natuurlijk moet je dit wel op een manier doen waarbij je je aan de wet houdt. Geen dingen slopen, geen geweld etc. Wanneer mensen in opstand komen en gaan protesteren of vergaderen etc. mag de regering extra regels opstellen om de veiligheid van de mensen te garanderen en om het verkeer in goede banen te leiden.

Artikel 10
10.1 Ieder heeft, behoudens bij of krachtens de wet te stellen beperkingen, recht op eerbiediging van zijn persoonlijke levenssfeer.
10.2 De wet stelt regels ter bescherming van de persoonlijke levenssfeer in verband met het vastleggen en verstrekken van persoonsgegevens.
10.3 De wet stelt regels inzake de aanspraken van personen op kennisneming van over hen vastgelegde gegevens en van het gebruik dat daarvan wordt gemaakt,
alsmede op verbetering van zodanige gegevens.

In deze wetten staat dat jij recht hebt om te leven op een manier die jij wil, mits je je natuurlijk aan de wet houdt. Ook staat hier dat niet zomaar iedereen jouw gegevens mag opvragen en/of gebruiken.

En welke waarden liggen hieraan ter grondslag?

We hebben nu veel gelezen over waar we allemaal wel en geen recht op hebben als Nederlander. Maar vanuit welk standpunt is eigenlijk beslist dat wij wetten en rechten nodig hebben en welke rechten en wetten dan wel.

Onze grondwet is ontstaan nadat Nederland weer onafhankelijk werd in 1813. Prins Willem Frederik van Oranje-Nassau kwam aan de macht en nog diezelfde maand riep hij een commissie in het leven die verantwoordelijk werd gesteld voor de allereerste grondwet. Gijsbert Karel van Hogendorp stond aan kop van deze commissie en had eerder al een ‘’prototype’’ ontwikkeld van een grondwet. Drie maanden later, op 29 maart 1814, werd het voorstel van de commissie goedgekeurd. Nederland beschikte nu officieel over een grondwet.

Maar op welke waarden zijn deze rechten precies gebaseerd?

Menselijke waardigheid:

Menselijke waardigheid is een begrip waarmee de kwaliteit van leven en de basis van de mensenrechten wordt aangeduid. Eigenlijk houdt het een kwalitatief niveau van leven dat door het respect van anderen wordt beschermd, en een menselijk bestaan waarin basisvoorzieningen zijn verzekerd in.

Vrijheid:

Dit is een breed begrip wat we op heel veel verschillende manieren kunnen interpreteren. Maar binnen deze context houdt het in dat men de ruimte moet krijgen die men nodig heeft. Bijvoorbeeld om het land te kunnen verlaten, om te kunnen zeggen wat je denkt en voelt. Dit begrip geeft mensen de ruimte om te doen en te zijn wat ze willen zodanig dat men de wet wel naleeft en andere mensen ook de vrijheid geeft om ‘’vrij’’ te zijn.

Gelijkheid

Bij gelijkheid binnen de wet hebben we het over rechten en plichten. Iedereen is gelijk in Nederland. Of je nu blank bent of niet, of je nu Joods of Christen bent of niet. Deze waarde houdt net als hierboven rekening met de bewegingsvrijheid van mensen binnen onze maatschappij. Mensen moeten kunnen doen en laten wat ze willen zonder hierdoor benadeelt of gediscrimineerd te worden.

Solidariteit

Solidariteit is de waarde die ons leert om met elkaar te kunnen leven, respect voor elkaar te hebben en tolerant te zijn in een democratie. Iedereen heeft een eigen mening, maar wij worden wel globaal geregeerd. Het gaat hier dus om verantwoordelijkheid nemen voor je plichten, compromissen sluiten - per slot van rekening kan de regering niet met iedereen tegelijk rekening houden- en leren met elkaar om te gaan zoals we zijn, saamhorigheid en eensgezindheid zijn hierbij heel belangrijk en zijn twee dingen die altijd samengaan met solidariteit en andersom.

3.2 Welke verschillen zijn er tussen autochtonen en allochtonen en hoe gaat de overheid daar mee om?

Allereerst: Hoe zijn allochtonen in Nederland gekomen?
In de jaren ‘60 had Nederland een groot tekort aan ongeschoolde arbeiders. In andere landen zoals Spanje, Italië, Marokko en Turkije waren er wel veel ongeschoolde arbeiders. We haalde ze naar Nederland. Eigenlijk was het de bedoeling dat de gastarbeiders na een paar jaar weer terug zouden gaan naar het land waar ze vandaan komen, maar het tegenovergestelde gebeurde. Ze haalde liever hun familie hierheen. Dit zorgde voor een grote immigratie golf. De gastarbeiders die destijds naar Nederland zijn gekomen vind je tegenwoordig nog steeds in Nederland + hun nakomelingen+ hun nakomelingen.
7% van de Nederlandse bevolking is op dit moment van niet-westerse afkomst. De snelst groeiende niet-westerse groep is de Aziatische bevolking gevolgd door de Turken - de grootste groep op het moment- en als laatste de Marokkanen. Dat is de groep met het hoogste geboortecijfer. De groei van immigranten in Nederland komt voor de helft door immigratie en ook voor een groot deel door de hoge geboortecijfers van allochtonen.

Cultuurverschillen
De cultuurverschillen tussen verschillende etnische minderheden en allochtonen en autochtonen zijn en blijven een groot probleem. Niet alleen zorgen ze voor ene gapend gat tussen de verschillende groepen, maar ook voor verschillende mentaliteiten die botsen en daarnaast komen allochtonen, voornamelijk Marokkanen, moeilijker aan het werk dan autochtonen.
Dit heeft voor een deel te maken met hun religie: de Islam. We merken dat onze normen en waarden botsen met die van de Islam. Zo is het voor Marokkaanse vrouwen niet gebruikelijk om te werken terwijl dat voor vrouwen in Nederland juist vanzelfsprekend is. Wel zien we dat ondanks hun geloofsovertuiging Turkse vrouwen aanzienlijk meer werken dan Marokkaanse vrouwen. Dat het werkloosheidspercentage onder allochtonen zo hoog is heeft hier onder andere mee te maken. Andere etnische minderheden zoals Antilliaanse vrouwen werken vrijwel net zoveel als Nederlandse vrouw. Dit omdat het cultuurverschil tussen Antillianen en Nederlanders minder groot is. Vaak wordt gezegd dat Marokkanen lui zijn. Dit is niet zozeer het geval. Marokkanen komen voornamelijk vanuit overwegend agrarische gebieden terwijl Turken uit een meer industrieel milieu komen en daarom meer bekend staan als harde werkers. Iets heel anders dus dan een callcenter. Voor hun is het verschil tussen hun land van herkomst en Nederland alleen maar groter wat het voor hun ook moeilijker maakt om ene baan te vinden. Daarnaast belijden zij hun religie zeer fanatiek wat Moslims veel tijd kost.
Onderwijsniveau van allochtonen
Jarenlang ging het slecht met allochtonen binnen het onderwijs, maar we zien een omslag. Zo zien we dat allochtonen op mbo steeds beter scoren en dat het percentage allochtone jongeren dat vroegtijdig met zijn opleiding stopt zelfs kleiner is dan autochtone jongeren. Daar tegenover staat dat ze op hbo en universitair niveau minder scoren dan autochtone jongeren. Integratie heeft hier uiteraard veel mee te maken. Want wanneer men de taal niet spreekt, is het voor allochtonen haast onmogelijk om goed onderwijs te volgen. Vaak spreken ouders de taal niet waardoor ze hun kinderen ook niet stimuleren om Nederlands te leren. Hierdoor kampen vele allochtone kinderen met een taalachterstand. Het wordt nog moeilijker de achterstand in te halen als kinderen niet vanaf de eerste klassen meedoen in het Nederlandse onderwijs. Dit is vooral het geval bij Turkse en Marokkaanse jongeren. Bij andere allochtone groepen is dit minimaal. Vooral bij vluchtelingen zien we dat hun taalachterstand minimaal is en dat hun opleidingsniveau aanzienlijk hoger is dan dat van andere immigranten.

De overheid
We hebben gezien dat de integratie niet altijd even goed geregeld is en dat dit veel invloed heeft op de arbeidsmarkt. Maar wat doen we eraan?
Door de jaren heen hebben we veel gedaan om de integratie te verbeteren zowel in de maatschappij als op de arbeidsmarkt. Ook nu is integratie het belangrijkste punt van verbetering. Maatschappelijke stages voor allochtonen is een idee wat geopperd wordt. Dit zou voor 60.000 allochtonen een uitkomst kunnen zijn. Ook wil de overheid dat er in het land van herkomst meer wordt gedaan aan integratie voordat immigranten deze kant op komen. En natuurlijk is er de beroemde fietscursus.

Natuurlijk zullen deze oplossingen het probleem niet doen verdwijnen maar het is belangrijk dat we hier meer aandacht aan besteden omdat we niet alleen de immigranten mee helpen maar uiteraard ook onszelf.


3.3 Welke ideeën hebben politieke partijen over de pluriforme samenleving?

In Nederland leven we in een pluriforme samenleving. Dat wil zeggen dat we in een maatschappij leven waarin veel verschillende religies ,culturen en levenswijzen bij elkaar komen. Dit is natuurlijk een grote verrijking van de Nederlandse cultuur, maar heeft ook veel haken en ogen. Nadelen van zoveel culturen is dat er veel verschillende talen worden gesproken – zowel letterlijk als figuurlijk- waardoor we elkaar moeilijk tot niet begrijpen wat to veel problemen leid. Bijvoorbeeld dat etnische minderheden elkaar gaan opzoeken waardoor ze van de samenleving worden afgesloten wat de integratie flink in de weg staat. Daarnaast is het voor deze mensen ook lastig om werk te vinden of gewoon naar de supermarkt te gaan. Integratie is dan ook een belangrijk punt. Gelukkig ziet de regering ook veel verbeteringen. Zo presteert de 2e generatie etnische minderheden steeds beter op hbo en universitair niveau. Daarnaast zien werkgevers weinig tot geen verschil tussen de motivatie en de productiviteit van hun allochtone en autochtone werknemers. Al met al gaat het steeds beter, maar de problemen zijn nog lang niet verdwenen.
Als pluriforme samenleving is integratie een belangrijk punt. Maar dat gaat niet vanzelf. Mensen die kiezen voor Nederland zullen ook hun best moeten doen om hun plekje in Nederland te verdienen. Ze zullen hun best moeten doen om zich te kunnen mengen binnen de maatschappij en dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er zullen maatregelen genomen moeten worden en daar wordt hard aan gewerkt. Het Kabinet erkend de probleem omtrent integratie en heeft zeker niet stil gezeten. Vandaar de Integratiebrief. Deze 25 pagina’s tellende brief beschrijft met welke problemen we kampen en hoe we deze gaan oplossen.
Enkele middelen en oplossingen uit de brief:

• Integratie vraagt om een keuze voor Nederland.
• Remigratiewet wordt beperkt.
• Van nieuwkomers mag een extra inspanning worden verwacht om zich een plek te
verwerven in de Nederlandse samenleving.
• Het kabinet houdt rekening met de spankracht van de samenleving.
• Goede integratie vraagt een selectief migratiebeleid.
• Parallelle gemeenschappen staan ontmoeting in de weg en zijn ongewenst.
• De rechtsstaat is de basis voor samenleven.

D66 (o.l.v. Alexander Pechtold)
D66 is helemaal voor een pluriforme samenleving en is bereid om mee te werken aan een beter integratiebeleid, mits de nieuwe Nederlander zichzelf ook meer inzet en meer laat zien binnen de maatschappij. CDA denkt hier ook zo over.

PVV (o.l.v. Geert Wilders)
De VVD daarentegen wil juist dat Nederland de immigratie beperkt omdat kansarmen immigranten zorgen voor criminaliteit en problemen in woonwijken. Meewerken aan het integratiebeleid vinden ze geen probleem. Dit zorgt er per slot van rekening voor dat de immigranten die er al zijn zich beter in de maatschappij zullen mengen en nieuwe immigranten ook sneller integreren waardoor de problemen zullen verminderen omtrent de etnische minderheden. 19% van Nederland is namelijk ‘’nieuwe Nederlander’’.


3.4 Welke gevolgen heeft de Europese integratie op Nederland als pluriforme samenleving?

De Europese integratie is eigenlijk het eenwordingsproces van Europese landen. Door de gemeenschappelijke wetgeving op Europees niveau, de afschaffing van grenscontroles, een gemeenschappelijke valuta (de euro) en andere dingen gaat Europa zich steeds meer als één land gedragen. Doordat de grenzen binnen Europa vrijwel niet meer gecontroleerd worden en reizen van land naar land zo gemakkelijk is, is het makkelijker geworden om vanuit landen binnen de EU naar Nederland te emigreren. Dit zorgt er dan ook voor dat dit steeds meer gebeurt. Nederland is een geliefd toevluchtsoord omdat we een overwegend vrij land zijn. Het feit dat iedereen hier zijn geloof mag belijden tot op zekere hoogte is een van de beslissende punten om naar Nederland te komen. Maar ook vluchtelingen en mensen die op zoek zijn naar werk komen naar Nederland.

Conclusie: Hoe gaan Nederlanders en de Nederlandse overheid om met de pluriforme samenleving?

Nederland is een pluriforme samenleving waarin burgers een grote culturele vrijheid hebben om te zijn en te geloven wie of ze willen. Een pluriforme samenleving is dus een samenleving waarin verschillende culturen bij elkaar komen die ieder hun eigen levenswijze en geloof hebben. Pluriformiteit heeft zijn voor en zijn nadelen. Een voordeel is dat het zeker een cultuurverrijking is, maar een nadeel kan zijn dat het kan zorgen voor isolement van groepen nieuwkomers. We zien dat de verschillende culturen zich steeds meer gaan mengen, maar tegelijkertijd zien we dat de spanningen tussen allochtonen en autochtonen of verschillenden allochtone groepen. De oorzaak hiervan is voornamelijk de grote taalachterstand die voornamelijk Turken en Marokkanen hebben. Hierdoor is communiceren lastig waardoor men elkaar vaak niet begrijpt wat tot misverstanden leid.
Wat belangrijk is voor een pluriforme samenleving is dat mensen accepteren dat anderen andere tradities en leefstijlen op na houden dan zij zelf. Binnen de Nederlandse samenleving is het ook belangrijk dat mensen ook daadwerkelijk met elkaar om willen gaan, met elkaar willen en kunnen communiceren en dus de Nederlandse taal spreken. Nederlanders moeten de mogelijkheid bieden om anderen de Nederlandse taal te leren.
Dit is ook wat de regering wil: Dat iedereen in Nederland gewoon een gemeenschappelijk taal spreken net als dat we allemaal met de euro betalen. Ook vrijwel alle politieke partijen gaan hier in mee, weliswaar ieder met hun eigen visie. We kunnen dus wel stellen dat er een beter immigratiebeleid nodig is en dat men ook een beter immigratiebeleid wil. Dit is ook hard nodig nu de EU ‘’de grenzen heeft open gegooid’’. Met een nieuw immigratie en integratiebeleid houden we orde op zaken in Nederland en kunnen we optimaal genieten van onze unieke pluriforme samenleving.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.