Turnen

Beoordeling 4.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 772 woorden
  • 1 april 2008
  • 36 keer beoordeeld
Cijfer 4.8
36 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Slim oefenen met Mijn Examenbundel

Wil jij onbeperkt online oefenen met examenopgaven, uitlegvideo's en examentips bekijken en je voortgang bijhouden? Maak snel een gratis account aan op mijnexamenbundel.nl. 

Ontdek Mijn Examenbundel
TURNEN
1. Inleiding.

Hallo, ik ben Cindy en ik ben 13 jaar oud. Ik moet een werkstuk maken en ik heb voor turnen gekozen omdat ik zelf op turnen zit en ik vind het een leuke sport. Maar ik weet natuurlijk nog niet alles er van bijvoorbeeld van de recreatie weet ik nog niet veel, en dat zou ik wel graag willen weten dus daarom kies ik voor dit onderwerp. Ik ga het trouwens over de selectie kant hebben omdat ik zelf in de selectie zit.

2. De geschiedenis van het turnen.

Turnen was al bedacht in de Romeinse tijd. Turnen is bedacht door Friedrich Ludwig Jahn (1778-1852), hij heeft ook alle elementen verzonnen. Natuurlijk was er ook iemand die alles moest gaan uit voeren en dat was Ernst Eiselen. Samen met zijn 2e hebben ze turnen bedacht en gemaakt, maar ze hebben ook zelf de turn toestellen ontworpen.

In Nederland ontstond turnen op 15 maart 1886. later werd er een bond voor turnen op gericht namelijk: Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Bond (KNGB) en Koninklijk Nederlands Christelijk Gymnastiek Verbond (KNCGV). Toen zei het na een paar jaar goed met elkaar konden vinden hebben ze de Koninklijke Nederlandse Gym Unie (KNGU).

3. Wedstrijden

Je hebt wedstrijden in: 1. Regio 2. Provincie 3. Heel Nederland. Hoe hoger je turnt hoe beter je bent.
Cindy = regio niveau.
Verplichte oefenstof = de KNGU(bond van turnen) bepaald wat je oefening wordt.
Vrije keuze = je mag zelf bepalen welk muziek je en hoe je oefening wordt.

Hoe meer moeilijke elementen hoe hoger je punten kunnen zijn. Daar gaat nog eens je wiebeltjes en wankeltjes van af = eind cijfer.

Wie het hoogst aantal punten heeft ( 4 onderdelen) wint een medaille. = goud, zilver, brons.
Als je een heel wedstrijdseizoen hebt mee gedaan kan je een rayon titel krijgen, maar je moet wel een medaille hebben van dat seizoen.  Daarna ga je een niveau hoger. Een rayon titel is dat je een beker krijgt die maar 1x na 3 wedstrijden wordt uitgereikt. Het is automatische zo dat als je rayon bent dat je dan een niveau hoger komt.

Toestelkampioenschap
Toestelkampioenschappen vallen ook onder wedstrijden waarvoor je geplaatst moet zijn. Je kunt geplaatst worden per toestel. Je kunt bijvoorbeeld alleen geplaatst zijn voor de balk, maar het kan ook zijn dat je voor alle toestellen bent geplaatst;het hangt er van af hoe goed je op de wedstrijden hebt geturnd. Voor elk toestel valt een medaille te winnen. Ik heb er 3 medailles gewonnen: 2e brug , 2e balk en 4e sprong.

4. Wedstrijdkleding.

Voor een wedstrijd heeft ieder team zijn eigen turnpakje = verplicht pakje. Met de training hebben we een turnpakje dat we zelf mooi vinden aan. Met de training mag je een broekje aan met de wedstrijden niet. Je mag met de wedstrijden ook geen sieraden om (alleen kleine oorbellen) /geen los haar /je moet er verzorgd uit zien heb je dit niet krijg je aftrek. (Ondergoed mag niet zichtbaar zijn.) Bij de brug mag je leertjes gebruiken voor betere grip.

5. Onderdelen

Dames :
Brug = voor dames altijd ongelijke leggers.
Balk = meestal 3 tot 4 banen balk is 10 cm breed en 5 m lang en 1,20 hoog.
Vloer = hij is 12 bij 12 m oefening op muziek of banen.
Sprong = via trampoline of springplank, trampoline is makkelijker dus aftrek.
Over een pegasus of een kast.

Heren :
Brug = gelijke leggers.
Ringen = oefening in de lucht.
Vloer = is nooit op muziek.
Paard/voltige = oefening op een paard.
Sprong = zelfde als bij Dames.
Rekstok = 1 legger van brug.

Brug gelijke leggers
Balk
Pegasus
Vloer
Rekstok
Paard

6. Leeftijdscategorieën

• Instap = 9 jaar
• Pupil 1 = 10 jaar
• Pupil 2 = 11 jaar
• Jeugd = 12-13 jaar
• Junior = 14-15 jaar
• Senior = 16 jaar en ouder

7. De oefening

Mijn muziek cd
Bij de lagere niveaus zijn de oefeningen al voor ze gemaakt. Dat komt omdat als ze instap zijn dat ze dan nog niet zelf hun oefening kunnen maken. Hoe hoger je komt hoe eerder je, je eigen oefening kan maken. Je kan je oefening maken als je jeugd bent. Je moet dan ook je oefening op een muziekje doen. Als je dat niet doet dan telt je oefening niet. Maar als je , je eigen oefening mag maken dan moet je oefening wel aan bepaalde eisen doen. Bijvoorbeeld; je moet 5 A2 elementen hebben en 2 series.
Je mag ook je muziekje zelf kiezen als jij de roze panter wilt dan doe je dat maar als je klassiek wilt dan kan je dat doen, maar je moet wel opletten dat er
1. geen gezang bij zit.
2. dat je er wel iets op kan doen met je turn elementen.
3. je muziekje mag niet langer dan 1.10 duren. Als hij langer is dan kan je er aftrek voor krijgen, en als hij korter dan 1.05 is dan krijg je ook aftrek.
Mijn muziekje is Disney parade.

REACTIES

K.

K.

goed gedaan

12 jaar geleden

S.

S.

ja eer goed

7 jaar geleden

L.

L.

good good work cindy

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.