Maatschappijleer Belevenis verslag. Ministerie van Onderwijs cultuur en Wetenschappen.
Ik ben naar het Ministerie van OC&W gegaan. Het gebouw ziet er een beetje somber uit aan de buitenkant (komt door de grijze kleur), maar van binnen is het mooi en stijlvol ingericht. Ik werd rondgeleid door een werknemer van het ministerie van OC&W, Jan Theil. Hij werkt er al ruim 25 jaar. Hij legde me uit dat het gebouw uit drie verschillende afdelingen bestaat. Dit zijn natuurlijk de afdelingen Onderwijs, Cultuur en de Wetenschappen. Hij liet mij ook de kamer van de minister van onderwijs, Loek Hermes, zien en de kamer van staatssecretaris Adelmunt. Ik kreeg ook de grootste vergaderkamer te zien waar alle belangrijke vergaderingen plaats vinden. Ik vond dat het gebouw mooi was ingericht van binnen, alleen leek alles veel op mekaar. Hij liet mij ook de kantine zien, het viel mij op dat ook deze erg groot is en dit is omdat er zoveel mensen in het ministerie werken. Tijdens de rondleiding zag ik dat het gebouw eigenlijk drie verschillende gebouwen waren met elk hun eigen afdeling. Deze drie gebouwen zijn elk met elkaar verbonden door een soort van overdekte bruggen. Nog iets dat mij op viel, was dat in het gebouw van de cultuur afdeling er veel meer schilderijen hangen als dat in de andere twee gebouwen. De heer Theil vertelde mij ook dat beginnende kunstenaars hun werk op mogen hangen en te koop aan mogen bieden. Zo kunnen de mensen die in het ministerie zijn ook hun werken kopen. Conclusie: Ik vond het een mooi gebouw van binnen, maar wel een beetje grauw van buiten. Ik ben erachter gekomen dat het dus drie verschillende gebouwen zijn met elk hun eigen afdeling.
Maatschappijleer Theoretisch onderdeel. Het Studiehuis.
Een algemeen probleem wat vrij bekend is en ook vaak het vergaderpunt is bij de afdeling Onderwijs is de te grote werkdruk in het studiehuis. Veel leerlingen in Nederland klagen dat de werkdruk te groot is en ze daarom niet goed kunnen presteren. Omdat dit een nationaal probleem is op het gebied van het onderwijs krijgt de afdeling Onderwijs hiermee te maken. Er is al besloten dat het aantal vakken verminderd wordt, zodat de werkdruk hierdoor ook wat minder wordt. Ik ben het er wel mee eens dat de werkdruk te groot is in het studiehuis, want je hebt te veel opdrachten te gelijk. Dit probleem wordt veroorzaakt omdat er te veel vakken zijn. Als er dus een regeling komt dat er minder vakken hoeven te worden gevolgd, dan zullen de klachten zeker minder worden en zullen de slagingspercentages denk ik ook landelijk om hoog gaan. De leerlingen zijn ook niet de enige die onder de grote werkdruk leiden. Veel leraren klagen ook over dat ze te veel moeten nakijken. In het studiehuis worden weinig proefwerken gegeven maar wel erg veel handelingsopdrachten en werkstukken. Deze werkstukken en handelingsopdrachten nemen veel tijd in beslag om na te kijken. Er zijn ook mensen die meer tevreden zijn over het studiehuis, deze zijn echter wel in de minderheid. Deze mensen noemen bijvoorbeeld als positief punt, het zelfstandig werken van de leerlingen.
Conclusie: Het studiehuis is een landelijk probleem. De druk in het studiehuis is te groot voor de leerlingen en de leraren. De overheid heeft al vele malen hierover vergaderd en willen de druk verlagen door de leerlingen wat minder vakken te laten volgen. Hierdoor verminderd de werkdruk voor de leerlingen en hoeven de leraren ook wat minder na te kijken zodat ook zij hiermee voordeel hebben. Ik zou dit een goede oplossing vinden.
REACTIES
1 seconde geleden