Trampoline springen

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1111 woorden
  • 24 februari 2003
  • 210 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
210 keer beoordeeld

Trampolinespringen

Het plezier dat men ondervindt bij het bekijken van trampolinespringen op hoog niveau, ligt hem vooral bij de schoonheid van \'het lichaam in beweging\'. De gymnast slaagt erin zijn/haar lichaam in de ruimte onafgebroken te beheersen. De deelnemer heeft 1 minuut de tijd om én de nodige hoogte én zelfzekerheid te bereiken, voordat hij of zij begint aan zijn of haar oefening. Dit is een serie van 10 opeenvolgende sprongen. Valt een spring(st)er van de trampoline, raakt hij/zij de rand (= het blauwe gedeelte) van het toestel, of wordt hij/zij geholpen door een omstander, dan wordt op dit moment de serie als beëindigd beschouwd; dit resulteert dan in een gereduceerde score, gebaseerd op het aantal op dat moment voltooide sprongen.

Puntentoekenning: bij het beoordelen van een serie sprongen worden onder meer de volgende elementen beoordeeld: de moeilijkheid, de uitvoering, de continuïteit en de hoogte van de sprongen.

Een groep van vijf juryleden beoordeelt de uitvoering op: de lichaamshouding, het bewaren van een constante hoogte en de geringe afwijking van het centrale gedeelte op het springvlak. Zij besteden geen aandacht aan de moeilijkheid van de sprongen. Dit wordt beoordeeld door een ander jurypanel voor moeilijkheid; per ¼ rotatie om de breedte-as (salto\'s) en per ½ rotatie om de lengte-as (schroefbeweging) wordt 1/10 p. toegekend

Véél oefenen Je hebt vast wel eens op een trampoline gesprongen en gemerkt hoe gemakkelijk je opveert na een sprong. Maar de tweede sprong is al minder hoog en die salto die je graag wilde doen blijkt toch wel wat moeilijker te zijn dan je dacht. Om hoge, maar vooral mooie sprongen en salto\'s te maken, moet je al je spieren perfect kunnen beheersen. En dat lukt alleen door te oefenen, véél te trainen. Al springende leer je je spieren te beheersen en te coördineren. Je verfijnt je gevoel voor evenwicht, ruimte, tempo en ritme.

De Regels Een trampolinewedstrijd bestaat uit drie oefeningen. Als eerste heb je de verplichte oefening, die bestaat uit een aantal voorgeschreven sprongen en een aantal vrije sprongen. De nadruk bij deze oefening ligt puur op de uitvoering van de elementen, want je krijgt geen punten voor de moeilijkheidsgraad. Daarna heb je de keuze oefening. Hier geldt hetzelfde principe als de verplichte oefening, je wordt namelijk gejureerd op de netheid van de elementen. Alleen bij de keuzeoefening is het grote verschil dat je zo moeilijk mogelijke sprongen moet combineren, om een hoge moeilijkheidsgraad te behalen. Deze moeilijkheidsgraag wordt weer bij je uitvoeringscijfers opgeteld en zo kom je aan de totale score voor de keuzeoefening. Samen met de verplichte oefening vormt deze keuzeoefening de voorronde. Na de voorronde wordt er een tussenklassement opgesteld waarna de beste 8 doorgaan naar de finale.

In die finale wordt nog 1 keuzeoefening gesprongen. De beste uit de finale wint uiteindelijk de wedstrijd!

Techniek De basistechnieken zoals handen- en voetensprong, zitsprong, buiksprong, rugsprong kun je leren bij een gymnastiekvereniging maar ook tijdens een gymles. Tijdens deze basistraining leer je de juiste arm- en voettechniek, de juiste houding en fraaie landingen te maken. Kun je deze perfect uitvoeren, dan kun je meer ingewikkelde salto\'s en schroeven gaan proberen

Het toestel De trampoline is een nylon mat met gevlochten banden. De mat hangt met stalen veren in een metalen frame. De randen zijn afgedekt met beschermkussens. Trampoline- springen kan hoog, heel hoog gaan. De sportzaal waar in wordt getraind moet dan ook minstens 8 meter hoog zijn. Om spectaculaire sprongen te leren waarbij je die 8 meter ook gebruikt om vele salto\'s en schroeven te maken, is er soms een gordel boven de trampoline. Daarmee kun je op een veilige manier nieuwe sprongen.

Leiding De gymnastiekvereniging die trampolinespringen in zijn aanbod heeft, beschikt altijd over deskundige leiding. Mensen die een speciale opleiding hebben gehad hoe ze jou kunnen leren springen. Meestal kunnen ze je ook voordoen hoe zo\'n oefening eruit moet zien. De leiding kan je vertellen over de wedstrijdmogelijkheden die er voor jouw niveau zijn. Natuurlijk ben je niet verplicht aan wedstrijden mee te doen. Maar de ervaring is, dat mensen die eenmaal zijn begonnen aan trampolinespringen er zo\'n plezier in krijgen dat ze het ook leuk vinden om zich met anderen te vergelijken.

Tumbling De discipline die, in deze competitie, het dichtst aanleunt bij de gymnastiek is tumbling. \'Power-tumbling\', zoals het soms genoemd wordt, is een onderdeel van de wedstrijden van de Federation Internationale de Gymnastique (FIG) en Union Europeene de Gymnastique (UEG). Deze competitie vindt plaats op een 2 meter brede, verend, 25 meter lang platform, ook wel tumblingbaan genoemd. Tumbling karakteriseert zich door een reeks snel opeenvolgende saltosprongen met hand tot voet roterende bewegingen. Puntentoekenning: vijf juryleden geven voor de uitvoering een waarde tot maximum 10 punten. Hiervan vallen het hoogste en het laagste cijfer weg. Van de overige cijfers wordt het
gemiddelde verdubbeld. Iedere sprong heeft bovendien een moeilijkheidsfactor. De totale waarde van alle sprongen in een reeks wordt dan toegevoegd aan het uitvoeringscijf er, om zo tot de totaalscore van een serie te komen.

Dubbele Mini-trampoline (DMT) Dit is de jongste boreling in de discipline van trampoline. Het toestel is het resultaat van wedstrijdexperimenten met 2 mini-trampolines. Het spreekt zowel trampolinespringers als tumblers aan. Een wedstrijd DMT mini omvat 4 beurten. Iedere beurt wordt samengesteld uit 2 sprongen, éénmaal op het toestel (mount of spotter) en éénmaal uit het toestel (dismount). Geen enkele sprong mag in dezelfde fase worden herhaald en bij alle sprongen moet de gymnast, in tegenstelling tot trampoline, op de voeten landen.

Puntentoekenning: puntenaftrek kan geschieden als gevolg van: gebrek aan zuiverheid van uitvoering, aan hoogte en aan stabiliteit, net zoals bij trampoline. Maar bij DMT wordt het cijfer voor de uitvoering per jurylid beperkt tot maximaal 2 punten en in totaal tot 4 punten. De moeilijkheidswaarde van de sprongen wordt, zoals voor trampoline en tumbling, ook meegerekend.

Wedstrijden De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie organiseert verschillende soorten wedstrijden: ploegenwedstrijden, waarbij een ploeg bestaat uit 4 dames of heren. Ieder springt tien verplichte figuren en twee keuze-oefeningen; de oefeningen worden beoordeeld naar moeilijkheidsgraad en uitvoering van de sprongen. Bij synchroonwedstrijden springen twee dames of heren precies tegelijkertijd en even hoog. Mooi om te zien, leuk om te doen! Er zijn competities, nationale kampioenschappen, Europese en Wereldkampioenschappen in trampolinespringen

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Wedstrijden De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie organiseert verschillende soorten wedstrijden: ploegenwedstrijden, waarbij een ploeg bestaat uit 4 dames of heren. Ieder springt tien verplichte figuren en twee keuze-oefeningen; de oefeningen worden beoordeeld naar moeilijkheidsgraad en uitvoering van de sprongen. Bij synchroonwedstrijden springen twee dames of heren precies tegelijkertijd en even hoog. Mooi om te zien, leuk om te doen! Er zijn competities, nationale kampioenschappen, Europese en Wereldkampioenschappen in trampolinespringen

Synchroon trampolinespringen De bedoeling is hier dat beide spring(st)ers tot een perfecte synchronisatie (gelijkheid) komen van de sprongen voor wat betreft aard, hoogte en houding. Hierbij wordt, naast de beoordelingspunten zoals genoemd bij het individuele trampolinespringen, ook rekening gehouden met het eventueel niet gelijktijdig neerkomen na elke sprong. Indien een van de spring(st)erseen sprong uitvoert die verschilt van zijn/haar partner, is de serie op dat ogenblik voor beiden beëindigd; er zal beoordeeld worden op het aantal gelijke sprongen.

REACTIES

E.

E.

goed werk joyce!
nu gaan we weer nederlands doen

21 jaar geleden

P.

P.

hoi joyce
bedankt voorje perfecte werkstuk!!
Ik had een 9.3 en daar ben ik je erg dankbaar voor!!

21 jaar geleden

D.

D.

jezus, wat n goed werkstuk bedankt voor dit nu hoef ik het nie meer zelf te doen doei doei thanx he?! xxxx(K)

20 jaar geleden

H.

H.

mooi werkstuk, kheb er veel uit kunnen halen wak zelf nog niet wist, bedankt (ik heb het niet gestolen vanwege plagiaattest xD)

12 jaar geleden

D.

D.

zo handig ik moest een werkstuk maken het is gelukt bedank echt bedankt!!!!!!!!!!

11 jaar geleden

H.

H.

wie zijn de bangelijke trampoline springers ?

8 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.