Wat is het probleem?
We hebben dit onderwerp gekozen omdat dit ons het meest aansprak en omdat niemand het nog had gekozen. Het leek ons ook wel een interessant onderwerp omdat het een onderwerp was waar we nog niet zoveel vanaf wisten terwijl je er toch veel over hoort. Dit probleem is een politiek probleem omdat het een zaak is die door de staat opgelost moet worden. Je zou kunnen denken dat het een persoonlijk probleem is omdat de asielzoekers er persoonlijk bij betrokken zijn, maar het is niet iets dat zij zelf op moeten lossen. Het is iets dat door de staat van het land waar ze asiel aanvragen voor hen opgelost moet worden. Veel mensen denken dat er in Nederland te veel vluchtelingen toegelaten worden, dat er naast echte vluchtelingen ook veel economische vluchtelingen toegelaten worden. Het asielbeleid is er nu op gericht om alleen nog maar politieke vluchtelingen in Nederland toe te laten. Alleen politieke vluchtelingen en vluchtelingen die om humanitaire redenen niet terug gestuurd kunnen worden (omdat datgene wat ze in hun eigen land hebben meegemaakt zo traumatisch is dat ze niet terug kunnen) krijgen een verblijfsstatus. Hoe is het probleem ontstaan? Van oudsher heeft Nederland migranten ontvangen. Zo vonden verschillende bevolkingsgroepen die vanwege hun geloof werden vervolgd (zoals hugenoten uit Frankrijk en joden uit Spanje, Portugal, Duitsland en Oost-Europa) en groepen op de vlucht voor oorlogsgeweld (zoals Belgen tijdens de Eerste Wereldoorlog) een thuis in Nederland. In de tweede helft van de twintigste eeuw ontving Nederland migranten uit alle delen van de wereld.
In de jaren zestig en zeventig maakte Nederland een periode van sterke economische groei door. Aan de groeiende vraag naar arbeiders werd het hoofd geboden door werknemers uit het buitenland op te nemen. Deze ‘gastarbeiders’ waren voornamelijk afkomstig uit de landen rond de Middellandse Zee, zoals mensen in de eerste helft van de jaren zestig uit Italië, Spanje, Portugal en Turkije en in de tweede helft van de jaren zestig en in 1970 uit Griekenland, Marokko, Joegoslavië en Tunesië.
In 1975 leidde de onafhankelijkheid van Suriname tot een immigratiegolf van zo’n 40 duizend mensen. Een aanzienlijk aantal Hindoestanen en Javanen besloot naar Nederland te gaan uit vrees voor een verwachte overheersing door de Creoolse bevolkingsgroep. Anderen vertrokken omdat ze geen vertrouwen hadden in de Surinaamse economie.
In de jaren tachtig en negentig kwamen veel immigranten naar Nederland in het kader van gezinshereniging. Het ging daarbij voornamelijk om Turkse en Marokkaanse vrouwen die samen met hun kinderen naar Nederland kwamen om zich bij hun echtgenoot te voegen. De immigranten uit Zuid-Europa kozen veel minder vaak voor gezinshereniging: een aanzienlijk gedeelte keerde \'na gedane arbeid\' weer terug naar het moederland.
Na de tweede helft van de jaren tachtig nam de gezinshereniging af doordat er steeds minder gezinnen overbleven om herenigd te worden. Hiervoor in de plaats kwam de gezinsvormende migratie: de kinderen van de immigranten lieten een (huwelijks)partner overkomen uit het land van herkomst (van de ouders).
In de jaren tachtig werd Nederland, evenals de omringende landen, indringend geconfronteerd met de vluchtelingenproblematiek. Grote stromen asielzoekers volgden uit allerlei delen van de wereld. Voortdurend en vaak onvoorspelbaar traden sterke politieke spanningen op, die grote volksbewegingen teweegbrachten. De omvang van deze stromen hield verband met het gebied waar deze spanningen ontstonden. De oorlogen en volksverhuizingen die zich de laatste jaren hebben voorgedaan in Afrika (onder meer in Rwanda, Somalië en Ethiopië, Eritrea) hebben voor Nederland tot een geringere stroom asielzoekers geleid dan de religieus/politieke probleemsituaties in sommige delen van Azië. Mensen die vluchtten voor de (streng) islamitische regimes.
Door deze grote groepen vluchtelingen naar Nederland moet Nederland wel eisen gaan stellen wie er wel en wie er niet een verblijfsstatus in Nederland mag krijgen, want anders wordt het één grote puinhoop in ons land. Hoe omvangrijk is het probleem? Het aantal asielzoekers in de EU-landen bedroeg in 2001 circa 400 duizend, een stijging van twee procent ten opzichte van een jaar eerder. In Nederland is het aantal asielzoekers juist met een kwart afgenomen.
In Nederland is, na de invoering van de nieuwe Vreemdelingenwet op 1 april 2001, het aantal asielverzoeken afgenomen. In 2001 werden hier 33 duizend asielverzoeken ingediend. Een jaar eerder waren dit er nog 44 duizend.
Welke groepen en instanties zijn betrokken bij de kwestie en welke belangen hebben de betrokken groepen?
Immigratie- en naturalisatiedienst (IND). De IND (een agentschap van het ministerie van Justitie) beslist namens de staatssecretaris wie in Nederland wordt toegelaten.
Centraal orgaan opvang asielzoekers (COA). Gedurende de asielperiode is het COA verantwoordelijk voor opvang en huisvesting van de asielzoekers.
Vereniging Vluchtelingenwerk Nederland. Deze organisatie zet zich in voor vluchtelingen en asielzoekers in Nederland
Stichting Rechtsbijstand Asiel (SRA). De SRA geeft gratis juridisch advies en rechtsbijstand aan asielzoekers.
Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). De IOM vervoert en hervestigt mensen over de hele wereld. Ze begeleidt mensen die terug willen naar hun eigen land of die willen doormigreren.
Vreemdelingendienst. Dienst van de politie die toezicht houdt op vreemdelingen die in Nederland verblijven. Alle politieke partijen. De politieke partijen vinden dat alleen de vluchtelingen die echte redenen hebben gehad om te vluchten, zoals bijvoorbeeld oorlog in hun eigen land, de kans moeten krijgen op een verblijfsvergunning. Maar vluchtelingen die hier alleen om economische redenen komen, moeten teruggestuurd worden naar hun eigen land. De economische belangen van deze groepen en instanties zijn om de asielzoekers te helpen, maar om tegelijkertijd ook de overheid te helpen door opvang te regelen voor de asielzoekers en ze te begeleiden als ze ‘t land weer uit moeten of willen. Wat zijn de achterliggende waarden en normen van elke groep of instantie? IND: Wil ervoor zorgen dat alleen die asielzoekers in Nederland toegelaten worden waarbij het echt nodig is.
COA: Wil een zo goed mogelijke opvang voor de asielzoekers die in Nederland verblijven. Vereniging vluchtelingenwerk Nederland: Wil een zo goed mogelijke verzorging voor de vluchtelingen die in Nederland verblijven.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden