Voor 1955
Kinderen werden behandelt als jong volwassen.. ze spelen niet… etc etc etc.
1950 - 1960
• Artistiekelingen (Pleiner) (ca 1955 - 1965)
De Artistiekelingen of Pleiners waren een subcultuur van jongeren die in de jaren 50 bestond. Het waren voornamelijk kunstzinnig en filosofisch ingestelde jongeren die naar jazz muziek luisterde, zich donker kleden en een interesse hadden in de franse cultuur. (voornamelijk franse literatuur) zij waren samen met de nozems de eerste echte jeugdcultuur in Nederland.
De voornamelijk bezigheden van de artistiekelingen was rond hangen op straat, waar dan gepraat en gediscussieerd werd. Het bezoeken van (ondergrondse) jazzclubs, en zich bezig houden met kunst en literatuur. Als klederdracht droeg men vooral donkere kleren, het haar werd naar voren gekamd en was bij vrouwen of heel lang of heel kort. De mannen rookte vaak een pijp.
De soorten muziek waar naar werd geluisterd was jazz zoals Miles Davis en John Coltrane, en franse chansons omdat frankrijk werd gezien als hip. De muziek smaak was deels een rebellie tegen de gevestigde orde.
• Nozems (Dijker) (ca 1955 - 1970)
De nozem is een eerste voorbeeld van wat later jeugdcultuur zal gaan heten. Voor het eerst gaan grote groepen jongeren uit de arbeidersklasse beschikken over eigen geld. De muziek die in de Verenigde Staten voor deze doelgroep wordt gemaakt, de rock 'n roll, komt ook in Europa beschikbaar via films, grammofoonplaten en Radio Luxemburg.
Verveling en groepsgedrag van de nozems in de grote steden leiden niet zelden tot vandalisme en geweld. Het woord krijgt dan ook steeds meer een negatieve lading.
• Hippies (Flower Power) (ca 1965 - 1970)
Hippies stonden daarom bij de gevestigde maatschappij vooral bekend als losbandige, seksbeluste, blowende jongeren, met lange haren en baarden en gekleed in felgekleurde kleding. Vooral T-shirts, spijkerbroeken en oosters getinte jassen en gewaden als kaftans, kralenkettingen, bloemen en andere versierselen worden met hen geassocieerd. Ze verplaatsten zich veelal in zogenaamde hippiebusjes, 'lelijke eendjes' of liftend van de ene 'happening' of muziekfestival naar het andere. Maar dat beeld doet te kort aan deze 'tegen' cultuur, die ook veel nieuwe muziek, andere vormen van kunst en verfrissende nieuwe denkwijzen heeft voortgebracht.
Muziek was in de hippiecultuur een belangrijk element. Behalve dat de hippies constateerden dat protestliederen uitstekend gebruikt konden worden om zich te distantiëren van de rest van de maatschappij, gingen hippies ervan uit dat de sfeer die muziek schept, mensen samen kan brengen. Zo organiseerden zij onder het motto '3 days of peace and music' het Woodstock-festival, waar honderdduizenden mensen voor drie dagen samen kwamen, zonder dat er vechtpartijen uitbraken.
• Provo (ca 1965)
De beweging was een ludieke revival van geweldloos anarchisme en werd vooral zichtbaar door het provoceren van gevestigde autoriteiten. De meeste aandacht trokken ze doordat de autoriteiten met overgave in alle gegraven valkuilen stapten. Bijvoorbeeld, toen Koosje Koster gratis krenten ging uitdelen eindigde dat in een door de politie begonnen matpartij, waarmee de autoriteiten zich belachelijk maakten.
Inhoudelijk was Provo vooral bezig door een veelheid van, toen nieuwe, maatschappelijke vraagstukken aan de orde te stellen en daar ongebruikelijke oplossingen bij te verzinnen. De Provo's waren bezig met vrije liefde, ecologie en milieu, de stad als oord van emancipatie, vernieuwing van de kunst, afbraak van autoriteit, democratisering.
1970
• Hardrock (vanaf ca 1975), later bekend als heavy metal of metal
Hardrock is een muziekstroming die is voortgevloeid uit de rock en vaak gekenmerkt door een hard klinkende (distorted) elektrische gitaar. Deze muziekstijl stelt hoge eisen aan het muzikale vakmanschap van de bandleden. De songstructuur wordt niet meer bepaald door het bekende eenvoudige 3-akkoorden schema uit de rock 'n roll. Het tempo in de muziek is vaak hoog, de zang-, gitaar-, en orgel-partijen wisselen elkaar af en vullen elkaar aan. Net als in de jazz is een pakkende riff belangrijk om als kapstok voor de song te fungeren. Het fundament in hardrocksongs wordt door de gitaar gelegd middels zogenaamde powerakkoorden.
Een ander kenmerk is het stevige zangwerk, waarin forse uithalen niet spaarzaam zijn
• Disco (ca 1975 - 1980)
Disco is een vorm van populaire dansmuziek die in de late jaren 1960 ontstond en in de vroege jaren 1970 vanuit vooral New Yorkse discotheken de wereld veroverde.
Disco borduurt voort op soul en funk maar legt, meer nog dan die muzieksoorten, de nadruk op het ritme en de groove. In New Yorkse homo-clubs ontstond de gewoonte om discomuziek visueel aan te vullen met camp-elementen als gekleurde lampen, glamoureuze kleding, een lichtgevende dansvloer en de legendarische, met spiegeltjes beklede discobol.
• Punk (vanaf ca 1975)
Punk is Engels voor tuig, schorem. Echter vanaf het midden van de jaren '70 van de twintigste eeuw verwijst de term naar een stroming binnen de jongerencultuur die wantrouwen tegen de grote ideologieën en de autonomie van het individu centraal stelt. Punk is speels, soms agressief, veelal humoristisch en anti-alles, wat onvermijdelijk leidt tot zelfspot.
1980
• Skinheads (vanaf ca 1980)
De eerste skinheads waren die zich in de jaren 1960 afzetten tegen middenklasseverschijnselen zoals flower power. Ze woonden vaak in arme wijken van de grote steden waar ze kennismaakten met de muziek die Jamaicaanse immigranten meebrachten, zoals ska en reggae.
In de loop van de jaren 1970 raakten veel skinheads in de ban van ultra-rechtse politiek. Door deze groeperingen werd het luisteren naar zwarte muziek afgezworen. Ze luisterden naar snelle, agressieve punkrock. Rond dezelfde tijd sloeg het verschijnsel over naar het Europese vasteland.
Nog andere skinheads luisteren naar Oi!. De meesten van deze skins interesseren zich niet in politiek of koppelen hun politieke overtuiging niet aan dat ze skinheads zijn.
• Hiphop (vanaf ca 1980)
Een belangrijk onderdeel van de hiphop is rap-muziek
• Gothic (vanaf ca 1980)
Gothic is nauw verwant met de new wave sub-cultuur, in het buitenland stond new wave gewoon bekend als gothic.
1990
• Gbber(vanaf ca 1990)
De term Gabber wordt over het algemeen gebruikt als aanduiding voor de bezoekers van feesten waarop gabbermuziek gedraaid wordt, een muziekstijl gekenmerkt door een snel ritme. Gabberen, de hakkerige manier van dansen op gabbermuziek, wordt ook wel hakken genoemd. Het woord gabber komt oorspronkelijk uit het Jiddisch en betekent iets als maat, vriend of makker. De stijl ontstond in de late jaren tachtig, begin jaren negentig.
De gabber — zoals die in de begintijd van de gabberhype en jeugdcultuur terugkomt — is als volgt te herkennen:
• Schoenen: Nike Air Max
• Kleding: trainingspak van Australian, met vaak een bomberjack, cavello
• Haardracht: voor de heren kaal, voor de vrouwen aan de onderkant opgeschoren en strak naar achteren in een staart
Bij de jongsten onder hen beperken de meesten zich tot het dragen van Nike Air Max schoenen, een trainingspak of jeansbroek en een bomberjack.
Gabbers zijn over het algemeen niet in politiek geïnteresseerd. Gabbers binnen de scene ergeren zich juist aan de kleine groep extremisten die her en der opduiken.
• Nerd (vanaf ca 1995)
Een nerd is een persoon die een bovenmatige interesse in technologie en/of computers combineert met een gebrek aan sociale vaardigheden. Dit in tegenstelling tot een geek, die zich in sociaal opzicht wel kan aanpassen.
De term wordt vaak ten onrechte gebruikt, terwijl men eigenlijk geek bedoelt, als een soort vriendschappelijke benaming.
Omdat de nerd meestal een gemiddeld tot hoog IQ heeft, maar minder vaardig is op het sociaal-emotionele of motorische vlak,
2000
• Breezercultuur (vanaf ca 2000)
Voor de ontwikkeling van de breezercultuur zijn verschillende factoren van belang geweest. MSN Messenger is een chatprogramma dat in 1999 voor het eerst werd uitgebracht. Jongeren hoefden elkaar niet meer in levende lijve te ontmoeten, maar konden de meest intieme gesprekken voeren via het internet. Om het typen te versnellen ontstond er hiervoor al gauw een eigen taal, die was gebaseerd op het Nederlands, het Engels en straattaal. Een bekend voorbeeld van deze MSN-taal is het woord 'w8 ff' (wacht even), dat inmiddels in Nederland behoorlijk is ingeburgerd. Omdat de gesprekken op MSN Messenger vanaf een afstand gevoerd konden worden en de gebruikers ervan elkaar niet meer recht in de ogen hoefden te kijken, werd het makkelijker om intieme onderwerpen als liefde en seksualiteit te bespreken. Deze gesprekken sloegen door naar het echte leven en werden de basis van de gehele jeugdcultuur. In navolging op MSN kwamen algauw meer online projecten voor jongeren.
Het stereotype breezermeisje heeft een navelpiercing, een tatoeage op de onderrug en draagt truien die de onderkant van de buik bloot houden. Ook kenmerkend is het, in het algemeen, grote gebruik van make-up in deze cultuur. Vooral tijdens feesten in discotheken en kroegen is het uiterlijk in de breezercultuur van groot belang. Voortbordurend op eerdere jeugdculturen, zijn strakke en uitdagende kledij populair. De breezercultuur is vooral bij meisjes zeer van toepassing, maar de jongens die zich binnen deze cultuur voortbewegen hebben vaak wijde spijkerbroeken en een niet-symmetrische kuif, die van voor tot achter het hoofd doorloopt.
Een godsdienstig standpunt
Wij hebben met een joodse gemeenschap gesproken. En met een Surinaams islamitische gemeenschap.
De Joodse gemeenschap:
Wat haar opviel is dat er weinig bekend wordt gemaakt met wat de gemeente aan jongeren doen. Zij vindt wel dat de jeugd van tegenwoordig toleranter moeten worden tegenover elkaar en dat autochtone en Allochtone jongeren met elkaar in contact moeten worden gebracht. En uitleggen waarom zij in een bepaald geloof geloven. Ook vindt zij dat jongeren vaker naar de kerk moeten gaan.
De Surinaamse islamitische moskee:
Zij benadrukte dat de Islam discriminatie verbiedt en dat ze het daarom jammer vindt dat het zo vaak gebeurd. Zij denk dat dat ook komt door het contact tussen autochtone en allochtone jongeren komt.
1950 - 1960
• Artistiekelingen (Pleiner) (ca 1955 - 1965)
• Nozems (Dijker) (ca 1955 - 1970)
• Hippies (Flower Power) (ca 1965 - 1970)
• Provo (ca 1965)
1970
• Hardrock (vanaf ca 1975), later bekend als heavy metal of metal
• Disco (ca 1975 - 1980)
• Punk (vanaf ca 1975)
1980
• Skinheads (vanaf ca 1980)
• Hiphop (vanaf ca 1980) een belangrijk onderdeel van de hiphop is rap-muziek
• House (vanaf ca 1985)
1990
• gabber(vanaf ca 1990)
• Nerd (vanaf ca 1995)
2000
• Breezercultuur (vanaf ca 2000)
SITE: http://nl.wikipedia.org/wiki/Jeugdcultuur
DE GRONDWET
Sociale grondrechten
Sociale grondrechten zijn rechten van de burger tegenover de overheid. De sociale grondrechten kun je onderverdelen in 3 groepen:
1) De burger en zijn ontwikkeling: Dat is bijv. recht op onderwijs
2) De burger en zijn leef- en werkomstandigheden: Dat is bijv. zorg voor de volksgezondheid, voldoende woongelegenheid, bescherming en verbetering van het leefmilieu.
3) De burger en zijn sociaal/economische omstandigheden: Dat is bijv. zorg voor voldoende werkgelegenheid, goede werkomstandigheden, sociale zekerheid.
WETTEN
Leerplichtwet 1969 – de wet waarin staat waarin alles staat over het verplichte onderwijs wat je vanaf je 6e moet gaan volgen.
Tabakswet - de wet waarin staat dat je voor je 16e geen tabak mag kopen.
Arbeidstijdenwet – hierin staan de arbeidstijden vast , met name ter voorkoming van kinderarbeid.
VVD:
Vind jongeren erg belangrijk zij zijn de toekomst. Vooral in de politiek zij vinden dat de jongeren erbij betrokken moeten worden. Er is zelfs een jongerenraad opgericht. Zij hebben een jongerenafdeling binnen de partij. De JOVD (jongeren democratie vrijheid en democratie)
Zij vinden ook dat jeugd criminaliteit moet worden aangepakt. Jeugdzorg moet beter worden geregeld. Zij vinden ook dat jeugd instellingen moeten worden uitgebreid. De VVD is ook voorstander voor het instellen van persoonlijke dossiers van jonge criminelen.
SGP: heeft een SGP jongerenorganisatie. Het doel van de SGP-jongerenorganisatie is het betrekken van zoveel mogelijk jongeren bij het werk van de SGP en hen mee te laten denken over allerlei politieke en maatschappelijke vraagstukken
Groen links:
Vind scholen een belangrijke plaats om criminaliteit te voorkomen. Zij vinden dat er genoeg tijd moet worden besteed aan kinderen op school. Zij zijn voor e ‘brede school ’een bundeling van school, kinderopvang, welzijnswerk en jeugd( gezondheids zorg) zorg. Daarnaast wil groenlinks ook dat ouders van probleemjongeren moeten worden geholpen dmv van opvoedingsondersteuning.
Bij de politie moeten ook meer jeugdagenten komen die zich specifiek met jongeren bezighouden. Zij kunnen maatreglen nemen tegen jongeren die voor het erest met justitie in aanraking komen. Zodat zij het rechte pad opgaan.
SP:
Voor een speciale staatssecretaris Jeugdzaken. Zij willen meer kinderen en jongeren rechtwinkels, zodat men beter geïnformeerd wordt. Om internationaal een voortrekkersrol te vervullen en het naleven van de rechten van het kind in andere landen te bevorderen zou Nederland een officiële kinderrechtenambassadeur moeten aanstellen.
In het middelbaar onderwijs en het beroepsonderwijs moet veel meer aandacht worden besteed aan het belang van een goedwerkende democratie. Vakken als maatschappijleer en staatsinrichting horen op het schoolrooster, net als filosofie. Middelbare scholen moeten in staat worden gesteld om jaarlijks een 'dag van de democratie' te organiseren. Door de verkiezing van leerlingenraden met echte bevoegdheden kunnen scholieren vroeg vertrouwd raken met het nut je stem te laten horen.
maatschappelijke stageperiodes een vast onderdeel van het onderwijs te worden. Hierdoor wordt de maatschappelijke betrokkenheid van jongeren aangemoedigd en ontwikkelt hun verantwoordelijkheidsgevoel, voor zichzelf, maar vooral ook voor anderen.
Jongeren tot 18 jaar mogen van ons gratis naar de bibliotheek en het museum.
Jongeren moeten Ruimte om te spelen en te sporten hebben. In woonwijken moet meer ruimte komen voor trapveldjes, jogging- en skateroutes. In het basisonderwijs moet schoolzwemmen weer worden opgenomen in het lespakket en moet verder worden geïnvesteerd in vakleerkrachten.
• Christen Democratisch Jongeren Appèl (CDJA)
• GroenLinks jongeren
• Jonge Democraten
• Jonge Fortuynisten
• Jongeren Organisatie Vrijheid & Democratie (JOVD)
• Jonge Socialisten in de PvdA
• Jong@leefbaar (van Leefbaar Nederland)
• PerspectieF, ChristenUnie jongeren
• Rood -Jongeren in de SP
• SGP jongeren
HULP/ACTIEGROEPEN
*Anti-Discriminatie Bureau Noord-Holland-Noord
Het doel van het ADBNHN is het voorkomen, signaleren, en bestrijden van discriminerende uitingen , gedragingen en regelingen.
- op de site kun je een klacht indienen
- de nieuwsbrief ontvangen
- of een gastles aanvragen
* Brijder Verslavingszorg
Zij helpen mensen met een verslaving en geven heel veel voorlichting over verslavingen.
* Bureau jeugdzorg
Helpt gezinnen met probleemjongeren ; bijvoorbeeld helpen met uithuis-plaatsing van kinderen.
Pleeggezinnen zoeken, kijken naar een internaat of zorgen voor de voogdij.
* Jongeren Informatie Punt , oftewel het JIP!
Is een organisatie waarbij je allerlei informatie kan aanvragen of opzoeken op hun site.
Die informatie gaat over alles wat jongeren interesseert, dus werk/school/ sex / drugs / geld/ huisvesting / rechten en plichten / vrije tijd
VERGELIJKING ANDER LAND
ENGELAND- Angry Young Men is de betiteling voor een groep gelijkgezinde jonge intellectuele Britse schrijvers die opkwam in de jaren '50 van de 20e eeuw. Zij behoorden tot de eerste naoorlogse generatie in de Engelse literatuur met een eigen kritisch geluid, die zich afzette tegen de gevestigde orde en de burgerlijkheid. De hoofdfiguren in hun romans waren vaak anti-helden, afkomstig uit de lagere middenstand of de arbeidersklasse.
Jongerencultuur
Rappen in de klas
Tijdens klassenraden overleggen leerkrachten over onze toekomst, maar ze kénnen ons helemaal niet. Ze weten niet eens naar welke muziek we luisteren!» zegt Johnny (16). Zijn klasgenoten uit het vierde jaar handel van de Stedelijke Humaniora in Dilsen knikken. «Veel leerkrachten geven alleen maar les. Gelukkig zijn er ook die écht interesse hebben voor wat wij na school doen.»
Jongerencultuur is overal, ook op school. Maar zodra de klasdeur dicht zwaait, is er vaak geen spoor meer van. «Op school ligt de nadruk op de leerstof. 'We moeten verder met de les', zeggen veel leerkrachten net als het boeiend wordt», klagen leerlingen. «Wat leerkrachten zien als 'uitweiden', zijn net kansen om echt contact te hebben en te communiceren», vinden ze. «Het gaat inderdaad over communicatie», beaamt leerkracht Kristien Druyts die in maart de eerste Popdag van Vlaanderen organiseerde waar popmuziek als meest opvallende uiting van jongerencultuur centraal stond. «Het gaat over openstaan voor elkaars cultuur en barricades slopen.» En het moet echt niet alleen over muziek en fuiven gaan, zo benadrukken leerlingen. «Wat jullie 'jongerencultuur' noemen, is ons léven», legt leerling Johnny uit. «Met leerkrachten kunnen we dus evengoed praten over onze klasgenoot die onlangs overreden werd of over een sporttoernooi waaraan we in het weekend hebben deelgenomen.»
Niet mee
Hoewel jongeren van jongerencultuur doordrongen zijn, maken de meeste leerkrachten er in hun lessen geen gebruik van. Velen weten niet waar te beginnen. Ze zijn immers 'niet mee' met de snel evoluerende jongerentrends. «We staan erbij en kijken ernaar», verwoordt een leerkracht zijn onzekerheid. Weinig collega's wagen zich dan ook onbevreesd op het gladde jongerenterrein. «Jammer», vindt Kristien Druyts, «want als je vertrekt van wat jongeren kennen, krijg je ze overal mee naartoe. Ook naar wat ze nog niet kennen.» Een tekst rappen of een song schrijven, digitaal platenhoezen ontwerpen, teksten samplen, hun eigen outfit bedenken, breakdancen, een videoclip maken: even veel mogelijkheden om lessen meer te laten aansluiten bij wat jongeren kennen. «Natuurlijk zijn menswetenschappen, talen en kunstvakken meer geschikt om te linken naar de jongerenwereld maar het kan ook in exacte vakken. Denk maar aan fysicalessen over ritme en geluid waarin je kan vertrekken van hun eigen ervaringen met moderne dans.»
REACTIES
1 seconde geleden
B.
B.
Dit is een zeer educatiefe bron, ik vind dit een zeer nuttige tekst.
en eigenlijk zijn we allemaal het zelfde, dus we moeten gewoon niet haten,
vrede op aarde
groetjes, de baardafgaan lievende Barry Bobby B
13 jaar geleden
AntwoordenN.
N.
ik kan niet vinden wat ik zoek
7 jaar geleden
Antwoorden