Sport en reclame

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas havo | 1388 woorden
  • 16 juni 2003
  • 126 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
126 keer beoordeeld

Hoofdstuk 1: Inleiding.

Dit werkstuk gaat over sport en reclame. Ik heb dit onderwerp gekozen omdat er in de sportwereld steeds meer gepraat wordt over sponsors, geldschieters, reclame, enz. En niet alleen over sponsors en geldschieters in positieve zin, maar ook in negatieve zoals bij voetbalclubs. Het lijkt me leuk om meer te weten te komen over het onderwerp, mede omdat ik zelf fervent sporter en sportliefhebber ben. Ook vind ik het wel interessant hoe de reclame de sport binnendringt en hoe groot de invloed ervan kan zijn.

Hoofdstuk 2: Probleemstelling.

Het probleem in dit werkstuk is dat reclame de sport gaat beïnvloeden. De gewone sport van vroeger is tegenwoordig ver te vinden als het gaat om geld. Overal wordt onderhandeld en dit schaadt echte sport. Bij elke sport komt er reclame voor en daar gaat heel wat geld in om. Je ziet tegenwoordig veel ploegen en individuele sporters die worden gesponsord door een merk. In elke sport worden er door de reclame mensen voorgetrokken en achtergesteld. Kijk maar naar commerciële ploegen die mensen aantrekken en bonden die daardoor in financiële nood komen. In vele sporten komt dit voor en het lijkt alleen maar uitgebreider te worden. Ook worden sporters gestrikt om reclames te doen of met speciale merkkleding te lopen. Veel van deze sporters sluiten contracten met de reclameproducenten, hierdoor hebben ze verschillende verplichtingen tegenover deze mensen. Dit levert voor de sporters zelf ook nog wel eens problemen op, maar hier ga ik later pas verder op in.

Hieronder zal ik een aantal sporten noemen waar er reclame voorkomt en welke rol reclame dan speelt.

- tennis, hier worden de spelers en speelsters door verschillende merken, zoals Nike, Adidas, Puma, enz., gevraagd om hun kleding te dragen tijdens de wedstrijden die ze spelen. Hiervoor worden ze betaald, maar hebben ze ook bepaalde verplichtingen. Goede of mooie spelers / speelsters worden ook nog gevraagd voor reclamespotjes.

- volleybal, hier spelen de merken juist geen grote rol, doordat dit geen populaire sport is en dan komt het merk ook niet echt in beeld. Hier heeft de bond het moeilijk door het weinige aanbod van sponsors. Ook verschillende ploegen komen niet al te makkelijk aan hun sponsors. Tegenwoordig zijn er weinig geldschieters voor de Nederlandse Volleybalbond en deze staat op het randje om failliet te gaan.

- voetbal, hier worden grote clubs volop gesponsord door de grote merken en bedrijven. Kleine ploegen hebben het af en toe moeilijk om een hoofdsponsor te vinden. Er zijn vaak ploegen die op de rand van de afgrond nog net een sponsor kunnen vinden en hierdoor kunnen voortbestaan. Door de ongelijke verdeling van sponsors moeten vele clubs die wat kleiner zijn ook nog bij de gemeente bedelen en dit komt ook niet ten goede van de sport. In de voetbalwereld worden de beroemde spelers wel gevraagd voor enkel reclamespotjes, zoals Ruud van Nistelrooij (coca cola), Edgar Davids en Ronaldo (nike).

- schaatsen op de baan, hier ontwikkelen zich sinds een jaar of vier commerciële ploegen waardoor schaatsers naar deze commerciële ploegen gaan. Deze ploegen hebben een ploegennaam die meestal hetzelfde is als de naam van het bedrijf. Door deze ontwikkeling komt de bond natuurlijk weer schaatsers te kort en schaadt het ook schaatstalenten die zo een minder goede periode bij de bond hebben. Hierdoor blijven schaatsers eerder naar de commerciële ploegen te gaan voor een betere ontwikkeling. Ook ontstaat er een heen en weer getrek van schaatsers, en trainers, tussen de verschillende ploegen en dit is allemaal niet vorderlijk voor de prestaties.

De reclame is dus in alle sporten aanwezig en vervult in elke sport weer een andere rol. Dit is natuurlijk voor verschillende sporten noodzakelijk. Sporters die een contract afsluiten met sponsors.

Er zijn ook sporters die een persoonlijk contract met de sponsor afsluiten. Hierbij moet je vooral denken aan individuele sporters zoals bijvoorbeeld tennissers. Maar ook teamsporters. De teamsporters moeten tijdens de training verplicht kleren van de sponsor aan. Ook op conferenties gebeurt dit. Als individuele sporter mag je als je aan een merk gekoppeld zit geen andere merkkleding dragen.

Wat is reclame eigenlijk?

Het woord reclame komt van het Latijnse ‘reclamare’, wat herhaaldelijk roepen betekent. Reclame is een vorm van communicatie. Er gaat een boodschap via een medium naar de ontvanger. Dat kan op verschillende manieren. Zo is er bijvoorbeeld reclame via televisie, folders, radio, affiches, op gebouwen en tegenwoordig ook via internet. Er wordt reclame gemaakt voor commerciële doeleinden, maar er is ook de zogenaamde ideële reclame. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Postbus 51 en SIRE. De meningen over reclame zijn verdeeld, de een vindt het leuk om er naar te kijken, maar er zijn ook mensen die er zelfs voor willen betalen dat er geen reclame op tv te zien is.

Ook heeft een reclame meestal een doelgroep. In het geval van sport is de doelgroep natuurlijk sportliefhebbers. Het is dan ook wel begrijpelijk dat merken voor sportliefhebbers in de sport worden gepromoot.

Conclusie van de probleemstelling: Het probleem in dit werkstuk is dus dat de reclame de sport teveel gaat beïnvloeden. Dit komt meestal niet ten goede van de sport.

Hoofdstuk 3: Gevolgen.

Reclame in de sport heeft wel wat gevolgen met zich meegebracht. Reclame was natuurlijk altijd al aanwezig, maar sinds de sterkte van de reclame in de laatste jaren heeft het ook gevolgen. Individuele sporters en clubs gaan steeds meer leunen op de sponsors. Dit kan fataal zijn als de sponsors de club laat vallen. Een zeer gevaarlijk gevolg van teveel reclame in de sport is dat dit in de wereld van de reclame steeds zwaarder mee gaat tellen. Veel ondernemingen willen reclame maken in de sport en natuurlijk op de beste manier. Deze beste manier vinden ze vaak hetzelfde. Ik zal dit gevolg in punten belichten. - Alleen populaire sporten trekken veel reclame. Hierdoor ontstaat daar veel concurrentie en deze gaat tot het uiterste door. In deze populaire sport worden dan vooral de populaire sporters/clubs gesponsord en hierdoor komen de ‘minderen’ in de problemen.

Een aantal voorbeelden hiervan: Voetbal: Grote, succesvolle clubs worden volop gesponsord en kleine clubs raken in de problemen. Volleybal: Deze sport komt in de problemen omdat hier geen sponsors voor zijn doordat deze sport niet echt populair is bij een groot publiek. In andere sporten is er weinig geldnood, zoals bijvoorbeeld formule 1 (autoracen), maar hier wordt ook volop gesponsord en vooral door sigarettenmerken. Dit is ook weer een discussiepunt en om overeen te komen met de reclamemakers zijn er losse regels opgesteld. - Het ligt ook aan de doelgroep van de sport of er wordt gesponsord. Een voorbeeld hiervan is de sponsoring van Amstel Bier bij de Champions League. Bij voetbal kijken wordt regelmatig een biertje gedronken en deze reclame kan de consument dan beïnvloeden om Amstel Bier te kopen. In veel sporten zijn er duidelijke doelgroepen, maar af en toe is deze niet te bepalen, maar hier vinden de reclamemakers wel weer wat op.

In de amateursport is sponsoring wel nodig, maar hier is het in mindere maten aanwezig. Dit komt omdat hier een heel beperkte doelgroep iets van meekrijgt. Er zijn wel vele sponsors bij een amateurclub, kijk maar op borden op de vereniging.

Reclame in de sport heeft ook positieve gevolgen. Namelijk dat er een antireclame is tegen roken en drinken. Ook is een reeds verschenen reclame in de sport geïntroduceerd. Hiermee bedoel ik de reclame waarin voetballers zijn gebruikt om ouders van kinderen erop te duiden dat kinderen het te druk hebben.

Maar ook kan een gevolg van het gevolg zijn dat een sponsor veel reclame maakt door een mindere ploeg net van een faillissement kan behoeden. Dit is dan weer een soort heldendaad. Hieronder zie je zo’n voorbeeld:

Hoofdstuk 4: Doelstelling.

De doelstelling van dit werkstuk is informeren over de ontstane situatie in Nederland. Ik hoop dat ik de lezer voldoende geïnformeerd heb d.m.v de probleemstelling en de gevolgen, positief en negatief. De kant van de reclame in de sport is toegelicht. De conclusie die uit dit werkstuk getrokken kan worden is dat reclame en geld een steeds grotere rol in de wereld van sport gaat spelen, zowel in negatieve als in positieve zin.

Bronnen:

www.ad.nl
www.nevobo.nl
www.knvb.nl
www.scholieren.nl

Inhoudsopgave

Inleiding blz. 2

Probleemstelling blz. 3 + 4

Gevolgen blz. 5

Doelstelling + bronnen blz. 6

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.